Kreativ

ŠTÍTEK: likér

Jeho vášní jsou likéry, s jejích chutí si vyhraje

Svatobořice-Mistřín - Folklor, fotbal, spolkový život, ale také likéry. Petr Neduchal, usměvavý padesátník ze Svatobořic-Mistřína na Hodonínsku, který hned při prvním kontaktu nabízí tykání, si lenošení moc neužije. Hrával fotbal, trénoval žáky a dorost, založil Mezinárodní folklorní festival, vedl i folklorní soubor Mistřín. „Chodím ještě do práce, je to celkem dřina," usmívá se Neduchal.

Čejčský košt vyhrála hruškovice z Hovoran. Děti uhranulo vánoční cukroví

Čejč – Ochutnat pálenky, likéry i vánoční cukroví a silvestrovské pomazánky přišli všichni příznivci dobrého jídla a pití v sobotu odpoledne do sokolovny v Čejči. Tam se od tří hodin konal už čtvrtý tradiční košt. „Celkem se nám tu sešlo sto sedm vzorků, z toho sedmaosmdesát kořalek a dvacet likérů," sdělil předseda pořádajícího sdružení Avzo Čejč Libor Kučera.

Campari kupuje francouzskou značku likéru Grand Marnier

Řím - Italská nápojová skupina Campari kupuje francouzský pomerančový likér Grand Marnier. Umožní jí to dohoda se skupinou kontrolních akcionářů o koupi jejich podílu ve společnosti Société des Produits Marnier Lapostolle, která likér s více než stoletou tradicí vyrábí. Transakce ohodnocuje francouzského výrobce nápojů na zhruba 684 milionů eur (18,5 miliardy Kč), vyplývá podle agentury Reuters z dnešního prohlášení italského podniku.

Zakladatel nymburské likérky vyrábějící griotku by se dožil 160 let

Nymburk - Ludvík Vantoch. Jméno nymburského továrníka a podnikatele z druhé poloviny 19. a přelomu 20. století už dnes místním téměř nic neřekne. Spoustě z nich však bude bližší, pokud zmíníme, že v areálu pozdějších firem Fruta a Zelko u sídliště založil svoji první firmu na výrobu likérů. A pokud dodáme, že nesla název „Podniky Griotte Lud. Vantoch akc. spol. v Nymburce 
v Čechách", je jasné, o jaké likéry šlo.

OBRAZEM: Bojkovický košt nabídl i netradiční destiláty

Bojkovice – Jeřabina, ananas, mandarinka s pomerančem, borůvkový likér, ringlovice, rybíz, višňové likéry, ořechovka či slovenský repáčik. To vše bylo o tomto víkendu k ochutnání v Bojkovicích. Tamější kulturní dům totiž v sobotu 5. března hostil tradiční Košt slivovice.

Ve Víceměřicích koštovali slivovice i likéry

Víceměřice – Ruky, nohy, záda, plíca léčí dobrá slivovice – pod tímto motem v sobotu degustovali pálenky a likéry ve Víceměřicích. Na šestadvacet vzorků nejrůznějších pálenek ze švestek, jablek, hrušek či třešní prošlo rukama přísné viceměřické poroty, která vybírala nejlepší slivovici.

Jak se vyhnout bacilům? Panák slivovice pomůže víc než léky, říkají v Holubicích

Holubice /REPORTÁŽ/ – Jak se co nejúčinněji vyhnout bacilům? Někdo polyká po hrstech prášky a vitamínové doplňky, Holubickým ovšem stačí něco mnohem prostšího: slivovice. Alespoň to tvrdí někteří místní ostřílení pěstitelé, kteří ročně připraví i několik druhů pálenky. A v sobotu odpoledne se s výsledky chlubí v kulturním středisku, kde se koná další ročník koštu pálenek.

První adventní neděle v pražské zoo láká na bohatý program

Praha - Neděle 29. listopadu se v pražské zoo ponese v duchu přivítání vánočního času. V 16 hodin se za účasti významných hostů, herce Ladislava Freje a herečky Kristýny Frejové, uskuteční slavnostní rozsvěcení vánočního stromu u severního vchodu. Návštěvníci se navíc mohou nechat inspirovat originálními dárky. U vánočního stromu budou mít možnost zakoupit takzvané Vánoční štěstí, malé krabičky s překvapením z pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Sloní moč

Justin Timberlake má svou tequillu, Dan Acroyd vodku a Marilyn Manson absint, my máme svůj likér. Jejich alkoholické nápoje mají názvy 901 Reposado, Crystal Head a Mansint, náš likér se jmenuje Sloní moč. Ano, Sloní moč! A slibujeme si od něj mnoho.

Přivírání Archeoskanzenu v Modré se dvěma rekordy

Velehrad – Dvě stě kilogramů vepřového masa proměněného v nejrůznější zabijačkové dobroty, hudba k tanci i poslechu, ochutnávka čtyřiceti domácích pálenek a likérů a dvanáct stovek lidí, kterým se už od rána sbíhaly sliny na zabijačku. To byl v sobotu v Archeoskanzenu Modrá jedenáctý ročník Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky.

Majitel pálenice má nejraději mošt

Velké Losiny – Když před deseti lety kupoval Richard Jašš Maršíkovský mlýn, chtěl v něm zřídit muzeum regionální historie, která je jeho velkým koníčkem. Brzy zjistil, že je to naivní plán, a hledal jiný způsob jak prostor využít. Dnes v něm už od dveří sladce voní alkohol. Z mlýna se stala pálenice a výrobna destilátů a likérů.

Před 175 lety zemřel otec Becherovky, lékárník Josef Vitus Becher

Praha - Jako žaludeční kapky Anglická hořká se před dvěma stoletími začala prodávat Becherovka, přezdívaná řadu let třináctý léčebný pramen Karlových Varů (i po roce 1965, kdy byl zpřístupněn pravý 13. pramen). U zrodu tohoto bylinného likéru stál Josef Vitus Becher, karlovarský lékárník a obchodník, od jehož úmrtí uplyne v pondělí 175 let, a anglický doktor Frobrig. Do Anglie se přitom Becherovka dostala až v roce 1938, kdy už se vyvážela do padesátky zemí světa.

Becherovka vyrobila první košer várku, zamíří hlavně do Izraele

Karlovy Vary - První várku 20.000 lahví košer Becherovky - original dnes začala stáčet karlovarská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Certifikovaný likér zamíří zejména do Izraele. JBKB jej chce ale nabízet i na dalších trzích, v Rusku nebo USA, kde je také silné zastoupení židovské komunity, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.

Beňovem zavoněla slivovice. Koštovalo se téměř ze stovky vzorků

Beňov – Pětadevadesát vzorků slivovice a třináct druhů likérů se sešlo na osmém ročníku koštu slivovice v Beňově na Přerovsku. Dohromady jednadvacet degustátorů vybíralo ve velké konkurenci tu nejlepší pálenku. „Na výběr tu máme jednatřicet trnek, čtyřiadvacet jablek, dvanáct hrušek a ostatní jako třešňovice, meruňkovice a dalších je osmadvacet," pověděl starosta obce Beňova Ivo Pitner.

Ve Víceměřicích se koštovalo. Pálenky doplnily likéry

Víceměřice – Lahve kam se jen člověk podíval a kolem nich desítky lidí, kteří postupně každou okoštovali a oznámkovali. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne ve Víceměřicích. Zdejší košíkárna se stala totiž dějištěm pátého ročníku Víceměřické Gořalky.

OBRAZEM: Zelený čtvrtek se Zeleným pivem? Starobrno jej vaří už podesáté

Brno – Starobrněnští sládci v pondělí vařili brněnský speciál, kterým si všichni příznivci připíjí na Zelený čtvrtek. Zelené pivo letos pivaři ochutnají 2. dubna. Obsahuje bylinný výluh, který mu spolu s likérem dodává typickou zelenou barvu. Zeleného piva bude letos k dispozici 4700 hektolitrů.

OBRAZEM: Zelený čtvrtek se Zeleným pivem? Starobrno jej vaří už podesáté

Brno – Starobrněnští sládci v pondělí vařili brněnský speciál, kterým si všichni příznivci připíjí na Zelený čtvrtek. Zelené pivo letos pivaři ochutnají 2. dubna. Obsahuje bylinný výluh, který mu spolu s likérem dodává typickou zelenou barvu. Zeleného piva bude letos k dispozici 4700 hektolitrů.

Máte dobrou slivovici nebo likér? Dejte koštnout

Havlovice - S dobrou domácí pálenkou je škoda se nepochlubit a ideální příležitost každoročně skýtá Česko moravský košt slivovice a likérů. Ten se v havlovickém Kulturním domě letos uskuteční 28. února.

Likérka R. Jelínek začala zpracovávat rakytník na pálenku i likér

Vizovice - Vizovická likérka Rudolf Jelínek začala nově zpracovávat rakytník řešetlákový. Plody keře obsahují vysoké množství vitaminu C. Likérka vyrobila z rakytníku pálenku, kterou uvede v červenci na trh v limitované sérii. Připravuje také likér. Keře rakytníku už likérka vysadila také ve svých sadech, řekl dnes mediální zástupce společnosti Josef Brabec.

Soused, který umí likér i z medvědího česneku

Johann Stabauer z Mondsee byl na tradiční přehlídce ve Wieselburgu oceněn „Zlatou štamprlí" za nejlepší likér z medvědího česneku. Je originalitou mezi rakouskými „paliči" nejen proto, že pálit začal teprve před dvěma roky, ale i tím, že je specialistou na rarity. Podle OÖN teď pracuje dokonce na kořalce ze sena, které si obstaral z alpských pastvin a je přesvědčen, že „chuť louky" jeho produkt udrží. „Při pálení jsem kutil. Všechno, co jinak nikdo nedělá, je pro mne automaticky zajímavé," říká.

Becherovka chce rozšířit spektrum zákazníků. Chystá nový likér

Karlovy Vary – Likérka Jan Becher – Karlovarská Becherovka (JBKB) už téměř dohnala objem výroby, jaký měla před prohibicí v roce 2012. Chce také přitáhnout nové zákazníky, zejména mladé aktivní lidi. Pro ně začne vyrábět nový likér Ice&Fire. Jeho distribuce začne v dubna, zprvu jen v Česku a Slovensku, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.

Jalubští jsou v koštech slivovic světoví rekordmani

Jalubí – Pohodová atmosféra provoněná pálenkami, které byly rozděleny do kategorií - slivovice z modrého ovoce, pálenky z dalších ovocných darů přírody a likéry - vládla v sobotu v kulturním domě v Jalubí.

Sběratelům pro radost. Na lahvích se opět objeví další členové slavné rodiny

Karlovy Vary - Karlovarská likérka uvede v březnu na trh speciální sběratelskou edici lahví, která navazuje na edici, jež byla představena spotřebitelům v Čechách a na Slovensku minulý rok. „Milovníci vzácných sběratelských kousků budou mít tak jedinečnou příležitost pořídit si další unikátní lahve Becherovky Original, které na svých etiketách připomínají další tři členy rodiny Becherů, kteří ovlivnili historii a vývoj karlovarského bylinného likéru. Sběratelská edice bude na trhu dostupná v omezeném množství," uvedla mediální zástupkyně likérky Anna Davidová.

Za přibývající kila může vedle vánočního jídla alkohol

Za přibývající kila může vedle vánočních pochoutek vypitý alkohol, varují odborníci na zdravé hubnutí. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto „symbolu vánoc" má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.

Rodinná likérka Arnika končí

Drmoul - Drmoulští výrobci lihovin, jako je Madam nebo Františkolázeňský likér, nejsou ochotni skládat půlmilionovou kauci. 

MADE IN ÚSTÍ: Stará myslivecká? Ústí v lahvi

Ústí nad Labem - Stará myslivecká. Nápoj, který se stal mezi lihovinami synonymem pro Ústí nad Labem. Není divu, jeho výroba sahá hluboko do 19. století, kdy bez jednoho měsíce před 156 lety vznikla v Krásném Březně drožďárna s likérkou.