Svatobořice-Mistřín - Folklor, fotbal, spolkový život, ale také likéry. Petr Neduchal, usměvavý padesátník ze Svatobořic-Mistřína na Hodonínsku, který hned při prvním kontaktu nabízí tykání, si lenošení moc neužije. Hrával fotbal, trénoval žáky a dorost, založil Mezinárodní folklorní festival, vedl i folklorní soubor Mistřín. „Chodím ještě do práce, je to celkem dřina," usmívá se Neduchal.
Jankovice – Kdy sa pije slivovica? Když je! Tak znělo motto 22. ročníku koštu slivovice a ostatních pálenek v Jankovicích. Sešlo se na něm 220 zkapalnělých švestek, durancií, meruněk, hrušek a dalších peckovic.
Slatiňany – Kastelánovi slatiňanského zámku Jaroslavu Buštovi se podařilo zbavit vojáky Rudé armády podezření, že vypili zámecké zásoby vína a dalších likérů. Osud 446 lahví byl mnohem prozaičtější.
Slatiňany – Kastelánovi slatiňanského zámku Jaroslavu Buštovi se podařilo zbavit vojáky Rudé armády podezření, že vypili zámecké zásoby vína a dalších likérů. Osud 446 lahví byl mnohem prozaičtější.
Čejč – Ochutnat pálenky, likéry i vánoční cukroví a silvestrovské pomazánky přišli všichni příznivci dobrého jídla a pití v sobotu odpoledne do sokolovny v Čejči. Tam se od tří hodin konal už čtvrtý tradiční košt. „Celkem se nám tu sešlo sto sedm vzorků, z toho sedmaosmdesát kořalek a dvacet likérů," sdělil předseda pořádajícího sdružení Avzo Čejč Libor Kučera.
Německá automobilka BMW znovu vytáhla koncept 2002 Hommage oslavující model BMW 2002 turbo, které bylo prvním sériovým vozem v Evropě vybaveným přeplňovaným motorem. Pro exhibici na známé přehlídce Pebble Beach Concours d'Elegance jej však vybavila novým barevným provedením.
Bečov nad Teplou - Také státní zámek a hrad v Bečově nad Teplou se připojil k destinacím, které lákají turisty nejenom na krásy lahodící oku, ale také na produkty gastronomické.
Hrádek u Nechanic - Šanci nasát tu pravou atmosféru nejdůležitějších křesťanských svátků v roce měli o uplynulém víkendu návštěvníci Hrádku u Nechanic.
Řím - Italská nápojová skupina Campari kupuje francouzský pomerančový likér Grand Marnier. Umožní jí to dohoda se skupinou kontrolních akcionářů o koupi jejich podílu ve společnosti Société des Produits Marnier Lapostolle, která likér s více než stoletou tradicí vyrábí. Transakce ohodnocuje francouzského výrobce nápojů na zhruba 684 milionů eur (18,5 miliardy Kč), vyplývá podle agentury Reuters z dnešního prohlášení italského podniku.
Nymburk - Ludvík Vantoch. Jméno nymburského továrníka a podnikatele z druhé poloviny 19. a přelomu 20. století už dnes místním téměř nic neřekne. Spoustě z nich však bude bližší, pokud zmíníme, že v areálu pozdějších firem Fruta a Zelko u sídliště založil svoji první firmu na výrobu likérů. A pokud dodáme, že nesla název „Podniky Griotte Lud. Vantoch akc. spol. v Nymburce v Čechách", je jasné, o jaké likéry šlo.
Vranovice – Kelčice – Milovníci domácí pálenky se sjeli v sobotu odpoledne do vranovické restaurace U Toma, kde se konal v pořadí už čtrnáctý ročník tradiční akce Vranovská štamprla.
Bojkovice – Jeřabina, ananas, mandarinka s pomerančem, borůvkový likér, ringlovice, rybíz, višňové likéry, ořechovka či slovenský repáčik. To vše bylo o tomto víkendu k ochutnání v Bojkovicích. Tamější kulturní dům totiž v sobotu 5. března hostil tradiční Košt slivovice.
Bezměrov – Celkem šestatřicet vzorků koštovali v sobotu odpoledne v bezměrovském kulturním domě. Akci už po šesté pořádal sbor dobrovolných hasičů a jako vždy, nechyběl ani zábavný program.
Víceměřice – Ruky, nohy, záda, plíca léčí dobrá slivovice – pod tímto motem v sobotu degustovali pálenky a likéry ve Víceměřicích. Na šestadvacet vzorků nejrůznějších pálenek ze švestek, jablek, hrušek či třešní prošlo rukama přísné viceměřické poroty, která vybírala nejlepší slivovici.
Brno-Kníničky – Ořechy, švestky, ale třeba i pálivé feferonky. Z toho všeho se dá vyrobit domácí alkohol. Nejlepší likér a pálenku různých druhů vybírala v sobotu večer porota na Kníničském lihobraní.
Holubice /REPORTÁŽ/ – Jak se co nejúčinněji vyhnout bacilům? Někdo polyká po hrstech prášky a vitamínové doplňky, Holubickým ovšem stačí něco mnohem prostšího: slivovice. Alespoň to tvrdí někteří místní ostřílení pěstitelé, kteří ročně připraví i několik druhů pálenky. A v sobotu odpoledne se s výsledky chlubí v kulturním středisku, kde se koná další ročník koštu pálenek.
Praha - Neděle 29. listopadu se v pražské zoo ponese v duchu přivítání vánočního času. V 16 hodin se za účasti významných hostů, herce Ladislava Freje a herečky Kristýny Frejové, uskuteční slavnostní rozsvěcení vánočního stromu u severního vchodu. Návštěvníci se navíc mohou nechat inspirovat originálními dárky. U vánočního stromu budou mít možnost zakoupit takzvané Vánoční štěstí, malé krabičky s překvapením z pražské zoo.
Justin Timberlake má svou tequillu, Dan Acroyd vodku a Marilyn Manson absint, my máme svůj likér. Jejich alkoholické nápoje mají názvy 901 Reposado, Crystal Head a Mansint, náš likér se jmenuje Sloní moč. Ano, Sloní moč! A slibujeme si od něj mnoho.
Velehrad – Dvě stě kilogramů vepřového masa proměněného v nejrůznější zabijačkové dobroty, hudba k tanci i poslechu, ochutnávka čtyřiceti domácích pálenek a likérů a dvanáct stovek lidí, kterým se už od rána sbíhaly sliny na zabijačku. To byl v sobotu v Archeoskanzenu Modrá jedenáctý ročník Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky.
Velké Losiny – Když před deseti lety kupoval Richard Jašš Maršíkovský mlýn, chtěl v něm zřídit muzeum regionální historie, která je jeho velkým koníčkem. Brzy zjistil, že je to naivní plán, a hledal jiný způsob jak prostor využít. Dnes v něm už od dveří sladce voní alkohol. Z mlýna se stala pálenice a výrobna destilátů a likérů.
Praha - Jako žaludeční kapky Anglická hořká se před dvěma stoletími začala prodávat Becherovka, přezdívaná řadu let třináctý léčebný pramen Karlových Varů (i po roce 1965, kdy byl zpřístupněn pravý 13. pramen). U zrodu tohoto bylinného likéru stál Josef Vitus Becher, karlovarský lékárník a obchodník, od jehož úmrtí uplyne v pondělí 175 let, a anglický doktor Frobrig. Do Anglie se přitom Becherovka dostala až v roce 1938, kdy už se vyvážela do padesátky zemí světa.
Karlovy Vary - První várku 20.000 lahví košer Becherovky - original dnes začala stáčet karlovarská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Certifikovaný likér zamíří zejména do Izraele. JBKB jej chce ale nabízet i na dalších trzích, v Rusku nebo USA, kde je také silné zastoupení židovské komunity, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.
Beňov – Pětadevadesát vzorků slivovice a třináct druhů likérů se sešlo na osmém ročníku koštu slivovice v Beňově na Přerovsku. Dohromady jednadvacet degustátorů vybíralo ve velké konkurenci tu nejlepší pálenku. „Na výběr tu máme jednatřicet trnek, čtyřiadvacet jablek, dvanáct hrušek a ostatní jako třešňovice, meruňkovice a dalších je osmadvacet," pověděl starosta obce Beňova Ivo Pitner.
Víceměřice – Lahve kam se jen člověk podíval a kolem nich desítky lidí, kteří postupně každou okoštovali a oznámkovali. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne ve Víceměřicích. Zdejší košíkárna se stala totiž dějištěm pátého ročníku Víceměřické Gořalky.
Brno – Starobrněnští sládci v pondělí vařili brněnský speciál, kterým si všichni příznivci připíjí na Zelený čtvrtek. Zelené pivo letos pivaři ochutnají 2. dubna. Obsahuje bylinný výluh, který mu spolu s likérem dodává typickou zelenou barvu. Zeleného piva bude letos k dispozici 4700 hektolitrů.
Brno – Starobrněnští sládci v pondělí vařili brněnský speciál, kterým si všichni příznivci připíjí na Zelený čtvrtek. Zelené pivo letos pivaři ochutnají 2. dubna. Obsahuje bylinný výluh, který mu spolu s likérem dodává typickou zelenou barvu. Zeleného piva bude letos k dispozici 4700 hektolitrů.
Havlovice - S dobrou domácí pálenkou je škoda se nepochlubit a ideální příležitost každoročně skýtá Česko moravský košt slivovice a likérů. Ten se v havlovickém Kulturním domě letos uskuteční 28. února.
Vizovice - Vizovická likérka Rudolf Jelínek začala nově zpracovávat rakytník řešetlákový. Plody keře obsahují vysoké množství vitaminu C. Likérka vyrobila z rakytníku pálenku, kterou uvede v červenci na trh v limitované sérii. Připravuje také likér. Keře rakytníku už likérka vysadila také ve svých sadech, řekl dnes mediální zástupce společnosti Josef Brabec.
Johann Stabauer z Mondsee byl na tradiční přehlídce ve Wieselburgu oceněn „Zlatou štamprlí" za nejlepší likér z medvědího česneku. Je originalitou mezi rakouskými „paliči" nejen proto, že pálit začal teprve před dvěma roky, ale i tím, že je specialistou na rarity. Podle OÖN teď pracuje dokonce na kořalce ze sena, které si obstaral z alpských pastvin a je přesvědčen, že „chuť louky" jeho produkt udrží. „Při pálení jsem kutil. Všechno, co jinak nikdo nedělá, je pro mne automaticky zajímavé," říká.
Karlovy Vary – Likérka Jan Becher – Karlovarská Becherovka (JBKB) už téměř dohnala objem výroby, jaký měla před prohibicí v roce 2012. Chce také přitáhnout nové zákazníky, zejména mladé aktivní lidi. Pro ně začne vyrábět nový likér Ice&Fire. Jeho distribuce začne v dubna, zprvu jen v Česku a Slovensku, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.
Karlovy Vary - Karlovarská likérka uvedla v březnu na trh speciální sběratelskou edici lahví, která navazuje na edici, jež byla představena spotřebitelům v Čechách a na Slovensku minulý rok.
Jalubí – Pohodová atmosféra provoněná pálenkami, které byly rozděleny do kategorií - slivovice z modrého ovoce, pálenky z dalších ovocných darů přírody a likéry - vládla v sobotu v kulturním domě v Jalubí.
Karlovy Vary - Karlovarská likérka uvede v březnu na trh speciální sběratelskou edici lahví, která navazuje na edici, jež byla představena spotřebitelům v Čechách a na Slovensku minulý rok.
„Milovníci vzácných sběratelských kousků budou mít tak jedinečnou příležitost pořídit si další unikátní lahve Becherovky Original, které na svých etiketách připomínají další tři členy rodiny Becherů, kteří ovlivnili historii a vývoj karlovarského bylinného likéru. Sběratelská edice bude na trhu dostupná v omezeném množství," uvedla mediální zástupkyně likérky Anna Davidová.
Mikulčice – Vůně pálenky a kysaného zelí doprovází v sobotu odpoledne stovky lidí, kteří dorazili do mikulčického kulturního domu. Koná se tady už třináctý košt pálenek a kysaného zelí.
Za přibývající kila může vedle vánočních pochoutek vypitý alkohol, varují odborníci na zdravé hubnutí. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto „symbolu vánoc" má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.
Ústí nad Labem - Stará myslivecká. Nápoj, který se stal mezi lihovinami synonymem pro Ústí nad Labem. Není divu, jeho výroba sahá hluboko do 19. století, kdy bez jednoho měsíce před 156 lety vznikla v Krásném Březně drožďárna s likérkou.