Kreativ

ŠTÍTEK: likér

Kulturní dům v Bojkovicích o víkendu hostil tradiční košt slivovice.

OBRAZEM: Bojkovický košt nabídl i netradiční destiláty

Bojkovice – Jeřabina, ananas, mandarinka s pomerančem, borůvkový likér, ringlovice, rybíz, višňové likéry, ořechovka či slovenský repáčik. To vše bylo o tomto víkendu k ochutnání v Bojkovicích. Tamější kulturní dům totiž v sobotu 5. března hostil tradiční Košt slivovice.

Ve Víceměřicích se v sobotu rozhodli hodnotit slivovice, a to svoje i ty přespolní. Na dvacet šest vzorků pálenek vyhodnocovala porota z místních gurmánů. Na řadu se kromě slivovice dostaly i likéry.

Ve Víceměřicích koštovali slivovice i likéry

Víceměřice – Ruky, nohy, záda, plíca léčí dobrá slivovice – pod tímto motem v sobotu degustovali pálenky a likéry ve Víceměřicích. Na šestadvacet vzorků nejrůznějších pálenek ze švestek, jablek, hrušek či třešní prošlo rukama přísné viceměřické poroty, která vybírala nejlepší slivovici.

Holubický košt oživila zvláštní kategorie: pálenka, co ve světě docestovala nejdále. „Vyhraje ta, co byla až v Peru. Jeden známý si ji s sebou vzal na likvidaci choroboplodných zárodků. A máme i důkaz, je s ní vyfocený,“ usmívá se Ilona Marinčová.

Jak se vyhnout bacilům? Panák slivovice pomůže víc než léky, říkají v Holubicích

Holubice /REPORTÁŽ/ – Jak se co nejúčinněji vyhnout bacilům? Někdo polyká po hrstech prášky a vitamínové doplňky, Holubickým ovšem stačí něco mnohem prostšího: slivovice. Alespoň to tvrdí někteří místní ostřílení pěstitelé, kteří ročně připraví i několik druhů pálenky. A v sobotu odpoledne se s výsledky chlubí v kulturním středisku, kde se koná další ročník koštu pálenek.

První adventní neděli pražská zoo společně se svými návštěvníky a významnými hosty rozsvítí vánoční strom.

První adventní neděle v pražské zoo láká na bohatý program

Praha - Neděle 29. listopadu se v pražské zoo ponese v duchu přivítání vánočního času. V 16 hodin se za účasti významných hostů, herce Ladislava Freje a herečky Kristýny Frejové, uskuteční slavnostní rozsvěcení vánočního stromu u severního vchodu. Návštěvníci se navíc mohou nechat inspirovat originálními dárky. U vánočního stromu budou mít možnost zakoupit takzvané Vánoční štěstí, malé krabičky s překvapením z pražské zoo.

Ilustrační fotografie.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Sloní moč

Justin Timberlake má svou tequillu, Dan Acroyd vodku a Marilyn Manson absint, my máme svůj likér. Jejich alkoholické nápoje mají názvy 901 Reposado, Crystal Head a Mansint, náš likér se jmenuje Sloní moč. Ano, Sloní moč! A slibujeme si od něj mnoho.

VEPŘOVÉ HODY. Speciality z pašíků přilákaly na akci Přivírání skanzenu 1200 lidí.

Přivírání Archeoskanzenu v Modré se dvěma rekordy

Velehrad – Dvě stě kilogramů vepřového masa proměněného v nejrůznější zabijačkové dobroty, hudba k tanci i poslechu, ochutnávka čtyřiceti domácích pálenek a likérů a dvanáct stovek lidí, kterým se už od rána sbíhaly sliny na zabijačku. To byl v sobotu v Archeoskanzenu Modrá jedenáctý ročník Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky.

Majitel a provozovatel pálenice Maršíkovský mlýn Richard Jašš.

Majitel pálenice má nejraději mošt

Velké Losiny – Když před deseti lety kupoval Richard Jašš Maršíkovský mlýn, chtěl v něm zřídit muzeum regionální historie, která je jeho velkým koníčkem. Brzy zjistil, že je to naivní plán, a hledal jiný způsob jak prostor využít. Dnes v něm už od dveří sladce voní alkohol. Z mlýna se stala pálenice a výrobna destilátů a likérů.

Ilustrační foto.

Před 175 lety zemřel otec Becherovky, lékárník Josef Vitus Becher

Praha - Jako žaludeční kapky Anglická hořká se před dvěma stoletími začala prodávat Becherovka, přezdívaná řadu let třináctý léčebný pramen Karlových Varů (i po roce 1965, kdy byl zpřístupněn pravý 13. pramen). U zrodu tohoto bylinného likéru stál Josef Vitus Becher, karlovarský lékárník a obchodník, od jehož úmrtí uplyne v pondělí 175 let, a anglický doktor Frobrig. Do Anglie se přitom Becherovka dostala až v roce 1938, kdy už se vyvážela do padesátky zemí světa.

Ředitel Vladimír Darebník ukazuje láhev košer Becherovky - original, kterou začala 16. července stáčet karlovarská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Certifikovaný likér zamíří zejména do Izraele.

Becherovka vyrobila první košer várku, zamíří hlavně do Izraele

Karlovy Vary - První várku 20.000 lahví košer Becherovky - original dnes začala stáčet karlovarská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Certifikovaný likér zamíří zejména do Izraele. JBKB jej chce ale nabízet i na dalších trzích, v Rusku nebo USA, kde je také silné zastoupení židovské komunity, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.

Košt slivovice v Beňově

Beňovem zavoněla slivovice. Koštovalo se téměř ze stovky vzorků

Beňov – Pětadevadesát vzorků slivovice a třináct druhů likérů se sešlo na osmém ročníku koštu slivovice v Beňově na Přerovsku. Dohromady jednadvacet degustátorů vybíralo ve velké konkurenci tu nejlepší pálenku. „Na výběr tu máme jednatřicet trnek, čtyřiadvacet jablek, dvanáct hrušek a ostatní jako třešňovice, meruňkovice a dalších je osmadvacet," pověděl starosta obce Beňova Ivo Pitner.

Místní se společně s lidmi z okolí sešli nad hodnocením pálenky ve Víceměřicích. Zájemci mohli vyzkoušet i domácí likéry.

Ve Víceměřicích se koštovalo. Pálenky doplnily likéry

Víceměřice – Lahve kam se jen člověk podíval a kolem nich desítky lidí, kteří postupně každou okoštovali a oznámkovali. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne ve Víceměřicích. Zdejší košíkárna se stala totiž dějištěm pátého ročníku Víceměřické Gořalky.

Vaření Zeleného piva Starobrno.

OBRAZEM: Zelený čtvrtek se Zeleným pivem? Starobrno jej vaří už podesáté

Brno – Starobrněnští sládci v pondělí vařili brněnský speciál, kterým si všichni příznivci připíjí na Zelený čtvrtek. Zelené pivo letos pivaři ochutnají 2. dubna. Obsahuje bylinný výluh, který mu spolu s likérem dodává typickou zelenou barvu. Zeleného piva bude letos k dispozici 4700 hektolitrů.

Vaření Zeleného piva Starobrno.

OBRAZEM: Zelený čtvrtek se Zeleným pivem? Starobrno jej vaří už podesáté

Brno – Starobrněnští sládci v pondělí vařili brněnský speciál, kterým si všichni příznivci připíjí na Zelený čtvrtek. Zelené pivo letos pivaři ochutnají 2. dubna. Obsahuje bylinný výluh, který mu spolu s likérem dodává typickou zelenou barvu. Zeleného piva bude letos k dispozici 4700 hektolitrů.

Košt slivovice, Havlovice

Máte dobrou slivovici nebo likér? Dejte koštnout

Havlovice - S dobrou domácí pálenkou je škoda se nepochlubit a ideální příležitost každoročně skýtá Česko moravský košt slivovice a likérů. Ten se v havlovickém Kulturním domě letos uskuteční 28. února.

Likérka R. Jelínek ve Vizovicích.

Likérka R. Jelínek začala zpracovávat rakytník na pálenku i likér

Vizovice - Vizovická likérka Rudolf Jelínek začala nově zpracovávat rakytník řešetlákový. Plody keře obsahují vysoké množství vitaminu C. Likérka vyrobila z rakytníku pálenku, kterou uvede v červenci na trh v limitované sérii. Připravuje také likér. Keře rakytníku už likérka vysadila také ve svých sadech, řekl dnes mediální zástupce společnosti Josef Brabec.

Umí likér z medvědího česneku.

Soused, který umí likér i z medvědího česneku

Johann Stabauer z Mondsee byl na tradiční přehlídce ve Wieselburgu oceněn „Zlatou štamprlí" za nejlepší likér z medvědího česneku. Je originalitou mezi rakouskými „paliči" nejen proto, že pálit začal teprve před dvěma roky, ale i tím, že je specialistou na rarity. Podle OÖN teď pracuje dokonce na kořalce ze sena, které si obstaral z alpských pastvin a je přesvědčen, že „chuť louky" jeho produkt udrží. „Při pálení jsem kutil. Všechno, co jinak nikdo nedělá, je pro mne automaticky zajímavé," říká.

Ilustrační foto.

Becherovka chce rozšířit spektrum zákazníků. Chystá nový likér

Karlovy Vary – Likérka Jan Becher – Karlovarská Becherovka (JBKB) už téměř dohnala objem výroby, jaký měla před prohibicí v roce 2012. Chce také přitáhnout nové zákazníky, zejména mladé aktivní lidi. Pro ně začne vyrábět nový likér Ice&Fire. Jeho distribuce začne v dubna, zprvu jen v Česku a Slovensku, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.

Košt slivovice v Jalubí

Jalubští jsou v koštech slivovic světoví rekordmani

Jalubí – Pohodová atmosféra provoněná pálenkami, které byly rozděleny do kategorií - slivovice z modrého ovoce, pálenky z dalších ovocných darů přírody a likéry - vládla v sobotu v kulturním domě v Jalubí.

Likérka přichází s novou sběratelskou edicí.

Sběratelům pro radost. Na lahvích se opět objeví další členové slavné rodiny

Karlovy Vary - Karlovarská likérka uvede v březnu na trh speciální sběratelskou edici lahví, která navazuje na edici, jež byla představena spotřebitelům v Čechách a na Slovensku minulý rok. „Milovníci vzácných sběratelských kousků budou mít tak jedinečnou příležitost pořídit si další unikátní lahve Becherovky Original, které na svých etiketách připomínají další tři členy rodiny Becherů, kteří ovlivnili historii a vývoj karlovarského bylinného likéru. Sběratelská edice bude na trhu dostupná v omezeném množství," uvedla mediální zástupkyně likérky Anna Davidová.

Ilustrační foto

Za přibývající kila může vedle vánočního jídla alkohol

Za přibývající kila může vedle vánočních pochoutek vypitý alkohol, varují odborníci na zdravé hubnutí. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto „symbolu vánoc" má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.

RODINNÁ LIKÉRKA ARNIKA vyrábí spoustu druhů likérů. Jiří Šmerda ukázal několik z nich. Kvůli půlmilionové kauci je ale možné, že tyto výrobky již na trhu neuvidíme.

Rodinná likérka Arnika končí

Drmoul - Drmoulští výrobci lihovin, jako je Madam nebo Františkolázeňský likér, nejsou ochotni skládat půlmilionovou kauci. 

Ředitel společnosti Granette & Starorežná Pavel Kadlec.

MADE IN ÚSTÍ: Stará myslivecká? Ústí v lahvi

Ústí nad Labem - Stará myslivecká. Nápoj, který se stal mezi lihovinami synonymem pro Ústí nad Labem. Není divu, jeho výroba sahá hluboko do 19. století, kdy bez jednoho měsíce před 156 lety vznikla v Krásném Březně drožďárna s likérkou. 

Ředitel společnosti Granette & Starorežná Pavel Kadlec.

MADE IN ÚSTÍ: Stará myslivecká? Ústí v lahvi

Ústí nad Labem - Stará myslivecká. Nápoj, který se stal mezi lihovinami synonymem pro Ústí nad Labem. Není divu, jeho výroba sahá hluboko do 19. století, kdy bez jednoho měsíce před 156 lety vznikla v Krásném Březně drožďárna s likérkou. 

Kuliláři v Potštejně

Vůně Indie vábila do Potštejna

Potštejn – V zámeckém parku to pořádně vonělo. Sobotní odpoledne se tu totiž neslo ve znamení dobrého jídla a také degustace vín. Konal se tu kulinářsko-vinařský den. Pro návštěvníky byly připraveny soutěže i jarmark. Hodnotila se navíc nechutnější a „nejvymazlenější" marmeláda a nejlepší likér.

OSTUDA HLAVICKÝCH. Totálně propadli ve Varech a inkasovali devítku. Právě dva z Hlavice brání útočícího hráče.

Tragický výkon hlavických fotbalistů ve Varech

Karlovy Vary, Hlavice - Devět gólů, to pak bolí hlava i duše víc než po stejném počtu vypitých becherovek. Bohužel devítku inkasovala beznadějně poslední Hlavice v České fotbalové lize v lázeňském městě, známém právě výrobou onoho žaludečního likéru.

Fruko-Schulz J. Hradec. Ilustrační foto.

Metanolová aféra se může vrátit, varují výrobci likérů

Jindřichův Hradec – Od loňského podzimu, kdy vypukla metanolová kauza a na následky pančovaného alkoholu metanolem zemřelo 45 lidí, se z pohledu legislativy do současné doby mnoho nezměnilo. Na to upozornila na tiskové konferenci Unie výrobců a dovozců lihovin.  

Fruko-Schulz J. Hradec. Ilustrační foto.

Metanolová aféra se může vrátit, varují výrobci likérů

Jindřichův Hradec – Od loňského podzimu, kdy vypukla metanolová kauza a na následky pančovaného alkoholu metanolem zemřelo 45 lidí, se z pohledu legislativy do současné doby mnoho nezměnilo. Na to upozornila na tiskové konferenci Unie výrobců a dovozců lihovin.  

Velikonoce na zámku v Hrádku u Nechanic.

Velikonoce na zámku v Hrádku: Ochutnejte zámecký likér

Pokud chcete zažít Velikonoce na zámku, tak zamiřte na Hrádek 
u Nechanic. Až do pondělí vás průvodci při prohlídce interiérů seznámí s historií Velikonoc či s velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí.

Velikonoce na zámku v Hrádku u Nechanic.

Velikonoce na zámku v Hrádku: Ochutnejte zámecký likér

Hrádek u Nechanic /FOTOGALERIE/ - Pokud chcete zažít Velikonoce na zámku, tak zamiřte na Hrádek 
u Nechanic. Až do pondělí vás průvodci při prohlídce interiérů seznámí s historií Velikonoc či s velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí.

Velikonoce na zámku v Hrádku u Nechanic.

Velikonoce na zámku v Hrádku: Ochutnejte zámecký likér

Hrádek u Nechanic /FOTOGALERIE/ - Pokud chcete zažít Velikonoce na zámku, tak zamiřte na Hrádek 
u Nechanic. Až do pondělí vás průvodci při prohlídce interiérů seznámí s historií Velikonoc či s velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí.

Lidé se koštu destilátů a macerátů v Sudoměřicích dobře bavili.

Peruánské kladivo dělalo s Demižónem v Sudoměřicích divy

Sudoměřice – Peruánské kladivo, Slzy čarodějnice i Hovnovica. To jsou jen tři ze zhruba 270 vzorků rozmanitých macerátů či likérů, které mohli v sobotu ochutnat návštěvníci jedenáctého koštu destilátů a macerátů v Sudoměřicích. Tamní Spolek přátel destilátů nabídl celkem 860 pálenek, macerovaného ovoce a likérů.

Víceměřícká gořalka 2013

O vítězi Víceměřické gořalky rozhodl rozstřel. Podívejte se

Víceměřice – Milovníci dobrého moku si přišli v sobotu ve Víceměřicích na své. V košíkárně Domova u rybníka pořádali místní hasiči spolu se zahrádkáři čtvrtý ročník veřejné degustace o nejlepší ovocnou pálenku a domácí likér s názvem Víceměřická gořalka.