Bojkovice – Jeřabina, ananas, mandarinka s pomerančem, borůvkový likér, ringlovice, rybíz, višňové likéry, ořechovka či slovenský repáčik. To vše bylo o tomto víkendu k ochutnání v Bojkovicích. Tamější kulturní dům totiž v sobotu 5. března hostil tradiční Košt slivovice.
Bezměrov – Celkem šestatřicet vzorků koštovali v sobotu odpoledne v bezměrovském kulturním domě. Akci už po šesté pořádal sbor dobrovolných hasičů a jako vždy, nechyběl ani zábavný program.
Víceměřice – Ruky, nohy, záda, plíca léčí dobrá slivovice – pod tímto motem v sobotu degustovali pálenky a likéry ve Víceměřicích. Na šestadvacet vzorků nejrůznějších pálenek ze švestek, jablek, hrušek či třešní prošlo rukama přísné viceměřické poroty, která vybírala nejlepší slivovici.
Brno-Kníničky – Ořechy, švestky, ale třeba i pálivé feferonky. Z toho všeho se dá vyrobit domácí alkohol. Nejlepší likér a pálenku různých druhů vybírala v sobotu večer porota na Kníničském lihobraní.
Holubice /REPORTÁŽ/ – Jak se co nejúčinněji vyhnout bacilům? Někdo polyká po hrstech prášky a vitamínové doplňky, Holubickým ovšem stačí něco mnohem prostšího: slivovice. Alespoň to tvrdí někteří místní ostřílení pěstitelé, kteří ročně připraví i několik druhů pálenky. A v sobotu odpoledne se s výsledky chlubí v kulturním středisku, kde se koná další ročník koštu pálenek.
Praha - Neděle 29. listopadu se v pražské zoo ponese v duchu přivítání vánočního času. V 16 hodin se za účasti významných hostů, herce Ladislava Freje a herečky Kristýny Frejové, uskuteční slavnostní rozsvěcení vánočního stromu u severního vchodu. Návštěvníci se navíc mohou nechat inspirovat originálními dárky. U vánočního stromu budou mít možnost zakoupit takzvané Vánoční štěstí, malé krabičky s překvapením z pražské zoo.
Justin Timberlake má svou tequillu, Dan Acroyd vodku a Marilyn Manson absint, my máme svůj likér. Jejich alkoholické nápoje mají názvy 901 Reposado, Crystal Head a Mansint, náš likér se jmenuje Sloní moč. Ano, Sloní moč! A slibujeme si od něj mnoho.
Velehrad – Dvě stě kilogramů vepřového masa proměněného v nejrůznější zabijačkové dobroty, hudba k tanci i poslechu, ochutnávka čtyřiceti domácích pálenek a likérů a dvanáct stovek lidí, kterým se už od rána sbíhaly sliny na zabijačku. To byl v sobotu v Archeoskanzenu Modrá jedenáctý ročník Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky.
Velké Losiny – Když před deseti lety kupoval Richard Jašš Maršíkovský mlýn, chtěl v něm zřídit muzeum regionální historie, která je jeho velkým koníčkem. Brzy zjistil, že je to naivní plán, a hledal jiný způsob jak prostor využít. Dnes v něm už od dveří sladce voní alkohol. Z mlýna se stala pálenice a výrobna destilátů a likérů.
Praha - Jako žaludeční kapky Anglická hořká se před dvěma stoletími začala prodávat Becherovka, přezdívaná řadu let třináctý léčebný pramen Karlových Varů (i po roce 1965, kdy byl zpřístupněn pravý 13. pramen). U zrodu tohoto bylinného likéru stál Josef Vitus Becher, karlovarský lékárník a obchodník, od jehož úmrtí uplyne v pondělí 175 let, a anglický doktor Frobrig. Do Anglie se přitom Becherovka dostala až v roce 1938, kdy už se vyvážela do padesátky zemí světa.
Karlovy Vary - První várku 20.000 lahví košer Becherovky - original dnes začala stáčet karlovarská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Certifikovaný likér zamíří zejména do Izraele. JBKB jej chce ale nabízet i na dalších trzích, v Rusku nebo USA, kde je také silné zastoupení židovské komunity, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.
Beňov – Pětadevadesát vzorků slivovice a třináct druhů likérů se sešlo na osmém ročníku koštu slivovice v Beňově na Přerovsku. Dohromady jednadvacet degustátorů vybíralo ve velké konkurenci tu nejlepší pálenku. „Na výběr tu máme jednatřicet trnek, čtyřiadvacet jablek, dvanáct hrušek a ostatní jako třešňovice, meruňkovice a dalších je osmadvacet," pověděl starosta obce Beňova Ivo Pitner.
Víceměřice – Lahve kam se jen člověk podíval a kolem nich desítky lidí, kteří postupně každou okoštovali a oznámkovali. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne ve Víceměřicích. Zdejší košíkárna se stala totiž dějištěm pátého ročníku Víceměřické Gořalky.
Brno – Starobrněnští sládci v pondělí vařili brněnský speciál, kterým si všichni příznivci připíjí na Zelený čtvrtek. Zelené pivo letos pivaři ochutnají 2. dubna. Obsahuje bylinný výluh, který mu spolu s likérem dodává typickou zelenou barvu. Zeleného piva bude letos k dispozici 4700 hektolitrů.
Brno – Starobrněnští sládci v pondělí vařili brněnský speciál, kterým si všichni příznivci připíjí na Zelený čtvrtek. Zelené pivo letos pivaři ochutnají 2. dubna. Obsahuje bylinný výluh, který mu spolu s likérem dodává typickou zelenou barvu. Zeleného piva bude letos k dispozici 4700 hektolitrů.
Havlovice - S dobrou domácí pálenkou je škoda se nepochlubit a ideální příležitost každoročně skýtá Česko moravský košt slivovice a likérů. Ten se v havlovickém Kulturním domě letos uskuteční 28. února.
Vizovice - Vizovická likérka Rudolf Jelínek začala nově zpracovávat rakytník řešetlákový. Plody keře obsahují vysoké množství vitaminu C. Likérka vyrobila z rakytníku pálenku, kterou uvede v červenci na trh v limitované sérii. Připravuje také likér. Keře rakytníku už likérka vysadila také ve svých sadech, řekl dnes mediální zástupce společnosti Josef Brabec.
Johann Stabauer z Mondsee byl na tradiční přehlídce ve Wieselburgu oceněn „Zlatou štamprlí" za nejlepší likér z medvědího česneku. Je originalitou mezi rakouskými „paliči" nejen proto, že pálit začal teprve před dvěma roky, ale i tím, že je specialistou na rarity. Podle OÖN teď pracuje dokonce na kořalce ze sena, které si obstaral z alpských pastvin a je přesvědčen, že „chuť louky" jeho produkt udrží. „Při pálení jsem kutil. Všechno, co jinak nikdo nedělá, je pro mne automaticky zajímavé," říká.
Karlovy Vary – Likérka Jan Becher – Karlovarská Becherovka (JBKB) už téměř dohnala objem výroby, jaký měla před prohibicí v roce 2012. Chce také přitáhnout nové zákazníky, zejména mladé aktivní lidi. Pro ně začne vyrábět nový likér Ice&Fire. Jeho distribuce začne v dubna, zprvu jen v Česku a Slovensku, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.
Karlovy Vary - Karlovarská likérka uvedla v březnu na trh speciální sběratelskou edici lahví, která navazuje na edici, jež byla představena spotřebitelům v Čechách a na Slovensku minulý rok.
Jalubí – Pohodová atmosféra provoněná pálenkami, které byly rozděleny do kategorií - slivovice z modrého ovoce, pálenky z dalších ovocných darů přírody a likéry - vládla v sobotu v kulturním domě v Jalubí.
Karlovy Vary - Karlovarská likérka uvede v březnu na trh speciální sběratelskou edici lahví, která navazuje na edici, jež byla představena spotřebitelům v Čechách a na Slovensku minulý rok.
„Milovníci vzácných sběratelských kousků budou mít tak jedinečnou příležitost pořídit si další unikátní lahve Becherovky Original, které na svých etiketách připomínají další tři členy rodiny Becherů, kteří ovlivnili historii a vývoj karlovarského bylinného likéru. Sběratelská edice bude na trhu dostupná v omezeném množství," uvedla mediální zástupkyně likérky Anna Davidová.
Mikulčice – Vůně pálenky a kysaného zelí doprovází v sobotu odpoledne stovky lidí, kteří dorazili do mikulčického kulturního domu. Koná se tady už třináctý košt pálenek a kysaného zelí.
Za přibývající kila může vedle vánočních pochoutek vypitý alkohol, varují odborníci na zdravé hubnutí. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto „symbolu vánoc" má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.
Ústí nad Labem - Stará myslivecká. Nápoj, který se stal mezi lihovinami synonymem pro Ústí nad Labem. Není divu, jeho výroba sahá hluboko do 19. století, kdy bez jednoho měsíce před 156 lety vznikla v Krásném Březně drožďárna s likérkou.
Ústí nad Labem - Stará myslivecká. Nápoj, který se stal mezi lihovinami synonymem pro Ústí nad Labem. Není divu, jeho výroba sahá hluboko do 19. století, kdy bez jednoho měsíce před 156 lety vznikla v Krásném Březně drožďárna s likérkou.
Potštejn – V zámeckém parku to pořádně vonělo. Sobotní odpoledne se tu totiž neslo ve znamení dobrého jídla a také degustace vín. Konal se tu kulinářsko-vinařský den. Pro návštěvníky byly připraveny soutěže i jarmark. Hodnotila se navíc nechutnější a „nejvymazlenější" marmeláda a nejlepší likér.
Karlovy Vary, Hlavice - Devět gólů, to pak bolí hlava i duše víc než po stejném počtu vypitých becherovek. Bohužel devítku inkasovala beznadějně poslední Hlavice v České fotbalové lize v lázeňském městě, známém právě výrobou onoho žaludečního likéru.
Jindřichův Hradec – Od loňského podzimu, kdy vypukla metanolová kauza a na následky pančovaného alkoholu metanolem zemřelo 45 lidí, se z pohledu legislativy do současné doby mnoho nezměnilo. Na to upozornila na tiskové konferenci Unie výrobců a dovozců lihovin.
Jindřichův Hradec – Od loňského podzimu, kdy vypukla metanolová kauza a na následky pančovaného alkoholu metanolem zemřelo 45 lidí, se z pohledu legislativy do současné doby mnoho nezměnilo. Na to upozornila na tiskové konferenci Unie výrobců a dovozců lihovin.
Pokud chcete zažít Velikonoce na zámku, tak zamiřte na Hrádek u Nechanic. Až do pondělí vás průvodci při prohlídce interiérů seznámí s historií Velikonoc či s velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí.
Hrádek u Nechanic /FOTOGALERIE/ - Pokud chcete zažít Velikonoce na zámku, tak zamiřte na Hrádek u Nechanic. Až do pondělí vás průvodci při prohlídce interiérů seznámí s historií Velikonoc či s velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí.
Hrádek u Nechanic /FOTOGALERIE/ - Pokud chcete zažít Velikonoce na zámku, tak zamiřte na Hrádek u Nechanic. Až do pondělí vás průvodci při prohlídce interiérů seznámí s historií Velikonoc či s velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí.
Sudoměřice – Peruánské kladivo, Slzy čarodějnice i Hovnovica. To jsou jen tři ze zhruba 270 vzorků rozmanitých macerátů či likérů, které mohli v sobotu ochutnat návštěvníci jedenáctého koštu destilátů a macerátů v Sudoměřicích. Tamní Spolek přátel destilátů nabídl celkem 860 pálenek, macerovaného ovoce a likérů.
Víceměřice – Milovníci dobrého moku si přišli v sobotu ve Víceměřicích na své. V košíkárně Domova u rybníka pořádali místní hasiči spolu se zahrádkáři čtvrtý ročník veřejné degustace o nejlepší ovocnou pálenku a domácí likér s názvem Víceměřická gořalka.
Ostrožská Lhota – Den piťá se v sobotu uskutečnil v Ostrožské Lhotě. Pod tímto názvem se neskrývá nic jiného než košt slivovice a jiných pálenek. Ve Lhotě se sešlo více než 300 vzorků.