Kreativ

ŠTÍTEK: Lipno

V Loučovicích se srazilo auto s vlakem

V Loučovicích se srazilo auto s vlakem

Vlaková neštěstí v Česku toto léto neberou konce, k další nehodě došlo ve čtvrtek 23. července v noci na jihu Čech. U vlakové zastávky v Loučovicích na Českokrumlovsku se ve 22.15 srazilo osobní auto s osobním vlakem, a to na nechráněném přejezdu nedaleko hotelu Lesní krčma nad obcí směrem k Lipnu nad Vltavou. 

Na lipenských experimentálních plovoucích ostrovech vědců z českobudějovického Biologického centra AV ČR zahnízdil silně ohrožený rybák obecný.

Na Lipně zahnízdil silně ohrožený pták, přilákaly ho pokusné plovoucí ostrovy

Vzácný nález zaznamenali hydrobiologové z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR při pravidelné kontrole svých experimentálních plovoucích ostrovů na nádrži Lipno. Na těch vědci našli celkem čtyři hnízda se  šesti mláďaty rybáka obecného, který je v červeném seznamu v kategorii ohrožených druhů ptáků.

Vodní záchranáři z VZS ČČK České Budějovice mají základnu na Lipně na Modříně.

K tragédii stačí chvilka, říká o utonutí vodní záchranář

Nespouštějte děti z očí. To je hlavní zásada, kterou je potřeba dodržovat, varují policisté i vodní záchranáři poté, co se na jihu Čech utopily v jediném dni minulého týdne dvě děti, jedno v obecním rybníce na Prachaticku a druhé v jezírku u rodinného domu na Českokrumlovsku.

Děti z Vitry sur Seine byly kromě dalších míst také v Kladně na cvičišti U Zvonečku, kde je pobavily ukázky služebního výcviku strážníků a jejich psů.

PŘED 10 LETY: Návštěvu z Vitry spoutali strážníci

/FOTOGALERIE/ Devatenáct žáků z partnerského města Vitry sur Seine ve Francii přijelo i v roce 2010 na výměnný pobyt do Kladna. Třicítka kladenských dětí byla na oplátku u francouzských přátel. Připomenout si tuto událost můžete díky archivu Deníku.

Radioblok vyvinula firma AŽD Praha s. r. o. (Automatizace železniční dopravy).

Radioblok by pomohl od nehod vlaků, ale nesplňuje normy

Tragická srážka vlaků z minulého týdne na Karlovarsku, při níž měl strojvedoucí čekat v Perninku, ale jel dál, se stala na trati v režimu D3. Provoz na ní řídí z jednoho místa dispečer a strojvedoucí ho průběžně žádají o svolení k další jízdě. Stejně tomu bylo i při třech tragických srážkách na jihu Čech.

Z preventivní akce Bezpečně u vody.

Policisté u vody ukazovali, jak se chovat, aby nebyli třeba potápěči

/FOTOGALERIE, VIDEO/ O kapitány, kormidelníky i řidiče vozidel pohybujících se na vodě, prostě o všechny vůdce plavidel, se až do konce září budou intenzivně zajímat středočeští policisté. A třeba na jihočeském Lipně nebo i v kterémkoli z dalších krajů v republice to nebude jiné. Na účastníky plavebního provozu se policie po celou hlavní sezonu zaměřuje v rámci bezpečnostního opatření nazvaného Voda.

Vojenské lesy a statky ve čtvrtek slavnostně otevřely novou naučnou stezku a návštěvnické centrum Olšina.

Unikátní naučná stezka kolem rybníka Olšiny je otevřena

Šumava má pro výletníky nové lákadlo. Ode dneška jsou pro veřejnost otevřeny nové návštěvnické středisko a naučná stezka kolem rybníku Olšina poblíž Horní Plané. Obojí ocení milovníci přírody, rodiny s dětmi, turisté i školy.  

Podivná dovolená

Co se zdálo v květnu jako nepravděpodobné, je nakonec tady. Češi mohou na dovolenou k moři. Vlakem, autobusem i letecky. Řada lidí si tak jistě položí oprávněné otázky: Má to letos smysl? Není to risk, ať už zdravotní, nebo ekonomický?

6.

Převozník tíhne k vodě, ale válčí i v airsoftu, vede dětský oddíl a lyžuje

Marcel Lorenc brázdí Lipno s hornoplánským převozem od roku 1993. K vodě odjakživa tíhne. Rybaří, potápí se. Také se ale rád účastní airsoftového střílení a vede oddíl dětí. Navrch je instruktorem lyžování. „Na přívoz jsem nastoupil, protože se na něm uvolnilo místo,“ vzpomínal Marcel Lorenc. „Měl jsem v té době domluveno, že půjdu k vojákům do UNPROFOR a pojedu do Jugoslávie. To se tam ještě neválčilo. Měl jsem nastoupit, ale až na podzim. Na lodi se však uvolnilo místo, tak jsem šel na přívoz.“  

Vodní nádrž Lipno.  Má největší vodní plochu v České republice, je také nazýváno jihočeským mořem.

Lipno je rájem pro každého. Na „odvrácené straně“ lze nalézt i klid

Lipno se řadí mezi oblíbené destinace českých dovolenkářů, především těch s dětmi. Není divu, protože na jednom místě najdou vše, co od dovolené očekávají. Rozmanitá příroda s množstvím zeleně a skalních útvarů umožní procházky, delší túry i vyjížďky na kole. Velká vodní plocha poskytne oázu v horkých dnech či prostor pro sportovní vyžití. V neposlední řadě se zde nacházejí pamětihodnosti, které na jedince dýchnou nostalgií, a umožní tak návštěvníkům vrátit se o pár desetiletí až staletí do minulosti. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.

Vysoký stav vody ve Vltavě v Českém Krumlově (kolem 150 cm a průtok téměř 40 kubíků za vteřinu) na začátku července 2020 je zrádný.

VIDEO: Vltavou se dál valí kvanta vody, šlajsna pod Barevnou skálou je zavřená

Minulý týden Vltava odnesla vodáka z překlopené lodi z Branné až na Pískárnu, v úterý hasiči museli ve člunu převézt dva "cvaknuté" vodáky přes řeku nad jezem u kostela sv. Víta v Českém Krumlově, protože se kvůli silnému proudu sami nemohli dostat na druhou stranu. A zvýšený průtok, který teď v řece je, bude i v dalších dnech.

Vysoký stav vody ve Vltavě v Českém Krumlově (kolem 150 cm a průtok téměř 40 kubíků za vteřinu) na začátku července 2020 je zrádný.

VIDEO: Vltavou se dál valí kvanta vody. Propust pod Barevnou skálou je zavřená

Minulý týden Vltava odnesla vodáka z překlopené lodi z Branné až na Pískárnu, v úterý hasiči museli ve člunu převézt dva "cvaknuté" vodáky přes řeku nad jezem u kostela sv. Víta v Českém Krumlově, protože se kvůli silnému proudu sami nemohli dostat na druhou stranu. A zvýšený průtok, který teď v řece je, bude i v dalších dnech.

Ilustrační foto.

Natřískané kempy? Žádná sláva to tedy není

Ke koronavirovým opatřením se přidalo chladné deštivé počasí. To je ošklivá kombinace pro provozovatele autokempů a tábořišť v kraji. Je otázkou, zda se situace zlepší o letních prázdninách, které za pár dní nastanou.

Se vznikem Jezera Most se městu otevírá šance obnovit bohatou jachtařskou tradici Mostecka.

Most má příležitost obnovit jachtařskou tradici

Se vznikem Jezera Most, zatopeného uhelného lomu, se městu otevírá šance obnovit bohatou jachtařskou tradici Mostecka. Pomocnou ruku v tom nabízí Yacht Club Baník Most, sportovní klub s více než padesátiletou tradicí.

Týmy se při jachtařské lize budou střídat na lodích Melges 24.

Na Lipně začíná jachtařská liga

Závodem na Lipně startuje o víkendu 20. a 21. června již pátý ročník České jachtařské ligy. Zázemí  poskytne areál YC Černá v Pošumaví, kde budou kotvit závodní lodě Melges 24, a pláž Windy Point.