Kreativ

ŠTÍTEK: Lipno

Se závoděním začal Miloš Liška z jihočeských Loučovic až po čtyřicítce. Teď vozí ze závodů po celém světě jednu zlatou medaili za druhou.

První závod běžel až po čtyřicítce. Dnes má Miloš Liška titul mistra světa

Minulý rok vyhrál 26 z 28 závodů, kterých se zúčastnil, a z Abú Dhabí si v prosinci přivezl titul mistra světa. „Ve své věkové kategorii!“ upozorňuje rozesmátý Miloš Liška (nar. 1971) z jihočeských Loučovic, šlachovitý muž s tváří porostlou strništěm, povoláním elektromechanik. Soutěží ve Spartan Race, jednom z nejznámějších překážkových sportů, jehož krátká, 65metrová trať by mohla na olympijských hrách v roce 2028 nahradit jezdectví v moderním pětiboji.

Při Dni s Arpidou v Lipně nad Vltavou se vybíralo vstupné pro Arpidu.

Stezka korunami stromů na Lipně věnovala Arpidě čtvrt milionu

V červenci oslaví své 11. narozeniny a je úplně první stezkou svého druhu, která byla v České republice postavena. Stezka korunami stromů na Lipně. V pátek 23. června nadělila českobudějovickému centru ARPIDA čtvrt milionu korun. Toto centrum slaví letos 30 let od založení a nabízí pomoc rodinám pečujícím o děti, mladistvé a mladé dospělé osoby s tělesným (motorickým) a kombinovaným postižením.

Při Dni s Arpidou v Lipně nad Vltavou se vybíralo vstupné pro Arpidu.

Stezka korunami stromů na Lipně věnovala Arpidě čtvrt milionu

V červenci oslaví své 11. narozeniny a je úplně první stezkou svého druhu, která byla v České republice postavena. Stezka korunami stromů na Lipně. V pátek 23. června nadělila českobudějovickému centru ARPIDA čtvrt milionu korun. Toto centrum slaví letos 30 let od založení a nabízí pomoc rodinám pečujícím o děti, mladistvé a mladé dospělé osoby s tělesným (motorickým) a kombinovaným postižením.

Stezka korunami stromů na Lipně láká návštěvníky nejen na úžasné výhledy, ale i na příjemný kulturní zážitek s živou hudbou.

Noční koncerty si na Stezce korunami stromů můžete užít i letos

Stezka korunami stromů na Lipně láká návštěvníky nejen na úžasné výhledy, ale i na příjemný kulturní zážitek s živou hudbou. Oblíbená lipenská atrakce nebude chybět ani letos. Stezka ožije každé prázdninové úterý ve 20 hodin koncertem ve vrcholcích stromů.

12. ročník ČEZ Lipno Sport Festivalu se koná od pátku 11. do neděle 20. srpna 2023.

Hašek, Adamczyková, Chalupa. ČEZ Lipno Sport Festival bude plný hvězd

Pokud už si plánujete letní kalendář, nezapomeňte do něj připsat 12. ročník ČEZ Lipno Sport Festivalu, který se letos koná od pátku 11. do neděle 20. srpna. Akce opět nabídne atraktivní sportovní a kulturní program pro všechny. Na Lipně můžete potkat slavné sportovní hvězdy jako je Kateřina Neumannová, Dominik Hašek, Václav Chalupa nebo Eva Adamczyková.

Milovníci extrémních sportů si při Spartan Czech Republic užili závod na Lipně.

Během adrenalinového Spartanu borci zdolávali terén s překážkami

Na Spartan Czech Republic, dvoudenní závod na Lipně s disciplínami Sprint 20 překážek na 5 km, Super 25 překážek na 10 km, Kids 10 až 20 překážek na 0,8 až 4,5 km, se na konci dubna sjely tisíce milovníků adrenalinu a extrémních závodů. Organizátoři předpokládali, že se na Lipensko, dostaviví více než 10 000 lidí.

Lipenské kempy už čekají na první turisty.

Nablýskané lipenské kempy se těší na první hosty

O posledním dubnovém víkendu zahájil sezónu jeden z největších a zároveň nejoblíbenějších kempů u lipenské přehrady – frymburský Camping Resort. Jeho provozovatelé manželé Wilzingovi si ve srovnání s postcovidovým roky pochvalují zvýšený počet rezervací i obsazenost svého kempu především v době letních prázdnin.

Přívoz Hraničář zahájil sezonu.

Hraničář vyráží čeřit hladinu vody na Lipně

V pátek 21. dubna vyráží letos poprvé na svou trasu z Frymburku do Frýdavy u Přední Výtoně přívoz Hraničář. Místní i turisty bude vozit každou hodinu, tedy ve stejném rytmu, jako loni. Během letních prázdnin a v případě potřeby přibydou další termíny.

Lukymu bude letos 15 let. V letošním roce to budou jeho poslední závody.

Lukáš vyrazí závodit na lipenského Spartana, bojuje s tratí i handicapem

Lukáš Bílý se před 14 lety narodil asi o tři měsíce dříve, než měl. Vážil dvě kila a nejprve to vypadalo, že je vše v pořádku… pak se ukázalo, že není jako ostatní miminka. Svou roli mohl podle matky sehrát i akutní převoz do krajské nemocnice, při kterém ho museli záchranáři oživovat.

Extrémní závod Spartan na Lipně.

Lipenský Spartan se blíží, závodníci už se mohou do extrémního závodu hlásit

Plazení v bahně i pod ostnatým drátem, šplhání do výšky, tahání pytlů, hod oštěpem – vítejte v Lipně nad Vltavou na běžeckém, překážkovém závodu Spartan. Jediný závod svého druhu v jižních Čechách, který se poběží za každého počasí poslední dubnový víkend, má několik výrazných celorepublikových specifik. Jedna kategorie je připravená i pro handicapované děti.

Lipno je plné zážitků.

Sezona na Lipně nikdy nekončí, jaro je tam nádherné

Jaro už se hlásí o slovo i na Šumavě. Lyže vraťte do půjčovny a vyměňte je za koloběžky, kola, in-line brusle nebo jenom procházky probouzející se přírodou. Rodinný areál Lipno vítá jaro speciální nabídkou v restauraci Stodola, otevřením půjčoven sportovního vybavení a super akcí nejen pro děti s názvem Velikonoční cesta lišáka Foxe. 

Policie. Ilustrační foto.

Test na alkohol u řidičky byl čistý, ten na drogy ale ne

Bez papírů a po jointu marihuany si sedla na konci ledna za volant peugeotu dvacetiletá slečna. Myslela si, že trasu Frymburk - Lipno nad Vltavou zdolá "bez ztráty kytičky". Jenže, co čert nechtěl, zastavila jí policejní hlídka.

Jihočeští policejní preventisté vyrazili do skiareálu Lipno.

S radarem na sjezdovku. Policisté se na Lipně ocitli v obklopení lyžařů

Přes pětačtyřicet kilometrů v hodině, tolik naměřili jihočeští policisté lyžařům na lipenských sjezdovkách radarem, který běžně využívají na silnicích. Ale také si třeba s těmi nejmenšími zahráli piškvorky. Na Lipno nicméně přijeli hlavně proto, aby připomněli, že i ve skiareálech platí určitá pravidla, hlavně lyžařské desatero.

Studentky s Klárou Salzmann na Lipně.

Studentky architektury vytvořily svou vizi rozvoje a ochrany krajiny Lipenska

Svou vizi o způsobu a míře využití krajiny Lipenska vypracovaly studentky z Fakulty architektury ČVUT. Ve svých ročníkových pracích se zabývají rozšířenou ochranou pobřežního pásma, obnovením meandrů potoků, regulací zástavby, využitím brownfieldů, ale i obnovou starých cest a zlepšením prostupnosti krajiny jak pro lidi, tak pro zvířata.

Hosty V4 Winter Games Emil Open pozdravila v hotelu Clarion primátorka města České Budějovice Dagmar Škodová Parmová

Oficiální hosté zahájili v hotelu Clarion V4 Winter Games Emil Open

V4 Winter Games Emil Open je pilotní projekt, kterým chce Emilova sportovní, z.s. vybudovat novou tradici zimních her handicapované mládeže Emil Open. Pro realizaci projektu český pořadatel oslovil své partnery ze Slovenska – Slovenský paralympijský výbor, Fodizs z Maďarska a TOP Boleslawiec z Polska.

Zasněžování dvoukilometrové sjezdovky Standardabfahrt ve skiareálu Hochficht.

Lyžaři, radujte se! Na šumavském Hochfichtu se od soboty bude opět lyžovat

Zima je zpět a příznivci zimních radovánek se mohou opět radovat. Takové jsou nejnovější zprávy z příhraničního skiareálu Hochficht na rakouské straně Šumavy nedaleko Lipna. 130 sněžných děl tam od konce minulého týdne nepřetržitě vyrábí sníh a lyžaři se proto o víkendu mohou těšit na pravou zimní atmosféru a dobré velmi dobré sněhové podmínky.

Coop otevřel v pondělí 19. prosince dopoledne v Lipně nad Vltavou svou další automatickou prodejnu. Supermarket bude pro zákazníky přístupný nonstop, stačí mít bankovní identitu.

Lipno nad Vltavou má automatickou prodejnu. COOP má otevřeno nonstop

Po dvouměsíční rekonstrukci se místní obyvatelé ale i návštěvníci turistického střediska Lipno nad Vltavou dočkali. Skupina COOP zde přímo pod sjezdovkou v pondělí 19. prosince otevřela dalších ze svých unikátních automatických prodejen. Největší domácí síť maloobchodních provozoven plánuje koncept rozšířit i v menších sídlech, technologie tak pomůže zachovat malé obchody.

Komplex Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restaurace nad vodou.

První Vánoce má před sebou nová unikátní restaurace nad vodou v Lipně

Držitelem, dá se říct, realitního Oskara v soutěži Best of Reality je letos Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou. Jedná se o projekt nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restauraci, který je od letoška zprovozněn na Lipně. Moderní objekty s byty vyrostly v Lipně nad Vltavou na břehu v prostoru, kde se v minulosti uskutečnilo olympijské Rio Lipno a ústřední promenáda mezi nimi pokračuje po mole nad lipenským jezerem, jež doplňuje restaurace Molo nad hladinou jezera.

Pekelníci se slétli na lipenskou stezku v korunách stromů.

Na lipenské Stezce korunami stromů řádili pekelníci

Stezka korunami stromů se 3. prosince proměnila ve stezku pekelnou. Čerta, Mikuláše a anděla mohli spatřit všichni, kteří dorazili 3. prosince do Lipna nad Vltavou od 11:00 do 15:00. Před vstupní branou na Stezku korunami stromů se tyčila váha hříchů, kterou obsluhovala rozverná čertice s o něco méně pohledným pekelníkem.

Lipenské sjezdovky by se mohly rozšířit až k Loučovicím. Ilustrační foto.

Projekt na rozšíření sjezdovek na Lipně pokračuje. Spolek vyzývá k petici

Spolek Lipensko pro život upozorňuje, že začíná územní řízení týkající se výstavby pěti nových sjezdových tratí v celkové délce 6,5 km a dvou lanových drah o délce 1,5 kilometru, jež mají být umístěny v katastrálním území Lipna nad Vltavou a Loučovic u Dvorečné. „Ale to není vše,“ připomíná předsedkyně spolku Pavla Setničková. „Další projekt bude následovat, neboť v červenci prošel procesem posuzování dopadů na životní prostředí další projekt SAL Loučovice firmy Lipno Servis, který má přinést další dvě sjezdovky a odlesnění v rozsahu čtyř hektarů nad nádražím v Lipně nad Vltavou.“