Kreativ

ŠTÍTEK: Lipno

Vichřici vystřídalo nádherné zimní počasí.

GALERIE: Sněhovou vichřici vystřídala ve Volarech nádherná zima

Sněhová vichřice se ve čtvrtek 20. ledna 2022 přihnala i do Volar, v pátek ji vystřídalo nádherné zimní počasí. Také jste tuto proměnu zaznamenali? Pošlete nám své fotky na e-mail klara.alesova@denik.cz stejně, jako Ladislav Beran z Volar, kterému za zimní snímky děkujeme.

Do mrazivého rána se probudil jihozápadní cíp republiky. Pohled z webkamery na Vítkově Hrádku.

Jihozápadní kout Česka se probudil do velmi mrazivého rána. Rekord má Šumava

Na Jihu republiky v noci na středu mrzlo, až praštělo. Teploty tam spadly až k minus sedmnácti stupňům Celsia. Největší zimu naměřili meteorologové na Březníku a na Rokytské slati, pěkně přituhlo i v okolí Lipna, v Černé bylo nad ránem -12 °C. Zároveň by tu dnes odpoledne mělo být i nejtepleji, jak slibuje předpověď.

I když se třeba v Černé v Pošumaví na lipenském jezeře bruslaři objevují, ještě pořád je vstup na led hazard.

Na bruslení na Lipně ještě zapomeňte. V Černé chystají kluziště pod stanem

Led na lipenském jezeře sílí, během pondělka ho ale pokryla vrstva sněhu. Několik jedinců jej sice již o víkendu vyzkoušelo, ale ještě není natolik silný, aby vstup na ledovou plochu jezera byl bezpečný. Pořád platí, že led na tak obrovské ploše jezera je zrádný, nestejně silný. Pro ty, co jezero neznají, je pohyb po jezeře vyloženě hazard. 

Pod dohledem televizních kamer si může zasoutěžit kdokoliv.

Na Lipně probíhá jediná lyžařská reality show u nás. Soutěžit může každý

Návštěvníci skiareálu Lipno se v těchto dnech mohou zapojit do reality show pro amatérské lyžaře S ČT sport na vrchol. Poměří tak své lyžařské schopnosti s ostatními na svahu pod dohledem televizních kamer. Jde už o jedenáctý ročník akce, kde mohou závodit muži, ženy i děti. Projekt nemá ve světě obdoby, protože show, která by propojovala amatérské a vrcholové alpské lyžování a zároveň plnila program televizní obrazovky, zatím neexistuje.

Pod dohledem televizních kamer si může zasoutěžit kdokoliv.

Jediná lyžařská reality show u nás. Na Lipně může soutěžit každý

Návštěvníci skiareálu Lipno se v těchto dnech mohou zapojit do reality show pro amatérské lyžaře S ČT sport na vrchol. Poměří tak své lyžařské schopnosti s ostatními na svahu pod dohledem televizních kamer. Jde už o jedenáctý ročník akce, kde mohou závodit muži, ženy i děti. Projekt nemá ve světě obdoby, protože show, která by propojovala amatérské a vrcholové alpské lyžování a zároveň plnila program televizní obrazovky, zatím neexistuje.

Na Lipně se pojede měřený slalom.

Lyžaři, včetně dětí, si na Lipně můžou o víkendu zazávodit v měřeném slalomu

Skiareál Lipno hlásí výborné lyžařské podmínky a od pátku spouští večerní lyžování. A o víkendu se v areálu koná oblíbená reality show pro amatérské lyžaře s ČT sport na vrchol. Tím ovšem nabitý víkend ve skiareálu nekončí. Chystá se také testování lyží předních značek a fotografický workshop. To vše na téměř 8 km perfektně upravených sjezdových tratí a od pátku už i s večerním lyžováním.

Ilustrační foto.

Obleva zavřela některé sjezdovky, kvůli tání sněhu se mohou zvedat hladiny řek

V Česku se v posledních dnech výrazně oteplilo. Na většině stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byly na Silvestra i Nový rok překonány mnohdy desítky let platné teplotní rekordy. Ve Skiareálu Lipno již v neděli zrušili kvůli oblevě večerní lyžování, stejně jako na jedné sjezdovce na Zadově. Meteorologové vydali pro Pošumaví výstrahu kvůli tání sněhu.

Kdo přijede skibusem, dostane slevu na skipas.

Jihočeské zimní linky opět po roce vyráží do zimních destinací

V letošní zimní sezoně vyjedly na své trasy zimní spoje čtyř linek, které umožňují i přepravu zimního vybavení. V provozu jsou od 18. prosince 2021 až do 13. března 2022 a spojují většinu velkých regionálních měst se zimními lokacemi Jihočeského kraje.

Stavba přehrady Lipno.

Lipno, Vranov, Rozkoš. Takhle se stavěly známé české přehrady

Přišla voda a pohřbila domy, mlýny, cesty, kostely, celé vesnice. Je mnoho lidí a mnoho míst, která musela ustoupit výstavbám přehrad. Dodnes na ně vzpomínáme, a když voda ustoupí, stále se k nim vracíme. Pojďte si s námi připomenout, jak rostly přehrady po České republice. Ukážeme vám i místa, která už znáte jenom z vyprávění.

Stavba přehrady Lipno.

RETRO: Lipno, Vranov, Rozkoš. Takhle se stavěly známé české přehrady

Přišla voda a pohřbila domy, mlýny, cesty, kostely, celé vesnice. Je mnoho lidí a mnoho míst, která musela ustoupit výstavbám přehrad. Dodnes na ně vzpomínáme, a když voda ustoupí, stále se k nim vracíme. Pojďte si s námi připomenout, jak rostly přehrady po České republice. Ukážeme vám i místa, která už znáte jenom z vyprávění.

Závodní sezóna 2021 dětí z kutnohorského klubu Gym Fit, z.s. byla úspěšná.

Kutnohorské gymnastky oslavily úspěšnou závodní sezonu

/FOTOGALERIE/ Dětem z kutnohorského klubu Gym Fit, z.s. skončily 22. prosince tréninky. Za závodní sezónu 2021 se oddíl gymnastiky a akrobacie zúčastnil devíti akrobatických soutěží u dvou mezinárodních organizací: ICN a IBFF. A to včetně dvou MČR, dvou ME a i on-line Mistrovství světa na Kypru (kam se děvčata kvalifikovala ještě před covidem v roce 2019).

Rakouská policie. Ilustrační snímek

V Rakousku umrzlo dvouleté dítě. Hledalo rodiče, ti byli na návštěvě u sousedů

V hornorakouské obci Vorderweissenbach u hranic s Českem v noci na dnešek umrzlo dvouleté dítě. Chlapec se vydal hledat rodiče, kteří byli na návštěvě u sousedů. Ven vyšel jen v pyžamu, uvedla rakouská média. V oblasti, která leží jen několik kilometrů jižně od jihočeské přehradní nádrže Lipno, panovaly v noci velmi nízké teploty kolem deseti stupňů pod nulou.

Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic.

Cukrář je umělec, říká v rozhovoru pro dětský Deník šéfcukrář Michal Mandys

/ROZHOVOR/ Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co všechno musí umět a znát, aby mohla dělat své vysněné povolání.

Frymburk v 50. letech 20. století na snímku Josefa Junka. Na snímku je hostinec u mostu.

Lipenská přehrada pohltila řadu obcí: Frymburk voda zatopila prakticky přes noc

Bylo mu téměř sedm let, když se při jarním tání nečekaně napustilo právě dobudované Lipno a velké vodě padl za oběť i jeho rodný dům. Emil Krol z Frymburka (r. 1951) nad rozsáhlým albem černobílých fotografií, které v 50. letech pořídil jeho budoucí tchán Josef Junek, zavzpomínal, jak stavba největší přehradní nádrže u nás ovlivnila život jeho rodiny.  

Pavla Setničková v Horní Plané u podepisování petice.

Spolek, který chce zabránit zničení krás Lipenska, již funguje

Na tom, aby zabránili neúnosnému rozmachu investorských záměrů developerů na Lipensku, dál usilovně pracuje spolek Lipensko pro život, který se od listopadu začal formovat na Hornoplánsku. Jeho aktéry k tomu vede kvůli stavitelskému boomu kolem jezera strach o lipenskou krajinu, přírodu i kvalitu vody v lipenské nádrži; zničení všeho toho, proč je Lipensko tolik vyhledávanou a cennou oblastí, čili jezera, volné krajiny, rozsáhlých lesních porostů.

Originální lipenské betlémy Jana Tláška si můžete prohlédnout v  restauraci hotelového resortu Relax v Dolní Vltavici, kde budou vystavené minimálně do konce prosince 2021.

V Tláškově lipenském betlému z žaludů najdete známé osobnosti

Krasobruslařka, kiter či hokejista Jaroslav Pouzar a další osobnosti sportují na ledu lipenského jezera pod Vítkovým hrádkem, zatímco biatlonistku Markétu Davidovou na běžkách právě srazil k zemi nezbedný sáňkař. To je část výjevu nového betléma modeláře Jana Tláška, který v těchto dnech můžete obdivovat u Lipna v restauraci hotelu Relax v Dolní Vltavici.

Rána v šumavské Kvildě bývají úžasná. Například ve středu 8. prosince svítání na Šumavě vypadalo takto.

Kvilda bude na svátky plná, hotely na Krumlovsku hosty vyhlížejí marně

Nijak růžově to nevypadá se zaplněním hotelů na Českokrumlovsku na vánoční svátky. Zatímco v dobách před covidem v tomto období praskaly ve švech, nyní někde ani nevědí, jestli bude mít cenu otevřít. Na Šumavě je situace o poznání lepší - například na Kvildě bude přes svátky téměř zaručeně plno.

Prvním lyžařem zimní sezóny 2020/21 na Lipně byl Bohumil Stašek z Českých Budějovic.

Lyžaři, pozor! Lipno zahajuje provoz v neděli

Ta pauza byla dlouhá, ale dočkali jsme se. Už v neděli 5. prosince se rozjede první lanovka Skiareálu Lipno a první nadšení lyžaři a snowboardisté vyrazí na svah. Čekat je bude nová sjezdová trať Lipenská i se svou dvousedačkovou lanovkou.