Galerie a muzeum Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích, které sídlí v budově špýcharu na severní straně Zámeckého dvora, je o letních prázdninách otevřeno denně, od pondělí do čtvrtka od 11 do 17 hodin, od pátku do neděle a o svátcích od 11 do 19 hodin.
Kde se pečou mrkvance? No přece v Polné a recepty na ně se předávají z generace na generaci. Již pátý ročník tradičního Mrkvancobraní se konal v sobotu 15. srpna v Polné na Jihlavsku. Zúčastnil se ho letos rekordní počet soutěžících.
Akce ano, ale s omezeným počtem lidí. Návrh na uvolnění opatření, který zveřejnila vláda, mění plány pořadatelů velkých akcí v kraji. Květnové a červnové akce jsou pasé. V létě se některé uskuteční.
/FOTOGALERIE/ Vyhovět malým strávníkům a přitom naplnit spotřební koš, to je každodenním úkolem Blanky Mošnové, vedoucí školní jídelny II. základní školy v Jičíně. Čím se liší příprava dnešního menu od doby před dvaceti lety?
Litomyšl – Příští týden ve spolupráci s Pardubickým krajem začne distribuce roušek, respirátorů a dalších pomůcek pro zdravotníky. V Litomyšli se navíc chystají na pomoc zaměstnancům nemocnice.
Premiér Andrej Babiš není v Litomyšli zrovna vítaným hostem. Jeho návštěvu odmítl již minulý rok na jaře starosta Daniel Brýdl, když chtěl premiér přijet na Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Lidé tehdy hrozili protesty.
Nerozlučný a věčný přítel mnoha lidí je kniha. Zvláště předcházející generace tak ke knihám vzhlížely. V posledních letech jsme se z výzkumů v oblasti školství dozvěděli, že klesá u dětí na základních školách a u žáků na středních školách čtenářská gramotnost.
/FOTO/ Svědky dopravní nehody, která se stala krátce před polednem v pondělí 3. února na světelné křižovatce ulic Vančurovo náměstí, Průmyslová a M. D. Rettigové, hledají hradečtí policisté.
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka si na Valné hromadě Asociace kuchařů a cukrářů ČR z rukou prezidenta Asociace Miroslava Kubece převzala Zlatou medaili M. D. Rettigové.
Vysočina - „Dej na mísu čtvrt libry utlučeného cukru, vraz do něho čtyry celé vejce, míchej to půl hodiny, dej k tomu čtvrt lotu skořice, tolik hřebíčku, z jednoho citronu kůru, čtvrt lotu přetlučeného fenyglu, pak tolik mouky, aby těsto tak jako na lehkou buchtičku bylo; dělej z toho těsta na prst tlusté šištičky, pomaž papír, poklaď je na něj a dej na plech; nech je v prudké troubě upect, hned je pokrájej, nech usušit a jsou hotovy,“ – tak tento recept Magdaleny Dobromily Rettigové na takzvané malé suchary neboli cvíbak je přesně to, co hledají pracovníci Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina. Ti nyní ve všech okresech kraje pátrají po tradičních receptech.
Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu. V hlavní roli se představil kuchař František Tatařík.
Rychnov nad Kněžnou - Stále se můžete vypravit na jedinečnou komentovanou prohlídku o vánocích v dobách M. D. Rettigové a to přímo v autentických prostorách, kde žili manželé Rettigovi, a kde Magdalena dopsala svoji proslulou kuchařku.
Vysočina – Letošní zvýšené ceny másla, vajec a dalších ingrediencí potřebných na pečení se promítnou i do cen vánočního cukroví. Cukrářské výrobny na Vysočině potvrzují jeho zdražení.
Rychnov nad Kněžnou - V Muzeu hraček, které sídlí v budově bývalé radnice na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou, si můžete prohlédnout výstavu s názvem Vánoce v dobách M. D. Rettigové.
Česká Lípa - Návštěvou dnešního večerního představení pro děti i dospělé v Jiráskově divadle pomůžete charitě. Hradecké Divadlo Drak představí od 18. hodiny pohádkově-kulinářský mix Zlatovláska podle Magdaleny Dobromily Rettigové.
Chrudim – Na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli se o minulém víkendu uskutečnila i soutěž odborných škol na téma „Knedlíky a šmorny". Šmorn je druh knedlíku, který se nevaří, ale peče.
Litomyšl – Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.
Pardubický kraj, Litomyšl - Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.
Stánky plné skvělého jídla, pití a nejrůznějších specialit zaplnily o víkendu Smetanovy sady. Na třetím ročníku olomouckého Garden Food Festivalu se během soboty i neděle představilo přes šedesát restaurací, cukráren, vinařů, pivovarů i prodejců prémiových destilátů a k tomu přes třicet regionálních výrobců a farmářů.
Litomyšl – Na opravdové hody si musíme ještě nějaký den počkat. Přesto už je v Litomyšli znát, že se Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové blíží. Hned v pondělí začíná Gastronomická pouť, která zve milovníky jídla do restaurací na pokrmy připravené podle Magdaleny Dobromily
Foie gras s jablky a cibulkou, hovězí i lososový burger, barbecue z jeleního masa, grilovaný filet z plachetníka, taštičky dim sum, brazilské pao, rajčatová polévka s pomerančem, cvrček podle Magdaleny Dobromily Rettigové nebo třeba makrónky, čokolády a dorty.
Nepomuk – Ani deštivé počasí neodradilo stovky lidí od toho, aby v sobotu zavítaly na zahájení turistické sezony do Nepomuku. Návštěvníci si prohlédli nové expozice tamějších muzeí, prozkoumali jindy nepřístupné památky nebo se vydali na komentované prohlídky.
Znojmo - Výstavu s názvem Magdalena Dobromila Rettigová nabízí v těchto dnech Jihomoravské Muzeum ve Znojmě. „Poskytne pohled do života měšťanské rodiny v první polovině 19. století, do období národního obrození, kterého se Rettigovi také aktivně účastnil," informoval Ivo Žák ze znojemského muzea.
Praha - Osobnost Miloně Čepelky je provázaná zejména se jménem Járy Cimrmana. Herec sice pochází z Pohoří u Opočna, s Prahou ho ale kromě fiktivního génia spojuje i studium na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Jaká jsou jeho oblíbená pražská místa?
Choceň, Litomyšl – Jsou v prvním ročníku a už vaří skoro jako M. D. Rettigová! Adéla Kužílková a Blanka Provazníková, žákyně oboru kuchař – číšník 1. ročníku Obchodní akademie a SOŠ cestovního ruchu v Chocni, se v sobotu zúčastnily při Gastronomických slavnostech v Litomyšli soutěžní přehlídky s tématem „Hromový kořen, jinak řečeno špargl".
Litomyšl – Gurmáni a milovníci dobrého jídla se po roce zase sešli v Litomyšli na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Hlavním tématem pátého ročníku slavností byl hromový kořen čili špargl. Prostě chřest.
Litomyšl – Gurmáni a milovníci dobrého jídla se po roce zase sešli v Litomyšli na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Hlavním tématem pátého ročníku slavností byl hromový kořen čili špargl. Prostě chřest.
Litomyšl - Za vším hledej ženu. Přiznává to i JAN PIKNA, ředitel Smetanovy Litomyšle a nositel titulu „Manažer roku 2015 v odvětví Služby pro veřejnost" a „Vynikající manažer malé firmy" Jan Pikna tvrdí, že není sólista a je pro něj názor manželky Evy důležitý. Před několika dny převzal prestižní ocenění a za pár týdnů ho čeká zahájení 58. ročníku mezinárodního festivalu. Těší se, i když bude zase v kanceláři skoro bydlet.
Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.
Tábor – Život i kuchařské umění Magdaleny Dobromily Rettigové zpestřuje velikonoční výstavu v táborské Galerii 140. Nabízí dobové předměty, recepty či jídelní menu konce 19. století.
Most /ROZHOVOR/ - Na základní škole ho "nebraly" dílny ani hrabání se v hlíně při pěstitelských pracích. Od toho se vždycky snažil utéct do kuchyňky. Roman Sejval měl hodně brzy jasno o svém budoucím povolání. Chtěl být kuchařem. A stal se jím. Dnes, ač paradoxně v podstatě nikdy nebyl zaměstnancem žádné špičkové restaurace, má zkušeností na rozdávání a úspěchy, pod nimiž je podepsaný, by mohl přehrabovat vidlemi.
Most - Na základní škole ho "nebraly" dílny ani hrabání se v hlíně při pěstitelských pracích. Od toho se vždycky snažil utéct do kuchyňky. Roman Sejval měl hodně brzy jasno o svém budoucím povolání. Chtěl být kuchařem. A stal se jím. Dnes, ač paradoxně v podstatě nikdy nebyl zaměstnancem žádné špičkové restaurace, má zkušeností na rozdávání a úspěchy, pod nimiž je podepsaný, by mohl přehrabovat vidlemi.
Litomyšl – Rodiště Bedřicha Smetany dlouhodobě patří mezi oblíbené destinace turistů. Láká je bohatý kulturní program i historické památky. To na radnici dobře vědí, a proto připravují změny, které by návštěvníkům jejich pobyt ve městě usnadnily a zpříjemnily.
Hradec Králové /LINKA 112/ - Nepozornost a především alkohol stál za nedělní dopravní nehodou, která se stala u křižovatky ulic M. D. Rettigové a Resslova v Hradci Králové.
Hradec Králové /LINKA 112/ - Nepozornost a především alkohol stál za nedělní dopravní nehodou, která se stala u křižovatky ulic M. D. Rettigové a Resslova v Hradci Králové.
Ústí n. O. /Krátce/ – Městské muzeum otevřelo nové výstavy. „Foto Slezák" představuje vybrané fotografie města Ústí nad Orlicí z Ateliéru fotografa Františka Slezáka, výstava je pořádána k výročí jeho narození.
Ústí n. O. /Krátce/ – Včera byly v městském muzeu otevřeny dvě nové výstavy. První nazvaná „Pocta Jiříku Štyrsovi" vzpomíná na ústeckého rodáka, který působil v Mladé Boleslavi jako česko- bratrský tiskař. Podle ústeckých muzejníků je výstava i malou oslavou knihtisku. K vidění jsou originály prvotisků, tedy knih tištěných do roku 1500.
Všeradice – Ve Všeradicích se v sobotu konal další už devátý roční tradiční akce Vaření se zámeckou paní. Kuchařská soutěž je věnována nejslavnější místní rodačce »pramáti českých kuchařek« Magdaléně Dobromile Rettigové.