Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 ve 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností – Boženy a Josefa Němcových.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 ve 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností – Boženy a Josefa Němcových.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 od 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností - manželů Boženy a Josefa Němcových.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 ve 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností – Boženy a Josefa Němcových.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
/FOTOGALERIE/ Druhý ročník soutěže profesionálních kuchařů nazvané Vaření se zámeckou paní se v roce 2008 uskutečnil vareálu všeradického zámečku. Kuchařské soutěži O putovní pohár Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích vévodily pokrmy z různých druhů ryb.
Litomyšl, jedno z koronavirem nejpostiženějších měst v Česku, uspořádala epidemii navzdory hromadný oběd několika stovek lidí. Pečená husa a karlovarským knedlíkem a červeným zelím „bodla“.
Město Litomyšl přišlo kvůli koronaviru o řadu velkých akcí. Bylo zrušené zahájení lázeňské sezony, Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové a omezena byla i Smetanova Litomyšl. Nejen tím přišlo město o desítky tisíc návštěvníků.
/FOTOGALERIE/ Výstavní prostory Všeradického muzea pravěku představily v roce 2009 nejvýznamnější archeologické výzkumy a nálezy Berounska a Hořovicka. „Stálá expozice seznamuje návštěvníky s prvními zemědělci ze Žebráku a představujeme i sídliště z doby železné v Chrustenicích,“ prozradil tehdy autor expozice archeolog Daniel Stolz z Ústavu archeologické památkové péče Středních Čech. Zavzpomínat si na otevření expozice můžete s archivem Deníku.
Galerie a muzeum Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích, které sídlí v budově špýcharu na severní straně Zámeckého dvora, je o letních prázdninách otevřeno denně, od pondělí do čtvrtka od 11 do 17 hodin, od pátku do neděle a o svátcích od 11 do 19 hodin.
Kde se pečou mrkvance? No přece v Polné a recepty na ně se předávají z generace na generaci. Již pátý ročník tradičního Mrkvancobraní se konal v sobotu 15. srpna v Polné na Jihlavsku. Zúčastnil se ho letos rekordní počet soutěžících.
Akce ano, ale s omezeným počtem lidí. Návrh na uvolnění opatření, který zveřejnila vláda, mění plány pořadatelů velkých akcí v kraji. Květnové a červnové akce jsou pasé. V létě se některé uskuteční.
/FOTOGALERIE/ Vyhovět malým strávníkům a přitom naplnit spotřební koš, to je každodenním úkolem Blanky Mošnové, vedoucí školní jídelny II. základní školy v Jičíně. Čím se liší příprava dnešního menu od doby před dvaceti lety?
Litomyšl – Příští týden ve spolupráci s Pardubickým krajem začne distribuce roušek, respirátorů a dalších pomůcek pro zdravotníky. V Litomyšli se navíc chystají na pomoc zaměstnancům nemocnice.
Premiér Andrej Babiš není v Litomyšli zrovna vítaným hostem. Jeho návštěvu odmítl již minulý rok na jaře starosta Daniel Brýdl, když chtěl premiér přijet na Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Lidé tehdy hrozili protesty.
Nerozlučný a věčný přítel mnoha lidí je kniha. Zvláště předcházející generace tak ke knihám vzhlížely. V posledních letech jsme se z výzkumů v oblasti školství dozvěděli, že klesá u dětí na základních školách a u žáků na středních školách čtenářská gramotnost.
/FOTO/ Svědky dopravní nehody, která se stala krátce před polednem v pondělí 3. února na světelné křižovatce ulic Vančurovo náměstí, Průmyslová a M. D. Rettigové, hledají hradečtí policisté.
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka si na Valné hromadě Asociace kuchařů a cukrářů ČR z rukou prezidenta Asociace Miroslava Kubece převzala Zlatou medaili M. D. Rettigové.
Vysočina - „Dej na mísu čtvrt libry utlučeného cukru, vraz do něho čtyry celé vejce, míchej to půl hodiny, dej k tomu čtvrt lotu skořice, tolik hřebíčku, z jednoho citronu kůru, čtvrt lotu přetlučeného fenyglu, pak tolik mouky, aby těsto tak jako na lehkou buchtičku bylo; dělej z toho těsta na prst tlusté šištičky, pomaž papír, poklaď je na něj a dej na plech; nech je v prudké troubě upect, hned je pokrájej, nech usušit a jsou hotovy,“ – tak tento recept Magdaleny Dobromily Rettigové na takzvané malé suchary neboli cvíbak je přesně to, co hledají pracovníci Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina. Ti nyní ve všech okresech kraje pátrají po tradičních receptech.
Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu. V hlavní roli se představil kuchař František Tatařík.
Rychnov nad Kněžnou - Stále se můžete vypravit na jedinečnou komentovanou prohlídku o vánocích v dobách M. D. Rettigové a to přímo v autentických prostorách, kde žili manželé Rettigovi, a kde Magdalena dopsala svoji proslulou kuchařku.
Vysočina – Letošní zvýšené ceny másla, vajec a dalších ingrediencí potřebných na pečení se promítnou i do cen vánočního cukroví. Cukrářské výrobny na Vysočině potvrzují jeho zdražení.
Rychnov nad Kněžnou - V Muzeu hraček, které sídlí v budově bývalé radnice na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou, si můžete prohlédnout výstavu s názvem Vánoce v dobách M. D. Rettigové.
Česká Lípa - Návštěvou dnešního večerního představení pro děti i dospělé v Jiráskově divadle pomůžete charitě. Hradecké Divadlo Drak představí od 18. hodiny pohádkově-kulinářský mix Zlatovláska podle Magdaleny Dobromily Rettigové.
Chrudim – Na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli se o minulém víkendu uskutečnila i soutěž odborných škol na téma „Knedlíky a šmorny". Šmorn je druh knedlíku, který se nevaří, ale peče.
Litomyšl – Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.
Pardubický kraj, Litomyšl - Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.
Stánky plné skvělého jídla, pití a nejrůznějších specialit zaplnily o víkendu Smetanovy sady. Na třetím ročníku olomouckého Garden Food Festivalu se během soboty i neděle představilo přes šedesát restaurací, cukráren, vinařů, pivovarů i prodejců prémiových destilátů a k tomu přes třicet regionálních výrobců a farmářů.
Litomyšl – Na opravdové hody si musíme ještě nějaký den počkat. Přesto už je v Litomyšli znát, že se Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové blíží. Hned v pondělí začíná Gastronomická pouť, která zve milovníky jídla do restaurací na pokrmy připravené podle Magdaleny Dobromily
Foie gras s jablky a cibulkou, hovězí i lososový burger, barbecue z jeleního masa, grilovaný filet z plachetníka, taštičky dim sum, brazilské pao, rajčatová polévka s pomerančem, cvrček podle Magdaleny Dobromily Rettigové nebo třeba makrónky, čokolády a dorty.
Nepomuk – Ani deštivé počasí neodradilo stovky lidí od toho, aby v sobotu zavítaly na zahájení turistické sezony do Nepomuku. Návštěvníci si prohlédli nové expozice tamějších muzeí, prozkoumali jindy nepřístupné památky nebo se vydali na komentované prohlídky.
Znojmo - Výstavu s názvem Magdalena Dobromila Rettigová nabízí v těchto dnech Jihomoravské Muzeum ve Znojmě. „Poskytne pohled do života měšťanské rodiny v první polovině 19. století, do období národního obrození, kterého se Rettigovi také aktivně účastnil," informoval Ivo Žák ze znojemského muzea.
Praha - Osobnost Miloně Čepelky je provázaná zejména se jménem Járy Cimrmana. Herec sice pochází z Pohoří u Opočna, s Prahou ho ale kromě fiktivního génia spojuje i studium na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Jaká jsou jeho oblíbená pražská místa?
Choceň, Litomyšl – Jsou v prvním ročníku a už vaří skoro jako M. D. Rettigová! Adéla Kužílková a Blanka Provazníková, žákyně oboru kuchař – číšník 1. ročníku Obchodní akademie a SOŠ cestovního ruchu v Chocni, se v sobotu zúčastnily při Gastronomických slavnostech v Litomyšli soutěžní přehlídky s tématem „Hromový kořen, jinak řečeno špargl".
Litomyšl – Gurmáni a milovníci dobrého jídla se po roce zase sešli v Litomyšli na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Hlavním tématem pátého ročníku slavností byl hromový kořen čili špargl. Prostě chřest.
Litomyšl – Gurmáni a milovníci dobrého jídla se po roce zase sešli v Litomyšli na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Hlavním tématem pátého ročníku slavností byl hromový kořen čili špargl. Prostě chřest.
Litomyšl - Za vším hledej ženu. Přiznává to i JAN PIKNA, ředitel Smetanovy Litomyšle a nositel titulu „Manažer roku 2015 v odvětví Služby pro veřejnost" a „Vynikající manažer malé firmy" Jan Pikna tvrdí, že není sólista a je pro něj názor manželky Evy důležitý. Před několika dny převzal prestižní ocenění a za pár týdnů ho čeká zahájení 58. ročníku mezinárodního festivalu. Těší se, i když bude zase v kanceláři skoro bydlet.