Z kuchyně se ozývá smích a cinkot plechů jako v pohádce o Popelce. Skupina dívek v kuchařských uniformách kmitá kolem napečených sladkých dobrot, které ještě potřebují ozdobit. Vedle hotových pracen vznikají vosí hnízda. Piškoty, moučkový cukr, změklé máslo, kakao, pět lžic mléka, pět lžic rumu. A nezapomenout žloutek do náplně. Tak to má být. Do Vánoc zbývají dva týdny a v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě vrcholí dvoudenní Kurz vánočního cukroví. Kdo ho sní? No přece rodiny studentů.
Mourovatá barva, že je příliš obyč a klasika? Co když právě klasiku máte rádi? Tradice má nepopiratelnou uklidňující moc, historie nám dává pocit jistoty, pocit pevné půdy pod nohama. A když si k tomu ještě přimyslíte hebký kočičí kožíšek a předlivý zvuk na klíně, pohoda na vás musí přímo padnout. Magdalena Dobromila Rettigová, u nás Rettinka, je prostě sázka na jistotu.
David Nečas ze Starého Města u Moravské Třebové začínal jako kuchař ve svých patnácti letech, kdy se už v prvním ročníku oboru kuchař číšník seznámil s Mistrem Václavem Šmerdou. Rozhodl se, že půjde stejnou cestou.
V Polanově síni Knihovny města Plzně proběhl 21. července příjemný večer s Miroslavou Kuntzmannovou. Jednalo se o 1. díl z cyklu Kuchařky, v rámci kterého se konala prezentace dosud vydaných kuchařských knih, doplněná poutavým vyprávěním spojeným s autogramiádou. Sympatická autorka tří desítek různých kuchařek je široké veřejnosti známá také z řady rozhlasových a televizních pořadů.
Už podruhé zasáhla pandemie covidu kulturní akce a také Lázně ducha v Litomyšli. Ty přitom letos slaví deset let od založení. Průvod městem, kostýmy, koncerty, lázeňská kolonáda… To tentokrát Litomyšl nezažije, ale oslava bude.
Na období hradeckých jarních prázdnin, tedy od 8. do 14. března, zve Divadlo Drak rodiny s dětmi na pětidenní virtuální program s názvem Srdcem Drak. Každý den se diváci v interaktivním projektu seznámí s jednou divadelní profesí.
Magdalena Dobromila Rettigová, činorodá žena, autorka kuchařek, básní a krátkých próz, se narodila 31. ledna před 236 lety. Její osud byl silně spjat s východními Čechami.
Magdalena Dobromila Rettigová, činorodá žena, autorka kuchařek, básní a krátkých próz, se narodila 31. ledna před 236 lety. Její osud byl spjat s východními Čechami, zejména pak s městem Litomyšl.
Ve věku 69 let zemřel dlouholetý herec Divadla Drak Václav Poul. Hradecké divadlo o tom informovalo na svých webových stránkách. Václav Poul patřil mezi vůbec nejvýraznější herecké osobnosti českého loutkového divadla,
/ROZHOVOR/ Martina Komárková bydlí v Železnici. V Jičíně učí na Základní umělecké škole literárně dramatický obor a tvůrčí psaní. Scénář napsala spolu s Hanou Wlodarczykovou. Režisérkou filmu je Lenka Wimmerová.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 od 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností - manželů Boženy a Josefa Němcových.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 ve 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností – manželů Boženy a Josefa Němcových.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 ve 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností – Boženy a Josefa Němcových.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 ve 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností – Boženy a Josefa Němcových.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 od 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností - manželů Boženy a Josefa Němcových.
Česká televize 1 v neděli 3. ledna 2021 ve 20.10 do 21.35 hodin uvedla první část očekávané televizní minisérie Božena, manželské historické drama o soužití dvou silných osobností – Boženy a Josefa Němcových.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
Na vánočním jídelníčku se kapr na našem území objevil až v 19. století. Ryby se v minulosti jedly pouze v bohatších domácnostech a také v krajích, kde bylo hodně rybníků. Mezi štědrovečerními jídly, která doporučovala slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, již ryby nechyběly.
/FOTOGALERIE/ Druhý ročník soutěže profesionálních kuchařů nazvané Vaření se zámeckou paní se v roce 2008 uskutečnil vareálu všeradického zámečku. Kuchařské soutěži O putovní pohár Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích vévodily pokrmy z různých druhů ryb.
Litomyšl, jedno z koronavirem nejpostiženějších měst v Česku, uspořádala epidemii navzdory hromadný oběd několika stovek lidí. Pečená husa a karlovarským knedlíkem a červeným zelím „bodla“.
Město Litomyšl přišlo kvůli koronaviru o řadu velkých akcí. Bylo zrušené zahájení lázeňské sezony, Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové a omezena byla i Smetanova Litomyšl. Nejen tím přišlo město o desítky tisíc návštěvníků.
/FOTOGALERIE/ Výstavní prostory Všeradického muzea pravěku představily v roce 2009 nejvýznamnější archeologické výzkumy a nálezy Berounska a Hořovicka. „Stálá expozice seznamuje návštěvníky s prvními zemědělci ze Žebráku a představujeme i sídliště z doby železné v Chrustenicích,“ prozradil tehdy autor expozice archeolog Daniel Stolz z Ústavu archeologické památkové péče Středních Čech. Zavzpomínat si na otevření expozice můžete s archivem Deníku.
Galerie a muzeum Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích, které sídlí v budově špýcharu na severní straně Zámeckého dvora, je o letních prázdninách otevřeno denně, od pondělí do čtvrtka od 11 do 17 hodin, od pátku do neděle a o svátcích od 11 do 19 hodin.
Kde se pečou mrkvance? No přece v Polné a recepty na ně se předávají z generace na generaci. Již pátý ročník tradičního Mrkvancobraní se konal v sobotu 15. srpna v Polné na Jihlavsku. Zúčastnil se ho letos rekordní počet soutěžících.
Akce ano, ale s omezeným počtem lidí. Návrh na uvolnění opatření, který zveřejnila vláda, mění plány pořadatelů velkých akcí v kraji. Květnové a červnové akce jsou pasé. V létě se některé uskuteční.
/FOTOGALERIE/ Vyhovět malým strávníkům a přitom naplnit spotřební koš, to je každodenním úkolem Blanky Mošnové, vedoucí školní jídelny II. základní školy v Jičíně. Čím se liší příprava dnešního menu od doby před dvaceti lety?
Litomyšl – Příští týden ve spolupráci s Pardubickým krajem začne distribuce roušek, respirátorů a dalších pomůcek pro zdravotníky. V Litomyšli se navíc chystají na pomoc zaměstnancům nemocnice.
Premiér Andrej Babiš není v Litomyšli zrovna vítaným hostem. Jeho návštěvu odmítl již minulý rok na jaře starosta Daniel Brýdl, když chtěl premiér přijet na Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Lidé tehdy hrozili protesty.
Nerozlučný a věčný přítel mnoha lidí je kniha. Zvláště předcházející generace tak ke knihám vzhlížely. V posledních letech jsme se z výzkumů v oblasti školství dozvěděli, že klesá u dětí na základních školách a u žáků na středních školách čtenářská gramotnost.
/FOTO/ Svědky dopravní nehody, která se stala krátce před polednem v pondělí 3. února na světelné křižovatce ulic Vančurovo náměstí, Průmyslová a M. D. Rettigové, hledají hradečtí policisté.
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka si na Valné hromadě Asociace kuchařů a cukrářů ČR z rukou prezidenta Asociace Miroslava Kubece převzala Zlatou medaili M. D. Rettigové.
Vysočina - „Dej na mísu čtvrt libry utlučeného cukru, vraz do něho čtyry celé vejce, míchej to půl hodiny, dej k tomu čtvrt lotu skořice, tolik hřebíčku, z jednoho citronu kůru, čtvrt lotu přetlučeného fenyglu, pak tolik mouky, aby těsto tak jako na lehkou buchtičku bylo; dělej z toho těsta na prst tlusté šištičky, pomaž papír, poklaď je na něj a dej na plech; nech je v prudké troubě upect, hned je pokrájej, nech usušit a jsou hotovy,“ – tak tento recept Magdaleny Dobromily Rettigové na takzvané malé suchary neboli cvíbak je přesně to, co hledají pracovníci Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina. Ti nyní ve všech okresech kraje pátrají po tradičních receptech.
Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu. V hlavní roli se představil kuchař František Tatařík.
Rychnov nad Kněžnou - Stále se můžete vypravit na jedinečnou komentovanou prohlídku o vánocích v dobách M. D. Rettigové a to přímo v autentických prostorách, kde žili manželé Rettigovi, a kde Magdalena dopsala svoji proslulou kuchařku.
Vysočina – Letošní zvýšené ceny másla, vajec a dalších ingrediencí potřebných na pečení se promítnou i do cen vánočního cukroví. Cukrářské výrobny na Vysočině potvrzují jeho zdražení.
Rychnov nad Kněžnou - V Muzeu hraček, které sídlí v budově bývalé radnice na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou, si můžete prohlédnout výstavu s názvem Vánoce v dobách M. D. Rettigové.
Česká Lípa - Návštěvou dnešního večerního představení pro děti i dospělé v Jiráskově divadle pomůžete charitě. Hradecké Divadlo Drak představí od 18. hodiny pohádkově-kulinářský mix Zlatovláska podle Magdaleny Dobromily Rettigové.
Chrudim – Na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli se o minulém víkendu uskutečnila i soutěž odborných škol na téma „Knedlíky a šmorny". Šmorn je druh knedlíku, který se nevaří, ale peče.
Litomyšl – Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.