Kreativ

ŠTÍTEK: Magdalena Dobromila Rettigová

Magdalena Dobromila Rettigová na portrétu od Jana Vilímka

Muzeum vzpomíná na rodačku

 Galerie a muzeum Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích, které sídlí v budově špýcharu na severní straně Zámeckého dvora, je o letních prázdninách otevřeno denně, od pondělí do čtvrtka od 11 do 17 hodin, od pátku do neděle a o svátcích od 11 do 19 hodin. 

Mrkvancobraní v Polné.

Recepty na mrkvance se v Polné dědí jako rodinné stříbro

Kde se pečou mrkvance? No přece v Polné a recepty na ně se předávají z generace na generaci. Již pátý ročník tradičního Mrkvancobraní se konal v sobotu 15. srpna v Polné na Jihlavsku. Zúčastnil se ho letos rekordní počet soutěžících.  

Ilustrační foto.

Nad velkými akcemi v kraji visí otazníky

Akce ano, ale s omezeným počtem lidí. Návrh na uvolnění opatření, který zveřejnila vláda, mění plány pořadatelů velkých akcí v kraji. Květnové a červnové akce jsou pasé. V létě se některé uskuteční.

Ilustrační foto.

Litomyšl pomůže zdravotníkům

Litomyšl – Příští týden ve spolupráci s Pardubickým krajem začne distribuce roušek, respirátorů a dalších pomůcek pro zdravotníky. V Litomyšli se navíc chystají na pomoc zaměstnancům nemocnice.

Ilustrační foto.

Přijme Litomyšl napodruhé Andreje Babiše?

Premiér Andrej Babiš není v Litomyšli zrovna vítaným hostem. Jeho návštěvu odmítl již minulý rok na jaře starosta Daniel Brýdl, když chtěl premiér přijet na Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Lidé tehdy hrozili protesty.

O popularizaci knih a čtení se snaží SOŠ, VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ v Mostě

V době tabletů a mobilů u nás stále vede kniha

Nerozlučný a věčný přítel mnoha lidí je kniha. Zvláště předcházející generace tak ke knihám vzhlížely. V posledních letech jsme se z výzkumů v oblasti školství dozvěděli, že klesá u dětí na základních školách a u žáků na středních školách čtenářská gramotnost.

Nepřeberné množství starých receptů nabízí i dochovalé kuchařské knihy.

Muzejníci pátrají po starých regionálních receptech

Vysočina - „Dej na mísu čtvrt libry utlučeného cukru, vraz do něho čtyry celé vejce, míchej to půl hodiny, dej k tomu čtvrt lotu skořice, tolik hřebíčku, z jednoho citronu kůru, čtvrt lotu přetlučeného fenyglu, pak tolik mouky, aby těsto tak jako na lehkou buchtičku bylo; dělej z toho těsta na prst tlusté šištičky, pomaž papír, poklaď je na něj a dej na plech; nech je v prudké troubě upect, hned je pokrájej, nech usušit a jsou hotovy,“ – tak tento recept Magdaleny Dobromily Rettigové na takzvané malé suchary neboli cvíbak je přesně to, co hledají pracovníci Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina. Ti nyní ve všech okresech kraje pátrají po tradičních receptech.

Pozvánka: Vánoce v dobách M. D. Rettigové.

Vánoce v dobách M. D. Rettigové

Rychnov nad Kněžnou - Stále se můžete vypravit na jedinečnou komentovanou prohlídku o vánocích v dobách M. D. Rettigové a to přímo v autentických prostorách, kde žili manželé Rettigovi, a kde Magdalena dopsala svoji proslulou kuchařku.

Pozvánka: Vánoce v dobách M. D. Rettigové.

Vánoce v dobách M. D. Rettigové

Rychnov nad Kněžnou - V Muzeu hraček, které sídlí v budově bývalé radnice na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou, si můžete prohlédnout výstavu s názvem Vánoce v dobách M. D. Rettigové.

Kdo z nich je Zlatovláska se dozvíte od 18.00 v Jiráskově divadle.

Neobvyklá Zlatovláska dnes v českolipském divadle

Česká Lípa - Návštěvou dnešního večerního představení pro děti i dospělé v Jiráskově divadle pomůžete charitě. Hradecké Divadlo Drak představí od 18. hodiny pohádkově-kulinářský mix Zlatovláska podle Magdaleny Dobromily Rettigové.

Ze soutěže v Litomyšli

V Litomyšli zvítězily šmorny z chrudimské školy

Chrudim – Na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli se o minulém víkendu uskutečnila i soutěž odborných škol na téma „Knedlíky a šmorny". Šmorn je druh knedlíku, který se nevaří, ale peče.

Nedělní dopoledne na Smetanově náměstí patřilo již tradičně husí pečínce. O přípravu na klasický způsob s variací knedlíků a se zelím se postarali na SOŠ a SOU Polička.

Gurmáni vzali gastroslavnosti útokem

Litomyšl – Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.

Ilustrační foto.

Gurmáni vzali gastroslavnosti útokem

Pardubický kraj, Litomyšl - Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.

Olomoucký Garden Food Festival servíruje burgery, ústřice i cvrčky.

Olomoucký Garden Food Festival přilákal 12 tisíc lidí

Stánky plné skvělého jídla, pití a nejrůznějších specialit zaplnily o víkendu Smetanovy sady. Na třetím ročníku olomouckého Garden Food Festivalu se během soboty i neděle představilo přes šedesát restaurací, cukráren, vinařů, pivovarů i prodejců prémiových destilátů a k tomu přes třicet regionálních výrobců a farmářů.

Nedělní dopoledne na Smetanově náměstí patřilo již tradičně husí pečínce. O přípravu na klasický způsob s variací knedlíků a se zelím se postarali na SOŠ a SOU Polička.

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové se blíží

Litomyšl – Na opravdové hody si musíme ještě nějaký den počkat. Přesto už je v Litomyšli znát, že se Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové blíží. Hned v pondělí začíná Gastronomická pouť, která zve milovníky jídla do restaurací na pokrmy připravené podle Magdaleny Dobromily

Výstavu s názvem Magdalena Dobromila Rettigová nabízí Jihomoravské muzeum ve Znojmě. Výstava je zapůjčená z Rychnova nad Kněžnou, kde Magdalena Dobromila Rettigová část svého života prožila.

OBRAZEM: V kuchyni Dobromily Rettigové. Výstava ukazuje, jak se vařilo dříve

Znojmo - Výstavu s názvem Magdalena Dobromila Rettigová nabízí v těchto dnech Jihomoravské Muzeum ve Znojmě. „Poskytne pohled do života měšťanské rodiny v první polovině 19. století, do období národního obrození, kterého se Rettigovi také aktivně účastnil," informoval Ivo Žák ze znojemského muzea.

Miloň Čepelka.

Miloň Čepelka: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Osobnost Miloně Čepelky je provázaná zejména se jménem Járy Cimrmana. Herec sice pochází z Pohoří u Opočna, s Prahou ho ale kromě fiktivního génia spojuje i studium na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Jaká jsou jeho oblíbená pražská místa?

Žákyně choceňské školy uspěly na Gastroslavnostech.

Adéla a Blanka vaří jako Rettigová!

Choceň, Litomyšl – Jsou v prvním ročníku a už vaří skoro jako M. D. Rettigová! Adéla Kužílková a Blanka Provazníková, žákyně oboru kuchař – číšník 1. ročníku Obchodní akademie a SOŠ cestovního ruchu v Chocni, se v sobotu zúčastnily při Gastronomických slavnostech v Litomyšli soutěžní přehlídky s tématem „Hromový kořen, jinak řečeno špargl".

Václav Šmerda.

Chřest jezte klidně syrový, radí Václav Šmerda

Litomyšl – Gurmáni a milovníci dobrého jídla se po roce zase sešli v Litomyšli na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Hlavním tématem pátého ročníku slavností byl hromový kořen čili špargl. Prostě chřest.

Václav Šmerda.

Chřest jezte klidně syrový, radí Václav Šmerda

Litomyšl – Gurmáni a milovníci dobrého jídla se po roce zase sešli v Litomyšli na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Hlavním tématem pátého ročníku slavností byl hromový kořen čili špargl. Prostě chřest.

Jan Pikna, ředitel festivalu

Ředitel festivalu: "Nesleduju hodinky a nečekám až konečně padne"

Litomyšl - Za vším hledej ženu. Přiznává to i JAN PIKNA, ředitel Smetanovy Litomyšle a nositel titulu „Manažer roku 2015 v odvětví Služby pro veřejnost" a „Vynikající manažer malé firmy" Jan Pikna tvrdí, že není sólista a je pro něj názor manželky Evy důležitý. Před několika dny převzal prestižní ocenění a za pár týdnů ho čeká zahájení 58. ročníku mezinárodního festivalu. Těší se, i když bude zase v kanceláři skoro bydlet.

Ilustrační foto.

Kvalita úrody chřestu je letos vysoká, stoupá i zájem zákazníků

Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.

Roman Sejval.

Talent poznám už v září, říká kuchař, jenž táhne mostecké studenty k úspěchům

Most /ROZHOVOR/ - Na základní škole ho "nebraly" dílny ani hrabání se v hlíně při pěstitelských pracích. Od toho se vždycky snažil utéct do kuchyňky. Roman Sejval měl hodně brzy jasno o svém budoucím povolání. Chtěl být kuchařem. A stal se jím. Dnes, ač paradoxně v podstatě nikdy nebyl zaměstnancem žádné špičkové restaurace, má zkušeností na rozdávání a úspěchy, pod nimiž je podepsaný, by mohl přehrabovat vidlemi.

Roman Sejval.

Talent poznám už v září, říká kuchař, jenž táhne mostecké studenty k úspěchům

Most - Na základní škole ho "nebraly" dílny ani hrabání se v hlíně při pěstitelských pracích. Od toho se vždycky snažil utéct do kuchyňky. Roman Sejval měl hodně brzy jasno o svém budoucím povolání. Chtěl být kuchařem. A stal se jím. Dnes, ač paradoxně v podstatě nikdy nebyl zaměstnancem žádné špičkové restaurace, má zkušeností na rozdávání a úspěchy, pod nimiž je podepsaný, by mohl přehrabovat vidlemi.

Zámek v Litomyšli je zapsán na seznamu památek UNESCO.

V Litomyšli chtějí lepší zázemí pro turisty

Litomyšl – Rodiště Bedřicha Smetany dlouhodobě patří mezi oblíbené destinace turistů. Láká je bohatý kulturní program i historické památky. To na radnici dobře vědí, a proto připravují změny, které by návštěvníkům jejich pobyt ve městě usnadnily a zpříjemnily.

Muzeum. Ilustrační foto

Městské muzeum „provětralo“ depozitář

Ústí n. O. /Krátce/ – Městské muzeum otevřelo nové výstavy. „Foto Slezák" představuje vybrané fotografie města Ústí nad Orlicí z Ateliéru fotografa Františka Slezáka, výstava je pořádána k výročí jeho narození.

Svou expozici má Magdalena Dobromila Rettigová ve Všeradicích, které jsou jejím rodištěm.

Výstavy připomínají tiskaře a Rettigovou

Ústí n. O. /Krátce/ – Včera byly v městském muzeu otevřeny dvě nové výstavy. První nazvaná „Pocta Jiříku Štyrsovi" vzpomíná na ústeckého rodáka, který působil v Mladé Boleslavi jako česko-
bratrský tiskař. Podle ústeckých muzejníků je výstava i malou oslavou knihtisku. K vidění jsou originály prvotisků, tedy knih tištěných do roku 1500.

Vaření se zámeckou paní ve Všeradicích

Ve Všeradicích byla kuchařská soutěž

Všeradice – Ve Všeradicích se v sobotu konal další už devátý roční tradiční akce Vaření se zámeckou paní. Kuchařská soutěž je věnována nejslavnější místní rodačce »pramáti českých kuchařek« Magdaléně Dobromile Rettigové.