
Gurmáni vzali gastroslavnosti útokem
Pardubický kraj, Litomyšl - Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.
Pardubický kraj, Litomyšl - Smetanovo náměstí se na dva dny proměnilo na obří kuchyň, pekárnu i restauraci zároveň. Gastroslavnosti M. D. Rettigové pošesté potěšily milovníky dobrého jídla a pití.
Pardubický kraj, Litomyšl - Jídlo všeho druhu, a zejména knedlíky provoněly o víkendu Smetanovo náměstí v Litomyšli.
Stánky plné skvělého jídla, pití a nejrůznějších specialit zaplnily o víkendu Smetanovy sady. Na třetím ročníku olomouckého Garden Food Festivalu se během soboty i neděle představilo přes šedesát restaurací, cukráren, vinařů, pivovarů i prodejců prémiových destilátů a k tomu přes třicet regionálních výrobců a farmářů.
Litomyšl – Na opravdové hody si musíme ještě nějaký den počkat. Přesto už je v Litomyšli znát, že se Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové blíží. Hned v pondělí začíná Gastronomická pouť, která zve milovníky jídla do restaurací na pokrmy připravené podle Magdaleny Dobromily
Foie gras s jablky a cibulkou, hovězí i lososový burger, barbecue z jeleního masa, grilovaný filet z plachetníka, taštičky dim sum, brazilské pao, rajčatová polévka s pomerančem, cvrček podle Magdaleny Dobromily Rettigové nebo třeba makrónky, čokolády a dorty.
Nepomuk – Ani deštivé počasí neodradilo stovky lidí od toho, aby v sobotu zavítaly na zahájení turistické sezony do Nepomuku. Návštěvníci si prohlédli nové expozice tamějších muzeí, prozkoumali jindy nepřístupné památky nebo se vydali na komentované prohlídky.
Znojmo - Výstavu s názvem Magdalena Dobromila Rettigová nabízí v těchto dnech Jihomoravské Muzeum ve Znojmě. „Poskytne pohled do života měšťanské rodiny v první polovině 19. století, do období národního obrození, kterého se Rettigovi také aktivně účastnil," informoval Ivo Žák ze znojemského muzea.
Litomyšl – Ministerstvo nařídilo propagaci turistického centra v Litomyšli striktně.
Praha - Osobnost Miloně Čepelky je provázaná zejména se jménem Járy Cimrmana. Herec sice pochází z Pohoří u Opočna, s Prahou ho ale kromě fiktivního génia spojuje i studium na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Jaká jsou jeho oblíbená pražská místa?
Plzeň – Miroslava Kuntz-mannová, kterou od malička fascinovala kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, vaří od svých deseti let.
Choceň, Litomyšl – Jsou v prvním ročníku a už vaří skoro jako M. D. Rettigová! Adéla Kužílková a Blanka Provazníková, žákyně oboru kuchař – číšník 1. ročníku Obchodní akademie a SOŠ cestovního ruchu v Chocni, se v sobotu zúčastnily při Gastronomických slavnostech v Litomyšli soutěžní přehlídky s tématem „Hromový kořen, jinak řečeno špargl".
Litomyšl – Gurmáni a milovníci dobrého jídla se po roce zase sešli v Litomyšli na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Hlavním tématem pátého ročníku slavností byl hromový kořen čili špargl. Prostě chřest.
Litomyšl – Gurmáni a milovníci dobrého jídla se po roce zase sešli v Litomyšli na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Hlavním tématem pátého ročníku slavností byl hromový kořen čili špargl. Prostě chřest.
Litomyšl - Za vším hledej ženu. Přiznává to i JAN PIKNA, ředitel Smetanovy Litomyšle a nositel titulu „Manažer roku 2015 v odvětví Služby pro veřejnost" a „Vynikající manažer malé firmy" Jan Pikna tvrdí, že není sólista a je pro něj názor manželky Evy důležitý. Před několika dny převzal prestižní ocenění a za pár týdnů ho čeká zahájení 58. ročníku mezinárodního festivalu. Těší se, i když bude zase v kanceláři skoro bydlet.
Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.
Tábor – Život i kuchařské umění Magdaleny Dobromily Rettigové zpestřuje velikonoční výstavu v táborské Galerii 140. Nabízí dobové předměty, recepty či jídelní menu konce 19. století.
Jablonecko - /od 19. února/ Pořádáte společenskou, sportovní či kulturní akci? Napište nám: jablonecky@denik.cz
Most /ROZHOVOR/ - Na základní škole ho "nebraly" dílny ani hrabání se v hlíně při pěstitelských pracích. Od toho se vždycky snažil utéct do kuchyňky. Roman Sejval měl hodně brzy jasno o svém budoucím povolání. Chtěl být kuchařem. A stal se jím. Dnes, ač paradoxně v podstatě nikdy nebyl zaměstnancem žádné špičkové restaurace, má zkušeností na rozdávání a úspěchy, pod nimiž je podepsaný, by mohl přehrabovat vidlemi.
Most - Na základní škole ho "nebraly" dílny ani hrabání se v hlíně při pěstitelských pracích. Od toho se vždycky snažil utéct do kuchyňky. Roman Sejval měl hodně brzy jasno o svém budoucím povolání. Chtěl být kuchařem. A stal se jím. Dnes, ač paradoxně v podstatě nikdy nebyl zaměstnancem žádné špičkové restaurace, má zkušeností na rozdávání a úspěchy, pod nimiž je podepsaný, by mohl přehrabovat vidlemi.
Všeradice – O víkendu můžete ve Všeradicích oprášit své znalosti o regionu i o jedné slavné místní rodačce.
Litomyšl – Rodiště Bedřicha Smetany dlouhodobě patří mezi oblíbené destinace turistů. Láká je bohatý kulturní program i historické památky. To na radnici dobře vědí, a proto připravují změny, které by návštěvníkům jejich pobyt ve městě usnadnily a zpříjemnily.
Severní Čechy - Co by byly Vánoce bez dobrého jídla! Jen si to představte.
Pardubice - Soutěžte s námi o vstupenky na tři akce.
Hradec Králové /LINKA 112/ - Nepozornost a především alkohol stál za nedělní dopravní nehodou, která se stala u křižovatky ulic M. D. Rettigové a Resslova v Hradci Králové.
Hradec Králové /LINKA 112/ - Nepozornost a především alkohol stál za nedělní dopravní nehodou, která se stala u křižovatky ulic M. D. Rettigové a Resslova v Hradci Králové.
Ústí n. O. /Krátce/ – Městské muzeum otevřelo nové výstavy. „Foto Slezák" představuje vybrané fotografie města Ústí nad Orlicí z Ateliéru fotografa Františka Slezáka, výstava je pořádána k výročí jeho narození.
Ústí n. O. /Krátce/ – Včera byly v městském muzeu otevřeny dvě nové výstavy. První nazvaná „Pocta Jiříku Štyrsovi" vzpomíná na ústeckého rodáka, který působil v Mladé Boleslavi jako česko- bratrský tiskař. Podle ústeckých muzejníků je výstava i malou oslavou knihtisku. K vidění jsou originály prvotisků, tedy knih tištěných do roku 1500.
Všeradice – Ve Všeradicích se v sobotu konal další už devátý roční tradiční akce Vaření se zámeckou paní. Kuchařská soutěž je věnována nejslavnější místní rodačce »pramáti českých kuchařek« Magdaléně Dobromile Rettigové.
Tábor - Roku 1751 přijela do Tábora dvorní komise, která zkoumala poměry v pivovarnictví. Do té doby nevídanou novinkou bylo, že komisaři jménem císařovny dopřávali sluchu všem stížnostem. Vyhodnocovali je a řešili až do roku 1755.
Písek – Zájemci o předplatné na novou sezonu v Divadle Fráni Šrámka by si měli pospíšit. Už jen dnes do 16 hodin mají šanci odevzdat přihlášku. „Výhodou předplatného je mimo jiné to, že zaručuje stálé místo v hledišti a zbavuje starostí s obstaráváním vstupenek.
Ústí n. O., Litomyšl – Od úmrtí známé české buditelky a autorky řady kuchařek Magdaleny Dobromily Rettigové uplynulo 170 let. Pochována je v Litomyšli, kde žila posledních 11 let svého života. V Ústí nad Orlicí nese jedna z ulic její jméno a u příležitosti 150. výročí úmrtí byla v loubí Princova domu odhalena pamětní deska, která pobyt Magdaleny Dobromily Rettigové připomíná.
Kutnohorsko - Autorka kuchařek a národní buditelka Magdalena Dobromila Rettigová zemřela před 170 lety. Mezi její neznámější díla patří Domácí kuchařka vydaná v roce 1826. Ta vycházela ve velkých nákladech celé století. Její recepty a tipy do domácnosti, které byly určené i úplným začátečníkům, přinášejí inspiraci dodnes. Obzvlášť populární jsou její postupy nakládání a zpracování zvěřiny. Jak se však ukázalo, kuchaři pracující v restauracích v kutnohorském okresu z jejího odkazu nečerpají. V anketě někteří z nich prozradili, že od ní žádný recept nikdy nezkoušeli.
Všeradice – Letošní rok je ve znamení Magdaleny Dobromily Rettigové. Letos si totiž připomínáme 230. výročí od jejího narození a na dnešní den připadá i 170. výročí jejího úmrtí.
Písek - Uzávěrka přihlášek předplatného na novou sezonu je 28. srpna.
Litomyšl, Choceň – Žákyně oboru kuchař – číšník z Chocně získaly 3. místo na Gastronomických slavnostech v Litomyšli. Žákyně 1. ročníku Žaneta Volfová a Kristýna Sedláčková z Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu v Chocni, oboru vzdělání kuchař – číšník, se 23. května zúčastnily soutěže na Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové v Litomyšli.
Vysokomýtsko – Užít si hru geofun, která vychází z populárního geocachingu, mohou turisté i při poznávání atraktivních míst Českomoravského pomezí (turistická oblast zahrnuje území podél historické hranice mezi Čechami a Moravou včetně Vysokého Mýta). Dozví se zajímavé informace, plní nevšední úkoly, soutěží o hodnotné ceny.
Litomyšl – Jen si pojďte dát porci specialit z domů i ze světa. Tak by možná lákala sama Magdalena Dobromila Rettigová ke svému stánku. Lidé však na letošním čtvrtém ročníku Gastroslavností ochutnávali všechny možné dobroty přes japonské suši až po skvělou domácí svíčkovou.
Litomyšl – Že to umí nejen na jevišti s hlasem i orchestrem, ale také doma s vařečkou a dostatečnou dávkou důvtipu, to operní pěvkyně DAGMAR PECKOVÁ jasně ukázala. A kromě toho i to, že má při vaření docela slušnou vyřídilku a dokáže „dirigovat" i ansámbl zkušených šéfkuchařů.
Litomyšl – Václav Šmerda pamatuje ještě časy, kdy české gastronomické odvětví patřilo k ozdobám naší země a kuchaři měli chuť získávat nové poznatky a neustále se zlepšovat.
Pardubice – V pořadí již třinácté vydání Turistických novin pro region východní Čechy připravila pro své stálé čtenáře Destinační společnost Východní Čechy.
Kladno – Sedmou novinkou 100. sezony Městského divadla Kladno je divadelní adaptace největšího českého bestselleru všech dob – Česká kuchařka! Světová premiéra originální dramatizace kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové se uskuteční ve středu 6. května v Divadle Lampion. A jméno Magdaleny Dobromily Rettigové táhne. Svědčí o tom fakt, že představení už je vyprodané.
Nová Paka – Sedmnáct budoucích kuchařů a studentů oboru hotelnictví si ve čtvrtek navečer převzalo certifikát o absolvování kurzu studené kuchyně. Střední škola gastronomie a služeb ho pořádala po dlouholeté odmlce.
Litomyšl – Počtvrté zahájí ve městě lázeňskou sezonu. Stálí návštěvníci už vědí, že jde o akci plnou skvělých divadelních představení, koncertů a dalších „taškařic".
Moravská Třebová – U příležitosti Dnů slovenské kultury v Moravské Třebové se konal v Integrované střední škole, za podpory města Moravská Třebová, pravidelný výměnný pobyt slovenských studentů z družební střední školy ze Žiaru nad Hronom.
Rychnov nad Kněžnou - Již čtvrtým ročníkem akce Svátek knihy vzdali poctu knihám v Pelclově divadle.
Rychnov nad Kněžnou - Rychnovská městská knihovna a Kultura Rychnov nad Kněžnou srdečně zve návštěvníky na již IV. ročník Svátku knihy, který se uskuteční v Rychnově 16. dubna od 9 do 18 hodin ve velkém a malém sále Pelclova divadla.
Polička – Kdyby význačná staročeská kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová žila ještě dnes, docela jistě studenty i učitele z poličského učiliště pochválila za jejich práci sama.
Svitavsko – Seniorů, kteří věří, že na vzdělání není nikdy pozdě, je stále dostatek. Jejich zájem neupadá.
Hradecko - Několik nehod v úterý zaměstnalo královéhradecké hasiče. Nejdříve kolem osmé hodiny vyprošťovali osobní automobil, který sjel do příkopu v Osicích.
Hořovice - Téměř sto členů hořovického svazu tělesně postižených se sešlo na akci ve Všeradicích.