Kreativ

ŠTÍTEK: mateřská škola

Děti ve školce. Ilustrační snímek

Dobrá zpráva pro rodiče. Míst pro děti ve školkách v Lounech přibude

Několik desítek rodin z Loun a spádových vesnic Brloh a Nečichy trápí nedostatečná kapacita mateřských škol ve městě. Problém je hlavně umístit děti kolem tří let věku v případech, kdy se maminky chtějí vrátit po rodičovské dovolené do zaměstnání. Potřeba dalších míst v lounských školkách vyvstala také s přílivem dětí uprchlíků z Ukrajiny, kteří v poslední době našli útočiště ve městě. Blýská se na lepší časy, radnice v Lounech chystá navýšení kapacity mateřských škol o 35 míst. Přibližně dvě třetiny z nich vzniknou ještě letos v září, zbytek od začátku školního roku 2023/2024.

Útěchov má ve svitavském okrese v přepočtu na počet obyvatel nejvíce dětí.

Útěchovský zázrak. 80 parcel přilákalo mladé, dnes má obec nejvíc dětí

Ve všední den dopoledne se v Útěchově ozývá dětský smích hlavně ze zahrady místní mateřské školy. Už odpoledne se ale děti objeví na hřišti a ožijí i ulice mezi novými domy na okraji vesnice. Útěchov u Moravské Třebové má v současně době zhruba 350 obyvatel a z toho 24,3 procent tvoří děti do 14 let. Vyplývá to z dat Deníku.

Rodiče a prarodiče četli dětem v bánovské mateřské škole.

Rodiče a prarodiče četli dětem v bánovské mateřské škole

Květen je měsíc, kdy slaví svátek všechny maminky a v mateřských školách se tématu rodina více věnujeme. Celý týden si vyprávíme o rodinách na celém světě, odlišnostech, ale i společných charakteristikách jako jsou láska, úcta, pomoc bližnímu, ohleduplnost atd. Letos jsme se rozhodli toto téma obohatit o setkání s rodiči nebo rodinnými příslušníky.

Zahrada školky Kaštánek je jako nová. Díky teplárně a rodičům.

Zahrada školky je jako nová. Díky teplárně a rodičům

Jedno květnové odpoledne vyzvedli, jako obvykle, rodiče své děti z mateřské školy Kaštánek v Litvínově. Domů však tentokrát nepospíchali. Zůstali, aby pomohli zvelebit zahradu, kde jejich děti tráví při hezkém počasí většinu času. S nákupem materiálu, barev i nářadí pomohla teplárenská společnost United Energy. Mateřinka totiž uspěla se svou žádostí o finanční příspěvek na svůj projekt „Mámo, táto, pojď si hrát, buď s Kaštánkem kamarád“ v prvním kole žádostí o dary.

Radnice v Žatci

Na cestě Žatce do seznamu UNESCO pomáhají evropské fondy

Když to dobře dopadne, letos o prázdninách už bude historické město na severozápadě Čech novým přírůstkem na seznamu světového dědictví UNESCO. Snaží se o to už devátým rokem. Ale i kdyby se tak ještě nestalo, je Žatec ideálním tipem na výlet, kde si každý z rodiny přijde na své.

Ilustrační snímek.

Do školek v kraji se hlásí i ukrajinské děti. Přednost dostanou místní

Zájem o zápis dětí do školek v Pardubickém kraji mají letos i Ukrajinci. Zařízení jsou přitom už dlouhodobě plná. Čeští rodiče však nemusí mít strach, jejich děti o místo ve školce ve spádové oblasti nepřijdou. Pokud některé z nich ukrajinské děti přijímají, je to vždy nad limit.

Místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr.

Přijmout všechny děti z Ukrajiny do kutnohorských školek bude velký problém

/ROZHOVOR/ Město Kutná Hora dlouhodobě patří k regionům s nedostatkem míst v mateřinkách. Jaká bude situace ve školním roce 2022/2023, jak do ní zasáhne situace s ukrajinskými uprchlíky a zda nedostatek míst částečně zmírní nová školka v Trebišovské, jsme se zeptali místostarosty Kutné Hory Víta Šnajdra, který má oblast školství na starosti.

Zápisy do mateřských škol v Přerově. Ilustrační foto

V přerovských mateřinkách jsou volná místa, čeká se ještě na ukrajinské děti

O něco méně dětí než v loňském roce přijali po letošních zápisech ředitelé mateřských škol v Přerově. Volná místa zatím jsou a čeká se na to, jak se do naplněnosti jednotlivých zařízení promítnou zápisy ukrajinských předškoláků. Ředitelé stejně jako loni potvrzují velký zájem rodičů o umístění dětí mladších tří let. Právě dvouletí ale nechtěně snižují kapacity mateřinek.

V bývalé Organě chtělo vedení města vybudovat novou mateřskou školu.

Mateřská škola v bývalé Organě nevznikne. Místa pro děti přitom stále chybí

Projektovou přípravu nové mateřské školy v bývalém varhanářském podniku Organa v ulici Sportovců v Kutné Hoře měli v uplynulém týdnu na stole městští zastupitelé. Přestože Kutná Hora patří dlouhodobě k regionům, kde zoufale chybí místa v mateřských školách, zastupitelé projektu, který měl vést až k vydání stavebního povolení, zelenou nedali. Pro bylo jen devět z šestadvaceti přítomných zastupitelů.

Třída školky v Základní škole a mateřské škole Letní Pole.

Vyškovské školky jsou pro příští rok plné. Víme, co vedení města plánuje

Až dvojnásobný počet přihlášek v poměru k volným místům ohlásily některé školky ve Vyškově. Jednou z nich je i Základní škola a mateřská škola Letní pole. „Zaznamenali jsme dvaačtyřicet žádostí o přijetí. Počet přijatých závisí i na dvouletých dětech, protože snižují maximální kapacitu třídy. Záleží také na tom, jestli zřizovatel schválí případné výjimky,“ komentoval ředitel Jiří Sochor.

Rozlučka s předškoláky ve vlašimské mateřince K Vodárně.

OBRAZEM: Ve vlašimské sportovní školce se rozloučili s předškoláky

Besídku a následné rozloučení s předškoláky uspořádal učitelský sbor spolu s dětmi ve sportovní Mateřské škole K Vodárně ve Vlašimi ve čtvrtek 12. května od 15.30 hodin pro rodiče i blízké příbuzné. Při akci nejstarší školkové děti předvedly, co všechno umí a co se naučily.

Ilustrační foto.

Umístit ukrajinské dítě do školky v Kolíně? Nemožné. Máme plno, hlásí mateřinky

Umístit děti ukrajinských uprchlíků do základních nebo mateřských škol v Kolíně? Prakticky nemožné. Všude je plno takřka po střechu. Podle odhadu místostarostky Ivety Mikšíkové by se mohlo jednat o potřebu umístit až tři stovky dětí. Nyní ale město zjišťuje, kolik ukrajinských rodičů má vůbec zájem přihlásit své děti do místních školek a škol. Výsledky by měly být známé zhruba do dvou týdnů. Na 24. května je pak svolané jednání s řediteli.

Předávání ceny Křesadlo hostilo KC 101010 ve Vratislavicích.

FOTO: Pomáhají, kde mohou. Křesadlo převzalo ve Vratislavicích šest dobrovolníků

Po dvouleté covidové pauze se v Libereckém kraji první květnové úterý udělovala už po desáté Křesadla. Hlavním cílem ceny Křesadlo, které uděluje téměř v každém kraji organizace Hestia, je ocenit práci dobrovolníků, zviditelnit příběhy vzájemné a nezištné pomoci a především podpořit další lidi k zapojení se do dobrovolnických aktivit.

Předávání ceny Křesadlo hostilo KC 101010 ve Vratislavicích.

FOTO: Pomáhají, kde mohou. Křesadlo převzalo ve Vratislavicích šest dobrovolníků

Po dvouleté covidové pauze se v Libereckém kraji první květnové úterý udělovala už po desáté Křesadla. Hlavním cílem ceny Křesadlo, které uděluje téměř v každém kraji organizace Hestia, je ocenit práci dobrovolníků, zviditelnit příběhy vzájemné a nezištné pomoci a především podpořit další lidi k zapojení se do dobrovolnických aktivit.

Bude se konat sraz Soptíků

Soptíci oslaví sv. Floriána, patrona všech hasičů.

Dětská hasičská přípravka Soptíci z Domažlic slaví již 27 let od svého založení. Od té doby se malí hasiči v uniformách začali líhnout po celé České republice a dnes tento sbor číta přes tři tisíce statečných Soptíků. Na oslavu sv. Floriána se bude konat jejich sraz v Domažlicích. 

Zápisy do mateřských škol v Přerově, květen 2022

Zápisy dětí do školek v Přerově: nápor byl hlavně první den

První den se dveře doslova netrhly, druhý den už byla situace o poznání klidnější. Tak vypadaly zápisy do mateřských škol v Přerově, které se konaly v pondělí a v úterý. Do mateřinek by měl v září nastoupit zhruba stejný počet dětí jako v loňském roce a míst je dostatek. Zápisy ukrajinských dětí se uskuteční počátkem června.