Kreativ

ŠTÍTEK: mateřská škola

Nová mateřská škola v Žižicích.

Video, foto: V Žižicích otevřeli novou mateřskou školu pro padesát dětí

Na sklonku roku se podařilo Žižickým dokončit a otevřít rekonstruovanou mateřskou školu, která svému účelu sloužila od 70. let minulého století. Mateřinka bude i nadále sídlit v nejstarší místní budově z roku 1890, kde kdysi bývala obecná škola. Jak potvrdil starosta Žižic Vratislav Rubeš (Naše Žižicko), modernizaci předcházely dlouhé úvahy, zda budovu zbourat, nebo opravit.

Nový rozpočet pro příští rok podpořilo na zasedání čtyřiadvacet vyškovských zastupitelů.

Rozpočet Vyškova pro příští rok: rodiče se dočkají více míst pro děti ve školce

Až osmačtyřicet dětí navíc umístí rodiče ve Vyškově po rozšíření kapacity do Mateřské školy Sochorova. Akce bude největší investicí města pro následující rok. „Naším školkám se zatím daří přijímání všech dětí ve věku tří let a starších, ale vzhledem k velké bytové výstavbě potřebujeme jejich rozšiřování co nejdříve,“ potvrdila vyškovská starostka Karin Šulcová.

Děti z mateřských školek zdobily vánoční park v Chomutově.

Děti z mateřských školek zdobily vánoční park v Chomutově

Děti z chomutovských mateřských školek zdobily letos nejen vánoční stromečky, ale také bezpečnostní prvky ve tvaru koček, které jsou rozmístěné po městském parku. O nejhezčí vánoční kočičce rozhodnou návštěvníci trhů, kteří budou moci hlasovat.

V mateřské škole Vrchlického v Berouně po kompletní rekonstrukci interiérů.

Podívejte se: Mateřská škola Vrchlického přivítala děti v nových prostorách

Po jedenácti měsících se učitelky s dětmi mohly konečně vrátit do nově zrekonstruovaných prostor školky ve Vrchlického ulici, která je odloučeným pracovištěm Mateřské školy Pod Homolkou Beroun. Ve školce byla rozšířena jedna třída, čímž kapacita stoupla na 70 míst, a děti mají k dispozici i nově upravenou zahradu. V budoucnu pak bude kapacita navýšena o dalších pět míst.

Společné setkání generací.

Mosty mezi generacemi. Úžasný projekt, který spojuje děti se seniory

Děti z Mateřské školy Benešova v Třebíči pravidelně se svými učitelkami navštěvují seniory v Domech s pečovatelskou službou po celé Třebíči. Při společných aktivitách se dětí učí úctě a respektu ke starším lidem a poznávají, že jejich noví kamarádi (senioři) potřebují odlišný přístup než jejich vrstevníci, obě generace si vzájemně obohacují svoje světy.

Průvod k oslavě svatého Martina uspořádali v Horní Vsi

Horní Vsí prošel slavnostní průvod s Martínkem na poníkovi

Svátek svatého Martina oslavili devátého listopadu v Horní Vsi na Pelhřimovsku. Akci připravil kolektiv Mateřské školy Sedmikráska Horní Ves za podpory místních dobrovolných hasičů a obce Horní Ves. Za fotografie a možnost zveřejnění děkujeme Milanu Makovičkovi.

Smrk z mateřské školy poputuje na náměstí.

Smrk z mateřské školy Nádražní ozdobí brodské náměstí

Zhruba sedmnáct metrů vysoký smrk, který až do těchto dnů zkrášloval zahradu mateřské školy Nádražní, před adventem poputuje na Havlíčkovo náměstí a stane se tak hlavní vánoční dominantou Havlíčkova Brodu. Poprvé se, spolu s výzdobou města, rozsvítí 27. listopadu.

Dýňování v žatecké mateřské škole Alergo se vydařilo.

FOTO: Dýňování v žatecké mateřské škole Alergo se vydařilo

Další podzimní setkání dětí a rodičů se uskutečnilo na začátku měsíce listopadu. Po Drakiádě, kterou mateřinka pořádala v měsíci říjnu, jsme se se sešli na tradičním Dýňování, to otevřelo vrátka do školní zahrady. Zde jsme si užili spoustu zábavy a tvoření.

Zimní stadion v Mostě zaplnily děti z Mateřské školy Obrnice.

VIDEO, FOTO: Zimní stadion v Mostě zaplnily děti z Mateřské školy Obrnice

Ve středu 2. listopadu se dětem z mateřské školy Obrnice naskytla možnost zahájit pravidelné lekce bruslení na zimním stadionu v Mostě. Díky skvělé organizaci hokejového klubu Mostečtí lvi a nadšení do práce hokejového trenéra Lubomíra Jandery se mohly sportovně vyřádit a poznat základní prvky ledního bruslení. Některé děti byly na bruslích poprvé, o to více se zapojily do všech nabízených aktivit. Všechny děti byly nadšené a šťastné.

Podzim v MŠ Bánov.

V MŠ Bánov si užívají krásný podzim. Děti uspávaly i ježky

Letos nás těší krásný slunečný podzim, který si užíváme s dětmi v bánovské mateřské škole. Naší pravidelnou zářijovou akcí je loučení se s vlaštovkami a čápy. Všechny děti si vyrobily vlastní černobílou vlaštovku a celá školka se sešla na zahradě, abychom je vyprovodili do teplých krajin. Za zpěvu písničky o vlaštovce a čápovi se děti proletěly kolem zahrady a navěšely vlaštovičky také na plot do řady. Pak už dětské mávání nebralo konce.

Strašidelná zahrada v Babicích.

Zahradu mateřské školy v Babicích obsadila strašidla. Nechybělo ani peklo

V první polovině října se zahrada babické mateřské školy stejně jako vloni zaplnila pohádkovými a strašidelnými postavami. Na děti čekalo v zahradě vyzdobené spoustou světýlek osm stanovišť, na kterých plnily úkoly a dostávaly za ně body. Kdo se nebál, mohl si dojít i do pekla k čertům pro čertovský ocásek. 

Fakulta pedagogická ZČU. Ilustrační foto.

Zájem o studium učitelství na Fakultě pedagogické v Plzni výrazně roste

Pedagogické fakulty jsou pro uchazeče stále více atraktivní. Rostoucí zájem o studium je podle děkana plzeňské Fakulty pedagogické Pavla Mentlíka dán posílenou prestiží učitelů a jejich vyššími platy. Vliv na to má podle něj i propagace nejstarší z devíti fakult, která za 74 let existence vychovala desítky tisíc učitelů. Za čtyři roky se počet přihlášek zvýšil o 1600 na 3900.

Zahrady MŠ DUHA Třebíč

Mateřská škola DUHA Třebíč slavnostně otevřela přírodní zahrady

V úterý čtvrtého října byly slavnostně otevřeny zahrady na obou pracovištích Mateřské školy DUHA Třebíč. Tohoto slavnostního aktu se zúčastnili děti navštěvující naši MŠ společně s rodiči, zaměstnanci MŠ a zástupkyněmi města Třebíče paní Bc. Jarmilou Zimkovou a paní Mgr. Kristýnou Floriánovou.

Zahradní slavností oslavili 45. výročí založení mateřinky. Rok 2022.

Zahradní slavností oslavili 45. výročí založení mateřinky. Dorazilo na 300 lidí

V letošním roce slaví Mateřská škola Štěpnická v Uherském Hradišti, která je odloučeným pracovištěm Mateřské školy Svatováclavská, krásných půlkulatých 45. let od jejího založení. Ženský tým zdejší mateřinky uspořádal, nejen jak velí tradice, ale i u příležitosti jubile předškolního zařízení, Zahradní slavnost. „Tu pořádáme pravidelně, a to vždy na jaře a na podzim. Akce slouží především k prohlubování vztahů s rodiči a zapojení je do chodu mateřské školy,“ vysvětlila učitelka mateřinky Monika Matějková.

Starosta Čejkovic Pavel Novotný.

Čejkovice čeká po těsném výsledku noční ustavující zastupitelstvo

/FOTO/ Jako jedni z prvních v hodonínském okrese se mohli o konání ustavujícího jednání nového zastupitelstva dozvědět obyvatelé dvouapůltisícových Čejkovic. Ti se budou moci zúčastnit v sále tamní orlovny zasedání, kde se bude rozhodovat o jménech starosty, místostarostky i zdejších radních.

Logopedka Veronika Landová

Chcete, aby vaše dítě dobře mluvilo? Nechte ho lézt na stromy a bublat ve vaně

Dvacet tři – tolik mateřských škol na Kutnohorsku vloni objela „létající“ logopedka Veronika Landová. Má tedy slušný přehled o tom, jak na tom děti s výslovností jsou. Na jaké narážela nejčastěji problémy? A co mohou pro lepší mluvu dětí udělat rodiče? Nejen to vysvětluje odbornice, která letos do školek vyráží zas.

Botanická zahrada Teplice spouští od 1. října nový interaktivní program pro mateřské školky a žáky prvních ročníků základních škol.

Teplická botanka připravila program pro děti z MŠ a ZŠ, nudit se nebudou

Botanická zahrada Teplice spouští od 1. října nový interaktivní program pro mateřské školky a žáky prvních ročníků základních škol. První přípravy započaly již před Vánoci roku 2021, kdy naši zahradu navštívily skupinky mateřských škol. Ostrý start začal teprve 28. 6., kdy proběhla pilotní prohlídka, která měla za cíl vychytat všechny případné nejasnosti. V pátek 2. 9. proběhlo setkání ředitelů mateřských škol v botanické zahradě a představení nového vzdělávacího programu. Záštitu nad celým projektem převzal Hynek Hanza, senátor za Teplicko. 

Mateřská škola a zahradní hřiště v Cerhenicích.

V Cerhenicích přibývá dětí. Navýšila se kapacita školky, tvoří se dětská skupina

/CO U VÁS ROZHODNE VOLBY/ Je odpoledne všedního dne a k Mateřské škole Cerhenice se scházejí a sjíždějí rodiče vyzvednout si své děti. Obloha je trochu zatažená, mírně fouká vítr, takže vlajky před moderní budovu školky lehce vlají. Před jejich stožáry je prostorné parkoviště, dostatek volných míst, žádná tlačenice. Ovšem s kapacitou uvnitř školky je to jiné. Dětí stále přibývá a jedním z témat, o kterém se v městysi aktuálně hodně hovoří, je právě možnost umístění dětí do mateřské školy.

1. MŠ v Mostě přivítala děti v novém školním roce.

FOTO: 1. MŠ v Mostě přivítala děti v novém školním roce

V úterý 13. září se děti z 1. mateřské školy v Mostě sešly na sportovišti Benedikt, aby společně oslavily začátek školního roku. O zábavu se postaral nejen oblíbený Krejčík Honza, ale také dobrovolní hasiči spolu s Městskou policií Most.