Kreativ

ŠTÍTEK: mateřská škola

Českolipský pedagog roku. Společná fotografie.

Českolipský pedagog roku zná svého vítěze. Titul získala Barbora Švédová

Čtrnáct pedagogů v letošním roce nominovali ředitelé českolipských základních a mateřských škol na udělení titulu Českolipského pedagoga roku. Tím byla na slavnostním večeru, který proběhl v úterý 6. června ve vile Hrdlička, vyhlášena Barbora Švédová, asistentka pedagoga v MŠ Bratří Čapků na sídlišti Lada. Udělena byla také dvě mimořádná ocenění. Učitelkám Lence Rychterové ze ZŠ Pátova a Daně Charvátové ze ZŠ Speciální Jižní.

Ilustrační foto.

Otevřený dopis. Rodiče dětí ze školky v Mníšku žádají o změnu jejího vedení

Dlouhodobě napjatá situace má podle rodičů a přátel školy panovat na pracovišti Mateřské školy Mníšek, která měla kvůli vyhroceným vztahům mezi vedením školky a jejími zaměstnanci vygradovat ve vynucené odchod pěti místních učitelek. Rozhodli se sepsat otevřený dopis Zastupitelstvu obci Mníšek, ke kterému je připojen i petiční arch.

Mezi vítězi kuchařské soutěže pro děti jsou dva týmy z Brna a jeden hustopečský

Finále Zdravé 5 vyvrcholilo na konci května kuchařským kláním v Praze, kde se v pěti kategoriích utkalo 15 nejlepších týmů z celé republiky. Brněnské Včeličky ze školky Hudcova vyhrály mezi dětmi z mateřských škol. Další dva školní týmy z jihu Moravy si vyvařily ve svých kategoriích bronz. Celkově se do jedenáctého ročníku soutěže přihlásilo rekordních 330 týmů.

Rodinný Restaurant day Brantice spojil gastronomii, tanec, hudbu, sport a prezentaci hřiště Sluneční soustava. 27. května 2023

Restaurant Day v Branticích spojil tanec, gastronomii a Sluneční soustavu

Restaurant Day je osvědčený celosvětový koncept založený na tom, že si každý může na jeden den v roce zkusit otevřít svou improvizovanou restauraci, cukrárnu nebo kavárnu. V Branticích k tomu v sobotu 27. května navíc přidali sport, tanec a vizi dětského hřiště Sluneční soustava.

V Mateřské škole ve Ktiši se děti nenudí.

Chlap ve školce. O předškoláky ve Ktiši se stará pan učitel Oskar

/VIDEO, FOTO/ Chlap ve školce je v České republice spíš přírodní úkaz než běžná praxe. Učitelé v předškolním vzdělávání by se na jihu Čech dali napočítat na prstech jedné ruky. Jedním z takových je Oskar Arce. Je vedoucím učitelem v Mateřské škole ve Ktiši, která je pod hlavičkou školy Základní.

Michal Blažej (vpravo) z Grassroots oddělení FAČR.

Fotbal je pro děti skvělou možností trávení volného času, cítí Blažej

/ROZHOVOR/ Také Fotbalová asociace ČR si uvědomuje velkou zodpovědnost za podporování sportování dětí, a to i ve školním prostředí. „Proto máme program, který se jmenuje Fotbal ve školách, který podporuje i Evropská federace fotbalových asociací UEFA. V rámci tohoto programu podporujeme sportování dětí v celé šíři od mateřských školek až po vysoké školy a McDonald’s Cup jako takový je v podstatě největší akcí v rámci tohoto programu a takovou vlajkovou lodí,“ potvrdil za FAČR Michal Blažej z Grassroots oddělení.

Děti z Benešovy MŠ v Plzni s hotovými pítky.

V Benešově mateřské škole zveme ptáčky do jejich nové zahrady

V příštím týdnu očekáváme v Benešově mateřské škole v Plzni zahradnickou firmu, která nám přijde předělat část zahrady. Vyplnili jsme si tedy čekání výrobou dvou pítek pro ptáčky. Proces byl velice zdlouhavý, ale tak už to s keramickými výrobky bývá.

V Paraplíčku si děti prohlédly i vyzkoušely hračky, už se těší na září.

Prachatičtí rodiče zapsali své děti do školek, nastoupí v září

Ve dnech 11. a 12. května se uskutečnily v prachatických mateřských školách v ulicích Krumlovská, Zahradní, Skalka, Nebahovská a Česká zápisy do 1. tříd MŠ. Rodiče s dětmi měli možnost poznat školní prostředí, třídy a mohli také nahlédnout do školního vzdělávacího plánu a dalších dokumentů.

Vítání jara v mateřské škole Benešova v Třebíči.

Děti vynášely Moranu. V mateřské škole v Třebíči dodržují jarní tradice

Pro naše předky bylo vítání jara významnou událostí, kterou prožívalo celé společenství. Nejinak tomu bylo v mateřské škole Benešova v Třebíči. Děti pozorovaly, co se děje na jaře v přírodě, všímaly si prvních poslů jara – rozkvetlých keřů a květin, hravou formou se seznamovaly s tradicemi tohoto období.

Zápisy do pardubických mateřských škol se uskuteční 9. a 10. května. Ilustrační foto.

Zápisy do pardubických školek začnou v úterý. Město čekává 800 dětí

Příští týden se uskuteční zápisy do mateřských škol v Pardubicích. Rodiče či zákonní zástupci dítěte se musí dostavit k zápisu ve vyhlášeném termínu a přihlášku odevzdat osobně, případně ji mohou zaslat poštou nebo datovou schránkou. „Jsme připraveni přijmout všechny pardubické děti ve věku 3 let a starší,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Miluše Juráňová, ředitelka Střední školy, Základní školy a Mateřská školy Lipník nad Bečvou převzala Cenu radního Olomouckého kraje pro oblast školství.

Příběh paní učitelky: Miluše Juráňová z Lipníku převzala významné ocenění

Již od mateřské školky říkala, že bude paní učitelkou. Vždy ráda chodila vozit a hlídat malé děti příbuzným a známým. A speciálnímu školství pak zasvětila celý svůj profesní život. Při příležitosti letošního Dne učitelů 28. března převzala Cenu radního Olomouckého kraje pro oblast školství. Na slavnostním setkání v rámci akce Učitel roku Olomouckého kraje 2023 jí cenu předal krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec. Miluše Juráňová, ředitelka Střední školy, Základní školy a Mateřská školy Lipník nad Bečvou, Osecká 301.

Galerie G hostila vernisáž výstavy dětských prací.

Galerie G ve Valašských Kloboukách hostila vernisáž výstavy dětských prací

V pátek 31. března 2023 se konala ve školní Galerii G vernisáž výstavy výtvarných prací dětí Mateřské školy Valašské Klobouky. Výstavu uvedl Jiří Ročák, který promluvil o genezi výstavy a o výtvarných technikách, kterými jsou díla malých výtvarníků vytvořena. Slova Jiřího Ročáka doplnila ředitelka mateřské školy paní Iva Sáblíková, poděkovala hlavním organizátorům výstavy, a to jmenovitě Anettě Horské a Nikole Macháčové. Poděkovala i ostatní paní učitelkám za práci s malými výtvarníky.

Injekční stříkačka. Ilustrační foto.

V zahradě školky na Borech našli další stříkačku, místo má střežit kamera

Další odhozenou injekční stříkačku našli minulý týden učitelky na zahradě 22. mateřské školy v Plzni na Borech při pravidelné ranní kontrole tohoto uzavřeného herního prostoru. Ten procházejí každé ráno, než si děti jdou hrát, kvůli tomu, že pár dní před tím se právě o odhozenou stříkačku s jehlou poranilo jedno děvče.

V Mateřské školce Klubíčko v Ostravě - Hrabové hrají děti šachy od čtyř let, 20. dubna 2023.

Šachmat. Děti v ostravské školce učí šachy myslet a hrát fair play

Lepší brzy, než pozdě. Tím se řídí mateřinky, které už v předškolním věku učí děti základům šachů. Do projektu Šachy do škol se v Ostravě zapojilo 24 základních a 25 mateřských škol. Jednou z nich je Mateřská škola Klubíčko v Hrabové, kde se královskou hru učí prckové už od čtyř let.

Rekonstrukce pobočky knihovny v Kylešovicích - 19. dubna 2023, Opava.

VIDEO: V Opavě je malá kapacita školek. Má vzniknout nová, kdy to asi bude

Nedostatečnou kapacitu v mateřských školách se rozhodl opavský magistrát řešit mimo jiné i založením zcela nové školky, a sice v městské části Kylešovice na okraji sídliště. Mateřská škola Liptovská se měla otevírat letos v září, jenže zatím není v objektu, kde má vzniknout, po probíhající rekonstrukci ani památky.

Slovácká přehlídka mateřinek v Uherském Hradišti

Slovácká přehlídka mateřinek v Uherském Hradišti měla letos opět úspěch

Slovácká přehlídka mateřinek představila svůj nabitý program vystoupením dětí mateřských škol v pátek 31.3. v Klubu kultury v Uherském Hradišti. Letošního 5. ročníku se zúčastnilo 13 MŠ z Uherského Hradiště a blízkého okolí a vystoupilo na ní 210 dětí předškolního věku. Představila se MŠ Svatováclavská UH, MŠ Komenského UH, MŠ 28. října UH, MŠ Pod Svahy UH, MŠ Štěpnická UH, MŠ Kunovice, MŠ Jarošov, ZŠ a MŠ Větrná UH, MŠ Babice, KMŠ a MŠ Husova UH a MŠ Sady.

Poděkování u příležitosti 70. výročí založení SPgŠ v Berouně

Poděkování u příležitosti 70. výročí vzniku Střední pedagogické školy v Berouně

/FOTOGALERIE/ Málokdo ví, že vyhledávaný středoškolský obor vzdělání Předškolní a mimoškolní pedagogika (zkratka PMP) připravuje úspěšné absolventy základních škol k celé řadě pedagogických profesí. Jejich přehled stojí za uvedení: učitel v mateřské škole, učitel v přípravné třídě při základní škole, vychovatel, pedagog volného času a asistent pedagoga. V posledních letech, v souvislosti se vznikem dětských skupin, naši žáci získávají také kvalifikaci chůvy - pečující osoby v dětských skupinách, které nahradily zrušené jesle.

Předávání ocenění Pedagogická osobnost roku.

FOTO: Pedagogická osobnost roku. Město ocenilo dvacet hradeckých vyučujících

Předávání ocenění Pedagogická osobnost roku se konalo ve středu v prostorách Petrof Gallery. Odborná komise navrhla udělit toto ocenění dvaceti kantorkám a kantorům z hradeckých základních, základních uměleckých a mateřských škol zřizovaných městem. Mezi oceněné navíc město rozdělilo celkem 200 tisíc korun.

MŠ Pomněnka přivítala jaro.

FOTO: Neštěmická MŠ Pomněnka přivítala jaro, děti tančily, četly i zpívaly

První jarní dny jsme s dětmi v mateřské škole Pomněnka oslavili tradiční akcí „Pomněnkové jarní veselení“. Děti přišly do školky v kostýmech víl, květinových skřítků, zvířátek nebo jen s květinovou čelenkou ve vlasech. Povídaly si o jaru, o prvních jarních kytičkách, hlavně o sněženkách – prvních poslech jara.

vizualizace přístavby MŠ Taušlova v Letohradě

Školky nestačí. V Litomyšli fungují skupiny, Letohrad má třídu v kontejneru

/VIZUALIZACE/ Do mateřských škol v Pardubickém kraji přicházejí silné ročníky. Maminky se vrací do zaměstnání na částečné úvazky a využívají dětské skupiny. Jedna taková skončila ze dne na den v Litomyšli. V Letohradu vyřešili kapacitu mateřské školy přístavbou jedné třídy v lodním kontejneru. V létě zahájí přístavbu dalších tří tříd.