Kreativ

ŠTÍTEK: mateřská škola

Uherskobrodské pedagogy ocenili na tamní radnici

Radnice v Brodě ocenila 17 pedagogů. Na Den učitelů dostali plastiku s Komenským

Dvacátý osmý březen se v Česku už od roku 1955 slaví jako Den učitelů. V Uherském Brodě si tento svátek připomínají obzvlášť rádi. Právě zde se totiž 28. března narodil Jan Amos Komenský. V obřadní síni Panského domu předali v tento den zástupci radnice ocenění 17 pedagogům mateřských, základních, středních škol a ZUŠ za dlouholetou a přínosnou práci ve školství.

Letošního uznání se dočkalo na 33 pedagogů či zaměstnanců ve školství z celkově 14 mateřských, základních a středních škol

Den učitelů: ceny převzali pedagogové, ale také vychovatelky a školní kuchařka

/FOTOGALERIE/ Povolání pedagoga a celkově práce, která je věnována dětem a souvisí s jejich vzděláváním, jsou záslužné. Připomíná to i oceňování pedagogů a pracovníků ve školství na Berounsku, které se letos opět na Den učitelů uskutečnilo v obřadní síni berounské radnice. Tradice se v regionu s covidovou přestávkou koná už osmadvacátým rokem.

Starší pohlednice Štulovny.

Od vzniku první mateřské školy v Berouně uplynulo 136 let

/FOTOGALERIE/ V berounském Státním okresním archívu je uložen vzácný spis Pamětní kniha mateřské školy v Berouně, kde se můžeme dovědět základní údaje o vzniku a dalším fungování první mateřské školy v našem městě. Mateřská škola v Berouně , původně nazývaná veřejná městská opatrovna, byla založena roku 1885 obecním zastupitelstvem.

Požár rodinného domu vedle mateřské školky v Náchodě - Bělovsi.

FOTO, VIDEO: Vedle mateřské školy v Bělovsi hořel dům. Škoda je milion a půl

V úterý 14. března okolo 20. hodiny zasahovali hasiči u požáru přízemního domu v Náchodě - Bělovsi, v ulici Na Rovince. Dům se nachází hned vedle mateřské školky a poblíž fotbalového hřiště. Šlehající plameny byly viditelné i z dálky. Jeden člověk skončil v páči zdravotníků. V domě navíc nehořelo poprvé, místní si pamatují, že zde hasiči zasahovali i před několika lety. 

Děti z Mateřské školy v Čimelicích se zúčastnily výtvarné soutěže na téma Máme rádi zvířata i ta fantastická.

Děti z Mateřské školy v Čimelicích se zúčastnily výtvarné soutěže

Slavnostní vyhlášení výsledků výtvarné soutěže na téma Máme rádi zvířata i ta fantastická, kterou pořádala 15. mateřská škola z Písku a Centrum kultury města Písek se konalo ve středu 1. března v kině Portyč, kde je umístěna i vernisáž výstavy výtvarných prací. Fotky nám zaslala Jitka Nosková.

Děti se při tradičním karnevalu ve Zlechově dokonale vyřádily; sobota 4. března 2023

Děti se při tradičním karnevalu ve Zlechově dokonale vyřádily

Sezvat na první březnové sobotní odpoledne na sto dětí a stejný počet jejich rodičů a prarodičů ze Zlechova a okolí do sálu tamního Agra, a to za účelem znamenité karnevalové zábavy, to byl nápad pedagogického kolektivu Základní školy a Mateřské školy Zlechov.

Ilustrační foto

Projekt pomůže stavět základy pro budoucí generaci

Nadační fond Škoda Auto ve spolupráci s organizací Step by Step ČR právě spouští nový projekt podpory mateřských škol – ZAČÍT SPOLU NA VRCHLABSKU aneb všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil/a v mateřské škole.

Mateřská škola ve Dvořákově ulici v Přerově se stala místem, kde policista při neopatrné manipulaci se zbraní během besedy nečekaně vystřelil

Přerov: Policista asi aktivoval zbraň při odchodu, střelba ve školce jitří emoce

Pochybení policisty, z jehož zbraně vyšel ve čtvrtek během besedy v mateřské školce ve Dvořákově ulici v Přerově výstřel, dosud odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje neuzavřel konkrétním postihem. Případ mezi lidmi jitří emoce a mnozí se ptají, jak je možné, že se policista pohyboval v prostoru, kde jsou malé děti, s nezajištěnou zbraní.

Mateřská škola ve Dvořákově ulici v Přerově se stala místem, kde policista při neopatrné manipulaci se zbraní během besedy nečekaně vystřelil

Střelba ve školce jitří emoce, policista měl aktivovat zbraň při odchodu

Pochybení policisty, z jehož zbraně vyšel ve čtvrtek během besedy v mateřské školce ve Dvořákově ulici v Přerově výstřel, dosud odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje neuzavřel konkrétním postihem. Případ mezi lidmi jitří emoce a mnozí se ptají, jak je možné, že se policista pohyboval v prostoru, kde jsou malé děti, s nezajištěnou zbraní.

Mateřská škola ve Dvořákově ulici v Přerově se stala místem, kde policista při neopatrné manipulaci se zbraní během besedy nečekaně vystřelil. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

VIDEO: Střelba ve školce v Přerově, policistovi na besedě vypálila zbraň

Z nešťastné události, při které jen díky velkému štěstí nedošlo ke zranění, se vzpamatovávají rodiče a děti z mateřské školy ve Dvořákově ulici v Přerově. Při besedě s policisty v prostorách školky, která měla děti seznámit se zajímavou profesí strážce zákona, došlo k náhodnému výstřelu ze služební zbraně.

Mateřská škola ve Dvořákově ulici v Přerově se stala místem, kde policista při neopatrné manipulaci se zbraní během besedy nečekaně vystřelil. Nikomu se naštěstí nic nestalo

Drama ve školce. Policistovi na besedě s dětmi vystřelila služební zbraň

Z nešťastné události, při které jen díky velkému štěstí nedošlo ke zranění, se vzpamatovávají rodiče a děti z mateřské školy ve Dvořákově ulici v Přerově. Při besedě s policisty v prostorách školky, která měla děti seznámit se zajímavou profesí strážce zákona, došlo k náhodnému výstřelu ze služební zbraně.

Ilustrační foto

Školy a školky v Liberci vyhlásily termíny zápisů, budou v dubnu a v květnu

Základní a mateřské školy, které zřizuje město Liberec, mají stanovený jednotný termín zápisů. Základní školy ho mají v dubnu, mateřské v květnu. Zvláštní termín zápisů je poté vypsán pro děti cizinců, kteří v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, pobývají v České republice.

Masopust ve Frýdlantu uspořádala mateřská škola v Jiráskově ulici, která šla také v čele průvodu.

OBRAZEM: Děti vedly masopustní průvod ve Frýdlantu a rozdávaly dobroty

Veselý masopustní průvod prošel v pátek Frýdlantem. Desítky dětí v tradičních i netradičních maskách vyrazily od základní školy v Husově ulici a za zpěvu písniček patřících k masopustu se vydaly k náměstí T. G. Masaryka. Tam pak veselí pokračovalo před radnicí, kde se k němu připojilo i vedení Frýdlantu v maskách. Masopust jako každý rok uspořádala mateřská škola v Jiráskově ulici.

Komise dopravy a bezpečnosti ve Veselí nad Moravou bude hledat řešení pro zvýšení bezpečnosti v Zarazicích mezi železniční zastávkou a areálem železáren.

V Zarazicích chtějí snížit rychlost. Pomohou dětem z mateřské školy

/VIDEO/ Snížení maximální povolené rychlosti na silnici vedoucí od železniční zastávky v Zarazicích do areálu železáren. Zajistit vhodné dopravní značení při vjezdu na tuto silnici z ulice Drahy a také v okolí tamní mateřské školy. Nejen s těmito podněty vystoupila na prvním jednání komise dopravy a bezpečnosti ve Veselí nad Moravou předsedkyně osadního výboru městské části Zarazice Pavla Maňáková.

Mateřskou školu Čéčova v Českých Budějovicích čeká celková rekonstrukce. Rodiče dětí, které zde navštěvují školku, jsou zděšeni z přístupu vedení.

Mateřskou školu Čéčova čeká rekonstrukce. Rodiče se bojí komplikací

Na Deník se obrátili rodiče dětí navštěvující budějovickou Mateřskou školu Čéčova. Mají obavy z blížící se rekonstrukce objektu. Ačkoliv magistrát města, konkrétně odbor školství, zajistil náhradní prostory v různých objektech, bojí se zvýšených nákladů na cestování i dalších navazujících problémů.

Karneval v Bezuchově.

Děti si v Bezuchově užily pohádkový karneval

Poslední lednová neděle se nesla v Bezuchově ve znamení karnevalového veselí. Tuto kulturní akci a zároveň již zaběhnutou tradici pořádá Mateřská škola Bezuchov ve spolupráci s rodiči dětí z MŠ za finančního přispění obce Bezuchov a okolních spádových obcí Hradčany, Šišma a Oprostovice. Za příspěvek velice děkujeme.

Obžalované v soudní síni

Svědkyně: Kvůli chování obžalovaných učitelek z MŠ v Klášterci jsem dala výpověď

Svědkyně, která v mateřské škole v Klášterci nad Ohří pracovala jako asistentka pedagoga, dala kvůli chování obžalované trojice tamních učitelek výpověď. Řekla to ve čtvrtek 9. února při dalším jednání okresního soudu v Chomutově. Státní zastupitelství učitelky viní z nepřiměřeně hrubého chování k dětem. Obžalované jsou z přečinu ohrožování výchovy dítěte. Učitelky prostřednictvím svých obhájců odmítly, že by dětem ubližovaly. Soudkyně jednání odročila na 3. dubna, kdy vyslechne další svědky. 

O děti pečují v novém oddělení školky nazvaném Liščata dvě učitelky.

FOTO: Ve Frýdlantu měli problém s kapacitou školek, otevřeli novou třídu

Nové oddělení mateřské školy v rámci ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant funguje od začátku února v provizorních prostorách v druhém patře základní školy T. G. Masaryka v Bělíkově ulici. Město k jeho otevření přistoupilo poté, co zájem o umístění předškolních dětí poměrně výrazně přesáhl stávající kapacitu v dosavadních třídách mateřské školy.

Přístavba Mateřské školy Sochorova na vizualizacích.

Školku ve Vyškově rozšíří o dvě třídy: podívejte se, jak bude vypadat

/VIZUALIZACE/ Osmačtyřicet dětí zaplní dvě nové třídy v Mateřské škole Sochorova ve Vyškově. Prostory se stanou součástí budoucí přístavby, která je pro letošní rok stěžejní investicí města. Náklady přesahují více než čtyřicet milionů korun, včetně vybavení. „Bohužel pro tento projekt na dotaci nedosáhneme,“ sdělila vyškovská starostka Karin Šulcová.

Filipův pohár finanční gramotnosti od ČSOB.

Druhý ročník Filipova poháru finanční gramotnosti vyhráli žáci z Ústí nad Labem

V pondělí 23. ledna proběhlo v budově České národní banky finálové kolo druhého ročníku Filipova poháru finanční gramotnosti od ČSOB. Na prvním místě s největším počtem bodů se umístil tým „Investoři z Jatečky“ z Gymnázia v Jateční ulici v Ústí nad Labem. Druhé místo obsadili žáci „Psohlavci“ z Gymnázia J. Š. Baara v Domažlicích a třetí v pořadí skončil tým „Šumaváci“ ze Základní školy Smetanova ve Vimperku.

Nejlepší učitelkou mateřské školy roku 2022 se stala Dagmar Krčilová z Mateřské školy Řestoky na Chrudimsku.

Cenu Gustava Habrmana získala učitelka mateřské školy v Řestokách

Tylův dům v Poličce hostil slavnostní předávání Cen Gustava Habrmana, které se udělují nejlepším učitelům Pardubického kraje za uplynulý rok. Ocenění si odnesli učitelé z mateřských, základních a středních škol a také z mimoškolního vzdělávání, kam patří například základní umělecké školy. Další tři pedagogové byli uvedeni do síně slávy krajského školství, jeden z nominovaných pak převzal Cenu radního pro školství Josefa Kozla.

Ve Zlatých Horách narazil kamion do mateřské školky.

Kamionem narazil do mateřské školy

Škodu za 371 tisíc korun si vyžádala dopravní nehoda kamionu, který ve čtvrtek 19. ledna před polednem poškodilo budovu mateřské školky na ulici Nádražní ve Zlatých Horách.

Kroměřížské rodinné centrum Klubíčko slaví 20 let svého fungování.

Rodinné centrum Klubíčko pomáhá Kroměřížanům už 20 let

Už dvě desítky let navštěvují obyvatelé Kroměříže rodinné centrum Klubíčko, které se stará o děti ve věku od dvou do sedmi let, pořádá různé semináře, besedy či volnočasové aktivity a poskytuje také poradenství dětem i rodičům.