Kreativ

ŠTÍTEK: mateřská škola

Obžalované učitelky a jejich obhájci v soudní síni

Otřesný případ: Ty zvratky sežereš, hrozila podle svědkyně učitelka ve školce

Chomutovský soud vyslechl v případu údajného ubližování dětem v mateřské škole Stonožka v Klášterci nad Ohří další dvě svědkyně. Obžalované jsou tři učitelky, které se měly chovat nepřiměřeně hrubě zvláště k dětem s fyzickým a mentálním handicapem. Obviněné byly z přečinu ohrožování výchovy dítěte.

Obžalované učitelky a jejich obhájci v soudní síni

Ty zvratky příště sežereš, hrozila podle svědkyně učitelka dítěti ve školce

Další dvě svědkyně vyslechl chomutovský soud v případu údajného ubližování dětem v mateřské škole Stonožka v Klášterci nad Ohří. Obžalované jsou tři učitelky, které se měly chovat nepřiměřeně hrubě zvláště k dětem s fyzickým a mentálním handicapem. Obviněné byly z přečinu ohrožování výchovy dítěte.

Nově postavená Mateřská škola Mydlinky v Modřanech.

Mydlinky přivítají první žáčky. V Modřanech postavili unikátní mateřskou školku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Paní učitelka je určitě hodná – ale tobě by prospělo, kdyby byla i trošku ráznější. Tuhle debatu maminky s dcerou předškolního věku zaslechl Deník na dětském hřišti mezi novými bytovými domy v Modřanech; jen kousek od nově postavené mateřské školy. Chystané zahájení jejího provozu od pondělí 4. září je aktuální pro stovku místních rodin, jejichž děti ji začnou navštěvovat.

Nová škola má stát na Jezárkách. Foto: Se svolením města Strakonice

Nová školka Jezárky bude, Strakoničtí radní vybrali projektanty

Komise pro posuzování a hodnocení nabídek města Strakonice vybrala a doporučila zhotovitele projektové dokumentace pro plánovanou výstavbu Mateřské školy Jezárky ve Strakonicích. Podle informací mluvčí radnice Markéty Bučokové je nejvýhodnější nabídka pražské společnosti A 32. Projekt vyjde na 5,3 mil. korun.

V Poličce letos vznikl první lesní klub Veselé kopýtko.

Pořád venku! Příroda je skvělá učitelka, říká vedoucí lesního klubu v Poličce

Neustálý pobyt v přírodě a individuální přístup. To jsou některé z cílů lesních mateřských škol a klubů. V Česku jich je okolo 180. V Poličce letos v květnu otevřela Lucie Juříková první lesní klub, kde jsou místo učitelů průvodci. „Do našeho projektu se zapojilo několik rodin, kterým jde především o to, aby děti trávily více času venku,“ řekla pro Deník zakladatelka Veselého kopýtka.

Mužů ve školkách je minimum, víc jich učí v těch soukromých. Ilustrační foto

S nálepkou devianta. Mužů ve školkách je minimum, víc jich učí v těch soukromých

Ve školním roce 2022/2023 vyučovalo v mateřských školách téměř 37 tisíc učitelů. Z tohoto počtu bylo 267 mužů, tedy méně než jedno procento. Do předškolního vzdělávání se neženou, bojují se stereotypy ve společnosti, které práci ve školkách automaticky přiřazují ženám, i předsudky vůči vlastní sexuální orientaci. Učitelé spíše než do státních školek míří do těch soukromých.

ZŠ a MŠ Elektra.

Ve Vysočanech se otevře nová základní škola. Na střeše bude mít i hřiště

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pražských Vysočanech v Sousedíkově ulici zasednou v září první děti ve zbrusu nové škole. Aktuálně jich je přihlášených 170, v plném provozu jich základní škola v následujících letech pojme celkem 800. O náklady na výstavbu se podělila rovným dílem městská část Praha 9 a hlavní město Praha. Nová škola vyšla na 570 milionů korun.

Zahájení provozu prodejny Lidl v Kaplici. Prvním zákazníkem byl Vašík Mikeš s rodinou (na snímku).

Lidl v Kaplici je otevřený. Padla sedmá ranní a začalo se nakupovat

/FOTO, VIDEO/ Ani dospat nemohl Kapličák Vašík Mikeš, který se před tři čtvrtě na sedm ráno postavil jako první do fronty před posuvné dveře nového Lidlu v Kaplici. „Těším se hlavně na to, že budu úplně první v obchodě,“ svěřil se, když přešlapoval na místě a počítal minuty do sedmé.

ZŠ Palachova v Kutné Hoře.

V kutnohorských mateřinkách bude od září těsno, na hraně kapacity jsou i školy

/FOTO, VIDEO/ Patnáct tříd v mateřských školách v Kutné Hoře z celkového počtu šestadvaceti dostalo výjimku a v září do nich nastoupí osmadvacet dětí. To je o čtyři děti více než je maximální počet, který umožňuje současná legislativa. Situace na základních školách je sice o něco méně kritická, tři ze čtyř škol už ale hlásí, že jsou na hraně svých možností.

Výstavba mateřinky Pod Kuklíkem pokračuje.

Montované stavby s azbestem jsou pryč. Výstavba mateřinky Pod Kuklíkem pokračuje

/VIDEO, FOTO/ I během prázdnin je v některých kladenských mateřských a základních školách rušno. Kompletní obnovou procházejí aktuálně například další pavilony Mateřské školy Pod Kuklíkem ve Švermově, která je odloučeným pracovištěm nedaleké Základní školy v Jiráskově ulici. Stavební ruch zde přitom panuje s přestávkami od roku 2021, kdy byl nově vybudován jeden ze čtyř pavilonů pro 25 dětí. Letos dělníci finišují s výstavbou na místě původní montované stavby z dob socialismu. Hotovo bude na podzim.

Česko-německé setkání dvou školek – Mateřské školy Tisá a Mateřské školy Haus des Kindes e.V. z Bad Gottleuby.

FOTO: Děti z mateřinek probourávaly jazykovou bariéru pomocí pohádky

Jak prohloubit vztah k cizím jazykům už od útlého věku dětí? Seznámit ho s nimi, nejlépe v praxi.Proto se na konci školního roku v Tisé na Ústecku uskutečnilo česko-německé setkání dvou školek – Mateřské školy Tisá a Mateřské školy Haus des Kindes e.V. z Bad Gottleuby. Celé setkání bylo na téma „Pojďte s námi do pohádky aneb Komm mit uns ins Märchenland“.

Srovnávací fotografie MŠ Fráni Šrámka Teplice

50 let školky v Teplicích. Podívejte se na srovnávací fotografie, včera a dnes

Krásné půl století provozu uzavírá s koncem školního roku Mateřská škola Fráni Šrámka v Teplicích. Provoz zahájila školním rokem 1972 - 73. Zřizovatelem je Statutární město Teplice, od roku 1996 je škola samostatným právním subjektem. Nachází se v oblasti Teplice - Šanov. Výhodné umístění nedaleko Doubravského lesa s horou Doubravkou, třešňového sadu a Písečného vrchu umožňuje využití přírodního terénu pro děti. Má výbornou dostupnost pěšky i MHD. Mateřskou školu převážně navštěvují děti ze sídlišť Trnovanská, Sochorova a Doubravická.

V Benešově mateřské škole v Plzni se loučili s předškoláky.

V Benešově mateřské škole v Plzni se loučili s předškoláky

Dne 21. června se v naší Benešově mateřské škole konala slavnost Rozloučení s předškoláky pro předškolní děti, jejich rodiče, prarodiče a sourozence ve venkovních prostorách školky. I přes počáteční nepříznivé počasí dorazily všechny děti i s doprovodem a nakonec jsme si připravený program mohli užít bez deštníků.

Třída motýlků se svým vítězným dílem.

Děti ze zlínské Mateřské školy Budovatelská sklízely úspěchy. Jely i do Prahy

Konec června bývá vždy časem, kdy se ohlížíme za celým uplynulým školním rokem a musíme hrdě říci, že obzvláště druhé pololetí se v naší škole neslo na obláčku čiré radosti, a to nejen z úspěchů našich dětí. Jako první nám udělalo velkou radost, že oba projekty přihlášené do soutěže Srdce s láskou darované, se umístily v první desítce z více než stovky zaslaných a zrealizovaných projektů v naší kategorii.

Den záchranářů v Čachovicích.

Den záchranářů v Čachovicích podruhé bavil malé i velké návštěvníky

/FOTOGALERIE/ Výstava reálné techniky, vystříhávání účastníků dopravní nehody nebo zásah proti požáru. To vše zažili v úterý 13. června návštěvníci druhého ročníku Dne záchranářů v Čachovicích. Pochvalná slova od veřejnosti i zapojených složek Integrovaného záchranného systému (IZS) potvrzují, že se akce stává oblíbeným místem na mapě regionálních vzdělávacích setkání v oblasti dopravy a bezpečnosti.

Den záchranářů v Čachovicích.

Den záchranářů podruhé bavil malé i velké. Byli u toho také strážníci z Milovic

/FOTOGALERIE/ Výstava reálné techniky, vystříhávání účastníků dopravní nehody nebo zásah proti požáru. To vše zažili v úterý 13. června návštěvníci druhého ročníku Dne záchranářů v Čachovicích. Pochvalná slova od veřejnosti i zapojených složek Integrovaného záchranného systému (IZS) potvrzují, že se akce stává oblíbeným místem na mapě regionálních vzdělávacích setkání v oblasti dopravy a bezpečnosti.

Z předávání cen výtvarné soutěže Komiks - Ze života zvířátek a rostlin.

Ceny putovaly do MŠ Jugoslávská. Zaujal dětský komiks a výtvarné ztvárnění

Vyhodnocení výtvarné soutěže Komiks - Ze života zvířátek a rostlin Lounského středohoří přineslo skvělou zprávu do Teplic Děti z Mateřské školy Jugoslávská Teplice se umístily na vítězných pozicích. 3. místo (kategorie MŠ) s komiksem představujícím život Otakárka ovocného získal Miroslav Denk. Výtvarné ztvárnění Rosničky zelené v kategorii Speciální cena za výtvarné zpracování znamenalo 2. místo pro Editu Havlovou. 

150. výročí od založení školy v Sazovicích, rok 2023.

Oslavy 150. výročí založení ZŠ a MŠ Sazovice. Lidé hodovali i vzpomínali

Čas letí, jak voda……. často slýchané přísloví, vyslovované mnohdy s nádechem sentimentu. Jak je pravdivé, jsme si připomněli v polovině května, kdy nás na své narozeninové oslavě svou otevřenou a vlídnou náručí přivítala dáma vpravdě zasloužilého věku – Základní a mateřská škola v Sazovicích. Zkrášlená nejen kytkami a výtvarnými dílky svých v současnosti opečovávaných dítek, ale i nástěnkami plnými fotek všech, kdo prošli za celou historii jejími dveřmi, nám připomněla, jak se její prostředí změnilo od doby, kdy před 150 lety poprvé pozvala žáčky do svých lavic. Od kamen na uhlí a třídu naplněnou dětmi celého prvostupňového spektra po dnešní moderně vybavenou školu se dvěma třídami MŠ a dvěma třídami ZŠ 1.- 4. ročníku.

Den záchranářů Čachovice 2023

Obrazem: Čachovický Den záchranářů opět bavil malé i velké

/FOTO/ Výstava reálné techniky, vystříhávání účastníků dopravní nehody nebo zásah proti požáru. To vše zažili 13. června návštěvníci 2. ročníku Dne záchranářů v Čachovicích. Pochvalná slova od veřejnosti i zapojených složek Integrovaného záchranného systému (IZS) potvrzují, že se akce stává oblíbeným místem na mapě regionálních vzdělávacích setkání v oblasti dopravy a bezpečnosti.

Maringotka, kde bude mít lesní školka zázemí, zatím působí ponurým dojmem. V následujících týdnech ale dostane veselé nápisy a obrázky.

Příroda místo klasiky. Suchdol nad Lužnicí zřizuje lesní mateřskou školu

Mateřská škola v Suchdole nad Lužnicí se rozroste o svoji přírodní variantu. Do lesní mateřinky by mělo od letošního 1. září nastoupit šestnáct dětí do jedné smíšené třídy. Zařízení bude sídlit v upravené maringotce na farní zahradě. Vznik lesní mateřské školky už posvětilo také suchdolské zastupitelstvo.

Dopraváček v Teplicích.

Tradiční dopraváček se konal pro děti na hřišti v Proseticích

Ve čtvrtek 8. 6. proběhl již 7. ročník bezpečnostně preventivní soutěže Teplický dopraváček. Jedná se o akci, jíž se ověřují znalosti a dovednosti dětí předškolního věku v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Do soutěže se mohou přihlašovat mateřské školy z Teplicka.

Město Nymburk má zájem o budovu Cejpovny v Drahelicích.

Nymburk chce koupit Cejpovnu. Plánuje v ní zřídit novou mateřskou školu

Těžko přehlédnutelná budova Cejpovny v Drahelicích je už delší čas na prodej. Z původních 10 milionů, za které realitní makléř dům před časem nabízel, slevil majitel na 6,5 milionu, což je zajímavá částka pro vedení radnice. To oslovilo majitele s tím, že by budovu odkoupilo a chtělo by v ní vybudovat novou mateřskou školu. Jenže o budovu projevila zájem i další firma.

Ilustrační foto.

Nových míst v opavských školkách bude méně. Dvě přístavby mají stopku

O asi dvě stovky míst měla být navýšena kapacita mateřských škol na území slezské metropole. Odsouhlasili to zastupitelé už v září 2022 a nyní se místa v mateřinkách dostala na program jednání zastupitelů znovu. Konkrétně v pondělí 12. června. Z pěti chystaných staveb na rozšíření kapacit vybraných školek zůstaly ale jen tři, dvě plánované šly zatím k ledu. Bude místa ve školkách dostatek?

Předškoláci si užívaly cestu kolem světa v sokolovně v Moravských Budějovicích.

Moravské Budějovice. Děti zvládly cestu kolem světa za osmdesát minut

Pro osmdesát děti z mateřských škol v Moravských Budějovicích se otevřely dveře sokolovny. Předškolní děti a jejich učitelky si užily Cestu kolem světa za 80 minut. Program měl velký úspěch. Celé dopoledne se sokolovnou ozýval smích, děti cvičily a plnily zábavné úkoly.

V Benešově mateřské škole v Plzni mají díky projektu Příroda nás učí zrenovovanou část staré zahrady.

V Benešově mateřské škole mají záhon snů

V minulém týdnu jsme v Benešově mateřské škole v Plzni přivítali pomoc profesionálních zahradníků, kteří nám v rámci grantového programu „Nás učí příroda“ pomohli zrenovovat část staré zahrady.