Kreativ

ŠTÍTEK: mateřská škola

Mateřská škola, ilustrační foto.

V Opavě hrozí nedostatek míst pro děti ve školkách, jak to chce řešit město

Nedostatečná kapacita v mateřských školách? Obavy se vznášejí i nad Opavou a jejími městskými částmi. Odhadem by totiž mohlo do dvou let chybět ve školkách až dvě stě míst. Letos po delší době překročil počet dětí u zápisů hranici šesti stovek, svůj podíl na tom ale mají i děti ukrajinské. Radnice chce začít s rozšiřováním mateřinek, zatím půjde o dvě zařízení.

Lesní školku v lesoparku Akátky v Brně provozují představitelé Centra environmentálního vzdělávání a výchovy Zeměklíč.

Lesní školky mají zelenou. Zájem o ně roste, na jižní Moravě vzniká jejich bašta

/INFOGRAFIKA/ Trendem se na jižní Moravě stává celoroční vzdělávání předškolních dětí v přírodě. V kraji se nachází šestadvacet lesních mateřských škol, což je v České republice druhé nejvyšší číslo. Ještě o šest více takových školek funguje ve Středních Čechách. Naopak nejméně jich je na Vysočině, a to tři. Některé lesní školky vítají předškoláky i o letošních letních prázdninách. Aktuální data zveřejnili zástupci české Asociace lesních mateřských škol.

Lesní školku v lesoparku Akátky v Brně provozují představitelé Centra environmentálního vzdělávání a výchovy Zeměklíč.

Zájem roste, lesní školky mají zelenou: z jižní Moravy se stává jejich bašta

/INFOGRAFIKA/ Trendem se na jižní Moravě stává celoroční vzdělávání předškolních dětí v přírodě. V kraji se nachází šestadvacet lesních mateřských škol, což je v České republice druhé nejvyšší číslo. Ještě o šest více takových školek funguje ve Středních Čechách. Naopak nejméně jich je na Vysočině, a to tři. Některé lesní školky vítají předškoláky i o letošních letních prázdninách. Aktuální data zveřejnili zástupci české Asociace lesních mateřských škol.

Děti z 1. MŠ v Mostě ukončily školní rok v areálu Benediktu.

FOTO: Děti z 1. MŠ v Mostě ukončily školní rok v areálu Benediktu

Na mosteckém Benediktu se děti z 1.mateřské školy v Mostě sešly, aby slavnostně ukončily školní rok 2021/2022. Celý program byl dílem zaměstnanců mateřské školy. Všechny paní učitelky, asistentky, ale také kuchařky nebo uklízečky s nadšením přispěly tím, co umí.

Florbalová akce pro děti v Písku

Florbalová "mega" akce. To se píseckému klubu opravdu povedlo

Florbalisté pozvali všechny školky v Písku do sportovní haly. "Připravili jsme sportovní den," popisuje za organizátory předseda klubu Matyáš Reichl. Pro děti byly připraveny opičí dráha, pohybové hry, florbal a florbalová soutěž. "Celkem prošlo našim trenérům pod rukama přes dvě stě dětí z osmi mateřských školek."

Rekonstruovaná kuchyně týnecké školky.

OBRAZEM: Rekonstruovaná kuchyně týnecké školky zahájí provoz rajskou omáčkou

V nově zrekonstruovaných prostorách týnecké mateřské školy v Komenského ulici se zaměstnanci poprvé pustí do práce v pondělí 27. června. Prvním obědem, který nabídnou strávníkům, bude hovězí pečeně s rajskou omáčkou a těstovinami. „Bude to takový zátěžový test,“ uvedla vedoucí kuchyně Hana Pokorná.

Čtyřletý Petr s dopravním policistou na poli mezi Miskovicemi a Suchdolem.

Čtyřletý chlapec odešel nepozorovaně z mateřské školy. Zastesklo se mu po matce

Pozornosti dopravních policistů z Kutné Hory, vracejícím se z akce, neušel malý chlapec na poli mezi Miskovicemi a Suchdolem. Okamžitě zastavili, aby zjistili, proč se tam nachází a sám. A záhy znali důvod. Čtyřletý Péťa spěchal domů za svou matkou, po které se mu stýskalo, a to i když měl být v té době ve školce.

Ilustrační foto.

Třicet milionů do škol. Znojemští obnovu předplatí, když kantoři zajistí dotace

Jazyková učebna se zabudovaným počítačem a zpětným projektorem za katedrou a také nová venkovní přírodní učebna pod altánem. Nebo také sportovní plocha s brankami a koši na basketbal. Plány vedení základní a mateřské školy na Pražské ulici ve Znojmě za čtrnáct milionů korun. Podmínkou je získání dotace a finanční pomoc radnice. Tu zastupitelé na posledním jednání už schválili.

Rozlučka s docházkou do mateřinky se konala ve čtvrtek 9. června v sále KD Týnec.

OBRAZEM: Předškoláci z Týnce se rozloučili s mateřskou školou

Už ve čtvrtek 9. června se s docházkou do mateřské školy rozloučili předškoláci z Týnce nad Sázavou. Osmdesátka dětí se bavila při tanci i cvičení. Hodně děti také sbíralo „drahokamy.“ Program pak pokračoval až do vyvrcholení v 11 hodin, kdy přišlo na řadu klasické stužkování.

Do úklidu Znojma se zapojily děti z tamních mateřských a základních škol.

Na procházku s pytli na odpadky. Znojmo pomohla uklidit tisícovka dětí

/FOTO, VIDEO/ Vláčely za sebou pytle plné odpadků, přesto měly úsměv na tváři. Tisícovka dětí ze znojemských základních a mateřských škol přiložila ruku k dílu a postarala se o úklid v parcích a ulicích v okolí svých škol. Pod vedením svých učitelů se děti zapojily do kampaně Ukliďme Znojmo.

Mateřská škola v Lovčičkách.

Lovčičky rozšiřují školku. Od září přijmou čtyřicet dětí

Až dvanáct míst navíc nabídne dětem mateřská škola v Lovčičkách. „Pracujeme na rozšíření její kapacity, se kterou nejsme dlouhodobě spokojení. V srpnu nás čeká kolaudace, abychom od září přijali nově až čtyřicet dětí místo stávajících osmadvaceti,“ potvrdil starosta obce Martin Bartoš.

Jak si předškoláci zacvičili se sokolíkem.

OBRAZEM: Jak si královéhradečtí předškoláci zacvičili se sokolíkem

Znáte sokoly? Letos slaví 160 let vzniku své tělocvičné organizace, a přesto stále cvičí, sportují a organizují. Tentokrát vyzvali mateřské školy, aby si přišly do TJ Sokol Pražské Předměstí v Hradci Králové společně zacvičit a zúročit tak celoroční projekt "Se Sokolem do života". Akci dali pracovní název "Cesta kolem světa za 80 minut".

Z rekonstrukce Mateřské školy Trebišovská v Kutné Hoře.

V Kutné Hoře vzniknou dvě nové mateřské školy. Shodli se zastupitelé města

/FOTOGALERIE/ Kutná Hora bude mít dvě nové mateřinky. Krátce před nacházejícími komunálními volbami se na tom shodli městští zastupitelé na mimořádném zasedání v úterý 31. května. První mateřská škola s 80 místy otevře už 1. září v Trebišovské ulici, další pak vznikne místo původně zamýšleného azylového domu ve Školní ulici.

Zámeček v Citově na Přerovsku, kde dnes sídlí obecní úřad, ale je zde i mateřská škola a knihovna, prošel v minulých letech citlivou rekonstrukcí. Zvelebení se dočkala i zámecká zahrada.

Zámecký park je po zvelebení chloubou Citova, podívejte se

Starousedlíci si ještě pamatují, jak byl kdysi součástí panství velkostatkáře Paula Hevina de Navarre tenisový kurt a místní lidé baronovi, jemuž patřil zámeček v Citově, podávali přes plot zatoulané míčky. Obec do záchrany této památky v minulých letech investovala nemalé finanční částky - a kromě zámečku, jenž dnes slouží jako sídlo obecního úřadu, je zde i mateřská škola a knihovna, zvelebila také přilehlý zámecký park. Citlivou proměnu místa ocenili i památkáři.