Kreativ

ŠTÍTEK: mateřská škola

Denní světlo, volný vzdušný prostor, propojení s venkovní hernou. Novostavba mateřské školy, přístavba jídelny a rekonstrukce zázemí školy v Nekoři na Orlickoústecku se opravdu povedly

Do školky se vejde více dětí, moderní budova souzní s přírodou

Denní světlo, volný vzdušný prostor, propojení s venkovní hernou. Novostavba mateřské školy, přístavba jídelny a rekonstrukce zázemí školy v Nekoři na Orlickoústecku se opravdu povedly. Projekt, který řešil nedostatečnou kapacitu mateřské školy, podpořily fondy Evropské unie. Výsledkem jsou dvě nové výukové učebny a výrazné navýšení kapacity mateřské školy.

Recyklohraní v Mateřské, Základní a Praktické škole ve Strakonicích.

Ve hře s Recyklohraním se dařilo také školám ze Strakonic

Celkem sedmnáct stovek škol se v minulém školním roce zapojilo do Celoroční hry s Recyklohraním. V průběhu roku žáci a studenti ve školách plnili úkoly s environmentální tematikou a rovněž se zapojovali do sběru vysloužilého elektra, baterií, mobilů a tonerů.

Svatomartinská slavnost v Mateřské škole Hastrmánek.

Svatomartinská slavnost v Mateřské škole Hastrmánek bavila děti i rodiče

Potemnělá zahrada naší mateřské školy se úderem páté hodiny začala prosvětlovat lampiony dětí. To ony přišly vítat svatého Martina, který opravdu přijel na bílém koni a v červeném plášti. S úsměvem a s přilbou na hlavě jako opravdový voják rozdával dětem rolničky a vyprávěl svůj příběh. Za příspěvek děkujeme Evě Gardošové z táborské školky Hastrmánek.

Recyklohraní znovu vyšlo škole z Velkého Března. Obhájila prvenství.

FOTO: Recyklohraní znovu vyšlo škole z Velkého Března. Obhájila prvenství

/FOTOGALERIE/ Celkem 1 700 škol se v minulém školním roce zapojilo do Celoroční hry s Recyklohraním. V průběhu roku žáci a studenti ve školách plnili úkoly s environmentální tematikou a rovněž se zapojovali do sběru vysloužilého elektra, baterií, mobilů a tonerů. Co do zisku bodů si v konečném pořadí celoroční hry nejlépe vedla Základní škola Velké Březno z Ústeckého kraje, která zároveň obhájila první pozici z předcházejícího ročníku.

Ilustrační foto.

Stávka učitelů: v Brně a okolí se zapojí desítky škol, některé zatím váhají

Zapojit se do stávky nebo ne? Takovou otázku teď řeší ředitelé škol z Brna a okolí. Školské odbory totiž v úterý večer rozhodly, že na pondělí 27. listopadu vyhlásí celodenní výstražnou stávku. Zapojí se základní, střední i mateřské školy. Jestli si mají rodiče na poslední listopadové pondělí shánět hlídání svých dětí, rozhodne většina škol v následujících dnech. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Ilustrační foto.

Stávka učitelů: na Havlíčkobrodsku školy zatím s rozhodnutím váhají

Školské odbory se tento týden rozhodly, že 27. listopadu se uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná.  Na Vysočině to zatím na bouřlivý protest nevypadá. Na Havlíčkobrodsku se školy o celodenním přerušení výuky dosud jasně nerozhodly. Někteří ředitelé dokonce vzkázali, že u nich ve škole se stávkovat nebude, protože rodiče nejsou rukojmí.

Halloweenský den pro děti ze třídy Hruštička z Mateřské školy U Sluníčka v Kutné Hoře v Kafírnictví v centru města.

První polovinu pestrobarevného podzimu si děti v kutnohorských školkách užily

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Podzim patří mezi oblíbené roční období dětí i učitelek v mateřských školách. Všude kolem je spousta barev, sklízí se různé plody, z nichž se dají vyrobit různá zvířátka a postavičky. Oblíbeným svátkem se stal Halloween. Jak si první polovinu podzimu užili někteří předškoláci v Kutné Hoře?

Pod jičínskou Čeřovkou na pozemku bývalých kasáren do dvou let vznikne infrastruktura pro novou obytnou čtvrť. Návrh počítá také s prostorem pro dvoutřídní školku.

Jak velká bude školka v Kasárnách? Zastupitelé se přou o rozšíření mateřinek

/VIZUALIZACE/ V Jičíně je nedostatek míst v mateřských školkách. Na tom se ještě zastupitelé shodnou. Tento problém by částečně mohla pomoci vyřešit nová mateřinka v lokalitě Kasárna. A tady už se místní politici přou, jak by měla být velká. Radní tvrdí, že dvě třídy stačí, protože by jinak byla stavba moc nákladná. Opozice naopak poukazuje na vhodnost této lokality pro větší školku.

Prostor u areálu letních sportů, kde by v budoucnu mohla stát nová vimperská mateřská škola.

Vimperk chce novou školku, o její podobě rozhodne soutěž architektů

Sehnat místo ve školce je ve Vimperku boj. Už nějaký ten pátek mluví vedení města Vimperk o tom, že současné mateřské školy ve městě nestačí. Proto chce školku novou, aby mohlo navýšit kapacitu pro děti v předškolním věku. Stát bude u sportovního areálu. Vyjde na sto milionů korun.

Prostějovská speciální škola JISTOTA, sídlící na Tetíně slaví 30. výročí svého založení. 2023

Speciální škola z Tetína slaví třicátiny. Akademie bude ve středu v divadle

Příběh Střední, základní a mateřské školy Jistota, se začal psát v Prostějově na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století. Speciální škola pro děti s více vadami zahájila svůj provoz 1. září 1993. Tehdy přivítali ve vrahovické Smetanově ulici čtyři třídy prvních 17 žáků. Ve středu 1. listopadu se oslaví jubileum v Městském divadle. 

V pondělí 2. října zahájila svůj provoz nová bystrcká mateřská škola. Maximální kapacita této trojtřídní školky je 84 dětí předškolního věku.  Provoz školní jídelny může zajistit až 200 obědů.

Nová brněnská školka Maxík otevřela, nahlédněte dovnitř. Ještě má volná místa

/VIDEO/ Před osmou hodinou ráno v první říjnové pondělí přicházejí do nově postavené školky v brněnské Bystrci děti. V doprovodu rodičů se učí, jaký obrázek má jejich skřínka a do které třídy budou chodit. Někde jsou vidět slzy u ratolestí, někde u dospělých. Jiné děti se automaticky posazují k ještě neprozkoumaným hračkám, které jim ukazují učitelky. Mateřská škola Maxík po roce výstavby otevřela. Zbývají v ní i volná místa.

Základní škola Purkyňova měnila osvětlení ve sportovní hale.

Opravy sportovní haly i vodovodního systému. Vyškovské školy absolvovaly úpravy

/FOTO/ Další dokončené úpravy v areálech základních a mateřských škol ohlásili zástupci vyškovské radnice. Základní škola Purkyňova řešila například výbojkové osvětlení ve sportovní hale. „Přibývalo v ní oprav a vzhledem k tomu, že se pracuje ve výškách, bývaly poměrně nákladné. S ohledem na stáří jsme zároveň problematicky sháněli potřebné náhradní díly. Došlo proto k osazení osmadvaceti nových kusů LED svítidel,“ informoval ředitel školy Luděk Höfer.

Seznamovací odpoledne pro rodiče a děti v mateřské škole Pohádka v Šumperku.

Seznamovací odpoledne pro rodiče a děti v mateřské škole Pohádka v Šumperku

Stalo se již tradicí, že se v průběhu měsíce září na školní zahradě v MŠ Pohádka v Šumperku na ulici Jeremenkova, sejdou rodiče, prarodiče, děti a zaměstnanci mateřské školy na tzv. seznamovacím odpoledni. Nyní tato akce připadla na středu 20. září. Letos jsme tuto oblíbenou akci přichystali pod hlavičkou projektu Se sokolem do života, jehož jsme součástí.

Mateřská škola Dykova v Lounech.

Louny sloučí čtyři mateřské školky do dvou. Podobný krok vyvolal jinde nevoli

/VIDEO/ V Lounech se čtyři mateřské školy sloučí do dvou. Týká se to MŠ Dykova, která přejde pod MŠ Fügnerova, a MŠ Čs. Armády, jež bude spadat pod MŠ Šafaříkova. Ke změně dojde od 1. ledna 2024, v minulých dnech ji schválili zastupitelé. Obdobný krok v nedalekých Litoměřicích ale vyvolal nevoli jak ze strany rodičů dětí, tak i zaměstnanců školek.

Louku zaplnily děti

Akce pro mateřské školy: Louku zaplnily děti

Vrchlabskou klášterní zahradu v pondělí a úterý dopoledne zaplnily děti z mateřských škol. Správa Krkonošského národního parku na zahájení školního roku uspořádala akci Louka plná dětí. Účast byla tradičně vysoká. Přišlo téměř tři sta dětí a jejich pedagogů. 

V Koclířově zažívají perné dny. Obcí denně projedou tisíce aut a kamionů.

Tisíce aut se valí Koclířovem kvůli opravě I/35. Situace u školky je dramatická

/FOTO, VIDEO/ Osobní auta, kamiony a mezitím chodci na krajnici. Život v Koclířově se na několik týdnů zdramatizoval. Kvůli opravě pětatřicítky jezdí veškerá doprava ve směru od Moravské Třebové přes Koclířov, a to jen pár metrů od oken mateřské školy. „Je to hrozné. Rámus, obrovský provoz,“ shodují se místní lidé.

Areál mateřské školy leží naproti budově školy základní v Masarykově ulici.

Ladenští otevřeli moderní školku. Podívejte se, jak to tam vypadá

V Ladné otevřeli novou školku za třiaosmdesát milionů korun. Pyšní se moderním vybavením i způsoby a metodami výuky. Děti se učí používat moderní technologie a přírodu zkoumají pod mikroskopem. Začátek školního roku navíc nemusí být pro dítě stresující. Pro malé děti, které jdou do školky poprvé, nabízí speciální možnost, jak se odpoutat od rodičů postupně.

Volná místa v kopřivnických mateřinkách jsou.

Kopřivnice má volná místa ve školkách, děti se ještě mohou hlásit

Zatímco v předchozích letech se Kopřivnice, podobně jako řada dalších měst, potýkala s nedostatkem míst ve školkách, letos hlásí volné kapacity. Do místních školek byly přijaty všechny přihlášené děti, které v letošním roce dosáhnou věku tří let. Další zájemci se mohu ještě hlásit.

Emilie Maria Gudrichová. Na pravém snímku zamlada.

Opava si připomene Emilii Gudrichovou, slavnou rodačku a průkopkyni mateřinek

Jméno Rudolf Gudrich (zakladatel hasičů ve Slezsku) je v Opavě dokonale známé, ale co Emilie Maria Gudrichová? Toto jméno už asi tak v povědomí veřejnosti není. Napraví to její pamětní deska, která bude v rámci 135 let od jejího narození slavnostně odhalená v pondělí 18. září od 15 hodin v Liliové ulici č. 5.

Prezident České republiky Petr Pavel s manželkou Evou.

V Karlovarském kraji byl u začátku školního roku i prezident, popřál prvňáčkům

Prezident Petr Pavel dnes ráno (pondělí 4.9.)  přijel do školy v Bukovanech na Sokolovsku, kde místním prvňáčkům popřál úspěšné zahájení školního roku. Před školou ho přivítala ředitelka školy Andrea Csorbová se svou zástupkyní, ve třídě na něj čekalo 15 ze 17 zapsaných žáků prvních tříd a jejich rodičů. Poté Pavel zavítal do Základní a mateřské školy Regionu Karlovarský venkov, kde přivítal prvňáky. Pavel dětem řekl, že důležité není být nejlepší, ale nejlepší, jak to jde.

Obžalované učitelky a jejich obhájci v soudní síni

Otřesný případ: Ty zvratky sežereš, hrozila podle svědkyně učitelka ve školce

Chomutovský soud vyslechl v případu údajného ubližování dětem v mateřské škole Stonožka v Klášterci nad Ohří další dvě svědkyně. Obžalované jsou tři učitelky, které se měly chovat nepřiměřeně hrubě zvláště k dětem s fyzickým a mentálním handicapem. Obviněné byly z přečinu ohrožování výchovy dítěte.