Kreativ

ŠTÍTEK: Zhořelec

V Čerčanech strojvedoucí jen přejde z motorové lokomotivy na konec soupravy na řídící stanoviště a souprava může odjíždět zpět jako další spoj směr Praha.

Patrové vagóny pro trať z Čerčan a Davli do Prahy zmodernizují

Střední Čechy - Modré patrové vozy řady Bmto, které v současnosti jezdí především na příměstské lince S8 z Čerčan přes Týnec nad Sázavou a Vrané nad Vltavou do Prahy byly vyrobené v roce 1976 vagónkou v saském Görlitzu (česky Zhořelec) a nyní jich bude dvanáct zomdernizováno za 102 milionů korun pro víkendový provoz na posázavské trati.

V Čerčanech strojvedoucí jen přejde z motorové lokomotivy na konec soupravy na řídící stanoviště a souprava může odjíždět zpět jako další spoj směr Praha.

Patrové vagóny pro trať z Čerčan do Vraného a Prahy zmodernizují

Posázaví – Modré patrové vozy řady Bmto, které v současnosti jezdí především na příměstské lince S8 z Čerčan přes Týnec nad Sázavou a Vrané nad Vltavou do Prahy hl.n. byly vyrobené v roce 1976 vagónkou v saském Görlitzu (česky Zhořelec, lužickosrbsky Zhorjelc, polsky Zgorzelec ) a nyní jich bude dvanáct za 102 milionů korun pro víkendový provoz na Posázavské trati zmodernizovaných.

Ilustrační foto

Patrové vagony pro příměstskou dopravu zmodernizuje Pars Nova

Praha - Patrové vagony pro pražské příměstské linky zmodernizuje pro České dráhy za 102 milionů korun společnost Pars Nova patřící do skupiny tuzemského výrobce kolejové techniky Škoda Transportation. V tiskové zprávě to dnes oznámily České dráhy. Celkem společnost revitalizuje dvanáct vagonů. Měly by získat nové sedačky, elektrické zásuvky nebo wi-fi připojení k internetu.

Znak Tábora.

Je znaku Tábora 500 let? To ví jen jeho autor

Tábor - Těžko dnes přesně říct, zda je historickému táborskému znaku 500 let. Přesně by nám to potvrdil zřejmě jen autor opukového díla Wendel Roskopf, jenže Táboru v 16. století stavěl i radnici.

Brněnský basketbalista David Jelínek.

Jelínek v Polsku září, prohru Wloclawku ale 32 body neodvrátil

Praha, Brno - Ačkoli český basketbalový reprezentant David Jelínek předvedl další mimořádný výkon, s Wloclawkem utrpěl první neúspěch v této sezoně polské ligy. Ani jeho 32 bodů neodvrátilo porážku 75:85 na hřišti Dabrawy Górnicza. Jelínek si alespoň upevnil vedení v tabulce střelců.

Akademický sbor Žitava-Zhořelec

Zpívá akademický sbor

Vysokoškolský akademický sbor Žitava-Zhořelec vystoupí ve středu 9. září od 19 hodin v Krnově v kostele minoritů. V rámci festivalu Setkání s duchovní hudbou.

V Praze se na konci srpna uskuteční výstava o Horní Lužici, která je součástí české spolupráce se saským regionem.

V Praze se na konci srpna uskuteční výstava o Horní Lužici

Praha - Sasko a Českou republiku spojují již více než dvě desetiletí úzké přeshraniční vztahy v celé řadě oblastí. Stále výrazněji se ukazuje, že klíčem ke společné budoucnosti je meziregionální spolupráce. Kontaktní kancelář Svobodného státu Sasko se sídlem v Lužickém semináři v Praze podtrhuje dlouhou historii česko-saských kontaktů a ujímá se v této souvislosti různých úkolů. 

Lanovka na Ještěd. Ilustrační foto.

Levné cestování po příhraničí nabízí jedna jízdenka

Liberecký kraj –  Levné a pohodlné cestování do polského a německého příhraničí nabízí jízdenka Euro-Nisa-ticket, která pod názvem Libnet úspěšně fungovala víc jak deset let. S jízdenkou je možné cestovat ve vlacích, autobusech a městské hromadné dopravě.

Polští vojáci ve Frýdlantu.

Polští vojáci ve Frýdlantu připomněli konec války

Frýdlant - /GALERIE/ Píše se duben 1945. K hranicím protektorátu se blíží sovětské tanky nejen z východu, ale i od severu. 16. dubna překročila vojska 2. polské armády, která byla součástí osvobozovacích jednotek Rudé armády, břehy Lužické Nisy. Několik týdnů před koncem války byla fronta před polským Zhořelcem. Přes Frýdlant se valily vojenské transporty i uprchlíci. Události spojené s osvobozením a koncem 2. světové války si v sobotu lidé připomněli ukázkou vojenské techniky a jízdou veteránů Lužice 1945. Přehlídky se zúčastnila více než desítka válečných vozů a na třicet polských nadšenců z města Piensk. Zavzpomínat přišlo i několik posledních místních aktérů událostí.

Ilustrační foto

České dráhy za 120 milionů zmodernizují patrové vagony

Praha - České dráhy plánují zmodernizovat celkem 12 patrových vagonů. Hodnotu zakázky dopravce odhadl na 120 milionů korun. Vozidla, která ČD plánují po rekonstrukci nasadit zejména na pražské příměstské linky, by měly zcela nahradit dosluhující pantografy, nazývané též lidově "žabotlamy." V tiskové zprávě to dnes uvedly České dráhy.

LOKOTRAKTOR nemá jméno. Těmi se honosí mašiny na běžných tratích. Tento krasavec ale „pouze“ posunoval vagóny.

Událost. Lokotraktor míří do centra Liberce

Liberec - Fandové historických mašin zajásají. Technické muzeum Liberec pro ně chystá sedmnáctitunovou specialitu. Před obchodní centrum Plaza míří lokotraktor LKM N4 vyráběný v NDR v padesátých letech.

Osobní vlak. Ilustrační foto.

Jízdenky Libnet se přejmenují

Liberec - Jízdenky s názvem Libnet+, které platí po celém území Euroregionu Nisa, už si cestující nekoupí. Nově jízdenky ponesou označení Euro Nisa Ticket. Podle Otto Pospíšila ze společnosti Korid, která v Libereckém kraji organizuje dopravu, to bylo nutné.

Ilustrační foto:

Německý policista s dcerou propašovali z Česka 126 tisíc cigaret

Drážďany – Zhruba 126.000 cigaret údajně propašovali z Česka do Saska šestačtyřicetiletý německý policista a jeho pětadvacetiletá dcera. Statní zastupitelství ve Zhořelci (Görlitz) v tiskové zprávě uvedlo, že na oba dnes podalo žalobu. Kuřivo přes hraniční přechod Dolní Poustevna-Sebnitz údajně převezli přinejmenším jednadevadesátkrát.

Šerm - ilustrační foto

Šermíři liberecké Lokomotivy na turnajích

Liberec - Nejvíce jich šermovalo na Čermákově memoriálu v Ostravě fleretem v kategoriích kadetů a juniorů. Mezi kadety se všichni kromě Františka Šilhána probojovali do eliminační šestnáctky, kde své zápasy o postup prohráli Václav Hak a Pavel Šimon.

 Rourový domek je erbovním znamením Hartavy.

Na kole se můžete vydat třeba i za památkami do Trojmezí

Hartava je nyní součástí pohraničního města Žitavy, kam se za nákupy a historií dalo dojet pouze přes Varnsdorf nebo Habartice a přes polský Zawidow na Görlitz, a pak teprve do Žitavy. Dnes z Hartavy vede pohodlná cyklostezka, část magistrály Odra Nisa.

 Rourový domek je erbovním znamením Hartavy.

Na kole se můžete vydat třeba i za památkami do Trojmezí

Hartava je nyní součástí pohraničního města Žitavy, kam se za nákupy a historií dalo dojet pouze přes Varnsdorf nebo Habartice a přes polský Zawidow na Görlitz, a pak teprve do Žitavy. Dnes z Hartavy vede pohodlná cyklostezka, část magistrály Odra Nisa.

Varhany v kostele Nanebevzetí panny Marie se právě dokončují, hotové budou za měsíc.

Nové varhany u jezuitů jsou téměř hotové

Brno – Věřící sedí na mši a najednou uslyší zvonek tramvaje, i přestože kolem kostela Nanebevzetí panny Marie v brněnské Jezuitské ulici žádné nejezdí. Zvuk velmi podobný zvonění brněnských tramvají umí vydávat nové tamní varhany, kterou jsou jedny z nejlepších v zemi. Řemeslníci je právě dokončují.

Ilustrační foto - cyklistika

V sobotu startuje hvězdicová cyklojízda

Liberec - Hvězdicová cyklojízda (Sternradfahrt) se pořádá již několik let vždy na jaře na území zemského okresu Görlitz. Oblíbili si ji ale i čeští a polští cyklisté. Letos se proto bude startovat také z Liberce.

Rekreační areál Kristýna u Hrádku nad Nisou se už během letoška začne měnit v moderní letovisko.

Hrádek chce ukrást lidi Němcům

Hrádek nad Nisou – Rekreační areál Kristýna u Hrádku nad Nisou mění tvář tak, jak hrádecká radnice nedávno slíbila. Například děti už mají k dispozici nové hřiště.

PRVNÍ NÁVŠTĚVA Klubu historie letectví v místě bývalého zajateckého tábora Stalag Luft III- Sagan, červen 2001.

Harry, němý svědek Velkého útěku letců

Nedaleko polského městečka Zagań (česky Zhořelec, německy Sagan) v Horním Slezsku se v pondělí uskutečnily velkolepé oslavy 70. výročí tzv. Velkého útěku (The Great Escape), největšího hromadného útěku spojeneckých letců z německého zajetí během II. světové války.

Plavba na člunu je i bez alkoholu adrenalinová.

Jezerní krajina nabízí řadu zajímavých atrakcí

Ve východní části Německa, kde je Nisa a město evropské kultury Görlitz, k branám hlavního města země Saska, od Přírodního parku Žitavských hor až k hranicím mladé Lužické jezerní krajiny, je oblast Horní Lužice.

Plavba na člunu je i bez alkoholu adrenalinová.

Jezerní krajina nabízí řadu zajímavých atrakcí

Ve východní části Německa, kde je Nisa a město evropské kultury Görlitz, k branám hlavního města země Saska, od Přírodního parku Žitavských hor až k hranicím mladé Lužické jezerní krajiny, je oblast Horní Lužice.

Basketbalista Pavel Pumprla (vlevo) v akci

Nymburk prohrál na půdě Zhořelce, zkomplikoval si boj o play off VTB ligy

Zhořelec - Basketbalisté Nymburku ve VTB lize prohráli na hřišti Zhořelce 94:103 a znovu si zkomplikovali boj o postup do play off. Momentálně ztrácejí na první šestici skupiny A dvě vítězství. Navíc Zhořelec má lepší bilanci ze vzájemných zápasů, jelikož v prvním duelu prohrál jen o čtyři body.

Z basketbalového utkání VTB ligy Nymburk - Doněck (97:84)

Basketbalisté Nymburku slaví ve VTB lize důležitou výhru, porazili Doněck

Nymburk - Basketbalisté Nymburku ve VTB lize vybojovali důležité domácí vítězství 97:84 nad Doněckem. Velmi dobrá střelba z dálky v poslední čtvrtině jim přinesla nejen čtvrtou výhru v sezoně a druhou po sobě, ale také lepší vzájemnou bilanci s konkurentem v boji o play off. V Doněcku totiž Nymburk prohrál o sedm bodů.

Zpěvačka Nývltová křtila vánoční CD

Zpěvačka Nývltová křtila vánoční CD

Rtyně v Podkrkonoší - Mládežnický orcherstr z německého města Görlitz spolu s mažoretkami z Taneční školy Bonifác zahájil druhý ročník Rtyňského hudebního festivalu.

Zpěvačka Nývltová křtila vánoční CD

Zpěvačka Nývltová křtila vánoční CD

Rtyně v Podkrkonoší - Mládežnický orcherstr z německého města Görlitz spolu s mažoretkami z Taneční školy Bonifác zahájil druhý ročník Rtyňského hudebního festivalu.

Ilustrační foto.

Koncovka patřila Simmonsovi

Praha – Košíkáři Nymburka ve VTB lize porazili na domácí palubovce v Praze polského vicemistra Turów Zhořelec 77:73. Ve třetím utkání si čeští šampioni připsali druhé vítězství. Jejich hlavními oporami byli Rančík s dvaceti body a Hruban, který přidal šestnáct bodů a hodně vidět byl i v obraně.

Opora nymburských basketbalistů Radoslav Rančík.

Nymburk v dramatické koncovce ve VTB lize udolal Zhořelec

Praha - Basketbalisté Nymburka ve VTB lize porazili na domácí palubovce v Tipsport Areně v Praze polského vicemistra Turów Zhořelec 77:73. Ve třetím utkání si čeští šampioni připsali druhé vítězství. Jejich hlavními oporami byli Radoslav Rančík s 20 body a Vojtěch Hruban, který přidal 16 bodů a hodně vidět byl i v obraně.

Ilustrační snímek

V Česku se zřejmě skrývá německý únosce s 13letou dívkou

Praha – V Česku se podle policie možná skrývá třiapadesátiletý údajný únosce z Německa s třináctiletou dívkou. Auto muže podezřelého ze zneužívání totiž našli polští policisté nedaleko hranic ČR. Německé úřady na muže vydaly evropský zatykač a čeští policisté se na jejich žádost zapojili do pátrání. Oznámila to v úterý mluvčí policejního prezidia Markéta Johnová. Policie prosí o pomoc i veřejnost.

– Bernd strávila v Zoo Praha sedm týdnů. Nyní je připravena vrátit se do přírody.

Samice orlosupa Bernd se vrací z pražské ZOO do přírody

Vůbec prvním orlosupem, který se objevil na českém území, se stala samice Bernd, když přeletěla Švýcarsko, Německo a Polsko, až dorazila do Krkonoš. Po sedmi týdnech strávených v pražské zoo se dnes v úterý vydala na cestu zpět do divočiny.

– Bernd strávila v Zoo Praha sedm týdnů. Nyní je připravena vrátit se do přírody.

Samice orlosupa Bernd se vrací do přírody

Praha - Vůbec prvním orlosupem, který se objevil na českém území, se stala samice Bernd, když přeletěla Švýcarsko, Německo a Polsko, až dorazila do Krkonoš. Po sedmi týdnech strávených v pražské zoo se dnes v noci vydala na cestu zpět do divočiny.