Kreativ

ŠTÍTEK: Zhořelec

ORLOSUPÍ DÁMA BERND se vrátila do volné přírody, ale moc se jí nedařilo. Našli ji na pokraji vyčerpání.

Vysílený orlosup bloudil Evropou, pomohla ZOO

Liberec - Naprosto vysílenou, ale živou samici vzácného orlosupa bradatého zachránili v těchto dnech ošetřovatelé z liberecké ZOO. Našli ji v zuboženém stavu poblíž německého Görlitz.

Ilustrační foto.

Trenérem ústeckých basketbalistů je Martin Stavěl

Ústí nad Labem – Novým trenérem BK Sluneta Ústí nad Labem byl jmenován Martin Stavěl. Nahradil slovenského experta Petera Bálinta a za cíl má dovést ústecké Pandy do play off Národní basketbalové ligy. S jakým kádrem, to vedení klubu řeší.

Soutěže Křehká krása, vybroušená chuť

Tip dne: Vybroušená chuť ve městě Görlitz

Görlitz – Zhořelec, město na obou stranách řeky Nisy. Vítejte ve městě Zhořelci, ve městě ležícím na 15. poledníku, ve kterém se snoubí historie města od gotiky až po současnost. Ve městě se nachází více jak 4 000 chráněných památkových objektů. Město navíc leží v ideální poloze Trojzemí – mezi Lužicí – Slezskem a Čechami.

Lužická krajina plná jezer,  kdysi důlní oblast.

Laciné prázdniny pořídíte i v zahraničí

Žitava - Pokud vás spíš než malebná místa Českého ráje, Jizerek či Lužických hor nebo Kokořínska láká velká plocha, ideální příležitostí je výlet či dovolená v nedalekém zahraničí.

Ilustrační foto

Také v sousedním Polsku se zavírají školy

Bogatynia/Liberec - Důsledky nepříznivého demografického vývoje se projevují i v Polsku. Poznali to studenti liberecké Střední školy strojní, stavební a dopravní, když v poslední době přišli o dvě družební školy.

Šerm - Liberec

Mladí šermíři z Lokomotivy Liberec soutěžili na dvou turnajích

Liberec - Ve Zlíně, kde se konal turnaj Valašský fleret, startovala liberecká děvčata a mezi mladšími žačkami byla opět nejlepší Štěpánka Němcová, která po postupu do finále porazila po velkém boji soupeřku Macko ze Sokola Brno 1 nejtěsnějším poměrem 10:9.

Ilustrační foto

Čtyři liberecké knihovny spustily společný webový katalog

Liberec - Čtyři veřejné liberecké knihovny mají ode dneška společný internetový katalog. Na portálu s názvem KALIKO mohou lidé vyhledávat z nabídky Krajské vědecké knihovny, Univerzitní knihovny liberecké univerzity, Lékařské knihovny krajské nemocnice a také knihovny libereckého okresního archivu. Informovala o tom ředitelka vědecké knihovny Blanka Konvalinková.

Na třináctém ročníku Dresden Marathonu, jenž se uskuteční v neděli 23. října, se poběží celkem čtyři trasy.

Drážďany lákají na maraton i jazzový festival

Drážďany /ZAJÍMAVOSTI OD SOUSEDŮ/ - Na již třináctém ročníku Dresden Marathonu, jenž se uskuteční v neděli 23. října, se poběží celkem čtyři trasy: maraton, půlmaraton, běh na 10 km a minimaraton (4,2 km).

Větrníky poblíž německého Görlitz

Stometroví větrní obři? Víme, co jsou zač

REPORTÁŽ/ Deník podnikl exkurzi do větrného parku poblíž německého městečka Görlitz. Stojí zde stejné větrné elektrárny, které vyrostou v Andělce na Frýdlantsku. Co je pravdy na tom, že větrné elektrárny jsou hlučné, škodí zdraví a ničí přírodu? Na tyto otázky jsme hledali odpovědi přímo u zdroje.

Ilustrační foto.

Město pomůže partnerské Vratislavi

Hradec Králové, Vratislav - Významné instituce královéhradecka se zapojí do projektu kandidatury polského partnerského města Vratislav na Evropské hlavní město kultury 2016.

Ilustrační fotografie.

Prázdniny v Sasku budou ve znamení cyklistiky a zábavy

Sasko – Letošní cyklistická soutěž odstartuje 3. července v Drážďanech a povede převážně přes východní část Saska do Lipska, kde 16. července skončí. Hned první etapa povede z Drážďan do Zhořelce, tedy oblasti, která je Libereckému kraji nejbližší.

Návštěvníci mají možnost vidět ojedinělé exponáty

Koruna, sůl a kalich spojují Čechy se Žitavou

ČR/Německo - Od pradávna vedly cesty průsmyky Lužických hor z Čech do oblastí na sever až po Baltské moře. Nejdůležitější cesta směřovala z Prahy přes Žitavu a Zhořelec, kde se protínala s další slavnou cestou, nazývanou Via regia.

Valdštejnské slavnosti. Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Vévoda z Valdštejna zase na chvíli obživne

Frýdlant – Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, tak zní celé jméno rozporuplného muže, který zemřel násilnou smrtí už roku 1634. Tři sta let poté, v červnu roku 1934, se na jeho počest poprvé ve Frýdlantě konaly Valdštejnské slavnosti.

Celé Hejnice se přišly podívat na ukázku záchranářské práce. Největší zájem vzbudil vrtulník.

Přes hranice záchranáři nemohou

Hejnice /FOTOGALERIE/ - Roky se snaží zdravotníci přesvědčit vládu, aby upravila legislativu. Záchranáři totiž nemohou zasahovat v jiném státě. Přitom právě na Liberecku by to velmi pomohlo.

Jan Randáček, ředitel Oblastní galerie v Liberci

Nemusíte šeptat! A nebojte se k nám chodit!

Liberec – Když se řekne Liberec, měla by se tuzemským i zahraničním návštěvníkům vedle zoologické a botanické zahrady nebo Centra Babylon vybavit také zdejší oblastní galerie. To je cíl, k němuž by měly galerii pomoci přes dva miliony korun evropské dotace, jež získala na propagaci z Regionálního operačního programu.

Muzeum zve na terakoty

Chomutov - Vernisáž výstavy terakot z 16. století se uskuteční v sobotu 12. února od 10.00

Pohlednice je z roku 1900 Václavu Jareschovi z Kohoutkovic u Hodkovic. Nejoblíbenější námět všech pohledů z našeho města do celého světa. Pohlednice je uměle upravena, jakoby se jednalo o noční záběr, ale není tomu tak.

Snímky liberecké radnice dělí od sebe rovných 110 let

Liberec /LIBEREC VČERA A DNES/ – Na podobě liberecké radnice se vždy výrazně podepisovali cizinci. Ať už jde o vůbec první libereckou radnici, která už v roce 1602 nahradila starou rychtu, nebo tu, kterou v běhu času zachytili fotografové.

PODSTÁVKOVÝ DŮM VE VÁCLAVICÍCH. Přízemí s nosnými sloupy neboli podstávkami vyplněno roubením. Patro je hrázděné. V Česku lze tyto stavby spatřit hlavně v Libereckém kraji.

Praktický seminář k obnově podstávkových domů

Oldřichov v Hájích - Jak se dá starý dům odborným způsobem a ekologicky obnovit? Na tuto otázku nabídne odpovědi německo-český praktický seminář 27. listopadu 2010 v Oldřichově v Hájích.