Kreativ

ŠTÍTEK: Zhořelec

PODSTÁVKOVÝ DŮM VE VÁCLAVICÍCH. Přízemí s nosnými sloupy neboli podstávkami vyplněno roubením. Patro je hrázděné. V Česku lze tyto stavby spatřit hlavně v Libereckém kraji.

Praktický seminář k obnově podstávkových domů

Oldřichov v Hájích - Jak se dá starý dům odborným způsobem a ekologicky obnovit? Na tuto otázku nabídne odpovědi německo-český praktický seminář 27. listopadu 2010 v Oldřichově v Hájích.

TROJKA NEJLEPŠÍCH. V 16. ročníku zabodovali zleva: Martínek, Kouba a Kozák.

Nejlepší kanonýři Libereckého okresu

Liberec - Na sedmdesáti gólech ve fotbalových soutěžích ročníku 2009/10 měl podíl trojlístek nejlepších střelců. Martínkovy góly přinesly Doubí postup do I. A třídy, Kouba z Nové Vsi přestoupil do Hejnic a Kozák se z béčka Hrádku dostal do sestavy áčka.

Ilustrační foto

Nývltová a Vojtko ozdobili oslavu Bonifáce

Rtyně vPodkrkonoší– Patnácté narozeniny oslavila druhou červnovou sobotu taneční škola Bonifác. Mezi gratulanty byli také přátelé zPolska a Německa. Třešničkou na pomyslném dortu se stalo vystoupení muzikálové Kleopatry Kamily Nývltové a Mariana Vojtka.

Jablonecký závodník klubu Kidokai Richard Jisl (na snímku vzadu).

Nejlepší koloběžec v republice je z Jablonce

Plzeň, Jablonec n. N. – O uplynulém víkendu odstartoval národní pohár Česká Rollo liga 2010 v koloběhu svým prvním kolem. Nejlepší koloběžec v České republice je z Jablonce, stal se jím Richard Jisl.

Ilustrační foto

K pacientovi pojede ten, kdo mu bude nejblíž

Liberec – Už nyní se stává, že ke zraněnému do Polska vyjede na pomoc liberecká sanitka. Když totiž dispečink zachytí tísňové volání a liberečtí zdravotníci jsou blíž než polští, zasahují oni.

JEDNÍM Z NEJVĚTŠÍCH LÁKADEL JE AQUAPARK. Mezi nejnavštěvovanější místa libereckého Centra Babylon patří aquapark, kde před časem lidé zkoušeli také aquazorbing.

Babylon přivítal jubilanta

Liberec – Jubilejního 600 tisícího letošního návštěvníka přivítalo před několika dny zábavní Centrum Babylon. Stal se jím Grzegorz Navrodski, který do Aquaparku v Babylonu přijel z polského Zhořelce se svojí ženou a třemi dětmi. Odměnou pro něj je víkendový pobyt v Centru Babylon pro celou rodinu.

Jablonecká atletika. Ilustrační snímek.

Mezinárodní pětiutkání vyhrály naděje Zgorzelce

Jablonec n. N. – V jablonecké atletické hale se uskutečnilo velké historické mezinárodní pětiutkání žactva velmi silných atletických oddílů Berlína, Lipska a Žitavy z Německa, polského Zhořelce a domácího Jablonce.

Charita

Sociální záležitosti řeší v Evropě

Litoměřice - Diecézní charita Litoměřice se dívá na ožehavé sociální problémy v mezinárodním světle. K řešení hlavních otázek své sociální práce přizvala kolegy z různých evropských zemí.

Ilustrační foto

Béčko Slovanu zklamalo ve finále

Liberec - Fotbalisté Slovanu Liberec B neuspěli na 5. ročníku Oberlauzitz Cupu. Ve včerejším finále turnaje prohráli s Bad Muskau. Náplastí může tak být jen vyhlášení Jindřicha Schölera, gólmanem turnaje.

Pracovníci UJEP se chystají na cestu k moři.

Cykloexpedice N-O-R-D 2009, den druhý: Větrno

Ústí nad Labem, Görlitz -Druhý den cesty na kolech mají za sebou Milan Jeřábek a Petr Lauterbach, pracovníci ústecké Univerzity J. E. Purkyně, kteří se v pátek vydali na tisícikilometrovou trasu od pramene Nisy v Jizerských horách až na ostrov Rujána v Baltském moři.

Německá pěvkyně Katja Christine Beer (na snímku) vytvoří v plzeňském Velkém divadle titulní roli v opeře Richarda Strausse Salome

Katja Beer: Salome dostala všechno kromě lásky

Plzeň - V titulní roli nové inscenace slavné Straussovy opery Salome, která má zítra premiéru v Divadle J. K. Tyla v Plzni, se publiku představí vynikající německá sopranistka Katja Beer. Je stálým hostem berlínské Komické opery, ale zná ji publikum i v zámoří. Plzeňské nastudování pro ni není prvním setkání s touto pěvecky i herecky mimořádně náročnou rolí.

Vysokoškolský student. Ilustrační snímek

Hospodářská fakulta získala ocenění za partnerství

Liberecký kraj - První místo v kategorii Best Partnership za vynikající přeshraniční spolupráci s vysokými školami v Euroregionu Nisa získala letos v prosinci Hospodářská fakulta Technické univerzity v Liberci (TUL).

Na oslavy státního svátku 28. října si Úřad vlády ČR pozval do Měšťanské besedy v Praze na oficiální akci právě Českolipský dětský sbor.

Sbor má výročí. Zpívá již 15 let

Česká Lípa - Patnáct let úspěšného funguování brzy završí Českolipský dětský sbor. O začátcích, úspěchu i pravidlech jsme si povídali se sbormistrem Petrem Novákem.

Z vystoupení v Polsku

Lázeňská kolonáda aplaudovala

Swieradov Zdroj - Lázeňské hosty polského městečka Swieradow Zdroj v sobotu odpoledne roztleskali mladí hudebníci vystupující na „Koncertu tří zemí“.

Olympijským ohněm zahájili účastníci soustředění taneční školy Bonifác ze Rtyně v Podkrkonoší.

Tábor Bonifáce v indiánském duchu

Rtyně v Podkrkonoší/ Prázdninovou dílnu na Klučance v Dědově pořádá tento týden Taneční škola Bonifác. Program zahrnuje především taneční přípravu a je koncipován v indiánském duchu.

Kamila Nývltová

Indiánským kumštýřům zazpívala Kamila Nývltová

Dědov -Pětasedmdesáti dětem ve věku od šesti do 15 let, desítce instruktorů a stejnému počtu vedoucích dneškem končí prázdninová dílna, kterou v areálu táboruKlučanka uspořádala Taneční škola Bonifác ze Rtyně v Podkrkonoší.

David Adamik, Ladislav Frnčo, Amelia Lewandowska

Areál Windmühle byl plný hudby

Seifhennersdorf - Týdenní mezinárodní wokshop mladých hudebníků, žáků uměleckých škol z německého Görlitzu, polské Jelení Gory a českého Rumburku vyvrcholil v pátek závěrečným koncertem v areálu Zur Windmühle nad obcí Seifhennersdorf, nedaleko Rumburku.

Michal Pavlíček

Rockové legendy míří do Záměli

Záměl- Rockfest Záměl vypukne už tuto sobotu. Milovníci rockové hudby zavítají do areálu Pod Markem. Program začíná už od dvou hodin odpoledne.

Areál Windmühle v německém Seifhennersdorfu opět přivítal žáky uměleckých škol z Německa, Česka a Polska.

Hudba nezná hranic

Seifhennersdorf - Rok se s rokem sešel a areál Windmühle v německém Seifhennersdorfu opět přivítal žáky uměleckých škol z Německa, Česka a Polska.

Nový Jičín hostil mezinárodní sportovní klání. Mládež soutěžila v basketbale, fotbale, plavání a volejbale.

Nový Jičín hostil mezinárodní sportovní klání

Nový Jičín - Uplynulé dny patřily novojičínské areály sportovnímu zápolení O pohár starosty města. Do mezinárodní akce se zapojilo na 220 sportovců (včetně trenérů). Mládež soutěžila o co nejlepší umístění ve fotbale, basketbale, plavání a volejbale.

Sbor Severáček. Ilustrační foto

Severáček hledá dorost do jubilejní sezony

Liberec - Nové členy mezi nejmladšími dětmi nyní hledá liberecký pěvecký sbor Severáček. Vedení sboru chce posílit hlavně Broučky. Zápis se koná 4. a 5. června v ZUŠ.

Sbor Severáček. Ilustrační foto

Severáček vyrazil na festival do Estonska

Liberec - Na mezinárodní festival sborového zpěvu, který se koná v estonském městě Pärnu, vyráží tuto sobotu 24. května liberecký dětský pěvecký sbor Severáček.

Až do 1. června si mohou lidé v mezipatře libereckého Severočeského muzea prohlédnout novou výstavu, která přibližuje takovou v dějinách neprávem démonizovanou šelmu, jakou je vlk. Na snímku kurátor výstavy Martin Pudil.

Do Liberce tento týden dorazili Vlci

Liberec - Nová výstava Vlci, jejímž cílem je také přesvědčit návštěvníky, že strach lidí z této šelmy nemá vyjma legendy o Červené Karkulce v dějinách opodstatnění, je k vidění v Liberci.

Ilustrační foto.

Liberec trápí krádeže aut

Liberec - Zvýšený počet vloupání do bytů v Žitavě, nárůst zmizelých vozů v Görlitz a v Liberci. Tak zhodnotili největší dopady vstupu České republiky a Polska do Schengenu zástupci policie trojzemí.

Dvanáctizápasová cesta nymburských basketbalistů pohárem ULEB skončila napíchnutá na rozích býků ze Zhořelce.

Nymburk vypadl. O fous!

Liberec/ Dvanáctizápasová cesta nymburských basketbalistů pohárem ULEB skončila napíchnutá na rozích býků ze Zhořelce.

Motokros v Rondu

V aréně bude závod MS Freestyle motocrossu

Liberec/ Po vystoupení basketbalových mágů Harlem Globetrotters, úterní bitvě Zhořelce sNymburkem vULEB Cupu a před nadcházejícím startem hokejové play off mezi Bílými Tygry a Spartou se do liberecké Tipsport areny chystá vkrátké době dalšíshow.