Kreativ

ŠTÍTEK: Wels

Pravá či nepravá, ale hlavně čí?!

U sousedů se soudí o starý obraz

Pasov - O sporu vlekoucím se desítky let exsprintéra Armina Haryho (82) a jednoho galeristy o údajný obraz Leonarda da Vinci „Zvěstování Madonny“ o tom, že počala syna Božího, náš web informoval.

Kurátorka Micková si s císařem dala práci.

Císař má u sousedů výstavu

Linec - Na hradu ve Welsu, který nechal v roce 1514 zbudovat císař Maximilian I. Habsburský (+22. března 1459 ve Vídeňském Novém Městě, +12. ledna 1519 ve Welsu), začala ve středu pod názvem Císař, reformátor, člověk výstava o životě tohoto monarchy.

Invalidu nepustí do zdviže.

Soused invalida nesmí do výtahu

Linec - Fritz K. (72), bývalý zaměstnanec pošty z Welsu, je diabetik po mrtvici a čerstvě po amputaci nohy. Teď má další problém.

V rodinné prodejně ze statku.

U sousedů chovají lamy

Linec - Před několika lety chovali Klaus a Maria Schierlovi ve Steinhausu u Welsu tradičním způsobem vepře.

Ilustrační foto.

Deset sousedů dostalo zaječí nemoc

Pasov - Od vypuknutí tularemie neboli zaječí nemoci o Všech svatých v okrese Schwandorf zaznamenal okresní úřad další případ onemocnění, píše PNP. „Infikoval se také obchodník, který se zvířaty pracoval,“ potvrdil mluvčí úřadu. Počet lidí, kteří se po honu nemocí nakazili, tak dosáhl deseti.

To je antikvariát!

Sousedé našli na půdě „poklad“

Linec - Ferdinand Humer (1903-1987) z Waizenkirchenu shromažďoval celý život staré věci. V jeho pozůstalosti se našly mimo jiné deníky a týdeníky z let 1905-1987.

VELKÁ TENISOVÁ NADĚJE. Devatenáctiletý Michael Vrbenský z Poděbrad má velké sny a plány.

Poděbradský tenista Michael Vrbenský vyhrál v Rakousku

Wels (Rakousko) – Obrovský úspěch zaznamenal poděbradský odchovanec a člen tenisového klubu TJ LTC Poděbrady Michael Vrbenský na turnaji mužů v rakouském Welsu. Při účasti 64 hráčů z celého světa v kvalifikaci a 32 hráčů v hlavní soutěži celý tento turnaj mužů vyhrál a to nejenom ve dvouhře, ale s Filipem Dudou i ve čtyřhře.

Ilustrační foto

Ostrava šokovala třetí tým Evropy

O obrovskou senzaci se postarali stolní tenisté TTC Ostrava, kteří v domácím prostředí v zápase prestižní Ligy mistrů zdolali německý Ochsenhausen 3:0 a nečekaně se tak vrátili do boje o druhé postupové místo ze skupiny.

Ilustrační foto.

Dělají si řidičáky u sousedů

Linec - Řada hornorakouských autoškol vystavuje po zkouškách svým německým žákům řidičské průkazy, aniž by se dotázaly spolkového registračního úřadu ve Flensburgu, zda náhodou nemají odebráno oprávnění k řízení, napsaly OÖN.

Basketbalisté Nymburka získali čtrnáctý titul mistra republiky v řadě.

Přijedou Medvědi. I s Benešem

Nymburk – Na domácí palubovce Sportovního centra odehrají nymburští basketbalisté jen dvě přípravná utkání. Jedno 1. října v generálce na Kooperativa NBL proti rakouskému Welsu, druhé proti kolínským Medvědům začne v úterý od 18 hodin.

Hasiči májku narovnali.

Vítr naklonil sousedům májku

Linec - V sobotu ve Welsu slavnostně nazdobili a vztyčili májku, ale v neděli večer se jim do ní opřel vítr a nebezpečně ji naklonil.

To se bavorské slepici povedlo!

Rekordní vejce – z radosti z volnosti?

VÁHA – 120 gramů! Před několika měsíci nabídl Benjaminu Muckovi z Aurolfingu známý deset slepic, protože je nechtěl. Nový majitel je koupil - byl rád, že má chov jako hobby k uvolnění z práce šoféra kamionu.

Na výstavu je už moc velký...

Sousedi měli jesetera za žraloka

Linec - V sobotu a v neděli bude na výstavišti ve Welsu posedmé rybářský festival. Organizátoři očekávají opět na 15 000 návštěvníků.

Radek Nechvátal se právě připravuje na další úspěch na mezinárodním poli.

Nechvátal vybojoval v Rakousku další bronz

Wels – Po týden starém úspěchu přidal další cenný kov. V pořadí druhého úspěchu na mezinárodním turnaji se dočkal nejmladší třebíčský judista Radek Nechvátal, který skončil na 24. ročníku Colop – Judo Masters v rakouském Welsu třetí.

Ilustrační foto

Litičtí pozemkáři vstupují do soutěží

Plzeň-Litice – Třetí a devátý tým loňské sezony v nejvyšších soutěžích v pozemním hokeji čekají netrpělivě na úvodní zápasy. Ty sehrají muži a ženy TJ Plzeň-Litice již v sobotu v domácím prostředí.

Ilustrační foto.

Afghánští mladíci v Rakousku sexuálně obtěžovali dívky

Vídeň - Policie v hornorakouském městě Wels pátrá po skupině afghánských mladíků, kteří v noci na sobotu sexuálně obtěžovali dívky na místní lidové veselici. Prozatím se podle agentury APA přihlásily tři ženy, policie ale očekává, že oznámení učiní i další návštěvnice slavnosti, které k takovému kroku vyzvala.

Bratři Vierlingerovi sčítají čápy v Česku.

Sousedé sčítali čápy v trojzemí

Linec – Mladí ochránci přírody z Haslachu letos opět sčítali čápy v regionu tří zemí. „Mezi Breitenbergem v Bavorském lese a Rychnovem nad Malší napočítali v devíti hnízdech jedenáct mladých," píše deník OÖN. „Obzvlášť úspěšní v potomstvu byli opět jako už léta jihočeští čápi. V šesti hnízdech se objevilo devět mláďat."

Na Mount Edenu v Aucklandu.

Soused objel na kole zeměkouli

Linec - Philipp Knogler (26) z Gunskirchenu se v pátek vrátí z ročního „výletu" na kole. Našlapal kolem 17 000 kilometrů, píší OÖN.

Dominik Eder na cestě.

Soused zahradník jde do Compostelly

Linec - Od 30. dubna je 22letý Dominik Eder z Wallernu, zahradník magistrátu ve Welsu, na 2796 kilometrů dlouhé cestě do Santiaga de Compostela. „Upřednostňuje spaní na tenké karimatce pod plachtou proti dešti, jen vzácně nocuje v poutnických ubytovnách," píší OÖN

Perlesreut má budoucnost!

Sousedé mají titul Obec s budoucností

Pasov - Perlesreut v okrese Freyung-Grafenau, kousek jižně od obou těchto měst, získal zlaté ocenění v celoněmecké soutěži „Naše obec má budoucnost", zaznamenala PNP. Sousedi do ní vstupovali s mottem „Od nás – s námi – pro nás". Porota si byla obrázek o Perlesreutu udělat na vlastní oči minulý víkend.

Že by neměl žádný tácek dvakrát?!

Soused má přes 100 000 pivních tácků

Linec - Franz Huemer (63) ze Steinhausu u Welsu začal v roce 1962 sbírat pivní tácky. Tehdy ministroval a z poutní cesty do Adlwangu si přinesl první. To byl základ sbírky uložené ve sklepě, ve které dnes má kolem 107 000 exponátů ze 187 zemí, píší OÖN.

Bude vařit pro VIP na formuli.

Sousedé vaří při formuli

Linec - Gerald Leingartner a Marcus Jungwirth z Welsu budou obsluhovat prominenty při Grand Prix formule 1 v Monaku. Na luxusní jachtu s výhledem na závodní trať je vstup až 4000 eur. Kapacita je 270 hostů. Kromě toho má rakouská dvojice, která se zná už ze společného působení ve formulové cateringové firmě Do & Co, na starost několik vyhlídkových teras.

Kempink, místo sváru...

Romové zase zlobí sousedy

Linec – Po nedávnému pobytu skupiny Romů na okraji veletržního parku ve Welsu se zase zdvihla vlna protestů, napsal linecký deník OÖN.

Ilustrační foto.

Poštu u sousedů roznesou i v sobotu

Linec – Po startu v Linci, ve Welsu a ve Steyru s roznosem zásilek i v sobotu chce Rakouská pošta rozšířit tuto službu od března i do dalších okresních měst, napsal linecký Volksblatt. Do první poloviny roku chce pokrýt 80 procent svého distribučního území. Momentálně ještě hledá výpomocné síly například pro Rohrbach, Freistadt a Braunau, ale postupně chce sobotní roznášku zařadit do běžné pracovní náplně zaměstnanců.

Bulharský sbor zpívá v Rakousku.

Sousedů nám opět přibylo

KONCERT. Gregorian Voices, bulharská skupina s vedoucím Georgijem Pandurovem, si dali za úkol vzkřísit raně středověkou tradici gregoriánského chorálu. Zpívají jej tradičně jednohlasně, v latině a bez doprovodu. V repertoáru mají ale i renesanční madrigaly či vybranou klasiku popu. Ve čtvrtek vystoupí od 19 h v evangelickém kostele ve Welsu, v pátek od 19.30 ve Friedenskirche v Linci, v sobotu od 19 h v kostele ve Steyru.

Ilustrační foto.

U rakouského jezera našli dva kufry s pozůstatky lidského těla

Gmunden - Už druhý kufr s částmi lidského těla dnes objevila rakouská policie na břehu Traunského jezera na severu země. Policejní pes na něj narazil nedaleko místa, kde první zavazadlo objevili náhodní kolemjdoucí v neděli, informovala agentura APA.

Panáčci na semaforech jsou jádrem sporu.

Panáčci u sousedů vyvolali bouři

Linec – Když nový městský rada pro dopravu Markus Hein (FP) nechal odstranit symbolické obrázky hetero- a homosexuálních dvojic z osmi semaforů na Mozartově křižovatce (Deník informoval), zdvihla se vlna reakcí doma i v zahraničí. „Událost shledaly hodnou zaznamenání i britská BBC a americký Time Magazine," píše deník OÖN.

Fešák z Deggendorfu.

Rozkradené miliardy u sousedů

MISTER. BAVOR. Titul nejhezčího muže Bavorska získal 27letý Dogukan Celik, vedoucí skladu z Deggendorfu. 12. prosince bude reprezentovat svou zemi ve volbě Mister Germany v Linsatowě v Meklenbursku – Předpomořansku, zaznamenal deník PNP.

Strom z Falce dorazil do Vatikánu.

U sousedů povolili „poloprodej" o adventu

NA NÁMĚSTÍ sv. Petra ve Vatikánu vztyčil ve čtvrtek jeřáb 25 metrů vysoký vánoční strom, který letos darovaly obce Hirschau, Schnaittenbach a Freudenberg z Horní Falce. Má být ověšen pestrými hliněnými ozdobami zhotovenými dětmi v italských nemocnicích, píše PNP.

Paní Meisnerovou (107) nic nebolí.

Soused dědeček se senzačně hojí

107 LET oslavila ve čtvrtek v domově seniorů sv. Alžběty v Bad Griesbachu Ilsedore Meißnerová. „Místní prominence s květinami, dárky a gratulacemi ji napřed rozplakala, ale po jejím odchodu se jí zase vrátila pro ni typická berlínsky prořízlá pusa," píšeí OÖN. Ti chytří prý přišli schválně před obědem, aby nemuseli dlouho zůstat…

Nejrušnější je centrum v obci Šentilj u rakouských hranic.

Do Slovinska přijelo od soboty dalších 8 tisíc migrantů

Lublaň/Vídeň – Do Slovinska přijelo od soboty dalších zhruba 8000 migrantů, z nichž část hned pokračovala dál do Rakouska. Z Chorvatska je přivezly vlaky do příhraniční obce Dobova, kde jsou přijímací zařízení. S odvoláním na sdělení úřadů o tom dnes informovala agentura STA.

Ilustrační foto.

Slovenka jela po rakouské dálnici v protisměru. Na vině je navigace, hájí se

Vídeň - Navigace přivedla v Rakousku do svízelné situace 51letou slovenskou řidičku, když ji prý na dálnici A25 "přiměla" k jízdě v protisměru. Slovenka u hornorakouského města Welsu chybně odbočila, a když ji na to navigace upozornila, otočila se na místě o 180 stupňů, bez ohledu na to, že byla na dálnici.