Kreativ

ŠTÍTEK: Wels

Tak budou vypadat dřevostavby u sousedů..

U sousedů chystají výškové domy ze dřeva

Linecká společnost WAG začne na podzim ve Welsu u kasáren dragounů stavět dva dřevěné šestipatrové domy, v nichž má být 63 bytů, píše deník OÖN. Sedm bytových jednotek má být integrováno do přilehlé památkově chráněné bývalé koňské nemocnice. Plány jsou dílem místních architektů Maximiliana Lugera a Franze Maula.

Tak budou vypadat dřevostavby u sousedů..

U sousedů chystají výškové domy ze dřeva

Linec – Linecká společnost WAG začne na podzim ve Welsu u kasáren dragounů stavět dva dřevěné šestipatrové domy, v nichž má být 63 bytů, píše deník OÖN. Sedm bytových jednotek má být integrováno do přilehlé památkově chráněné bývalé koňské nemocnice. Plány jsou dílem místních architektů Maximiliana Lugera a Franze Maula.

Našli na zahradě lanýže!

Kulinářská senzace na zahradě u sousedů

Linec - Annemarie Büchlerová z Welsu při okopávání rostlin na zahradě narazila pod lipou na hlízu. S manželem Wolfgangem zprvu nemohli asi šest centimetrů velký tmavohnědý plod zařadit, ale jasné jim prý bylo, že musí jít o houbu, uvádějí OÖN. Hádanku rozluštil až s pomocí odborné literatury okresní mykolog – jde o lanýže letního. Podle pana Büchlera byli na úřadu velmi překvapeni, je to prý první ohlášený podobný nález v této oblasti.

Paní Schladerová se starostou Lince.

U sousedů otevřeli centrum na zeleném pásu

DEVADESÁTINY. Už 65 let objíždí rakouské poutě se svou střelnicí paní Elsa Schladerová z Welsu. Letos 20. března oslavila devadesátiny! Starosta Lince Klaus Luger jí k tomu v sobotu při zahájení jarního jarmarku na Urfahru udělil v uznání za její vytrvalost čestný diplom. „Proč bych měla sedět doma? Jsem radši mezi lidmi," říká paní Elsa. Kromě Urfahru mají stálou štaci například na lidových slavnostech v Riedu a ve Welsu a na jarmarku v Kitzbühelu.

Taťka s dvojčaty.

Těhotenství 60leté je podle sousedů riskantní

Linec – Jak jsme oznámili, 60letá žena porodila ve středu na klinice ve Welsu – Grieskirchenu dvojčata. Jak je počala, k tomu se šéf porodnice Klaus Reisenberger vyjádřil jen obecně. Zpravidla se tak děje implantováním darovaného vajíčka v zahraničí. V lednu schválená novela to umožňuje i v Rakousku, ale příjemkyně tu musí být mladší 45 let (a dárkyně ne starší 30 let). To odpovídá přirozené hranici plodnosti, pro jejíž zachování Reisenberger je.

Řemeslná přehlídka na Střední odborné škole stavební a zahradnické v Praze 9.

Devatenáctiletý kamnář uspěl na mistrovství Evropy v Rakousku

Praha /FOTOGALERIE/ - Krásné čtvrté místo vybojoval devatenáctiletý kamnář Michal Podsedník na Mistrovství Evropy kamnářů v rakouském Welsu. Třídenní soutěžní klání zahrnovalo nejen postavení samotných kamen. Porotci hodnotili i přesnost, čistotu či bezpečnost práce.

Prof. Höglinger a moldavské děti.

Soused učí v Moldávii pěstovat byliny

Linec - 52letý profesor technologie potravin a výživy vyšší odborné školy ve Welsu Otmar Höglinger se svými studenty učí rodiny v Moldávii pěstovat byliny. Začalo to tím, že jeho škola měla před dvěma roky analyzovat rostliny z této země. To v něm vzbudilo zájem a zamířil do Moldávie s humanitární organizací. „Když jsem viděl, co se tam děje, chtěl jsem pomoci," říká v lineckých OÖN. V oblastech, které navštívil, našel naprostou většinu žen a dětí, protože muži byli za prací v Rusku nebo v západní Evropě. Rozhodl se naučit je pěstovat byliny k vylepšení existence.

Michal Podsedník o svátcích pilně trénoval. Mistrovství Evropy ho čeká na konci ledna.

Kamnář z pražské školy se chystá na mistrovství Evropy

Praha - Michal Podsedník, žák Střední odborné školy stavební a zahradnické v Praze 9, se zúčastní na konci ledna Mistrovství Evropy kamnářů v rakouském Welsu. Jde o šampionát pro mladé talenty do 25 let, který se koná jako olympijské hry pouze jednou za čtyři roky.

Ilustrační foto.

Východ Evropy pečuje o německé sousedy

Pasov - Podle odhadu Německého institutu výzkumu péče je v německých domácnostech zaměstnáno na 400 000 zahraničních pečovatelek, většinou načerno, píše deník PNP. „A kdyby byl životní standard na východě Evropy vyšší, mělo by Německo pravděpodobně masivní problém," uvádí list.

Boxeři z Chlumce letos sbírali jednu cenu za druhou. Vlevo Roman Rusňák.

Chlumečtí boxeři měli opravdu skvělý rok

Chlumec - Dva zkušení muži moc dobře vědí, jak chlumeckým klukům otevřít svět velkých sportovních nadějí. Nesmlouvavě a rázně vyžadují dodržování tréninkových plánů a mladí svěřenci je na slovo poslouchají. Ten mladší se jmenuje Roman Rusňák, o osmadvacet let starší je Karel Suja.

Slavnostní otevření nové výrobní haly. Zleva Jiří Šácha, Ernst Faber a starosta města Borovany Stanislav Malík.

COLOP investuje do budoucnosti

Borovany - Dne 24. října 2014 se uskutečnila v Borovanech významná akce. V rámci slavnostního otevření byla oficiálně uvedena do provozu nová výrobní hala společnosti COLOP CZ, druhého výrobního místa celosvětově působícího výrobce razítek COLOP, a stala se symbolickým začátkem dalšího úspěšného rozvoje společnosti.

Ilustrační foto.

K sousedům na autíčka do Welsu

Linec - Na výstavišti ve Welsu je od pátku do neděle autosalon a PS show, při nichž vedoucí autoznačky předvedou 150 modelů, z toho 22 v rakouské premiéře. Za zvláštní bonbonek označují OÖN sekci Retro Classics na ploše 3500 metrů čtverečních, kde milovníci oldtimerů najdou jak předválečné rarity, tak exotické „youngtimery".

Kantor ve výslužbě učí azylanty.

U sousedů vrátí prostitutkám platby za prohlídky

POMÁHÁ. Učitel základní školy v důchodu Gerd Rabe z Lohnsburgu se nabídl učit zadarmo němčinu běžence ze Sýrie umístěné přechodně v bývalému hotelu ve Waldzellu, kde jich 50 čeká na rozdělení do dalších obcí. Učí je ve třech skupinách třikrát týdně. „Ti, kteří umí anglicky, už znají latinku a překládají ostatním. Pro ty, kteří znají jen arabsky, je němčina velmi těžká. A jako u školáků jsou i mezi nimi pilnější a méně pilní," říká Rabe a hledá další vysloužilé kolegy ku pomoci.

Ilustrační snímek.

Basketbalisty Lions čeká generálka

Jindřichův Hradec – Generálkou na nejvyšší basketbalovou soutěž mužů, která odstartuje již za týden, je pro jindřichohradecké Lions třetí ročník velmi kvalitně obsazeného turnaje O pohár starosty města, který se od pátku do neděle uskuteční v hradecké sportovní hale.

Užitečné dostaveníčko kutilů.

Sousedé tají, komu propůjčili občanství za zásluhy

SVÉPOMOC. Po vzoru jiných evropských měst vzniklo v hornorakouském Welsu místo, kde se lidé scházejí k opravě svých oblíbených přístrojů, místo aby je vyhodili a koupili si nové. V "Repair-Cafe" najdou odborníky, kteří jim rádi poradí a pomohou, píše deník OÖN. Středisko založili vyučený elektrikář Georg Brandstetter a Brigitte Wimmerová a hledají ke spolupráci na dobrovolném základě další lidi speciálních znalostí, šikovné řemeslníky a praktiky. Setkání svolali na středu 27. srpna od 19 hodin. V případě zájmu by se repair-cafe stalo stálým zařízením.

Císařova kadeř v dražbě.

U sousedů dražili i císařovy podvlékačky

Při středeční dražbě aukčního domu Dorotheum ve Vídni byly mimo jiné vydraženy podvlékačky z uniformy z majetku císaře Františka Josefa I. za 2500 eur. Za kadeř tehdy tříletého pozdějšího císaře zaplatil obdivovatel 14 910 eur. Rekordních 134 500 eur vynesl jezdecký klobouk císařovny Alžběty. Manžetové knoflíky s iniciálami FJ1 byly vydraženy za 34 460 eur. Stejné částky dosáhla císařova kuřácká kazeta včetně dvou cigár typu Regalia Media.

V létě přijedou zas...

Jak zbavit výstaviště kempujících Romů?

Linec - Hornorakouská vláda zrušila po juristickém přezkumu zákaz kempování Sinti a Romů ve veletržním areálu ve Welsu. Označila jej za nezákonný, protože platí jen pro toto etnikum, nikoliv třeba pro spolupracovníky cirkusů, jarmarků či veletrhů. Taková nerovnost je nepřípustná. Zákaz neodůvodňují žádné aktuální nepřístojnosti a žádné ani nejsou očekávány. Při patnácti návštěvách kočovníků byly problémy jen jednou. Posléze vláda konstatovala, že místa, kde se tábořit nesmí, byla ve vyhlášce nedostatečně specifikována. Městská rada musí reagovat do tří měsíců.

Pohne romský spolek Welsem?

Pohne romský spolek zákazem kempování ve Welsu?

Linec – O protestech občanů Welsu proti Romům tradičně tábořícím při kočování s karavany na zdejším výstavišti jsme psali opakovaně. Město loni toto kempování zakázalo. List Welser Zeitung nyní přinesl rozhovor s Nicole Sevikovou ze spolku Sinti a Romů Ketani v Linci.

Proběhli se v lázních.

Lázeňský maraton si u sousedů zaběhli i Jihočeši

Pasov - V Bad Füssingu uspořádali v neděli 21. ročník Lázeňského maratonu. Odstartovali tak rok oslav 50. výročí termálních lázní populárních i u Čechů. Závodů se zúčastnilo kolem 2500 běžců. Maraton vyhrál Jan Müller z Mnichova za 2:30:45 hod., půlmaraton Tobias Schreindl za 1:06:17, závod na 10 km Moritz Steininger (oba Pasov) za 30:05. Mezi vytrvalci byl opět populární „Pumuckl" Dietmar Mücke v tradiční paruce – a bos! Startovali i běžci ŠuTri Prachatice – Jan Hron byl osmý v půlmaratonu za 1:16:52, Michael Vaněček 42. v maratonu časem 3:10:17 a Božena Hronová vyhrála kategorii žen na 10 km nad 60 let výkonem 48:19 (celkově 46., dále 55. Veronika Parajová). Maraton dokončilo 310 vytrvalců, půlmaraton 786, desítku 569.

Předvánoční nadělení od rádia.

Sousedka vyhrála před Vánocemi horu sněhu

VYHRÁLA SNÍH. Hornorakouské Life Radio vyhlásilo posluchačskou soutěž o Schnee-Truck. Vyhrála ji Verena Franzová z Ansfeldenu a moderátor ranní show Andy Hohenwarter jí nechal v pondělí složit v pravé poledne před domem v residenční čtvrti uprostřed města náklad více než deseti tun sněhu z lyžařského regionu Dachstein – západ, informoval deník OÖN.  

Judo. Ilustrační snímek.

Judo: Moravcová přivezla stříbro

Litoměřice – Solidními výkony se prezentovaly v Rakousku dvě judistky JC Litokan Litoměřice, které startovaly na mezinárodním turnaji ve Vöcklabrucku.

Ilustrační foto:

Sousedé loví automaty a řidiče

Linec - Ve Welsu a v Linci podniklo 45 pracovníků finanční policie další razii na ilegální výherní automaty. Ve vytypovaných podnicích, které už zákon porušily opakovaně, zapečetili tentokrát 134 přístrojů. Velitel složky Peter Weldy označil potírání této ilegální činnosti za boj s větrnými mlýny. „V lokálech znovu stojí často už druhý den místo zabavených automatů nové," řekl v OÖN. Na provozovatele jsou podávána trestní oznámení  a navíc jim hrozí pokuty. „Automat v dobré poloze dá za měsíc 1500 a 3000 eur zisku," připomíná Weldy. „Daňová ztráta pak dosahuje statisíců." Odhaduje, že v Horních Rakousích je ilegálních přístrojů až 5000.

Doktor Kröpfl byl poslem špatných zpráv.

Lékaři chlapci utrženou nohu přece nezachránili

Linec – Chirurgům linecké úrazové nemocnice se přece jen nepodařilo ani po devítihodinové operaci zachránit nohu, kterou si v neděli na Hochfichtu urazil pod kolenem devítiletý lyžař (Deník informoval). „Čeho se zkušení lékaři od začáíku obávali, k tomu bohužel v úterý došlo," napsal deník OÖN.

Je Miss starších.

U sousedů volili fešáky roku 2012

Pasov - V dolnobavorském Bodenmaisu bojovalo v sobotu večer 19 uchazeček vybraných z tisícovky adeptek o titul Miss 50plus Germany. Korunu si odnesla 53letá medicinsko-technická asistentka z Berlína Christine Wacheová.  Ženy se předváděly v dirndlech, podnikatelském outfitu a ve večerní róbě.

Sprinter skrýval lup.

Sousedé zahnali do Čech polské zloděje

Linec – Ve čtvrtek večer chtěla policie kontrolovat na B310 ve Freistadtu Mercedes Sprinter  s polskou poznávací značkou. Řidič ale přidal plyn a riskantním způsobem ujížděl. Pronásledovatelé vůz dostihli u Rainbachu krátce před českou hranicí, ale otočil se vyrazil zpátky do Freistadtu.

Krasavci od sousedů.

Sousedé hledali největší fešáky

Linec – Největším fešákem Mühlviertlu byl ve zcela zaplněném hledišti klubu Cabrio v Hellmonsödtu zvolen 20letý automechanik Wolfgang Moser z Altenbergu. Jeho hobby jsou fotbal, lyžování – a ženy, jak řekl. Druhý byl Manuel Redl (20), trenér fitnesu, třetí Erol Kulaber (21), truhlář, jehož koníčkem je prý vaření. Vítěz bude reprezentovat „rakouské Podšumaví" v hornorakouském finále 20. listopadu ve Welsu.

Mistr ve svém království.

U sousedů platí i za vodu, kterou neodeberou

Linec – Ve Welsu byly po 23. uděleny hornorakouské ceny za řemeslo. Jury posuzovala téměř 100 návrhů. Jednu z cen, za obor potraviny, příroda a zdraví, získal preparátor Ernst Hofinger (60) ze Steyrermühlu. Od chytání ryb v šesti letech, kdy jezdil k jezeru na koloběžce, protože na kole ještě nesměl, se vypracoval k největší evropské firmě specializované na preparáty ryb.

Dohlížejí na pořádek na skládce.

Na holuby sousedé nasazují sokoly

Linec – V Deggendorfu navrhují likvidaci přemnožených holubů jejich odchytem a umístěním do voliéry na skládce odpadu. Ve Welsu našli jiné řešení. Podnik likvidace odpadu AVE nasadil v areálu své spalovny a skládky k plašení holubů (o likvidaci zpráva nemluví) tři sokoly stěhovavé.

Romakův Tegetthoff v bitvě u Lissy.

Město Linec vrací obrazy

Linec – Město Linec vrátilo původním vlastníkům šest obrazů vídeňského malíře Antona Romako (1832 – 89). Podobně jako v roce 2003 Schieleho „Město na řece" (Krumlov) či Klimtův portrét Ria Munk III v roce 2010 město získalo i tato díla v letech 1953 – 56 od berlínského obchodníka s uměním Wolfganga Gurlitta, píše deník OÖN.

Romakův Tegetthoff v bitvě u Lissy.

Město Linec vrací obrazy

Linec – Město Linec vrátilo původním vlastníkům šest obrazů vídeňského malíře Antona Romako (1832 – 89). Podobně jako v roce 2003 Schieleho „Město na řece" (Krumlov) či Klimtův portrét Ria Munk III v roce 2010 město získalo i tato díla v letech 1953 – 56 od berlínského obchodníka s uměním Wolfganga Gurlitta, píše deník OÖN.

ZLATÝ MATĚJ. Liberecký karatista získal v Rakousku prvenství v kata.

Zlatá tečka karatisty Matěje Říhy v Salzburku

Liberec - Návrat na místo činu, tak by se dala nazvat Říhova účast na turnaji v rakouském Salzburgu, kde startoval poprvé v roce 2009, tehdy jako 9letý a přivezl si odsud zlatou medaili. Po dvouleté odmlce byl tento prestižní evropský turnaj mládeže opět u Matěje zařazen mezi důležité pro kontrolu výkonnosti v mezinárodním měřítku.

Replika sochy sv. Františka z Assisi.

Ukradená socha je po osmi letech zpět. I když ne ta samá

Lučany n. N. - V Lučanech to loni byla jedna z největších událostí, když přišla zpráva, že pískovcová socha sv. Františka z Assisi, kterou v roce 2004 někdo ukradl z podstavce na rozcestí Frajšic, se našla. V rakouském Welsu. Starosta Lučan Jiří Řešátko ji záhy přivezl zpět do města a uplynulou středu socha konečně stanula na svém původním místě. Ovšem pouze v podobě přesné repliky. Památka z roku 1765 pro jistotu stojí na jiném místě v Lučanech, kde je řádně zabezpečená, aby si na ni neudělal zálusk někdo další.

Replika sochy sv. Františka z Assisi.

Ukradená socha je po osmi letech zpět. I když ne ta samá

Lučany n. N. - V Lučanech to loni byla jedna z největších událostí, když přišla zpráva, že pískovcová socha sv. Františka z Assisi, kterou v roce 2004 někdo ukradl z podstavce na rozcestí Frajšic, se našla. V rakouském Welsu. Starosta Lučan Jiří Řešátko ji záhy přivezl zpět do města a uplynulou středu socha konečně stanula na svém původním místě. Ovšem pouze v podobě přesné repliky. Památka z roku 1765 pro jistotu stojí na jiném místě v Lučanech, kde je řádně zabezpečená, aby si na ni neudělal zálusk někdo další.

Linecký dóm má narozeniny.

Linecký dóm má 150 let

Před 150 lety, 1. května 1862, byl položen základní kámen ke stavbě lineckého Mariánského dómu. „Trvalo 62 let, než byl 29. dubna 1924, než byl vysvěcen, a dokončen není dodnes," napsal linecký deník OÖN.

Vrátí úřady synka mamince?

Srbsko restituuje majetky vyhnanců

Linec - O případu jednoročního Jonáše odebraného matce a babičce v okrese Wels a předaného pečovatelské rodině Deník opakovaně informoval.

Vrátí se k mamince a babičce?

Za dluženou pokutu vzali babičce vnoučka

Linec - Protože 51leté babičce z okresu Wels hrozil náhradní trest odnětí svobody na 20 dnů pro nezaplacení pokuty za přestupek v dopravě, byl její 19leté dceři odebrán krátce před Vánocemi jednoroční syn a předán do náhradní péče.

Král kanárů pan Kinateder.

Mistr kanárů od Pasova

Pasov - Herbert Kinateder (67) z Büchlbergu v okrese Pasov koupil svého prvního kanárka ve svých devíti letech.

Pod širým bavorským nebem zrají citrusy.

V Pasově zrají citrusy

Pasov – Pětiletým šlechtěním se pasovskému městskému zahradnictví podařilo vypěstovat odrůdu citrusů, která právě v těchto dnech nese doslova první plody.