Kreativ

ŠTÍTEK: Lenovo

Ilustrační foto.

Dodávky počítačů v Evropě se ve druhém čtvrtletí výrazně snížily

Londýn – Dodávky osobních počítačů na evropském trhu se ve druhém čtvrtletí výrazně snížily. V západní Evropě klesly o 19 procent a ve střední a východní Evropě se propadly dokonce o 23 procent. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost IDC. Na poklesu má podle firmy podíl blížící se příchod nového operačního systému Windows 10.

Ilustrační foto.

Lupiči muži udeřili hlavou o auto, poté ho okradli

Klatovy – Policisté pátrají po dvou nebezpečných lupičích, kteří v Klatovech přepadli a okradli 34letého muže z Klatovska. Protože se loupež odehrála v noci na okraji města, žádá policie veřejnost o pomoc.

Ilustrační foto.

Policie hledá sedmnáctiletou dívku z Hodonínska. Má vytetované černé srdce

Hodonínsko – Policie pátrá po sedmnáctileté Anně Veprentsové z Hodonínska, které odešla z domova 17. května letošního roku. „Dívka je 165 až 170 cm vysoká, hubené postavy, má dlouhé rovné blonďaté vlasy a zelené oči. Pod paží má vytetovaný černé srdce a v uchu nosí barevný tunel," informoval mluvčí hodonínské policie Petra Zámečník.

MICHAL THOMES, jeden z organizátorů festivalu RfP.

Vše, co musíte vědět o Rock for People

Severní Čechy - Největší hudební festival Rock for People (RfP) se v Hradci Králové letos poprvé uskuteční již mezi 4. a 6. červnem. „Během tří dnů nabídneme na 100 zahraničních i domácích interpretů a bohatý nehudební program. Měsíc po hradeckém festivalu, v tradičním termínu od 3. do 5. července, se uskuteční Rock for People Europe v Plzni, jako součást Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015," řekl jeden z organizátorů festivalu RfP, Michal Thomes.

MICHAL THOMES, jeden z organizátorů festivalu RfP.

Vše, co musíte vědět o Rock for People

Severní Čechy - Největší hudební festival Rock for People (RfP) se v Hradci Králové letos poprvé uskuteční již mezi 4. a 6. červnem. „Během tří dnů nabídneme na 100 zahraničních i domácích interpretů a bohatý nehudební program. Měsíc po hradeckém festivalu, v tradičním termínu od 3. do 5. července, se uskuteční Rock for People Europe v Plzni, jako součást Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015," řekl jeden z organizátorů festivalu RfP, Michal Thomes.

Ilustrační foto

Vykradač aut sebral výpočetní techniku

Plzeň – Vykradači aut nepřestávají řádit a řidiči jsou nepoučitelní. Poslední případ, kdy šofér nechal v autě cennosti a odešel, se stal ve středu večer v Plzni na Domažlické třídě, na parkovišti před jednou z restaurací.

Ilustrační foto

Splácíte úvěr? Ověřte si, zda jinde nedostanete lepší podmínky

Praha - Každý to ví z vlastní zkušenosti. Konec roku každoročně pořádně prověří rodinnou peněženku. V předvánočním období si totiž půjčuje každý šestý spotřebitel. Logicky je pak nový rok ideální čas k přemýšlení o tom, co udělat v rodinných finančních lépe než loni. Splácíte-li každý měsíc úvěr, jistě vás občas napadne, jestli by nešlo splácet méně. Šlo! Díky refinancování lze snížit splátku úvěru o několik set až několik tisíc korun.

Ilustrační foto.

On-line nákupy letos vrcholily shodně 8. a 15. 12.

Praha - Tržby internetových obchodníků letos dosáhly vrcholu druhé a třetí prosincové pondělí. Během 8. a 15. prosince Češi uskutečnili téměř shodný počet objednávek, v obou dnech dosáhl hranice 400.000. V pondělí 8. prosince vévodila on-line nákupům dobírka a platba na odběrném místě, o týden později Češi volili spíše online platební metody. Vyplývá to z dat srovnávače cen Heureka.cz a platební brány PayU.

Ilustrační foto.

Gartner: Prodej chytrých telefonů ve 3. čtvrtletí stoupl o pětinu

Praha - Prodej chytrých mobilních telefonů ve třetím čtvrtletí celosvětově meziročně vzrostl o pětinu na 301 milionů zařízení. Poptávka po klasických mobilech naopak o čtvrtinu klesla, takže celý trh stagnoval na 456 milionech prodaných telefonů. Uvedla to analytická firma Gartner.

Ilustrační foto

Prodej počítačů v Česku do září stoupl o polovinu na 1,7 milionu

Praha – Prodej počítačů a tabletů na českém trhu za letošních devět měsíců meziročně vzrostl o 49 procent na 1,7 milionu zařízení. Největší nárůst zaznamenaly tablety, které rostly o tři čtvrtiny, prodej notebooků si polepšil o 28 procent. Vyplývá to z údajů analytické firmy Gartner.

Ilustrační foto.

Prodej počítačů ve třetím čtvrtletí klesl o 1,7 procenta

San Francisco - Dodávky osobních počítačů na trhy v období červenec až září klesly meziročně o 1,7 procenta na 78,5 milionu. Vyplývá to z údajů, které v noci na dnešek zveřejnila výzkumná společnosti IDC. Prodej počítačů se snížil již desáté čtvrtletí za sebou. Pokles byl však výrazně nižší, než IDC očekávala, a to díky oživení v USA a západní Evropě.

Samsung Galaxy S5

Samsung čeká pokles zisku o 60 procent. Kvůli slabému prodeji chytrých telefonů

Soul - Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics očekává za třetí čtvrtletí pokles zisku o téměř 60 procent na nejnižší hodnotu za více než tři roky. Důvodem je slabý prodej chytrých telefonů. Výhled prodeje chytrých telefonů na čtvrté čtvrtletí je zatím podle dnešního prohlášení společnosti nejistý a za celý rok by tak Samsung mohl vykázat první pokles zisku od roku 2011.

Ilustrační foto.

Hewlett-Packard se rozdělí na dvě části

New York - Americká technologická společnost Hewlett-Packard se rozdělí na dvě části - jedna se zaměří na osobní počítače a tiskárny, druhá pak na technologické služby, jako je ukládání dat, servery a software. Cílem tohoto kroku je zlepšení ziskovosti, uvedla firma, která hodlá v rámci restrukturalizace zároveň zrušit dalších 5000 pracovních míst. Akcie Hewlett-Packard v první reakci na oznámení přidávaly více než čtyři procenta.

Ilustrační foto.

Lenovo Group koupil divizi IBM zaměřenou na levné počítačové servery

Peking – Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo Group ve středu dokončí akvizici jedné z divizí americké technologické společnosti IBM, která se zaměřuje na levné počítačové servery. Konečná prodejní cena bude činit 2,1 miliardy dolarů (asi 46 miliard Kč), což je o trochu méně, než původně uváděných 2,3 miliardy dolarů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Počítač. Ilustrační snímek.

Samsung ukončí prodej laptopů v Evropě

Soul - Jihokorejská společnost Samsung Electronics ukončí prodej laptopů v Evropě, včetně modelu s operačním systémem od Googlu Chromebook, který dříve patřil mezi nejprodávanější ve své kategorii. Uvedla to na svých stránkách BBC. Firma nevyloučila, že by k podobnému kroku mohla přistoupit i na jiných trzích.

Ilustrační foto.

Pokles světového trhu s osobními počítači se zastavil

Stamford - Celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním druhém čtvrtletí díky oživení poptávky ve vyspělých zemích stouply meziročně o 0,1 procenta na 75,8 milionu přístrojů. Ukončily tak dva roky trvající pokles. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner. Podle konkurenční výzkumné firmy IDC sice dodávky pokračovaly v poklesu, jeho tempo však bylo nejpomalejší za dva roky.

Ilustrační foto.

Zisk Googlu vzrostl o tři procenta, zaostal však za očekáváním

San Francisco - Americké internetové společnosti Google vzrostl v prvním čtvrtletí zisk o tři procenta na 3,45 miliardy USD (68,6 miliardy Kč). Výsledky však zaostaly za očekáváním kvůli poklesu cen za reklamu, růstu výdajů za nové zaměstnance a investicím do odvážných myšlenek.

Ilustrační foto.

Amazon.com představí vlastní chytrý telefon

New York – Největší internetový obchod na světě Amazon.com se chystá v letošním druhém pololetí spustit vlastní chytrý telefon. Sdělily to zdroje listu Wall Street Journal obeznámené s plány společnosti. Amazon.com by tak vstoupil na vysoce konkurenční trh, který ovládají přední světoví výrobci smartphonů Apple a Samsung.

Jay Leno (vlevo) a Jimmy Fallon.

Jay Leno končí po 22 letech ve slavné talk show Tonight Show

Los Angeles – Po 22 letech odchází ve čtvrtek jeden z nejpopulárnějších amerických televizních komiků a moderátorů Jay Leno ze známého pořadu Tonight Show. Třiašedesátiletého Lena, který převzal v roce 1992 štafetu od legendárního Johnnyho Carsona, nahradí devětatřicetiletý Jimmy Fallon.

Ilustrační foto.

Sony a Lenovo prý jednají o spolupráci v oboru počítačů

Tokio – Japonská společnost Sony jedná s čínskou firmou Lenovo o možném vytvoření společného podniku, který by zahrnoval zahraniční aktivity její ztrátové divize osobních počítačů Vaio. Informovala o tom dnes japonská televize NHK.

Ilustrační foto.

Google prodává Motorolu čínské Lenovo za 2,9 miliardy dolarů

San Francisco - Americký technologický gigant Google prodá teprve nedávno koupeného výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility čínské společnosti Lenovo Group. Obě společnosti to oznámily ve středu večer. Motorolu prodá Google za 2,9 miliardy dolarů (58,5 miliardy korun) a ztrátové přítěže se zbavuje s vysokou účetní ztrátou. Dosud největší čínská akvizice v technologickém sektoru je pro Lenovo příležitostí uplatnit se na americkém a globálním trhu po osobních počítačích i na silně konkurenčním poli mobilních přístrojů.

Ilustrační foto.

Globální odbyt počítačů loni klesl o rekordních deset procent

San Francisco  – Celosvětový odbyt osobních počítačů se v loňském roce propadl o rekordních deset procent. Vyplývá to z nejnovějších odhadů výzkumných společností IDC a Gartner. Poptávka po počítačích je již delší dobu pod tlakem kvůli přesunu zájmu spotřebitelů k chytrým telefonům a počítačovým tabletům.

Ilustrační foto.

Spotřeba stolních počítačů klesla za pět let o polovinu

Praha – Spotřeba elektrické energie u stolních počítačů klesla za posledních pět let o polovinu. U nových přenosných PC je proti starším desktopům zhruba pěti až desetinová. Vyplývá to ze studie výrobce mikroprocesorů Intel a serveru Notebooky.cz

Ilustrační foto

Prodej počítačů klesl o 18 procent na 245.233

Praha – Prodej počítačů na českém trhu ve třetím čtvrtletí klesl meziročně o 18 procent na 245.233 kusů. Za propadem stojí příklon uživatelů k mobilním tabletům i vysoké ceny ultrabooků. Vyplývá to z údajů analytické firmy Gartner.

Ilustrační foto.

Počítače čelí ostré konkurenci tabletů. Prodeje spadly nejníž za pět let

San Francisco - Světový prodej osobních počítačů ve třetím čtvrtletí pokračoval v rekordně dlouhém propadu již šestým kvartálem po sobě a byl pro letní čtvrtletí nejnižší za pět let. Prvenství na globálním trhu si zachovala čínská Lenovo Group, přestože na svém domácím trhu zaznamenala prudký pokles. Sdělila to výzkumná společnost Gartner.

Ilustrační foto

Vedení BlackBerry chce urychlit prodej podniku

Toronto - Vedení ztrátového kanadského výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry se snaží urychlit prodej podniku. Dohoda o prodeji by tak mohla být hotova do listopadu. Informoval o tom list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Ilustrační foto.

Jak nakupovat počítač z druhé ruky

Počítače a notebooky rychle ztrácejí svou hodnotu. Pokud sháníte nový notebook, můžete výrazně ušetřit nákupem zánovního zařízení tzv. z druhé ruky. Takový nákup ale nemusí být jednoduchý. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, jak bez problémů a zbytečného rizika koupit použitý počítač.

Ilustrační foto.

Jak nakupovat počítač z druhé ruky

Počítače a notebooky rychle ztrácejí svou hodnotu. Pokud sháníte nový notebook, můžete výrazně ušetřit nákupem zánovního zařízení tzv. z druhé ruky. Takový nákup ale nemusí být jednoduchý. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, jak bez problémů a zbytečného rizika koupit použitý počítač.

Ilustrační foto. Auto není trezor.

Nezavřel si okna u auta a přišel o notebook

Povrly – Vinou nepozornosti nebo závady nechal majitel auta Škoda Octavia otevřená všechna čtyři okna. Procházející zloděj neodolal pokušení a ukradl mu z kufru služební notebook.