Kreativ

ŠTÍTEK: Klement Gottwald

Jak se bude jmenovat? Nová divadelní budova v Jízdecké ulici má být hotova do příštího léta, na podzim 2014 se má otevřít

Havlovo divadlo Plzeň mírně odkládá

Plzeň - Primátor Martin Baxa (ODS) brzdí se svým nápadem pojmenovat po Václavu Havlovi nové plzeňské divadlo. Myšlenka se ne všem líbí a prosadit ji nebude zřejmě tak jednoduché.

Pražská KSČM a Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ) uctili při příležitosti 65. výročí tzv. Vítězného února, komunistického převratu v roce 1948, památku prezidenta Klementa Gottwalda u jeho hrobu v Praze.

Puč? Ne, únorový převrat byl legální, tvrdí členové KSČM

Břeclavsko – Právě jsem se vrátil z Hradu! Těmito slovy zahájil před 65 lety Klement Gottwald svůj projev na Staroměstském náměstí. Oficiálně jím ohlásil nástup socialismu a nastolení diktatury. Puč, nebo legální cesta k moci? Na událost se podívali i členové komunistické strany oslovení Břeclavským deníkem.

Pražská KSČM a Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ) uctili při příležitosti 65. výročí tzv. Vítězného února, komunistického převratu v roce 1948, památku prezidenta Klementa Gottwalda u jeho hrobu v Praze.

Komunisti uctili Gottwalda, akci provázel hlasitý nesouhlas odpůrců

Praha – Hádky, hlasité projevy nesouhlasu i strkanice mezi komunisty a jejich odpůrci provázely dnes na Olšanských hřbitovech v Praze uctění památky komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Akci organizovali tradičně u příležitosti komunistického převratu v roce 1948 pražští komunisté a členové svazu mladých komunistů. Asistovala i policie.

Ilustrační foto

Komunisté si připomenou 65. výročí února 1948

Praha - Komunisté i jejich odpůrci připomenou 65. výročí, které dnes uplynulo od komunistického převzetí moci v bývalém Československu. Protestní shromáždění s názvem Nedovolme návrat komunistů se má v pozdním odpoledni uskutečnit na Staroměstském náměstí v Praze.

VÍTĚZNÝ ÚNOR. Na zbytky železné opony lze narazit v českém pohraničí ještě dnes. Tento kotouč ostnatého drátu pochází ze zaniklé obce Mnich u Nové Bystřice.

Na pražském Újezdu lidé uctili památku obětí komunismu

Praha – Zhruba stovka lidí si na pražském Újezdu připomněla oběti komunistického režimu, dnes v předvečer 65. výročíjeho nástupu k moci. Vzpomínková akce se konala pojedenácté. Uctila památku 8000 lidí, kteří přišli během komunistické diktatury o život, i další, jejichž osudy poznamenal. K pomníku obětí režimu položili lidé desítky svíček a květin.

VÍTĚZNÝ ÚNOR. Na zbytky železné opony lze narazit v českém pohraničí ještě dnes. Tento kotouč ostnatého drátu pochází ze zaniklé obce Mnich u Nové Bystřice.

Pietní shromáždění i konference připomenou 65. výročí února 1948

Praha – Především pietní i protestní shromáždění připomenou v pondělí 65. výročí komunistického převzetí moci v bývalém Československu. Uskuteční se také konference, která se má zabývat vlivem současných komunistů necelé čtvrtstoletí po pádu jejich režimu.

Zástupci protikomunistických občanských iniciativ uspořádali pod "Gottwaldovým" balkónem u paláce Kinských na pražském Staroměstském náměstí briefing k začátku akcí připomínajících 65. výročí počátku komunistického režimu.

Komunismus do 21. století nepatří, zaznělo na akci k výročí února

Praha - Především upozornit na to, že komunismus do 21. století nepatří, měla dnešní akce na pražském Staroměstském náměstí, která se uskutečnila při příležitosti nadcházejícího 65. výročí komunistického převratu z roku 1948. V mrazivém počasí se sešla necelá desítka protikomunistických aktivistů. Chtěli také upozornit na další akce, které při této příležitosti pořádají, například na protest proti návratu komunistů k moci, který se na Staroměstském náměstí uskuteční v pondělí večer.

Ilustrační foto

Chrudimští se za generála nestydí, na pomník přispějí

Chrudim - Město Chrudim přispěje pěti tisíc korunami na vznik pamětního kamene věnovaného generálovi Ludvíku Svobodovi. Pomník bude odhalen 9. března v Hroznatíně na Třebíčsku, kde se generál a pozdější československý prezident narodil.

NA VÝSTAVĚ v náchodském muzeu jsou k vidění i předměty, které provázely všední život v letech 1948-1989.

Ukazují, jak se budovaly zítřky

Náchod /FOTOGALERIE/ -  Mixéry a vysavače, které používaly ženy snad v každé domácnosti, starý fotografický přístroj Flexaret, kotoučový magnetofon, rozhlas po drátě, horské sluníčko nebo přístroj s typickým oranžovým balónkem, kterým lékaři měřili tlak.

Tomáš Baletka.

Baletka: Pečujeme o pět kilometrů archiválií. Občas žasnu, co tady máme

Valašské Meziříčí /ROZHOVOR/ – Tomáš Baletka patří k lidem, pro které se celoživotní záliba stala profesí. Jedenačtyřicetiletý historik a archivář z Valašského Meziříčí zároveň potvrzuje rčení o tom, že jablko nepadá daleko od stromu. A že historie nemusí nutně být nezáživná věda plná letopočtů a kdysi slavných jmen, z nichž mnohá dnes už nikomu nic neříkají.

Jaroslav Koribský

Zeman je pro mne menší zlo, vysvětloval volbu člen ODS

Olomoucký kraj – „Budu volit Miloše Zemana, protože z obou kandidátů je to menší zlo," měl při druhém kole prezidentských voleb jasno šestapadesátiletý Jaroslav Koribský, který před 37 lety přišel ze Slovenska do Prostějova.

Marie Tolarová z Tachova zažila všech deset československých a českých prezidentů.

Žena pamatuje všechny prezidenty a říká: Klaus udělal blbost s amnestií

Tachov /ROZHOVOR/ - Zažila všech deset prezidentů Československa a později i samostatné České republiky. Když zemřel první z nich, Tomáš Garrigue Masaryk, bylo jí tehdy patnáct let. Byl to podle ní správný prezident a doposud nejlepší, jakého jsme kdy měli. S lidmi to vždy myslel dobře.

Ve věži kostela sv. Martina v Radomyšli bylo objeveno tajemné pouzdro. Ve čtvrtek 25. října bylo na úřadě v Radomyšli otevřeno.

Nejzajímavější události roku 2012

Strakonice – Přinášíme vám poslední čtvrtou část ohlédnutí za událostmi uplynulého roku tak, jak se odvíjely na stránkách Strakonického deníku.

Rudolf Slánský

Debata připomněla Slánského konec

Plzeň – Revoluce požírá své děti. Tímto rčením z Francie osmnáctého století by se dal charakterizovat proces, který přesně před šedesáti lety začal v pražské soudní síni na Pankráci.

Drahomír Strnadel zahajuje přednášku o frenštátském rodákovi Záviši Kalandrovi.

Kdo to byl Záviš Kalandra?

Frenštát pod Radhoštěm - Splatili jsme dluh, který jsme měli. Tak vnímají zástupci města Frenštát pod Radhoštěm umístění pamětní desky věnované Záviši Kalandrovi na budovu Základní školy Tyršova.

Sídlo KSČM v centru Prahy. Ilustrační foto

Komunisté jsou zpátky. Komu to vadí a proč?

Praha /INFOGRAFIKA/ – Bude Česká republika zase rudá, budou se děti učit o spravedlivém Klementu Gottwaldovi a v ředitelnách se objeví busty V.I. Lenina? Těsně poté, co jsme si připomněli 23. výročí listopadové revoluce, se vynořily podobné otázky, a to v souvislosti s podobou krajských vlád.

Demonstrace k listopadovým událostem v roce 1989. Ilustrační foto.

Dvě třetiny lidí by znovu vyšly do ulic

Přerov /ROZHOVORY/ – Třiadvacet let po pádu komunismu je podle aktuálního průzkumu, který prováděla společnost SANEP k výročí 17. listopadu, nespokojeno s aktuální politickou situací devět z deseti Čechů. Dvě třetiny populace se dokonce domnívají, že je čas opět vyjít do ulic.

Socha Bohumila Hrabala se stěhovala na radnici

Hrabalovu plastiku přestěhovali na zimu 
do vestibulu nymburské radnice

Nymburk - Dubová plastika spisovatele Bohumila Hrabala sedícího na lavičce se svými kočkami, dílo sochaře Michala Járy v životní velikosti, se z náměstí Přemyslovců stěhovala do vestibulu radnice. Vlastně jen o pár desítek metrů. Aby na dřevo nepůsobily negativně vlivy počasí.

Ilustrační foto.

Voliči KSČM jsou omezení idioti, stálo na webu brněnských komunistů

Brno - Internetovou stránku brněnských komunistů napadli hackeři z hnutí Anonymous. Umístili na ně nápis, podle něhož jsou voliči KSČM „omezení idioti". Změna tohoto webu je zřejmou reakcí na úspěch komunistů v krajských volbách. Téměř v celé republice získali více hlasů než ve volbách v roce 2008. Na západě Čech ve dvou krajích vyhráli.

Čestné občanství Dagmar Lieblové předal starosta Kutné Hory Ivo Šanc.

Nová kniha seznámí s čestnými občany Kutné Hory

Kutná Hora – Kniha Čestní občané města Kutná Hora, která vyjde příští rok, je historicky prvním titulem, který v časové posloupnosti zmapuje čestné občany města. Jejím autorem je kutnohorský kronikář Lukáš Provaz.

Projekt „Nuselák aka graffiti“, v rámci kterého měli přední streetartoví umělci pokrýt pilíře největšího pražského mostu svými malbami, byl definitivně zrušen.

Škoda, graffiti na pražském „Nuseláku" nebude

Praha /ANKETA/  - Projekt „Nuselák aka graffiti", v rámci kterého měli přední streetartoví umělci pokrýt pilíře největšího pražského mostu svými malbami, byl definitivně zrušen. Vyjednávajícím stranám se nepodařilo dospět k domluvě.

Josef Cepek

Josef Cepek: Osudy těch lidí bychom neměli zapomínat

Bruntál, Krnov /ROZHOVOR/ - Historik Josef Cepek je vyhlášeným lokálním patriotem bruntálského okresu. Nikdy nezapomene, kterak zde 25. září 1957 v 18.40 hodin vystoupil z vlaku a poprvé se rozhlédl po bruntálském nádraží, řka: „Proboha, kde to jsem?"

Zemřel Zápotocký. Pod tribunou stáli mimo majora Popelky (třetí zleva) lidové milice spolu s představiteli státu a strany.

Poslední loučení s prezidenty

Bruntál - Oslavy osmistého výročí založení Bruntálu se blíží, k jubilejnímu roku 2013 se chystá řada akcí. Jednou z připomínek výročí je i tento seriál historických fotografií.

Členka Sokola Vlasta Peštová s dětmi

Od roku 1945 sokolkou: Pohyb a sokol je můj život!

Praha /ROZHOVOR/ – Vlasta Peštová vstoupila do tělovýchovné organizace Sokol v roce 1945. Tři roky poté se zúčastnila prvního všesokolského sletu. Sokolské slavnosti se bude účastnit také letos, šedesát čtyři let po své „premiéře". Jejích osmasedmdesát let by jí tipoval málokdo. Stále je velmi aktivní, se svým manželem každé ráno cvičí a také trénuje mladé sokoly. Pražskému deníku Peštová říká: „Pohyb a sokol je můj život."

Členka Sokola Vlasta Peštová s dětmi

Od roku 1945 sokolkou: Pohyb a sokol je můj život!

Praha /ROZHOVOR/ – Vlasta Peštová vstoupila do tělovýchovné organizace Sokol v roce 1945. Tři roky poté se zúčastnila prvního všesokolského sletu. Sokolské slavnosti se bude účastnit také letos, šedesát čtyři let po své „premiéře". Jejích osmasedmdesát let by jí tipoval málokdo. Stále je velmi aktivní, se svým manželem každé ráno cvičí a také trénuje mladé sokoly. Pražskému deníku Peštová říká: „Pohyb a sokol je můj život."