Kreativ

ŠTÍTEK: Klement Gottwald

Noc na Karlštejně v podání mosteckých herců.

Divadlo chce hrát ještě za sto let

Most - V Mostě skončila největší narozeninová párty. Divadlu bylo 100 let. „Přeji mu do dalšího století, aby vydrželo,“ prohlásil šéf divadla Jiří Rumpík.

Novorozeně. Ilustrační foto.

Ministerstvo chce zrušit kojenecké ústavy

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) plánuje zakázat umisťování batolat do kojeneckých ústavů. O děti ve věku do tří let, které žijí v problémových rodinách, by se starali pěstouni, nebo by rodičům s výchovou pomohl asistent.

Klement Gottwald.

Gottwald zůstane čestným Třebíčanem

Třebíč – Prvním čestným občanem města Třebíče se v roce 1875 stal autor prvních dějin města Adolf Kubeš. Letos, tedy po sto šestatřiceti letech, toto ocenění získají historik a pedagog Rudolf Fišer a lékař Josef Nováček.

Oslavy 870. výročí Kvasic, Eva Marie Hönigschmid byla oceněna za přínos svých předků k rozvoji obce

Čestné občanství? Pro obce už přežitek

Kroměřížsko – Čestný občan. Stále prestižní statut udělovaný význačným osobnostem? Nebo spíš přežitek minulých režimů? Například starosta Kvasic Lubomír Musil se přiklání k té druhé variantě.

Na výstavě o století voleb u nás si lze vyzkoušet roli řečníka před velkým shromážděním.

SLOUPEK: Výstava lepší než učebnice dějepisu

Praha - Výstavu o stoleté historii voleb na našem území umístilo Národní muzeum do Národního památníku na Vítkově. Nebyla to špatná volba: jde o místo plné symboliky, jednak z dob počátku našeho novodobého státu, jednak z dob nesvobody.

Ilustrační foto.

TÉMA: Čestní občané

Mají je všude. Osobnosti, které něčím vynikají nebo významně prospěly obci. Často se však na ně zapomíná. Rozhodli jsme se proto, že alespoň některé z nich vám připomeneme v článku.

Česká škola v obci Dolní Bludovice kolem roku 1930.

Školu Frýdecká projektoval hudebník Babuška

Havířov – Mezi nejstarší školy v Havířově patří Základní škola a Mateřská škola ve Frýdecké ulici. Její sídlo bylo slavnostně otevřeno před pětaosmdesáti lety v srpnu 1926.

Ilustrační foto.

Hledá se čestný Kutnohorák

Kutná Hora – Znáte osobnost, která si zaslouží titul čestný občan Kutné Hory? Neváhejte a spěchejte s jeho jménem do Vlašského dvora. Kutnohorská radnice se totiž rozhodla opět rozdávat čestné diplomy a plakety.

PRVOMÁJOVÉ OSLAVY proběhly na Pláních v recesistickém duchu.

Ať žije 1. máj, volali soudruzi

Pláně pod Ještědem /FOTO/ – Prvomájové oslavy i s průvodem, recitací či návštěvou socialistických režimních špiček. Takový byl první máj na chatě na Pláních nedaleko Ještědu, kam se úspěšná akce přesunula ze Světlé pod Ještědem.

PRVOMÁJOVÉ OSLAVY proběhly na Pláních v recesistickém duchu.

Ať žije 1. máj, volali soudruzi

Pláně pod Ještědem /FOTOGALERIE/ – Prvomájové oslavy i s průvodem, recitací či návštěvou socialistických režimních špiček. Takový byl první máj na chatě na Pláních nedaleko Ještědu, kam se úspěšná akce přesunula ze Světlé pod Ještědem.

Klement Gottwald na dobové stokoruně.

Čestným občanem je i Gottwald

Žďársko – V posledních pěti letech přibylo do seznamů osob, jimž byla udělena městy v okrese Žďár nad Sázavou čestná občanství, sedm jmen.Je mezi nimi i prezident Václava Klaus. Častěji ale oceňují radnice místní rodáky.

NECENZUROVANÝ SNÍMEK. Předseda KSČ a předseda vlády Klement Gottwald při projevu na Staroměstském náměstí v Praze, kam komunisté svolali 21. února 1948 nátlakovou demonstraci.

Žďárští žádají: vyškrtněte Gottwalda

Veselý Žďár – Klement Gottwald čestným občanem. Tato skutečnost leží některým obyvatelům obce Veselý Žďár na Havlíčkobrodsku natolik v žaludku, že se proti tomu rozhodli protestovat.

Ringgasse na přelomu 19. a 20. stol.

Příběhy domů povypráví nová výstava

Hodonín /NA VÝSTAVU DO MUZEA/ - Vernisáží třetího března 2011 v 17 hodin bude v Masarykově muzeu v Hodoníně, v prostorách zámečku, zahájena výstava s názvem Příběhy hodonínských domů.

Po komunistech v Přerově zbyla spousta děl, která vystihují duch reálného socialismu

Co zbylo v Přerově po komunistech? I nahá žena se srpem

Přerov – Od komunistického puče, který 25. února 1948 tragicky změnil dějiny poválečného Československa, uplyne zítra třiašedesát let. Přestože jsou časy, kdy lidé povinně chodili do průvodů a jejich životy organizovala jediná strana, dávno pryč, v Přerově duch doby stále nevyčpěl.

J. V. Stalin a Klement Gottwald na propagandistickém plakátu z padesátých let 20. století.

Klement Gottwald dále figuruje mezi čestnými občany

Kutnohorsko - Ač by se mohlo zdát, že titul „čestný občan“ je něco výjimečného a že každé město si tedy vede pečlivou evidenci, komu vzdá poctu jej užívat, nemusí to být vždycky tak úplně pravda.

Ilustrační foto

Opravdu chtějí Kutnohořané Gottwalda za spoluobčana?

Kutnohorsko /ANKETA/ – Ač by se mohlo zdát, že titul „čestný občan“ je něco výjimečného a že každé město si tedy vede pečlivou evidenci, komu vzdá poctu jej užívat, nemusí to být vždycky tak úplně pravda.

Spisovatel Jaroslav Pospíšil

Jaroslav Pospíšil: Byli jsme dětmi tehdejší doby

Zlín – Milovníci české literatury faktu jeho jméno dobře znají a knihy, pod nimiž je podepsán, čtou s velkým zájmem. Jak by také ne, spisovatel a právník Jaroslav Pospíšil, o němž je řeč, se ve svých pracích nebojí pouštět do kontroverzních témat a nezřídka díky nim měnit pohled svých čtenářů na dějinné události dvacátého století.

Petr Sáha

Týden očima redaktorů Zlínského deníku

Zlín - Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně bojuje za finance i renomé školy, socha Klementa Gottwalda, problémy s obsazeností mateřských škol a původ Valašska:podívejte se na vybrané události očima redaktorů Zlínského deníku.

Klement Gottwald.

Gottwald leží 20 let v garáži. Co s ním?

Zlín – Třicet let stávala na travnaté ploše mezi Priorem a nyní nově vybudovaným Kongresovým centrem. Chodili kolem ní desítky tisíc Zlíňanů a dalších návštěvníků města. Nyní je schovaná v garáži v areálu Státního okresního archivu ve Zlíně Klečůvce.

Jiří Veber

Čestné občanství i pro Vebera. Už ho má třeba Dopita

Šumperk – Udělení čestného občanství in memoriam evangelickému duchovnímu Jiřímu Veberovi navrhují šumperští radní. Návrh na svém posledním říjnové zasedání budou schvalovat zastupitelé. Jiří Veber, který minulý týden zemřel ve věku 88 let, se stal osobností šumperských událostí Sametové revoluce v roce 1989.

Klement Gottwald.

Muzeum získalo bronzové sochy Lenina a Gottwalda

Vyškov Zastupitelé okresního města na svém posledním zasedání rozhodli o darování bronzových soch Klementa Gottwalda a Vladimíra Iljiče Lenina Muzeu Vyškovska. Obě sochy byly po odstranění z míst, kde stály, uložené v požární zbrojnici vyškovských dobrovolných hasičů.