Kreativ

ŠTÍTEK: Klement Gottwald

Ivan Pavelek

Henlein ano, Gottwald ne?

Někteří zastupitelé Nového Jičína by rádi zrušili čestné občanství Nového Jičína Konradu Ernstu Eduardu Henleinovi, nacistickému pohlavárovi, který byl uznán koncem 2. světové války jako válečný zločinec.

Ivan Pavelek

Henlein ano, Gottwald ne?

Někteří zastupitelé Nového Jičína by rádi zrušili čestné občanství Nového Jičína Konradu Ernstu Eduardu Henleinovi, nacistickému pohlavárovi, který byl uznán koncem 2. světové války jako válečný zločinec.

Archivní snímky Sokola.

FOTO: Pohlednice se známkami prezidenta Beneše vydává zajímavá svědectví

Rubrika „Čtenář reportér“ vás baví a z toho máme velkou radost. Získáváme řadu zajímavých příběhů. Jako tento. Díky spolupráci s Českou obcí sokolskou k nám doputovala poněkud „okousaná“, ale velmi zajímavá pohlednice z roku 1947. O adresátce nám napsala její vnučka - Lenka Čápová. Není bez zajímavosti, že organizační geny se v tomto případě přenesly. I Lenka Čápová je velmi aktivní při organizaci dění v obci a vše pečlivě fotodokumentuje. Její manžel Tomáš zase moderuje řadu společenských akcí v obci.  

Radim Kopáč

Praha ožralá. Je to v nás jako v koze, říká autor knihy o hospodách Radim Kopáč

Literární a výtvarný kritik, ale také editor a kurátor Radim Kopáč stojí za vznikem řady pozoruhodných knížek, které se zabývají periferií české kultury minulých dvou až tří staletí. Výmluvné jsou už jejich názvy: Velká kniha o prdu, Vrchlický erotický, Nevěstince a nevěstky, Ve slastné tísni klína, Praha erotická či Pijácká čítanka. 

Manifestace proti atomovému zbrojení dne 10. 4. 1958 na náměstí Přemysla Otakara II. (v té době náměstí Klementa Gottwalda).

FOTO: Únorový puč připomíná série fotek z prorežimní demonstrace

Výročí komunistického převratu v Československu dnes připomnělo Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě na svém Facebooku sérií fotografií ze svých sbírek z manifestace proti atomovému zbrojení, která se na náměstí Přemysla Otakara II. - tehdy náměstí Klementa Gottwalda - konala 10. dubna roku 1958. "I takovéto akce byly 'výdobytkem' revolučního dění, které vyvrcholilo 25. února 1948," podotkli vysokomýtští muzejníci.

Začala demolice zchátralého Petříkova mlýna.

Petříkův mlýn jde k zemi. Místo něj má stát tělocvična

/FOTO/ Do zchátralého Petříkova mlýna v Letohradu se zakousl bagr, srovná ho se zemí. Členitý objekt na okraji města u frekventované silnice už dlouho nebyl pro Letohrad dobrou vizitkou. Příslovečnou poslední kapkou byl požár před osmnácti lety, při kterém mlýn vyhořel do základů.

Prvorepubliková legenda - cukrárna Myšák.

Cukrárna Myšák: podnik s prvorepublikovým geniem loci

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Mlsat jako za První republiky mohou Pražané od roku 2008 ve znovu otevřené cukrárně Myšák. Ta stojí na stejném místě jako původní podnik Františka Myšáka z roku 1911 ve Vodičkově ulici. I díky němu byla Praha před válkou považována za cukrářskou velmoc.

Legendární házenkářský trenér Jiří Zerzáň

Zerzáň o odřeknutí účasti na MS: Mladí lidé jsou nezodpovědní. Strašná chyba

Byl to pro něj menší šok. Legendární trenér Jiří Zerzáň se těšil, že si vychutná letošní mistrovství světa házenkářů v Egyptě, se zájmem se podívá nejen na zápasy a bude fandit českého národního týmu. Úterní odřeknutí účasti na vrcholné akci, které schválila svazová exekutiva, nejen někdejšího veleúspěšného kouče nepříjemně zaskočilo.

Znovuobnovení vysoké pece č. 2, která byla dočasně odstavena z důvodu poklesu poptávky v důsledku pandemie koronaviru v Ostravě, 8. září 2020.

Pekelná nádhera. Podívejte se, takto vypadá odpich vysoké pece v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Vypouštění čili odpich vysoké pece s ohnivě zbarvenou lávou a rojem jisker charakterizuje Ostravu stejně, jako (dříve) vozíky uhlí a otáčející se kola těžních věží šachet. Pece společnosti Liberty Steel pojmou téměř dva tisíce kubíků surového železa. A běží v podstatě nonstop. Pavel Blažek tu pamatuje ještě minulé doby, kdy huť nazývali po prvním komunistickém prezidentovi a fasovali tu slabé osmistupňové pivo.

Horníci oslavili 70. výročí Lánské akce.

OBRAZEM: Horníci oslavili 70. výročí Lánské akce

/FOTOGALERIE/ Desítka dosud žijících někdejších hornických učňů, kteří pomáhali před sedmdesáti lety budovat republiku, se zúčastnila výroční Lánské akce. Tu původní v roce 1950 uspořádal na zámku v Lánech prezident Klement Gottwald. Jednalo se o celonárodní nábor budoucích dělníků, protože bylo po válce třeba postavit republiku na nohy. Kromě horníků se nabírali do učení i budoucí pracovníci hutí či JZD. Celkem jich tehdy do prvních ročníků nastoupilo 11 400.

Když obejdeme ochoz proti směru hodinových ručiček, postupně se nám otevírají pohledy na pražské dominanty. Národní památník na Vítkově...

Praha chce zahájit proměnu Vítkova. Výtah do Karlína (nejspíš) nebude

Magistrát hlavního města by rád ještě do konce roku zahájil revitalizaci vrchu Vítkov, který leží mezi Žižkovem a Karlínem. Prostor kolem Národního památníku s jezdeckou sochou Jana Žižky má být v budoucnu „moderním parkem 21. století“. Jako první se změní oblast přímo u památníku včetně přilehlého parkoviště, z něhož bude piazzetta pro pořádání různých akcí.

Symboly minulosti. Sochu Gottwalda v Jihlavě strhli v roce 1990.

Milicionář ve skladu, z Gottwalda byly tři děti. I na Vysočině se kácely pomníky

Mocnář skončil v Sázavě, milicionář ve skladu. „Odstranění pomníku jednoho vojevůdce v Dejvicích a mariánský sloup na Staroměstském náměstí vířily hladinu veřejného mínění několik týdnů. Vztyčování pomníků a jejich kácení ale provázejí lidstvo od nepaměti,“ tvrdí brodský historik Miloš Tajovský a uvádí několik příkladů mizejících pomníků a soch, přímo na území Havlíčkova Brodu. Některé se na svých místech sotva ohřály.

Kladská

Kladská: divoká příroda, světoví státníci i z Vídně přivezené domy

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se společně podíváme k hlubokým lesům s neprostupnými bažinami, Tajgou, míst, kde v kyselých vodách rybniční soustavy nahazoval prut první kosmonaut Jurij Gagarin, první československý kosmonaut Vladimír Remek a své kratochvíle zde ve srubech švýcarsko-tyrolského typu a v okolní divoké přírodě prožívali i světoví státníci. Zůstáváme na západě Čech, jen kousek od Mariánských Lázní, a to v Kladské.

Plaketa na domě v pražské ulici Revoluční od 26. června 2020 připomíná filosofa a historika Záviše Kalandru, odsouzeného k smrti v procesu s Miladou Horákovou.

Poslední adresa. Pamětní deska připomíná pohnutý osud Záviše Kalandry

Plaketa na domě v centru hlavního města nově připomíná filozofa a historika Záviše Kalandru, který byl odsouzen k smrti v zinscenovaném procesu s Miladou Horákovou. Tabulku v pátek umístili zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a Kalandrovi příbuzní jako součást projektu Poslední adresa, který upozorňuje na osudy obětí komunistického režimu. Právě byt v paláci Viktoria v Revoluční ulici byl posledním místem, kde Kalandra, od jehož popravy v sobotu uplyne 70 let, žil před svým zatčením.

Sedmadvacátý Slánský obzor je již na světě.

Sedmadvacátý Slánský obzor je již na světě

Společnost Patria, z.s. a slánské Vlastivědné muzeum za finančního přispění Městského úřadu Královského města Slaný vydaly již 27. ročník obnovené ročenky Slánský obzor, která přibližuje historické události našeho regionu. Vedoucí redaktorkou této ročenky je historička a spisovatelka Zora Dvořáková.

Záběr Záviše Kalandry se soudního procesu

Muzejní kukátko: Proces se Závišem Kalandrou

V sobotu 27. června si připomeneme smutné výročí sedmdesáti let od popravy Záviše Kalandry, který se stal obětí komunistické zvůle. Kalandra se narodil 10. listopadu 1902 ve Frenštátě pod Radhoštěm a jeho otec, lékař, Břetislav Kalandra začal roku 1912 působit ve Vsetíně, kam se přestěhoval i s celou svou rodinou. 

Folklórní soubor Libín.

Z dívčího souboru se stala folklórní součást Prachatic

Alena Hattanová založila soubor Libín Prachatice jako dívčí sbor při SPgŠ v roce 1973. Kapelu nahrazoval magnetofon. Časem se nástrojů ujali vyučující hudební výchovy Jindřich Jeřábek, Jiří Vopálka a Václav Svoboda (na snímku při vystoupení u Balatonu s J. Rychtaříkovou), který byl první vedoucí kapely.

Klášterecká Galerie Kryt připomene Miladu Horákovou.

Galerie Kryt v Klášterci připomene Miladu Horákovou

Vážení milovníci historie a umění! V červnu si připomeneme 70. výročí vykonstruovaného procesu se skupinou Milady Horákové  Při této příležitosti si pro vás galerie Kryt přichystala výstavu s názvem Nepřemožená, která vznikla pod taktovkou organizace Člověk v tísni v rámci projektu Příběhy bezpráví.

Průkazy popravených studentů

Hrůzy politických poprav: první oběti dostal na šibenici provokatér, zemřel také

Čtyřiadvacátý květen 1949 se do českých dějin zapsal velmi ponuře jako den, kdy komunisté začali popravovat své politické odpůrce. Ten den po páté ráno vyhasly na dvoře Pankrácké věznice v Praze hned tři lidské životy. Oběšeni zde byli dva mladí studenti Právnické fakulty UK Boris Kovaříček a Karel Bacílek a spolu s nimi ještě agent provokatér Josef Hruška, který je na popraviště vlastně dostal. Sebe tím však nezachránil.

Zábrodský (vlevo) v dresu Spartaku Sokolovo.

Sparťanské hokejové tituly, 1. díl: Za pohár se fasovaly tepláky

Hokejoví fanoušci (nejen) v Praze letos přišli o play-off. Sparta, čekající na devátý mistrovský titul v klubové historii už dlouhých třináct let, se znovu nedočkala. Deník se tak v tomto seriálu rozhodl ohlédnout za předchozími osmi triumfy pražského klubu v nejvyšší soutěži. Začínáme v temných 50. letech, konkrétně v sezoně 1952/1953.

Uherský Brod po únoru 1948

Slunce v únoru

(Uherský Brod po únoru 1948) Od doby, co člověk kráčí po této zemi a snaží se mít vliv na jejím chodu, se v dějinách střídají dvě zásadní období, světla a tmy, pravdy a lži, svobody a porobení. Vždy však není obloha jen slunečná, či tma černočerná.

Kapela The Primitives Group se v Nymburce představila i loni na oslavách výročí Sametové revoluce.

Bolševický puč připomene koncert dvou kapel v kině

/FOTOGALERIE/ V pátek 28. února zahrají od 19 hodin v nymburském kině Sokol dvě kapely, které připomenou výročí komunistického převratu v únoru 1948. Na pódiu se představí kultovní The Primitives Group a domácí legenda Oliverova dálka.