Kreativ

ŠTÍTEK: Klement Gottwald

Václav Klaus.

Čestnými občany měst jsou vedle sebe Gottwald i Klaus

Žďársko – Někdejší prezident Klement Gottwald, protifašističtí bojovníci, již byli po druhé světové válce věznění v lágrech komunistického režimu, anebo Tomáš Garrique Masaryk či armádní generál Ludvík Svoboda. Různé osobnosti nezřídka stojící na opačné straně „barikády“ jsou v seznamech čestných občanů měst žďárského okresu. Nikdo to už příliš neřeší, je to historie, a ta se změnit nedá.

V Záporoží odstranili sochu Lenina, největší na Ukrajině.

Na Ukrajině už Lenina ve městě nepotkáte. Možná v továrně a na návsi

Sochu či jinou památku věnovanou „vůdci světového proletariátu“ Vladimíru Iljiči Leninovi už na Ukrajině nenajdete. Alespoň to tvrdí v rozhovoru pro server Liga předseda ukrajinského Ústavu paměti národa Vladimir Vjatrovič, který shrnul dva roky platnosti zákona o dekomunizaci Ukrajiny.

Jaroslav Ryba.

Komunisté ho nutili, aby se zřekl svého táty sedláka. Neudělal to a musel k PTP

Praha - Jaroslav Ryba se narodil 7. 4. 1932 v Senomatech na Rakovnicku do prosperujícího moderního hospodářství. Krátce po tzv. Vítězném únoru, kdy došlo ke státnímu převratu vedenému komunisty a nastolení vlády jedné strany, byl jeho otec odsouzen jako kulak k pěti letům vězení. Stigma kulackého původu si s sebou Jaroslav Ryba nesl celý život a ovlivnilo to jeho vzdělání, zaměstnání i vojenskou službu. Jaroslav Ryba zemřel po mrtvici v noci na 17. února 2018. Odešel statečný člověk, který odmítal vstoupit nejen do družstva, ale i do strany a byl kvůli tomu režimem stíhán téměř celý život.

Sklad u řeky se stal Leninovi místem prozatímního odpočinku.

Lenin spí v zaprášeném skladu. Už ho můžou rozpustit

Česká Lípa - Třímetrový, čtyři tuny vážící Lenin z Děčínské ulice v České Lípě dodnes leží zaprášený s bojovně vystrčenou pěstí v městském skladu u Ploučnice. Pátrali jsme i po dalších dnes schovaných sochách z předrevolučních let.

Koupí ho někdo?

Bývalé hlavy v dražbě u našich sousedů

Pasov - „Monumentální pomníky někdejších komunistických diktátorů mají být nadcházející sobotu prodány v Gundelfingenu za více statisíců eur," píše pasovská PNP.

Stěhování obrazů do Muzea města Ústí nad Labem.

Našli poklad. Ve sklepě rektorátu ústecké univerzity se skrývaly dva obří obrazy

Ústí nad Labem – Pět metrů na délku a metr padesát na výšku mají dva monumentální triptychy, které při stěhování rektorátu Univerzity J. E. Purkyně do nového kampusu objevili ústečtí muzejníci. Část umělecké výzdoby interiérů bývalé Krajské politické školy KSČ, pro niž byl objekt v 80. letech minulého století vystavěn, ležela ve sklepě budovy v Hoření ulici.

Jiří Padevět.

Jiří Padevět: Po válce jsme byli pachateli my

Zabíjení nevinných obyvatel nacistickými okupanty těsně před koncem války a na druhé straně vraždy a násilí ze msty a jiných pohnutek, kterých se dopouštěli vítězové na poražených vojácích i bezbranných civilistech. Smutná fakta rozdělená podle krajů najdete v obsáhlých průvodcích Krvavé finále a Krvavé léto 1945, jejichž autorem je Jiří Padevět (50), ředitel Nakladatelství Academia.

Jiří Padevět.

Jiří Padevět : Po válce jsme byli pachateli my

Praha - Zabíjení nevinných obyvatel nacistickými okupanty těsně před koncem války a na druhé straně vraždy a násilí ze msty a jiných pohnutek, kterých se dopouštěli vítězové na poražených vojácích i bezbranných civilistech. Smutná fakta rozdělená podle krajů najdete v obsáhlých průvodcích Krvavé finále a Krvavé léto 1945, jejichž autorem je Jiří Padevět (50), ředitel Nakladatelství Academia.

Vodárenská věž Děvín.

OBRAZEM: Prohlédněte si Prahu z vodárenské věže architekta Hubáčka

Praha - Výraznou dominantu smíchovského břehu Vltavy tvoří vyrovnávací věž Děvín, která v letošním roce slaví čtyřicet let od uvedení do provozu. Konstrukce vodárenské věže byla vyprojektována architektem Karlem Hubáčkem jako tři paralelní, vzájemně spojené ocelové válce o výšce 50 metrů a průměru 3,5 metru. Stavba slouží především jako vyrovnávací vodárenská věž, která tlumí vodní rázy v potrubí. Pojďme se z tohoto vzácně otevíraného místa rozhlédnout po okolí.

Vlasta Burian.

Liberec si slavného rodáka neváží. Připomíná ho jen busta a méně známé centrum

Liberec - /GALERIE/ Litomyšl má svého Smetanu, Hradec Gočára. Liberec svého Vlastu Buriana. Že by se ale slavným rodákem bůhvíjak chlubilo, se zrovna říct nedá. Před deseti lety byla sice na radnici odhalena jeho busta, další zdobí foyer Malého divadla, tím ale vše utichlo. I přesto, že právě letos jsme si připomněli 55 let od jeho smrti. Dnes to je přesně 126 let od chvíle, kdy se král komiků v Liberci narodil.

Třímetrovou sochu Klementa Gottwalda přivezl náklaďák do depozitáře Alšovy jihočeské galerie na letišti Planá.

Klementa Gottwalda máme v Plané

Jižní Čechy – Přesně před 64 lety zemřel Klement Gottwald, první komunistický československý prezident. Moc minulého režimu symbolizovala jeho socha v Příbrami. Jak se dostala na k nám na jih?

Třímetrovou sochu Klementa Gottwalda přivezl náklaďák do depozitáře Alšovy jihočeské galerie na letišti Planá.

Klementa Gottwalda máme v Plané

Jižní Čechy – Přesně před 64 lety zemřel Klement Gottwald, první komunistický československý prezident. Moc minulého režimu symbolizovala jeho socha v Příbrami. Jak se dostala na k nám na jih?

Občanský happening k oznámení kandidatury Miloše Zemana v příštích prezidentských volbách

Před Hradem se při happeningu symbolicky sešli všichni prezidenti

Praha - Na pražském Hradčanském náměstí se v pátek sešli všichni prezidenti Československa i České republiky. Stalo se tak při happeningu Institutu pro demokracii 21. Cílem bylo upozornit na internetovou platformu Prezident 21, v které mohou lidé vybírat svého kandidáta na prezidenta. Při happeningu účastníci vytvořili u sochy TGM živý obraz všech prezidentů. Na opačné straně náměstí se pak sešli podporovatelé prezidenta Miloše Zemana a sbírali podpisy pro jeho kandidaturu.

Happening za připomenutí obětí komunistického režimu se konal 25. února před sídlem KSČM v Praze.

Demonstranti v Praze připomněli komunistický teror

Praha - Více než dvacítku pokrvavených hlav v sobotu umístili demonstranti před sídlo KSČM v ulici Politických vězňů. Akce měla symbolizovat oběti komunismu v den výročí komunistického puče v roce 1948. Mluvčí na akci upozorňovali nejen na oběti režimu, ale rovněž mluvili o současné situaci. Akce se mimo jiné zúčastnil literární vědec Martin C. Putna.

Josef Toufar

Smutná výročí: Vítězný únor a umučení Toufara

Česko si během února připomíná několik výročí spjatých s komunismem. Před 69 lety komunisté nastolili vládu jedné strany, která se udržela u moci dlouhých čtyřicet let. Na 25. února ovšem připadá jestě jedno smutné výročí: úmrtí kněze Josefa Toufara, který v roce 1950 zemřel na následky brutálního mučení.

Ilustrační foto.

Lidé u pomníku obětí komunismu uctili jejich památku

Praha - Varování před zapomínáním a relativizováním dějin provázelo páteční vzpomínkovou akci na oběti komunismu, která se popatnácté konala na pražském Újezdě. Desítky příchozích u pomníku obětem komunismu uctily památku tisíců lidí, kteří za komunistické diktatury přišli o život nebo byli jinak poznamenáni.

Také letos byl Krnov místem, kde lidé nezapomínají na oběti zločinů spáchaných ve jménu komunistické ideologie.

Uctili oběti komunismu

Když byla vedoucí úloha komunistické strany v ústavě, musel Vítězný únor povinně slavit každý. Dnes si v Krnově tyto události připomínají lidé spontánně a za účasti politických vězňů.

Příbramský deník.

Co přinesl rok 2016, 3. díl

Příbramsko - Rok 2016 právě končí. Ohlédněte se s námi, jaký to byl rok. Přinášíme vám přehled zásadních událostí v regionu, každý den vzpomínáme na tři měsíce. V tomto vydání Příbramského deníku se ohlédneme na červenec, srpen a září. Co se v tyto měsíce dělo?

Nový Liaz CAS 25K v muzeu

Hasičské muzeum zachránilo stříkačku před sešrotováním

Kočí – Hasičské muzeum v Kočí získalo nový přírůstek do sbírky. Cisternová automobilová stříkačka na podvozku Liaz CAS 25K byla vyrobená v roce 1986. Má nádrž na 2,5 kubíků vody a je v muzeu aktuálně druhým nejmladším exponátem.

Ilustrační foto.

Čestných občanství města udělují jako šafránu

Tachovsko – Udělení čestného občanství je plně v kompetenci měst na základě hlasování zastupitelstva. Ne všechna města na Tachovsku ale možnosti udělovat čestná občanství hojně využívají a když už o této významné poctě uvažují, pak s ohledem, aby svého kroku někdy v budoucnu nemusela litovat.

Liberecká radnice. Ilustrační foto.

Na radnici se bude točit film o Miladě Horákové

Liberec - Liberecká radnice se opět stane kulisou pro historický film. Příští týden sem přijede natáčet filmový štáb scény do připravovaného snímku s názvem Milada, jehož hlavní hrdinkou bude tragická postava českých poválečných dějin, Milada Horáková.

Ivan Váňa na vinici na úpatí mosteckého kopce Špičák, v pozadí Hněvín.

Z Mostu udělal vinařskou oblast. Vizionář Ivan Váňa slaví 75. narozeniny

Most - Dokázal světu, že uprostřed průmyslu se může dařit vínu jako na Moravě. Vinař Ivan Váňa, nositel Ceny města Mostu, dnes slaví 75. narozeniny. Zemědělský inženýr proslul jako zakladatel nových vinic v okolí Mostu, které od 60. let 20. století se svým týmem budoval i na výsypkách, což byl unikát. Váňa dokázal přesvědčit tehdejší režim, že víno na Mostecku má budoucnost. Jeho vize měla úspěch.

Školní družina ZŠ Porubská.

Dvě pamětnice nestačí, škola chce k oslavě 60 let i dobové archiválie

Ostrava – Školní rok 2016/2017 se v ZŠ Porubská 832 začal nést ve znamení oslav 60. výročí jejího založení. Většinu života v této škole – patřící k nejstarším v Porubě – strávily Milena Jedličková a Jiřina Jurcová. Nastoupily před devětatřiceti, respektive osmatřiceti lety.

Vernisáž výstavy fotografa Jana Čepa v Galerii města Přerova

Přerov objektivem Jana Čepa. V galerii začala výstava

Přerov – Byl u celé řady významných událostí, které v posledních desetiletích hýbaly Přerovem. Svým objektivem zachytil atmosféru jazzového festivalu, ale třeba i výstavbu panelových domů na Velké Dlážce nebo bourání sochy Klementa Gottwalda.

Spisovatel Pavel Kosatík besedoval se čtenáři v knihovně

Kdyby mohl přednášet naše novodobé dějiny maturantům spisovatel Pavel Kosatík...

Nymburk - Nymburské knihovně se daří zvát vskutku zajímavé osobnosti našeho kulturního světa. Naposled dorazil Pavel Kosatík. Novinář, scenárista a spisovatel, který má na svém kontě řadu skvělých titulů z oblasti literatury faktu, se představil také jako zábavný vypravěč vybraných kapitol z novodobé české historie, o níž toho ví tolik jako málokdo. 

Klement Gottwald

Turnov sebral občanství Klementu Gottwaldovi

Turnov - Turnov vyškrtl ze seznamu čestných občanů komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a Alexandra Lukiče Cjuru, který se podílel na okupaci Turnova sovětskou posádkou po roce 1968.

Vlevo pétépák Václav Šulista.

Svazy sdružující bývalé "pétépáky" ukončí svou činnost

Praha – Svazy sdružující bývalé příslušníky Pomocných technických praporů, známé jako „pétépáci", ukončí svou činnost. Důvodem je vysoký věk jejich členů. O rozpuštění organizace ke konci roku dnes rozhodli delegáti Českého svazu Pomocných technických praporů – Vojenských táborů nucených prací. Ke stejnému kroku se chystají i moravskoslezská organizace i sám Svaz Pomocných technických praporů – Vojenských táborů nucených prací (Svaz PTP).