Kreativ

ŠTÍTEK: Klement Gottwald

Klement Gottwald v roce 1947 při návštěvě zámku v Náměšti nad Oslavou.

Gottwald už není čestným občanem Třebíče

Třebíč – Napotřetí to vyšlo. Třebíčským pirátům se podařilo rozhýbat ostatní zastupitele k většinové změně postoje. A tak už Klement Gottwald po 74 letech není čestným občanem Třebíče. Do původně zarytého stanoviska zastupitelů včetně lidovců a ODS se promítal i striktní názor radničních právníků či výtky, že návrh usnesení formulovaný piráty není dost vycizelovaný a věcně správný.

Přerov sametový - výstava ke 30. výročí sametové revoluce v přerovské výstavní síni Pasáž. (Foto z instalace výstavy)

Přerov Sametový - výstava nabízí unikátní snímky, recesi i zeď na vzkazy

Revoluční euforie listopadu 1989, zachycená na unikátních dobových snímcích. „Undergroundový koutek“ i s potupnými žádostmi hudebníků o posouzení písňových textů soudruhy. Kultovní samizdat Mašurkovské Podzemné, ale i záběry z koncertů kapely Stará dobrá ruční práce v hospůdce U Olinka, kde se za totality scházeli mladí lidé.

Park před kostelem sv. Bartoloměje ve třicátých letech.

Pohlednice z minulosti: Z botanické zahrady se stal městský park Čermákovy sady

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Devatenácté století bylo v mnoha městech ve znamení zakládání parků, které byly zřizovány především v místech starobylých hradeb. Ty přestávaly sloužit svému účelu, a tak byly odstraňovány. Také v Rakovníku se myslelo na zkrášlování města, a to především v období, kdy byl ve funkci starosty Josef Čermák.

Nádherná květinová výzdoba náměstí na začátku třicátých let.

Pohlednice z minulosti: Náměstí Svobody změnilo svůj název hned několikrát

Kladno /FOTOGALERIE/ - Když se dnes člověka z mladé generace někdo zeptá, kde bylo kladenské Rejdiště, těžko to bude vědět. Ti nejmladší pak budou mít problém i s označením Gottwaldovo náměstí, lidově Gottwalďák. Přitom se pořád jedná o jedno a to samé místo, které musí znát každý Kladeňák, a sice náměstí Svobody.

Ilustrační foto.

Mohelnice se rozroste, názvy ulic navrhne veřejnost

Pět nových ulic pro výstavbu rodinných domů vznikne na severu Mohelnice. Jejich názvy bude navrhovat veřejnost. Od 1. července bude na podatelně městského úřadu umístěna schránka, kam mohou lidé vhazovat lístky s návrhy.

Kolorovaný záběr z filmu natáčeného během procesu s Miladou Horákovou

Po mučivém škrcení Milady Horákové nesmělo zbýt nic, ostatky ani oprátka

Málokterá justiční vražda vzbuzuje i po letech tolik emocí jako smrt Milady Horákové. Česká politička, právnička a bojovnice za práva žen se před 69 lety stala nejenom první ženskou obětí komunistické zvůle, ale také protagonistkou prvního vykonstruovaného monstrprocesu podle sovětského vzoru v Československu.

Rodinné zahradnictví Kefurtů.

Od Gottwalda po Havla. Zahradníka dělal na Hradě šesti prezidentům

Láska k přírodě a půdě a víra v Boha se v jeho rodině dědila z pokolení na pokolení. Narodil se v roce 1934 do evangelické rodiny v Praze-Troji, kde jeho rodiče provozovali zahradnictví. „Kytky jsem miloval už od svého dětství, chodil jsem v Troji po stráních a po zahradě a radoval jsem se z každé první rozkvetlé fialky i z příletu ptáků,“ vzpomíná Václav Kefurt.

Klement Gottwald

Gottwald mizí ze seznamu čestných občanů Moravských Budějovic

Moravské Budějovice - Zastupitelstvo města schvaluje odejmutí čestného občanství Klementu Gottwaldovi. Tak jednoduše zněl návrh usnesení, pro který zvedlo ruku všech dvacet přítomných budějovických zastupitelů na svém pondělním zasedání. Včetně komunisty Lubomíra Binky.

PŘÍVOZ. Náměstí Svatopluka Čecha na počátku 30. let. Prostor před kostelem byl využíván jako tržiště.

TIP Deníku: Komentované procházky Přívozem

/FOTOGALERIE/ V pořadí už třetí letošní komentované procházky pořádají průvodci z ostravského infocentra. Tentokrát zvou všechny zájemce do mnohdy opomíjeného, ale o to zajímavějšího ostravského městského obvodu Přívoz.

Marek Lambora v hlavní roli muzikálu Šakalí léta

Fidlovačka uvede Šakalí léta očima dnešní generace

Muzikálová groteska podle námětu filmu Jana Hřebejka a Petra Jarchovského, povídek Petra Šabacha a s hudbou Ivana Hlase Šakalí léta přichází na jeviště pražského Divadla Na Fidlovačce. Premiéru má už tuto sobotu.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Předseda Senátu Kubera: Lidé si neváží svobody. Totalita může mít nové podoby

Lidé si po 40 letech života v komunismu a 30 let od pádu totalitního režimu podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) přestali vážit svobody. Považují ji za danou a definitivní, což je podle něj nebezpečné. Totalita se většinou nevrací ve svých dřívějších podobách, dnes má nové, pro leckoho přívětivější tváře, ale pořád je stejně krutá, nebezpečná a svobodu a demokracii ohrožující. Předseda horní komory Parlamentu to řekl při dnešním pietním aktu připomínajícím pochod studentů na Pražský hrad v den komunistického puče 25. února 1948.

NECENZUROVANÝ SNÍMEK. Předseda KSČ a předseda vlády Klement Gottwald při projevu na Staroměstském náměstí v Praze, kam komunisté svolali 21. února 1948 nátlakovou demonstraci.

Lidé si připomenou únor 1948 a 50. výročí činu Jana Zajíce

V Česku se dnes uskuteční několik akcí, které připomenou 71. výročí komunistického puče v tehdejším Československu. V Praze se většina z nich koná jako součást festivalu proti totalitě, zlu a násilí Mene Tekel. Ten začíná dnes a potrvá do 3. března. Připomínat se bude také čin Jana Zajíce, který se 25. února 1969 po Janu Palachovi upálil na protest proti letargii, do níž společnost upadala po okupaci vojsky Varšavské smlouvy.

Areál Pragovky. Ilustrační foto.

Vina není dědičná. Jak chtěli komunisté uspořádat oslavu v Pragovce

Mluvčí KSČM a „nová tvář komunistické strany“ Helena Grofová, která neúspěšně kandidovala v loňských volbách do zastupitelstva Prahy 9, nyní udělala reklamu provozovatelům areálu Pragovka Art District s kavárnou na místech bývalé továrny. Majitel podniku odmítl Grofové nápad, aby komunisté zahájili v Pragovce kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

Vítkov.

V památníku na Vítkově je hmatový model. Dočká se vrch reálné proměny?

Žižkovu kromě televizního vysílače dominuje také Národní památník na Vítkově s obří jezdeckou sochou Jana Žižky. Nevidomí návštěvníci tamního muzea se mohou v budově lépe orientovat díky novému haptickému modelu. Ale všichni občané Prahy 3 marně čekají, až si budou moct „sáhnout“ na skutečnou proměnu žižkovského kopce.

Věžový vodojem Praha Kbely - Věžový vodojem se světelným majákem byl postaven v letech 1927 – 1928, podle návrhu ing. arch. Otakar Novotný, autorem čtyř plastik s leteckou tematikou umístěných na plášti reservoáru je akademický sochař Jan Lauda.

Jak jsme žili v Československu. Tento týden ve Kbelích

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vyjde v pátek 8. února, se podíváme do Kbel

Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Nejlepší prezidenti? Masaryk a Havel

Rakovnicko – V rámci oslav 100. výročí založení jsme se zeptali čtenářů Deníku na dvě zásadní otázky týkající se naší historie, ale také v jaké době by chtěli žít. Oslovené osobnosti měly odpovědět na to, kdo byl nejhorším a nejlepším prezidentem. A také, které období bylo za dobu trvání našeho státu to nejpovedenější a které naopak považují za dobu temna.

Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Osobnosti okresu: Masaryk byl nejlepší

Kladensko - V rámci nadcházejících oslav 100. výročí založení Československa položil Deník svým čtenářům otázky týkající se historie naší republiky od jejího vzniku v roce 1918 po současnost.

Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Osobnosti okresu: Masaryk byl nejlepší

Mladoboleslavsko – Prakticky bez výhrad ční nad řadou prezidentů posledních sta let postava T. G. Masaryka. V závěsu za ním následuje Václav Havel. Tak soudí většina okresních osobností v anketně k republikové historii. Naopak jednoznačně propadl Klement Gottwald.

Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

100 let republiky: Masaryk a Havel osobnosti, Gottwald pohroma

Kutnohorsko - Václav Havel nebo Tomáš Garrigue Masaryk byli podle dotazovaných respondentů největšími prezidentskými osobnostmi. Na tom, kdo byl ve staletých dějinách samostatného československého státu největší pohromou, panovala jasná shoda: Klement Gottwald.

Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Nejlepšími prezidenty byli Masaryk a Havel

Nymbursko – V rámci oslav 100. výročí založení jsme se zeptali na dvě zásadní otázky týkající se naší historie. Oslovené osobnosti měly odpovědět na to, kdo byl nejhorším a nejlepším prezidentem. A také, které období bylo za dobu trvání našeho státu to nejpovedenější a které naopak považují za dobu temna.

Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Pohromou pro zemi prý byli všichni komunističtí prezidenti

Benešovsko - Největším ze všech jedenácti mužů, kteří se stali prezidenty Československa, Česka nebo Protektorátu Čechy a Morava, určili respondenti z Benešovska toho úplně prvního - Tomáše Garrigua Masaryka. Zajímavé je, že si někteří vzpomněli i na těžkou a dodnes rozporuplně chápanou roli právníka Emila Háchy během německé okupace.

Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Nejlepšími prezidenty byli Masaryk a Havel

Mělnicko - V rámci oslav 100. výročí založení jsme se zeptali na dvě zásadní otázky týkající se naší historie. Oslovené osobnosti měly odpovědět na to, kdo byl nejhorším a nejlepším prezidentem. A také, které období bylo za dobu trvání našeho státu to nejpovedenější a které naopak považují za dobu temna.

Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Protektorát a socialismus byly pro Československo pohromou

Berounsko - V letošním roce slavíme sté výročí vzniku republiky. Za sto let prošlo samostatné Československo mnoha zlomovými obdobími. Přestože celá desetiletí razili Češi i Slováci heslo „v jednotě je síla,“ na začátku roku 1993 se jejich cesty rozešly a z Československa se staly dva samostatné státy. A která období patří k nejhorším?

NÁVRAT Z EXILU. Slavnostní příjezd prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Staroměstské náměstí.

Jak jsme žili v Československu. Staré Město a Josefov

Pražský deník přináší nový cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden pozveme čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Na procházku po významných momentech let 1918 až 1992. Tentokrát zveme na Staré Město.

Diskuse v Senior pointu Písek.

Náměty seniorů se město snaží řešit

Písek – Členové Rady seniorů nejen kritizují některé záležitosti týkající se prostředí ve městě, ale přicházejí i s podněty. Jedním z nich je úprava prostranství po odstraněném pomníku Klementa Gottwalda.