Kreativ

ŠTÍTEK: National Geographic Society

Jaboticaba je ovocná dřevina rostoucí v oblastech Jižní Ameriky.

Podivné ovoce: Roste z kmene a je prevencí proti rakovině. Pěstovat lze i u nás

Temně fialové kuličky připomínající vzhledem i chutí hrozny umí pozastavit stárnutí, zlepšit imunitu, předcházet kardiovaskulárním onemocněním i vzniku rakoviny. Jsou lahodné, dietní a jejich pojídání podporuje hustotu vlasů. Zřejmě jste je však nikdy neochutnali. Řeč je o jaboticabě, pozoruhodném stromu, jehož plody vyrůstají přímo z kmene.

Doposud byly anakondy považovány za největší hady na světě. Teď ale tým badatelů v Amazonii objevil hada ještě většího. Podívat se na něj můžete v článku.

Z videa mrazí: V pralese našli nového největšího hada světa. Chytili i mini žábu

Badatelé slaví jeden úspěch za druhým. V amazonském deštném pralese se jim podařilo objevit zvířecího rekordmana. Jedná se o dosud nezdokumentovaný druh anakondy, který je pravděpodobně největším a nejtěžším hadem na světě. Kromě toho v Brazílii také našli nejmenší žábu na světě, jež není o moc větší než hrášek.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Mohou savci rodit po celý život?

/55. OTÁZKA/ V současné západní společnosti se často debatuje o tom, kdy by ženy měly mít první dítě - zejména když data ukazují, že průměrný věk prvorodiček roste. Přestože medicína už dokáže téměř zázraky, faktem zůstává, že s přibývajícím věkem plodnost žen klesá. Jak jsou na tom ale zvířecí samice? Mohou rodit po celý život, nebo je to v tomto ohledu ve zvířecí říši stejné jako v té lidské? Na to odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí. 

Lidé, kteří se dožívají vysokého věku, se řídí poměrně jednoduchými a snadno splnitelnými pravidly.

Modré zóny života. Prozkoumejte TOP 5 míst na světě, kde lidé zapomínají umírat

Modré zóny. Tak se nazývají místa nacházející se po celém světě, kde je výrazně nižší výskyt chronických onemocnění. A zároveň jde i o lokality, kde se tamní obyvatelé dožívají vyššího průměrného věku. Stojí za tím často zajímavé skutečnosti. Zavítejte s námi na tato unikátní místa od ostrova Ikaria v Řecku až po polostrov Nicoya v Kostarice a popišme si je blíže.

V Giethoornu panuje klid a přátelská atmosféra

Giethoorn: Jako nizozemské Benátky. Pohádkové městečko bez silnic

Přezdívá se mu nizozemské Benátky. Městečko Giethoorn leží v severovýchodní nizozemské provincii Overijssel a to, co jej činí skutečně výjimečným, jsou ručně vykopané kanály. Na okouzlující atmosféře mu přidávají stezky plné zeleně a domy z 18. století s doškovými střechami. Jezdí se tam hlavně na loďkách či na kolech, nebo se chodí pěšky.

Noční vlakový spoj rakouského dopravce ÖBB na vídeňském hlavním nádraží. Ilustrační snímek

Rozmach nočních vlaků v Evropě: Novinky chystají Rakušané i Italové

Stále víc lidí cestuje v Evropě nočními vlaky. Dokazuje to prudké rozšíření nabídky těchto spojů. Novinky připravuje rakouský dopravce ÖBB, který mimo jiné nabízí luxusní spojení rakouské Vídně a německého Hamburku. K velkému oživení nočních spojů se chystá i italský dopravce Trenitalia, který nakoupí vagony potřebné pro noční spojení měst na Apeninském poloostrově.

Vydavatelství Lonely Planet zveřejnilo seznam top destinací pro rok 2024. Žebříček má 5 kategorií, vždy po 10 místech. Seznamu Best in Travel v kategorii Země vévodí Mongolsko. Hodnotitelé doporučují navštívit tradiční jurty a jízdu na koni krajinou

Trendy v cestování pro rok 2024: Projděte se Prahou, radí uznávaný průvodce

Mongolsko, Španělsko či keňské hlavní město Nairobi. I tato trojice patří mezi nejlepší místa, jaká lze navštívit v příštím roce. Tedy alespoň podle nového seznamu uznávaného vydavatelství cestovních průvodců Lonely Planet. Do žebříčku top destinací pro rok 2024 se dostala také Praha. Podobné hodnocení a tipy na cestování nedávno vydal i National Geographic, v jeho seznamu dominují přírodní krásy a ekologické cestování.

Pardubák Petr Jan Juračka neustále cestuje po světě, odkud vozí neskutečné snímky a záběry.

Pardubický fotograf Juračka má fotku na titulce National Geographic

Velký úspěch se podařil pardubickému fotografovi Petru Janovi Juračkovi. Jeho fotografie z Himaláje je na titulní straně listopadového čísla české mutace prestižního časopisu National Geographic. Stal se tak za 21 let teprve druhým domácím fotografem, kterému se to podařilo.

Velký ohlas vyvolává i tato fotografie, na níž má být taktéž zachycena čupakabra.

Pravda o obávané čupakabře. Legendární tvor sající krev děsí lidi už třicet let

Čupakabra existuje. Minimálně v myslích těch, co v její existenci věří.  Četná svědectví o tom, čeho všeho je čupakabra schopná a jak vypadá, vyplývají z popisu lidí, kteří se s tímto legendárním tvorem údajně setkali. Pravdu o čupakabře se opakovaně rozhodli zjistit vědci. Jejich poznatky jsou velmi zajímavé. Tvorové žijící zejména v Americe tak nepřestávají uchvacovat.

V úterý přijel do Adamova na Blanensku s besedou Sladkovodní giganti známý rybář, cestovatel a dobrodruh Jakub Vágner.

Doma mi od mala tvrdili, že mám místo mozku kapra. Je to ale sumec, říká Vágner

/FOTO, VIDEO/ Na první dobrou by s ním asi ráda měnila spousta lidí. Hlavně děti. Dobrodružné výpravy na různé kontinenty za největšími sladkovodními rybami. Sumci, okouny, exotickými kostlíny nebo arapaimami. Táboření v džungli daleko od civilizace, jízda na kánoi a na prutě ryby, o kterých se běžnému smrtelníkovi může jen zdát. Do Adamova přijel v úterý na besedu známý cestovatel, rybář a dobrodruh Jakub Vágner.

Otevřete s námi pár okýnek vesmíru dokořán.

Nenechte si ujít nové vesmírné číslo National Geographic. Je nadpozemské

Už tento čtvrtek 5. října se na novinových stáncích objeví nové číslo prestižního časopisu National Geographic, které je mimořádně věnováno výhradně vesmíru. Na jeho české verzi se podíleli pracovníci a spolupracovníci Hvězdárny a planetária Brno. Součástí vydání je unikátní mapa hvězdné oblohy s plakátem mlhoviny Sloupy stvoření v podání Webbova kosmického dalekohledu.

Pes pampový je psovitá šelma žijící v Jižní Americe. Řadí se mezi takzvané "falešné lišky". Nyní vědci zaznamenali první případ, kdy se tento druh zkřížil se psem domácím.

Je to liškopes. Experti žasnou, našli první případ křížence falešné lišky a psa

Z podivného nalezence se stala světová vědecká senzace. Před dvěma lety do útulku v Brazílii přijali zvláštně vypadajícího a chovajícího se psa. Nyní vědecká studie definitivně potvrdila, že zvíře je prvním prokázaným případem křížení běžného psa a psa pampového, který patří mezi takzvané „falešné lišky“. „Liškopes“ v sobě mísil vzhled i chování obou druhů. Jejich křížení je podle odborníků překvapením. 

Přestože se může mnoha lidem zdát, že vrcholové výkony už po čtyřicítce čekat nemůžou, opak je pravdou. Ilustrační snímek

Život nekončí se čtyřicítkou. Každý věk přináší nové příležitosti, radí vědci

Přestože se může zdát, že se čtyřicítkou na krku jde život z kopce, fyzička není jako dřív, bez pořádného spánku nejde fungovat a člověk má pocit, že je pozdě začít něco nového, není všem dnům konec. Ačkoliv je stále mnoho oblastí, které nejsou ohledně věku vědecky prozkoumané, už nyní je možné tvrdit, že některé vrcholy v životě přicházejí právě až s lety. 

Skalní dóm na Chrámové hoře v Jeruzalémě

Skalní dóm v Jeruzalémě: Vítejte na místě, kde Muhammad vystoupil na nebesa

Každého, kdo navštívil Jeruzalém, musela oslnit - a to doslova – krása Skalního dómu, který se vypíná uprostřed města na Chrámové hoře. Bohužel většině návštěvníků zůstane přístup do nitra mistrovského architektonického díla, které je třetím nejposvátnějším místem pro stoupence islámu, navždy zapovězen. Výjimku dostali badatelé National Geographic, kteří tak mohou čtenářům představit tento ojedinělý starobylý prostor.

Nejlepší pohled na místo je z výšky.

Podivné obří obrazce v Peru. Řeší se, zda je mají na svědomí mimozemšťané

Obří obrazce a čáry v poušti u města Nazca v Peru dodnes nedají vědcům spát. I oni tápou, k čemu jejich autorům sloužily. Neví se tak přesně, zda mají nějakou souvislost s vodou či dokonce s mimozemšťany. Každopádně jde také o velkou turistickou atrakci. Obří obrazce a linie v Peru patří mezi nejimpozantnější místa světa. Ať už z pohledu jejich rozměru, či dodnes uspokojivě nevysvětlenému účelu. Od roku 1994 je místo zapsáno i na seznamu UNESCO.

HMS Resolute při hledání Johna Franklina a jeho arktické výpravy

Kam zmizela Franklinova expedice? Arktickou záhadu luští badatelé z celého světa

Podaří se někdy najít pozůstatky ztracené expedice sira Johna Franklina a vyřešit tak jednu z největších záhad, které ukrývá nehostinná Arktida? Legendární cestovatel sir John Franklin vyplul z Anglie v roce 1845 a hledal dosud neobjevený Severozápadní průjezd, mořskou trasu kolem ledového pobřeží Severní Ameriky, která by otevřela novou obchodní trasu k bohatství Dálného východu. Avšak Franklinovy dvě lodě Erebus a Terror a jejich posádka čítající 128 mužů zmizely.

Titanic na dně oceánu.

Sám byl v ponorce u Titaniku. Režisér Cameron tvrdí, že ten risk za to stojí

Pátrací akci po zmizelé ponorce s pěti lidmi na palubě nyní sleduje celý svět. Otázkou je, proč tyto hlubokomořské průzkumy zajímá a láká tolik lidí. Výjimkou není ani slavný režisér James Cameron, který je velkým milovníkem hlubinného průzkumu. Titanic údajně nenatočil kvůli filmu samotnému, ale aby měl peníze na ponor k jeho vraku.

Rekonstrukce dětské lebky hominida provedená na základě dochovaných úlomků

Vědci našli nejstarší pohřebiště na světě. Vytvořil ho trpasličí člověk

Nový objev v Jižní Africe vědcům převrátil svět vzhůru nohama. Paleontologové v pondělí oznámili, že našli nejstarší známé pohřebiště na světě. Nepatřilo ovšem předkům současných lidí, ale jejich pravěkým příbuzným Homo naledi s mozkem velikosti pomeranče. Odborníci si o tomto druhu doposud mysleli, že nebyl schopen složitějšího chování. 

Vikingové sice skutečně rozsévali strach, ale odborníci říkají, že násilí bylo v jejich době zcela běžné.

Byli vikingové tak krvežízniví, jak vyprávějí legendy? Mýty versus realita

Vysocí, světlovlasí, s bezcitnýma modrýma očima. To jsou vikingové, barbaři korunovaní děsivými přilbicemi s rohy a oddávající se loupení, drancování a krvavým rituálům. Je to přesné vykreslení lidí, jejichž rozpínavost ovlivnila nejen severní části Evropy, ale i vzdálené země? Nebo jde v případě vikingů jen o nadsázku?

Titanic fotografovaný během své cesty při dosažení své první zastávky

111 let od potopení Titanicu. Loď teď požírají bakterie, kterým chutná železo

V noci z 14. na 15. dubna je to magických 111 let od potopení Titaniku. Nejslavnější vrak světa ale nemá klid ani po tak dlouhé době. Je jen otázkou času, kdy nadobro zmizí. Zní to jako z nějakého špatného hororu, ale je to realita: vrak Titaniku, který odpočívá na dně Atlantiku v téměř čtyřkilometrové hloubce, požírají teprve nedávno objevené bakterie, které denně spořádají 150 až 180 kilogramů železné hmoty nešťastného parníku. Při jeho původní hmotnosti zhruba 50 tisíc tun se může zdát, že bude trvat ještě stovky let, než nejslavnější světový vrak spořádají (schválně, zkuste si to spočítat), ale pravda je poněkud složitější.

Krvavý vodopád v Antarktidě je pozoruhodným přírodním úkazem

Na Antarktidě proudí krvavé vodopády. Nezamrzají a připomínají rudou lázeň

Krvavé vodopády na Antarktidě byly pro vědce dlouhou dobu záhadou. Všichni se podivovali nad tím, jak je možné, že pod ledovcem proudí voda, která má temně rudou až nahnědlou barvu. Tajemstvím bylo také to, jak je možné, že při její teplotě minus 17 stupňů Celsia nezamrzne. Tajemství nedávno vědci rozluštili, vše má na svědomí kov ve vodě.

Arvéd dal šanci Michalu Kernovi

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Michal Kern o Arvédovi i konci hraní

Našel vnitřní klid. Michal Kern paradoxně dostal životní šanci až ve chvíli, kdy uvažoval o konci herecké kariéry. Titulní role v oceněněném snímku Arvéd jej takzvaně vrátila do hry. Rozhovor s tímto třiačtyřicetiletým hercem je tahákem nového vydání magazínu Víkend, který vychází v sobotu 25. února. V něm čtenáři dostanou šanci také nahlédnout na Antarktidu prostřednictvím exkluzivní reportáže polárníka Hynka Adámka. Ani tentokrát nebude chybět seriál s tipy pro domácnosti, jak šetřit.  

Sněhem zavalený stan Ďatlovovy výpravy, k němuž pátrači dorazili až 26. února. Stan byl rozříznut zevnitř, skupina před něčím utíkala. Vlevo od stanu pátrači Vladislav Karelin (stojící) a Jurij Koptelov

Záhada Ďatlovovy výpravy: Rusové přišli s novou teorií o tajné zbrani

Zkáza Ďatlovovy výpravy patří k nejslavnějším záhadám 20. století, současně však také k těm, k nimž se dá zdánlivě jen těžko najít cokoli nového. Obzvláště po výzkumu z předloňského roku, jenž přesvědčivě ukazoval, že prapříčinou smrti všech členů výpravy mohla být desková lavina, která spadla na jejich stan. Už loni však byl tento výzkum zpochybněn a letos se s dalšími zjištěními přihlásili ruští vědci.

Seriál Tělo nezná hranic je hlavně o dlouhověkosti. Přináší zajímavé informace, ale také diváky baví. Chris Hemsworth, proslulý představitel filmového Thora, v něm je nejdůležitější figurou.

Fešák Chris Hemsworth se i přes skvělé zdraví připravoval na smrt

Australský herec Chris Hemsworth, filmový Thor, je nyní hlavní postavou nového dokumentárního seriálu o dlouhověkosti. Během natáčení pod dohledem odborníků zkoušel na vlastní kůži, jak běžně uznávané, tak i extrémní strategie zaměřené na zlepšení zdraví. Ty, které mohou být ve výsledku nápomocné nám všem. 

Vědci považovali kostlivce od jezera Roopkund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté

Děsivá záhada jezera Roopkund: Himalájské pleso obklopují stovky lidských koster

Jezeru Roopkund, které se nachází v pětitisícové výšce nad mořem v indické části Himaláje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie: v jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.

Stavba stanice byla pro všechny účastníky velkým zážitkem.

ANKETA: Co má náš reportér vyzkoušet na Antarktidě? Hlasujte

Čtenáři nám do redakce poslali celou řadu otázek na Hynka Adámka, reportéra našeho vydavatelství, který vám v on-line seriálu přiblíží každodenní život na Antarktidě. Vybrali jsme deset nejzajímavějších čtenářských podnětů a vy nyní můžete prostřednictvím ankety hlasovat pro situace a poznatky, které vás nejvíce zajímají.

Kolonie houby Aspergillus v Petriho misce

Mohou houby ovládnout lidi jako v Last of Us? Existuje mnoho nebezpečných druhů

Parazitická houba, která v seriálu a videohře The Last of Us ovládá mysl lidí a dělá z nich zombie, je sice skutečná, ale napadá pouze mravence. Existuje však několik stovek dalších druhů hub, které jsou doopravdy pro člověka nebezpečné. Podle statistik zabijí ročně více lidí než malárie nebo rakovina prsu. Stále se oteplující klima pak může tato čísla ještě navýšit, protože obranyschopnost lidského těla před houbovými infekcemi se kvůli němu snižuje. Vědci navíc varují před globální epidemií nedávno objeveného druhu, který se rychle šíří napříč kontinenty.