Kreativ

ŠTÍTEK: National Geographic Society

Za takovými obřími sumci někteří rybáři cestují až dva tisíce kilometrů daleko. Jakub Vágner (vlevo) tohoto sumce chytil na Záplavách.

Na TSTTT přijede světoznámý rybář

Uherské Hradiště – Exkluzivní akce, filmovou a fotografickou soutěž, výstavy či promítání pro školy nabídne ekologický festival Týká se to také tebe (TSTTT). Ten je pravidelnou podzimní stálicí v nabídce hradišťských kulturních programů. Letos se koná od pondělí 22. do 28. listopadu.

Manželé Sonia a Alexander Poussin jsou hlavními hvězdami letošního festivalu Caminos.

Cestovatelský festival Caminos začíná v pátek

Karlovy Vary – Francouzský manželský pár Sonia a Alexander Poussin je hlavními hvězdami čtvrtého ročníku cestovatelského festivalu Caminos, který v pátek začíná v karlovarském kině Drahomíra.

TŘI SKOKANI Michal Procházka, Martin Souček a Josef Beneš na pódiu soutěže Česko Slovensko má talent během rozhovoru s porotou.

FOTO: Doskákali až před porotu Česko Slovensko má talent

Severní Čechy/Z REGIONU/ – Ještě v srpnu je znali prakticky jen fanoušci netradičních adrenalinových sportů, teď už je to jinak. Představili se televiznímu národu v soutěži Česko Slovensko má talent. Skupina SK Bounce Clan z Hrobu u Teplic se skákacími botami.

Zoologická zahrada v Liberci.

Liberecká ZOO oslaví Světový den zvířat

Liberec – Ukázky krmení, jízda zručnosti, či dárek pro pětistého návštěvníka. To čeká na všechny zájemce již tuto sobotu v liberecké zoologické zahradě v rámci Světového dne zvířat. Ten tradičně připadá na svátek sv. Františka z Assisi, který je 4. října.

Zoologická zahrada v Liberci.

Liberecká ZOO oslaví Světový den zvířat

Liberec – Ukázky krmení, jízda zručnosti, či dárek pro pětistého návštěvníka. To čeká na všechny zájemce již tuto sobotu v liberecké zoologické zahradě v rámci Světového dne zvířat. Ten tradičně připadá na svátek sv. Františka z Assisi, který je 4. října.

Ostrava usiluje o titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Nad centrem Ostravy bude zářit div světa

Ostrava/DISKUSE/ - Nad Masarykovým náměstím v srdci moravskoslezské metropole bude až do konce září stát egyptská Cheopsova pyramida ve své skutečné velikosti. Vznikne spojením čtyř silných světelných paprsků.

Mladá fotografka Kateřina Prokopová.

Tvář ženy z Hranicka vyhrála v soutěži National Geografic

Hranice – Téměř stovku lidí, každého s jiným datem narození, nafotila během několika týdnů na Hranicku mladá fotografka Kateřina Prokopová. Když pak vybrala tři své nejoblíbenější snímky z celé série a přihlásila je do mezinárodní soutěže pořádané časopisem National Geographic, ani se nestačila divit konečnému výsledku.

Fotografii Milana Botka Rybáři použila fotografická skupina Andromeda na pozvánku k oslavě svého desetiletého výročí

Osmdesát fotografií Andromedy ozdobí stěny muzea

Brumov, Bylnice – Prostory Městského muzea v Brumově-Bylnici budou až do října domovem pro osmdesát snímků dvou členů tamní fotoskupiny Andromeda. Antonín Kostka představí při páteční vernisáži čtyřicet fotografií z cyklu Má Vlára, Milan Červenka zase veřejnost seznámí se svojí kolekcí Z opuštěných domů. „Série vznikala asi tři roky. Fotil jsem na převážně na valašských kopcích. Na Trojáku, v Držkové, v Rajnochovicích a na desítkách dalších míst,“ přiblížil čtyřiatřicetiletý Červenka. Pro ty, kteří zavítají do výstavních prostor, to bude na několik dalších let poslední příležitost vidět práce mladého fotografa. „Dávám si na dva tři roky pauzu. Chvilku vydechnu, načerpám energii a budu pokračovat,“ přislíbil.

Orlická nádrž - ilustrační foto.

Velké přehrady ohrožují přicházející změny klimatu

ČR – Jejich velké vodní plochy jsou zatím na mapách Česka jasně vidět. Ale za několik let se možná řada z nich postupně vytratí. Přicházející klimatické změny totiž podle odborníků znamenají soumrak velkých přehrad.

Horolezec Libor Uher na snímku v šesti letech.

Uher: Baví mě žehlení, mytí nádobí i cesta s košem

Frýdek-Místek/DOTAZNÍK DENÍKU/ - Libor Uher je český horolezec, aktivní sportovec a automechanik. Narodil se 27. ledna 1971 ve Frýdku-Místku, kde také bydlí se svou rodinou a psem Fíkem. Je ženatý a s manželkou Kateřinou má dvě děti. Staršího syna Dominika a mladší dceru Kačenku.

Práce mnohých fotografů Andromedy jsou zastoupeny v soukromých sbírkách po celém světě, bývají draženy v aukcích a objevují se také v prestižním časopise National Geographic.

OBRAZEM: Andromeda slaví desáté narozeniny

Zlín /FOTOGALERIE/ - Fotoskupina Andromeda z Brumova-Bylnice slaví už deset let od svého založení. Členové se k jubileu rozhodli uspořádat sérii výstav a jedna z nich je až do konce března k vidění také ve třetí etáži zlínského mrakodrapu.

Jablonecké kino Radnice. Ilustrační snímek.

Diváci zažijí neopakovatelnou atmosféru

Jablonec n. N. – Příznivci skupiny U2 mají unikátní příležitost osobně prožít atmosféru živého koncertu svých oblíbenců přímo v kině Radnice v Jablonci nad Nisou. Až do středy 30. prosince film promítá kino vždy od 20 hodin.

Fotoskupina Andromeda

Andromeda oslaví 10. výročí

Valašské Klobouky - Prostory Staré radnice ve Valašských Kloboukách se stanou už pozítří místem pro expozici fotoskupiny Andromeda z Brumova-Bylnice. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout kolekci asi šedesáti snímků, které vznikly během posledních několika měsíců.

Z nadhledu. Členové fotoskupiny dosáhli se svými snímky řady ocenění doma i v zahraničí.

Andromeda oslaví 10. výročí

Valašské Klobouky - Prostory Staré radnice ve Valašských Kloboukách se stanou už pozítří místem pro expozici fotoskupiny Andromeda z Brumova-Bylnice. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout kolekci asi šedesáti snímků, které vznikly během posledních několika měsíců.

Ilustrační foto

Kanadský vědec chce vyvinout dinosaury z kuřat

Montreal - Kanadský paleontolog, který strávil roky pátráním po zkamenělých prehistorických zvířatech, je chce nyní stvořit živá pomocí genetické manipulace kuřat. Vědec o tom v úterý informoval média.

Věznice na americké námořní základně Guantánamo.

National Geographic natočil dokument o Guantánamu

Washington - Dozorci ve vojenském vězení na Guantánamu tomu říkají "koktejl": směs výkalů, moči a plivanců, kterou na ně vězni házejí. Vojáky to utvrzuje v názoru, že slouží na bitevním poli.

Slezskoostravský hrad

Výstava Afrika - divočina v srdci je na hradě

Ostrava - Česká pobočka National Geographic, vydavatel stejnojmenného časopisu, připravila na letošní podzim ve spolupráci s produkční agenturou Frey Brno a kurátorem Pavelem Radostou úspěšnou výstavu Afrika – divočina v srdci.

Ilustrační foto.

Na stránkách National Geographic je i Praha

Washington - Na oficiálních stránkách zeměpisné společnosti National Geographic www.nationalgeographic.com si lze prohlédnout reprezentativní záběry Prahy, pořízené několika mezinárodně uznávanými fotografy včetně českého rodáka Reného Jakla.

Dobrodruh, potápěč a fotograf Richard Jaroněk

Dobrodruh Jaroněk: Se žraloky se mazlím

Zlín - (FOTOGALERIE) Vizovický rodák Richard Jaroněk má toulavé boty a doma se zdržuje velmi sporadicky. Jeho životní láskou a koníčkem se totiž stalo fotografování žraloků.

Chris Johns takto fotografuje Afriku. Ze současné výstavy, která bude otevřena pro veřejnost v sobotu na Slezskoostravském hradě.

Afrika jako divočina v srdci na fotografiích

Ostrava - Česká pobočka renomované společnosti National Geographic připravila už třetí výstavní kolekci s názvem Afrika – divočina v srdci“. Výstava byla s velkým úspěchem v premiéře uvedena v pražském Karolinu, kde měla druhou nejvyšší denní návštěvnost po výstavě Karla IV.

Beskydské informační centrum v Místku. Ilustrační foto.

Vyšla nová kniha o Beskydech

Beskydy - Milovníci přírody a zvláště pak krajiny Beskyd se mohou radovat. Koncem loňského roku totiž vyšla zbrusu nová kniha Beskydy plná barevných fotografií s motivy zdejší krajiny a přírody.