Kreativ

ŠTÍTEK: nebeská sféra

Matouš Kopřiva ovládl literární soutěž.

Pod hvězdnou oblohou! Gymnazista Matouš Kopřiva ovládl literární soutěž

Matoušova literární hvězda opět září! A radostí září i Matouš Kopřiva z O2 Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku, který získal úžasné 1. místo v nejmladší kategorii v literární soutěži MENSA, kam poslal velmi tajemný a napínavý text své povídky na téma Pod hvězdnou oblohou. Soutěž vyhlašuje každoročně SIG Literární tvorba pod záštitou mensa.cz a vítězné práce jsou otištěny ve sborníku soutěže.

Obloha

Hvězdná obloha o prázdninách

Letní Platforma Humpolec zve na středeční večer do parku Stromovka na astronomický program, který začne ve 20 hodin vyprávěním o zajímavostech letní hvězdné oblohy. 

Mléčná dráha - Ilustrační foto

Tip na středu 13. listopadu: Amatérská astronomie

Láká Vás hvězdná obloha, ale pozorování vám připadá náročné nebo nevíte, jak na to? V rámci týdne vědy a techniky přijede do bíloveckého muzea zkušený amatérský astronom Bohuslav Pelc.

Mléčná dráha - Ilustrační foto

Amatérská astronomie

Láká Vás hvězdná obloha, ale pozorování vám připadá náročné nebo nevíte, jak na to? V rámci týdne vědy a techniky přijede do bíloveckého muzea zkušený amatérský astronom Bohuslav Pelc.

Ilustrační foto.

Hvězdnou oblohu uvidí z pohodlí planetária. Brány otevře po patnácti letech

Ždánice – Tisíce kosmických objektů mohou ještě letos vidět návštěvníci hvězdárny ve Ždánicích na Hodonínsku. Milovníkům astronomie se otevře po patnácti letech. „Cílem je zpřístupnění planetária nejen školám a veřejnosti, ale i lidem se zdravotním postižením a na míru pro ně připravovat vzdělávací programy,“ nastínil využití starosta Vladimír Okáč.

Astronomie je celeživotní koníček Jaroslava Chloupka z Letovic.

Hvězdná obloha bývalému učiteli učarovala. Zatmění sledoval i v Kalifornii

Letovice - Hvězdy, planety, obloha. To je svět šestaosmdesátiletého amatérského astronoma Jaroslava Chloupka z Letovic na Blanensku. Této zálibě věnoval bývalý učitel většinu života. Páteční úplné zatmění Měsíce si samozřejmě nenechá ujít. „Vždyť se jedná o nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Dalšího takového se už nedožiji, protože k němu dojde až za sto pět let. Dalekohled mám nachystaný, stejně jako blok na poznámky. Oblohu pozoruji každý den. Je to můj koníček,“ usmívá se čiperný důchodce.

Ilustrační fotografie.

DON představí Mysterium času

Tábor - Divadlo Oskara Nedbala uvede ve čtvrtek od 19 hodin představení složené ze tří inscenací s hudbou českých skladatelů v podání sólistů Pražského komorního baletu. Tři mladí choreografové představí na prknech jeviště své rozdílné chápání faktoru času.

V Muzeu Českého lesa bylo k vidění nafukovací Planetárium.

Planetárium měli na den

Tachov – Opravdovou lahůdku pro školáky si připravilo Muzeum Českého lesa. V refektáři vyrostlo na jediný den nafukovací planetárium.

Ilustrační foto.

Na co kam: Objevte tajemství hvězdné oblohy

Královéhradecko /POZVÁNKY/ - Přednášku Petra Scheiricha z astronomického ústavu, která nese název Nebezpečí blízkozemních planetek pro lidstvo, si nenechte ujít ve čtvrtek v jičínském Centru přírodních věd od 18 hodin.

Ilustrační foto.

Večer tmy v Brdech se ruší. Počasí opět nepřeje

Brdy - Kdo se v noci bojí sám v lese a přesto chce poznat tu nejčernější tmu, měl jedinečnou příležitost zúčastnit se společného pozorování noční oblohy s astronomy, která se měla konat v sobotu 23. září od 19 hodin. Počasí ale opět akci nepřeje. 

V brněnském Vida! Science centru.

Prvňáčci v říši vědy. Dostanou lístky zdarma

Brno – Podívat se na netradiční pokusy v brněnském Vida centru nebo objevovat tajemství hvězdné oblohy v brněnské hvězdárně mohou od prvního dne školy všichni jihomoravští prvňáci zdarma. Instituce jim jako součást projektu Prvňáčci v říši vědy věnují volné vstupenky.

Ilustrační foto.

Libochovští si lehnou pod hvězdy odpoledne

Dolní Libochová – Nevšední ukončení prázdnin připravili pro místní, hlavně ale pro děti, v Dolní Libochové. V sobotu budou moci navštívit mobilní planetárium a lehnout si pod hvězdnou oblohu i za odpoledního světla.

Ilustrační foto

Měsíc v úplňku zažije částečné zatmění

Karlovy Vary - Hvězdná obloha nabídne nevídanou podívanou v podobě částečného zatmění Měsíce. A Hvězdárna Karlovy Vary umožní nadšencům i náhodným zájemcům pozorovat tento přírodní úkaz.

Petr Horálek se podíval i do Číny.

V knihovně bude astronom přednášet o hvězdách

Příbram – Hvězdná obloha se ve čtvrtek 4. května přenese do Knihovny Jana Drdy v Příbrami. Bude tam mít od 17 hodin přednášku Petr Horálek, astronom, fotograf noční oblohy, cestovatel a spisovatel.

Superměsíc nad Prahou.

V pondělí bude Měsíc nejblíže Zemi od roku 1948. Sledovat ho lze v Nymburce

Nymburk - Hvězdárna v Základní škole Komenského v Nymburce se otevře veřejnosti ve středu 9. listopadu od 15.30 do 18.30 hodin. „Pokud nám to počasí dovolí, budeme sledovat Měsíc, Venuši, Merkur a podzimní oblohu," řekl učitel Vratislav Zákoutský. Vstup do hvězdárny bude hlavním vchodem každých dvacet minut.

Letní kino v Bělči na Mladovožicku

Letní kino v Bělči trhá rekordy návštěvnosti

Běleč – Střední a starší generace je důvěrně zná a stále na ně ráda vzpomíná. Letní kina v minulosti patřila k prázdninám stejně neodmyslitelně, jako koupání a hudební festivaly.

Veletrh vědy a výzkumu pořádaný Univerzitou Palackého v Olomouci

Robotika i 3D tiskárna. Veletrh vědy a výzkumu láká na 50 interaktivních stánků

Olomouc – Třaskavé chemické pokusy, práce s termokamerou, virtuální realita ale i pozorování hvězdné oblohy. Krajské město bude během nadcházejícího víkendu pulzovat vědou. V pátek 17. a sobotu 18. června se v Olomouci totiž koná Veletrh vědy a výzkumu Univerzity Palackého a široké veřejnosti se otevřou brány přírodovědecké fakulty, Pevnosti poznání, ale také prastaré barokní prachárny. Více než padesát interaktivních stánků a expozic má znovu potenciál strhnout k zápalu pro vědu všechny věkové kategorie.

MARTIN  KRUMMHOLZ  představil dílo Suchardů na novopackém  hřbitově.

Muzejní noc končila procházkou mezi hroby

Nová Paka – Poslední květnový pátek město ožilo pod hvězdnou oblohou. Skupinky známých, rodiny s dětmi, babičky s vnoučaty, ti všichni v pátek večer korzovali na spojnici mezi Gernatovou roubenkou, Suchardovým domem a Klenotnicí.

Ilustrační foto

Letní kino v Neratovicích letos sezonu opět nezahájí

Neratovice - Fanoušci filmů, kteří se na české i zahraniční snímky rádi dívají pod hvězdnou oblohou, budou mít letos výrazně omezené možnosti, až se začnou rozhodovat, kam se vydají na večerní promítání. Letní kino v Neratovicích na Mělnicku totiž zůstane stejně jako v loňském roce zavřené.

ARCHITEKT DAVID VÁVRA v rozhovoru s ředitelkou Městského divadla Kladno Blankou Bendlovou.

Oprava kladenského divadla za 178 milionů korun je hotova

Kladno – Nekonečné pětileté čekání hereckého souboru 
na návrat do opraveného Městského divadla v Kladně je završeno. Ve středu byl slavnostně ukončen projekt rekonstrukce divadelní budovy, který provázely tři tendry na zhotovitele, celkové náklady včetně vnitřního vybavení ve výši 178 milionů korun i hrozba nesplnění podmínek pro poskytnutí evropských dotací ve výši 110 milionů korun. Vše ale dobře dopadlo. Teď už se herci těší na sobotu 16. dubna a premiéru hry Tlustý prase od amerického dramatika 
Neila LaButeho.