Kreativ

ŠTÍTEK: nebeská sféra

Královéhradecká hvězdárna a planetárium

Hvězdárna touží po digitálním planetáriu

Hradec Králové - Digitální planetárium? To by byla paráda, říkají jednohlasně pracovníci i návštěvníci hradecké hvězdárny a planetária. Cesta k vysněnému cíli však bude ještě dlouhá. První práce začnou v ideálním případě koncem příštího roku

Říjnová procházka hvězdnou oblohou

Rakovnicko - Po měsíci vám opět přinášíme další díl našeho seriálu od dopisovatelky Renaty Šilhánkové. Dozvíte se, co najdete na srpnové obloze. Najdete zde i podrobnou mapku.

Objekt na vrcholu kopce Hora by měl kromě jiného skýtat i zajímavý výhled na město.

Nad Bystřicí zřejmě vyroste hvězdárna

Bystřice nad Pernštejnem - Vizi šibenice a takzvané cesty útrpného práva na kopci Hora nad městem přebila idea hvězdárny. O té již Bystřičtí uvažovali v loňském roce, ale poté však nápad zavrhli pro velkou finanční náročnost. Důvod současné změny?

V naší galaxii se v souhvězdí Střelce nachází potenciální černá díra Sagittarius A*. Ilustrační foto.

Let v galaxii zažije návštěvník planetária

Praha - V září se v Planetáriu Praha ve Stromovce strhne malá revoluce. Po osmnácti letech bude vyměněn projekční systém, který promítá hvězdnou oblohu na projekční kopuli zastřešující hlavní sál. Nový systém umožní neskonale více variací a programů, nežli ten původní. Na instalaci nového projektoru nyní v Planetáriu horečně pracují jeho zaměstnanci.

Obloha - srpen 2008

Srpnová procházka hvězdnou oblohou

Rakovnicko - Prázdniny jsou v plném proudu, začíná druhý prázdninový měsíc a tak se opět setkáváme při další procházce hvězdnou oblohou. Všechny časové údaje jsou uvedeny v SEČ a pro stanoviště na průsečíku středoevropského poledníku (tj. 15 stupňů východně od Greenwich) a rovnoběžky 50° severní šířky. Pro získání SELČ je nutno připočítat 1 hodinu (SELČ = SEČ + 1 hod.).

Přestože v sobotu dosud slunečné počasí zkazil déšť, návštěvníky neodradil

Žejdlík propršel, nikomu to ale nevadilo

Oldřichovice /FOTOGALERIE/ - Ani vydatné dešťové přeháňky nepokazily náladu nikomu, kdo v sobotu zavítal do amfiteátru v Oldřichovicích u Napajedel na festival folku, rocku a bluegrassové hudby Oldřichovický Žejdlík.

Ilustrační foto

Červencová procházka hvězdnou oblohou

Rakovnicko - Začínají letní prázdniny, čas dovolených, a to je příležitost kochat se krásou noční oblohy. Při romantických večerech u táboráku se člověk přibližuje přírodě a obrací svůj zrak k hlubinám vesmíru.

Ilustrační foto

Mostecké planetárium láká na Vesmír

Most - Tématem aktuálního promítání v mosteckém planetáriu je průřez příběhu o poznávání vesmíru lidstvem. Program nesoucí název Vesmír je tu pro Vás lze zhlédnout každou sobotu od 16 hodin.

Ilustrační foto.

Procházka hvězdnou dubnovou oblohou

Uplynul měsíc a tady je další vyprávění o krásách oblohy. Duben je měsícem, kdy jaro je již v plném proudu. To platí i o noční obloze, které vládnou souhvězdí jarní oblohy.

Ilustrační foto

Napřetržitých sto hodin astronomie

Úpice - Místní hvězdárna bude otevřena zájemcům zřad veřejnosti na sto hodin, a to nonstop. Pozorovací maraton hvězdné oblohy začne vpřednáškovém sále úpické observatoře už ve středu 1.dubna od 21.30hodin a potrvá do nedělní půlnoci.

Brňané v sobotu večer na hodinu vypnou světla

Brno - K viditelnosti hvězdné oblohy v sobotu může přispět každý. Mezi půl devátou a půl desátou večer vypne více než tisíc měst na světě svá veřejná osvětlení. K akci se mohou přidat i jednotlivci tím, že se jejich domov na hodinu zahalí do tmy.

Ilustrační foto.

Lednová procházka oblohou

Opava - Téměř jasná obloha od začátku roku nabízí krásnou přehlídku přírodních úkazů. Dnes vám přinášíme první část procházky po obloze.

Zpěvačka Iva Frühlingová.

Iva Frühlingová zazpívá pod umělou hvězdnou oblohou

Brno - Sotva v prostorách brněnského planetária dozněly u příležitosti včerejšího koncertu vážné hudby skladby Antonína Dvořáka a Julia Fučíka, schyluje se pod umělou hvězdnou oblohou Hvězdárny k dalšímu hudebnímu vystoupení. Tentokrát pod francouzsko–českou taktovkou litvínovské rodačky Ivy Frühlingové.

Zpěvačka Iva Frühlingová.

Iva Frühlingová zazpívá pod umělou hvězdnou oblohou

Brno - Sotva v prostorách brněnského planetária dozněly u příležitosti včerejšího koncertu vážné hudby skladby Antonína Dvořáka a Julia Fučíka, schyluje se pod umělou hvězdnou oblohou Hvězdárny k dalšímu hudebnímu vystoupení. Tentokrát pod francouzsko–českou taktovkou litvínovské rodačky Ivy Frühlingové.

Uvnitř hvězdárny...

Víte, že má Žďár hvězdárnu? Možná se zase otevře

Žďár nad Sázavou - „Na západním okraji města Žďár nad Sázavou byla v roce 1984 vybudována hvězdárna, dnes je nepřístupná a její další osud je více než nejistý“, tyto řádky lze nalézt na informačním serveru pro laické i profesionální astronomy – Astronomické mapě České republiky.

Brněnská hvězdárna

Tisíce lidí si sáhly na oblohu

Brno - Skoro tři tisíce lidí včera navštívilo brněnskou hvězdárnu Mikuláše Koperníka. V den otevřených dveří si mohli doslova sáhnout na hvězdnou oblohu na speciální mapě. Od hvězdářů dostali i malý dárek.

Ilustrační foto

Říjnová procházka hvězdnou oblohou

Uplynul měsíc a to je čas se opět podívat, co krásného nám obloha připravila. Noc se pomalu prodlužuje a my už nemusíme čekat na hvězdné nebe do pozdních hodin. Všechny časové údaje jsou uvedeny ve středoevropském čase.

Ilustrační foto

Planetárium zve na páteční oslavu Noc vědců

Most - Planetárium se zvláštním pátečním programem připojí k Noci vědců, organizované Evropskou unií. Cílem celoevropské akce je představit netradičním způsobem vědecké pracovníky a vědu široké veřejnosti.

Fotografie z lechovické hvězdárny

Stopy přistání jsme na Měsíci nenašli

Lechovice - Oba dva od malička listovali v knížkách o astronomii. Oba dva pozorovali Měsíc i hvězdnou oblohu. Seznámil je knihkupec. Libor Vybíral a Vladimír Žampa (na fotografii vlevo) si splnili dětský sen a zařídili si svou vlastní malou hvězdárnu.

Hvězdárna v Prostějově

Ohrozí lampy pozorování hvězd?

Prostějov - Lidé požadují více světla v nočních hodinách. Cítí se potom ve městě bezpečněji. Příliš mnoho světla však ruší pozorování hvězdné oblohy.

Slunce zakryly mraky, proto pracovníci Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích nastavili hvězdářský dalekohled alespoň na nejbližší okolí. Malí návštěvníci se nestačili divit, obraz je převrácený.

Hvězdárna ukázala okolní svět vzhůru nohama

České Budějovice - Zákon schválnosti zapracoval v sobotu na Hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích. Celodenní program se setkal s velkým zájmem veřejnosti, když ale v pravé poledne došlo na pozorování Slunce, očím malých i velkých návštěvníků je zakryly mraky.

Jarní prázdniny a k tomu dobrá zábava. Děti, které navštěvují příměstský tábor v českobudějovickém Domě dětí a mládeže, si včera užívaly na bowlingu na Pohůrce.

O prázdninách je o děti postaráno

České Budějovice- Příjemné zpestření pro děti školou povinné, ale pro mnohé rodiče spíš komplikace – jarní prázdniny. Zatímco školáci se na volno těší několik týdnů dopředu, jejich rodiče si buď musí zajistit dovolenou, nebo sehnat hlídání a zařídit dětem program.

Zástupce ředitele Hvězdárny Mikuláše Koperníka v Brně, Jiří Dušek

V dětství jsem chtěl být kosmonautem

BRNO - Když byl malý kluk, chtěl se stát kosmonautem a létat do vesmíru. Láska k hvězdám mu zůstala. Jiří Dušek pozoruje oblohu z brněnské hvězdárny denně.