Kreativ

ŠTÍTEK: nebeská sféra

Měsíc, Saturn, Mlhovina v Orionu, Galaxie v Andromedě, Hvězdokupa Plejády v Býku či Galaxie ve Velkém voze. To vše dokáže vyfotit Martin Kroužek pomocí dalekohledu. Jeden sám vyrobil a druhý koupil a upravil.

Pozoruje vesmír dalekohledem, který sestrojil

Blansko - Svět, kde se vznáší Měsíc, planety, mlhoviny a galaxie, přitahuje Martina Kroužka z Rájce-Jestřebí od jeho čtrnácti let. Tehdy poprvé navštívil hvězdárnu. Nyní má malou observatoř doma. Sestrojil si vlastní dalekohled, další zase upravil a fotí jím hvězdnou oblohu.

Výstavy v českobudějovickém planetáriu pravidelně oslovují návštěvníky. Na snímku expozice o vědě v době Rožmberků.

Planetárium ukazuje fotky astrolábu z dob Rožmberků

České Budějovice – Malý glóbus hvězdné oblohy, velkoplošný panel s popisem osudu rožmberské knihovny nebo několikery závěsné sluneční hodiny. To vše mohou zájemci vidět v předsálí českobudějovického planetária na výstavě věnované astronomii a dalším vědám v době posledních Rožmberků.

Premiéra Čertovy nevěsty, Uherské Hradiště

Letní kino ukáže Čertovu nevěstu i Občanský průkaz

Modrá – K pěknému vstupu do letošních prázdnin přispěje v Archeoskanzenu Modrá druhý ročník letního kina pod hvězdnou oblohou. Ten odstartuje ve čtvrtek českým filmem Čertova nevěsta, jehož část natáčel Zdeněk Troška v buchlovickém zámku a parku. Tento film věnuje skanzen dětem k ukončení školního roku.

Ilustrační foto

Ve Hvozdné bude divadlo pod hvězdnou oblohou

Hvozdná – O prázdninách bývají většinou divadla zavřená. V obci Hvozdná na Zlínsku však mohou lidé vidět své oblíbené herce při představení pod širým nebem. V létě tam ožije divadlem areál zrekonstruované myslivecké chaty Lovka u rybníka.

Hvězdárna v Prostějově vítá i malé návštěvníky

Hvězdárna by si k padesátinám přála planetárium

Prostějov /FOTOGALERIE/ – Už padesát let jsou lidé na Prostějovsku blíže ke hvězdám. V dubnu roku 1961, za nepřímé pomoci Jurije Gagarina, který uprostřed tohoto měsíce vyletěl jako první člověk do vesmíru, zahájila svou aktivní činnost Lidová hvězdárna v dnešních Kolářových sadech. Po celý duben své jubileum tato v mnoha směrech jedinečná instituce připomíná řadou pozoruhodných akcí.

Martin Podžorný

Hvězdné nebe má Podžorný jako koníčka

Český Těšín – Třiačtyřicetiletý Martin Podžorný z Chotěbuze se pozorování nočního nebi a hvězdné oblohy věnuje již dlouhá léta. Momentálně je již takřka devět let vedoucím astronomického kroužku v Českém Těšíně, který vede od roku 2002.

Astronomická pozorovatelna na budově základní umělecké školy v Boskovicích se čas od času otevírá zájemcům, kteří se chtějí dozvědět něco víc o tom, co je možné vidět na noční obloze. V úterý se tam vydali děti s rodiči z Mateřského centra Boskovice.

Boskovická hvězdárna se otevřela dětem z mateřského centra

Boskovice /FOTOGALERIE/ - Astronomická pozorovatelna na budově základní umělecké školy v Boskovicích se čas od času otevírá zájemcům, kteří se chtějí dozvědět něco víc o tom, co je možné vidět na noční obloze. V úterý se tam vydali děti s rodiči z Mateřského centra Boskovice.

Zařízení nad městem chtějí vystavět v Bystřici, zatím však na ně nejsou peníze.

Bystřická hvězdárna teď nemá na dotaci šanci

Bystřice nad Pernštejnem – Malá žďárská hvězdárna, kde se dají pozorovat hvězdy každý pátek, je a ještě nějakou dobu bude jediným místem ve žďárském okrese, kam se mohou zájemci o hvězdnou oblohu uchýlit.

Budování přístavby Divadla loutek Ostrava vrcholí.

Přístavba divadla loutek je před dokončením

Ostrava/FOTOGALERIE, DISKUSE/ -Už jen pár dnů potrvá, kdy se v přístavbě Divadla loutek Ostrava doklepne poslední hřebík a položí poslední prkno. A až se kolem ní odstraní plot, vynikne nová budova v celé své kráse.

Štědrovečerní motlitba v Petrovicích.

GALERIE: V kostele bez střechy se modlilo 80 lidí

Petrovice - Letošní Štědrý večer byl v Petrovicích vskutku zcela netypický. - Po mnoha desetiletích totiž zval hlas nedávno nově „oživeného“ zvonu z věže pertovického farního kostela všechny Petrovické ke společné „štědrovečerní modlitbě“.

Ilustrační foto.

Pozorovatelé oblohy mají šanci, padají totiž Geminidy

Příbramsko - Zájemci o nebeské úkazy, kteří v listopadu nemohli pozorovat z důvodů špatné viditelnosti vrchol meteorického roje Leonid, mají další šanci. Pokud nebude zataženo, uvidí meteorický roj - Geminid. Ty zdánlivě vylétají ze souhvězdí Blíženců.

Hvězdárna v holešovské zámecké zahradě.

Holešovská hvězdárna bude pořádat jen větší akce

Holešov – Holešovskou hvězdárnu opustili dva její pracovníci. Individuální prohlídky tak budou organizovat amatéři. Městské kulturní středisko však slibuje, že se během příštího roku naplánuje větší akce.

Ve Valašském Meziříčí se koná Astrofotografický worshop.

V Meziříčí ve hvězdárně se koná workshop

Valašské Meziříčí - Astrofotografický workshop se zaměřením na digitální fotografování vesmíru pořádají od pátku do neděle ve Valašském Meziříčí.Účastníci nahlédnou do historie fotografování hvězdné oblohy i do současných technik.

Hvězdárna v Prostějově vítá i malé návštěvníky

Zájemci si prohlédnou slunce i hvězdy. Láká vás to taky?

Prostějov – Celý příští týden bude v prostějovské Lidové hvězdárně probíhat další ze série astronomických týdnů. „Hvězdárna bude otevřená od deseti hodin do půl páté. Liddem nabídneme celé spektrum pořadů včetně pohádek pro děti.

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.

Hvězdárna plánuje promítat ve 3D

Brno - Promítání hvězdné oblohy podobně jako trojrozměrného filmu pomocí speciálního projektoru. To je lákadlo, kterým by se brněnská hvězdárna chtěla v budoucnu dostat na světovou úroveň. Tedy pokud na plánovaný projekt získá peníze z Evropské unie. Posuzovat jeho parametry a žádost o dotaci budou v úterý na svém zasedání brněnští radní.

Ilustrační foto

Letní kina lákají na novinky a atmosféru

Jižní Morava – Posezení na dece v trávě, hvězdná obloha nad hlavou, v ruce třeba půllitr s pivem a několik metrů před sebou plátno s filmovou klasikou, nebo třeba horkou novinkou. Přesně tento zážitek nabízejí letní kina.

Promítání letního kina na Kmochově ostrově v Kolíně v roce 2008

Letní kino v Kolíně ani letos nebude, chybí sponzor

Kolín - S velkým nadšení se před dvěma lety zahajovalo v nově zrekonstruovaném, či lépe řečeno prakticky nově vybudovaném amfiteátru na Kmochově ostrově promítání letního kina. A aby také ne. Město velikosti Kolína a tolik let bylo bez promítání pod širým nebem.

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.

Návrat ke hvězdám

Komentář - Hvězdný maraton čeká v následujícím týdnu Brno. Nebude tu žádný filmový festival, na který přijedou hvězdy známé z pláten kin, to se jen bude brněnská hvězdárna loučit se svými příznivci. Až za rok otevře, bude větší a krásnější (aspoň podle obrázků).

Dalekohled. Českobudějovická hvězdárna uspořádala v sobotu celodenní program pro děti i dospělé. Na snímku se seznamuje s hvězdářským dalekohledem šestiletý Matěj Kaňka

Můžete se s odborníky toulat po Asii i po hvězdách

Mokré/Pardubice – Rádi byste pozorovali hvězdy na jarní obloze a nemáte dalekohled? Nebo chcet identifikovat UFO? Odpovědi i pozorování umožní milovníkům nejen hvězdné oblohy pracovníci pardubické Hvězdárny barona Artura Krause.

Z výstavy astronomických snímků, která je doplněná o dalekohledy.

OBRAZEM: Dalekohledy a astrofotografie

Police nad Metují - V Pellyho domech v Polici nad Metují probíhá právě v těchto dnech výstava astronomických snímků, která je doplněna astronomickými dalekohledy. Jedná se o výstavu východočeských astrofotografů.

Studie počítá s tím, že budova bude částečně zapuštěna ve svahu.

Hvězdárna čeká na evropskou dotaci

Bystřice nad Pernštejnem – Hvězdárna, která by měla vyrůst na kopci Hora nad městem, čeká na evropskou dotaci. Respektive na její vypsání, aby mohli Bystřičtí podat žádost o peníze.

Ilustrační

V Kuřimi zazní africké bubny

Brněnsko /TIP NA VÍKEND/ - Na návštěvu z vesmíru se v sobotu chystají v brněnské hvězdárně. V planetáriu promítnou pohádku Návštěva z vesmíru.

Ilustrační obrázek

Únorová procházka hvězdnou oblohou

Rakovnicko - Začíná druhý měsíc roku, zima je ve své polovině a hvězdné nebe se může pochlubit tím, že je nejkrásnější oblohou v průběhu celého roku. Všechny časové údaje jsou uvedeny v SEČ a pro stanoviště na průsečíku středoevropského poledníku /tj. 15 stupňů východně od Greenwich/ a rovnoběžky 50° severní šířky.

Planetárium v Mostě při návštěvě školáků.

Planetárium v Mostě uvedlo nový program

Most – Mostecké planetárium uvedlo v premiéře nový program Vesmírná odysea 2010. Multimediální pořad pro veřejnost představuje úkazy mostecké hvězdné oblohy i neznámý pohled na oblohu rovníku, severního a jižního pólu.