Kreativ

ŠTÍTEK: nebeská sféra

Ilustrační foto

Pražské planetárium od září nabídne reálný obraz hvězdné oblohy

Praha - Pražské planetárium v Královské oboře bude od září lákat návštěvníky na moderní projekční systém. Díky vysokému rozlišení a jasu získají diváci při sledování projekce takřka reálný obraz hvězdné oblohy, uvedl dnes náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09).

Kinematograf bratří Čadíků

Letní kino žije! Čadíci vezou další porci českých filmů

Orlickoústecko - Co by to bylo za prázdniny bez letního kina. K těm několika málo, která v okrese zůstala, přibude i Kinematograf bratří Čadíků. Jeho první štací na Orlickoústecku je Vysoké Mýto, pojízdný biograf tu bude promítat od úterý do pátku.

Kinematograf bratří Čadíků

Letní kino žije! Čadíci vezou další porci českých filmů

Orlickoústecko – Co by to bylo za prázdniny bez letního kina. K těm několika málo, která v okrese zůstala, přibude i Kinematograf bratří Čadíků. Jeho první štací na Orlickoústecku je Vysoké Mýto, pojízdný biograf tu bude promítat od úterý do pátku.

Sluneční hvězdárnu v Hlučíně brali lidé útokem.

Lidé pozorovali dalekohledy sluneční skvrny

Hlučín – Letošní Den Země se studentům hlučínského Gymnázia Josefa Kainara povedl na jedničku. Na náměstí v Hlučíně zajistili přítomnost hvězdářských zrcadlových dalekohledů o průměrech 15 a dvacet centimetrů.

Ilustrační foto.

POHLEDEM Miroslava Bobka: O vlcích a Červené karkulce

Nikdy nezapomenu, jak smečka našich vlků řádila v bělostném sněhu. A vždycky jsem rád poslouchal její noční vytí, rozléhající se pod hvězdnou oblohou. Přednedávnem pro mne bylo velmi těžké porovnávat se s myšlenkou, že by se do rozlehlého vlčího výběhu naší zoo měli nastěhovat dhoulové.

Pošmournou sobotu mohli strávit děti v Muzeu Kroměřížska. V místní dílničce se malovalo na hrnečky, které hrály všemi barvami.

Děti zdobily hrnečky v Muzeu Kroměřížska

Kroměříž - Rybičkami, motýlky i kytičkami ozdobily děti své hrnečky v sobotu v Muzeu Kroměřížska. Už tradičně se tam konala tvořivá dílna a tentokrát se malovalo na hrnečky. Pošmourné sobotní deštivé počasí tak mohly děti strávit tvůrčí činností a vyzdobit si hrneček přesně podle svých představ nebo si třeba vymalovat obrysy rybiček.

Stavební materiál na ledový hotel poskytuje šest tisíc metrů dlouhá řeka Torne, jejíž led je, díky rychlému průtoku vody v řece, bez prasklin, puklin a bublinek.

Pod sněhovou střechou

Severské země nabízejí k bydlení zajímavé alternativy. Jako turista se zde můžete ubytovat v iglú ze sněhu, skla nebo ledovém paláci s uměleckými galeriemi.

Ilustrační foto.

Večer nastane zimní slunovrat, začíná astronomická zima

Praha - V sobotu večer v 18:10 nastane zimní slunovrat. Slunce vstupuje do znamení Kozoroha a začne astronomická zima. Severní polokoule je v tu dobu nejvíce odkloněna od Slunce, a bude proto nejdelší noc v roce. Od této chvíle se ale den bude prodlužovat, a to do letního slunovratu, který připadne na 21. června příštího roku.

Letět do vesmíru, nahlédnout do mikrosvěta, poznat tajemství života, ponořit se do říše fantazie. To všechno lidé objeví ve Hvězdárně a planetáriu Brno.

Příloha o hvězdárně s mapou Měsíce? Už v pátek v Rovnosti

Jižní Morava - V kůži astronautů se v sobotu ocitli první návštěvníci nově otevřeného planetária v Brně. Nové dva pořady lidé uviděli po sedmiměsíční odstávce, kdy řemeslníci přetvořili velký sál na jedno z nejmodernějších planetárií Evropy. „Naše iluze hvězdné oblohy je úplně nejlepší na světě," upozornil ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Chcete se o brněnské hvězdárně dozvědět víc? Kupte si v pátek 8. listopadu tištěné vydání Deníku Rovnost!

Digitárium v brněnské hvězdárně.

Brňané si prohlídnou vesmír. Nové digitárium otevírá už v sobotu

V kůži astronautů se už zítra ucitnou první návštěvníci nově otevřeného planetária v Brně. Nové dva pořady lidé uvidí pro sedmiměsíční odstávce, kdy řemeslníci přetvořili velký sál na jedno z nejmodernějších planetárií Evropy. „Naše iluze hvězdné oblohy je úplně nejlepší na světě," upozornil ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Digitárium v brněnské hvězdárně.

Brňané si prohlídnou vesmír. Nové digitárium otevírá už v sobotu

Brno /VIDEO/ – V kůži astronautů se už zítra ucitnou první návštěvníci nově otevřeného planetária v Brně. Nové dva pořady lidé uvidí pro sedmiměsíční odstávce, kdy řemeslníci přetvořili velký sál na jedno z nejmodernějších planetárií Evropy. „Naše iluze hvězdné oblohy je úplně nejlepší na světě," upozornil ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Fleret a Schelinger revival zahráli v Drslavicích pod hvězdnou oblohou

Fleret a Schelinger revival zahráli v Drslavicích pod hvězdnou oblohou

Drslavice – Kolem 150 lidí si v sobotu 28. září našlo cestu do areálu Tělovýchovné jednoty Drslavice na vystoupení skupin Fleret a Schellinger revival. I když se po setmění citelně ochladilo, návštěvníci akce si užívali jak písní valašských matadorů, tak skladeb z repertoáru někdejšího enfant terrible českého rocku 70. let, Jiřího Schellingera.

Mladým táborníkům učaroval vesmír

Hvězdnou oblohu nad Vlčkovou bedlivě střežilo 35 párů dětských očí

Vlčková - Letět kvůli táboru tisíce kilometrů přes oceán: dokážete si to představit? Některé děti ano. Setkaly se s tím totiž už na astronomickém táboře ve Vlčkové. Ten se v obci pod Hostýnskými vrchy konal už po dvacáté šesté. Letošní ročník absolvovalo rekordních 35 mladých astronomických nadšenců.

Ilustrační foto.

Letních kin je málo, divácky jsou ale oblíbená

Slovácko - Je jich poskromnu. Mají krátkou životnost, ale najdou se i taková, která už fungují několik let. Řeč je o letních kinech. Na Slovácku se v minulosti promítalo pod hvězdnou oblohou na mnoha místech, dnes se však uchovala spíše ta tradiční, jako jsou například Smetanovy sady v Uherském Hradišti.

V Uherském Ostrohu vystavuje Zdeněk Hajný.

V Uherském Ostrohu vystavuje Zdeněk Hajný

Uherský Ostroh - Na zámku v Uherském Ostrohu v současné době existují tři výstavní sály – jedná se o zámeckou galerii a na ni navazující společenský sál. V těchto sálech je od 4. června umístěna výstava léčivých obrazů Zdeňka Hajného nesoucí název Krajiny snů.

Ilustrační foto

Letní kina? Drží se poslední dvě

Kroměřížsko – Filmové hity na plátně a romantická hvězdná obloha nad hlavou? Letní kino je fenoménem, který je dnes pomalu na vymření. Na Kroměřížsku si tak mohou promítání pod širákem užít lidé jen v Hulíně a Kroměříži.

United Islands 2013 Ladronka

Václav Koubek otevřel dnešní program festivalu United Islands

Praha – Písničkář a harmonikář Václav Koubek otevřel dnešní program festivalu United Islands. Koncert na jedné ze šesti scén, které akce na pražské Ladronce nabízí, byl součástí oslav 20. výročí vzniku Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS). U stejné příležitosti se uskutečnily následující vystoupení představitelů akustické a elektronické hudby Nylon Jail a kapely Bitumen Beat, která je přímým pokračovatelem uznávané královéhradecké kapely Terne Čhave.

Ilustrační foto.

Letní kino se představí na netradičních místech Šumperka

Šumperk – Malá kina v obcích našeho regionu v uplynulých letech až na výjimky zanikla a lidé z vesnic musejí za filmy cestovat do větších měst. Přesto i oni budou mít možnost vychutnat si filmové představení přímo ve své obci a navíc pod hvězdnou oblohou.

Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost. Ilustrační foto z muzejní a galerijní noci

Muzejní noc přilákala do zlínských galerií stovky lidí

Zlín – Hned šestnáct zajímavých míst ve Zlíně mohli milovníci umění navštívit zcela zdarma. Od sedmé večerní až do půlnoci byly všechny zlínské galerie otevřené, mnohde připravili pro návštěvníky zajímavý program.

Ilustrační foto.

Biograf Láska: kdo přijde v plavkách, má vstup zdarma

Šumperk – Malá kina v obcích našeho regionu v uplynulých letech až na výjimky zanikla a lidé z vesnic musejí za filmy cestovat do větších měst. Přesto i oni budou mít možnost vychutnat si filmové představení přímo ve své obci a navíc pod hvězdnou oblohou.

Tábor na koních. Ilustrační foto

Děti o prázdninách zabaví tábory

Plzeňsko – Jarní prázdniny mohou školáci strávit mezi exotickými zvířaty, loutkami nebo ve fantazijní Středozemi s elfy, trpaslíky a dalšími mytickými bytostmi. Stačí pro ně vybrat jen ten správný příměstský tábor. S přihlášením by rodiče neměli váhat, volných míst stále ubývá.

Jičínská hvězdárna.

Mimořádné pozorování oblohy na hvězdárně

Jičín – Mimořádné pozorování se uskuteční v neděli 18. listopadu od 18 hodin na jičínské hvězdárně. Hlavní podívanou bude úkaz, který není neobvyklý, avšak zajímavý na pozorování ozbrojeným okem.

Stará Bělá má další malovanou zastávku.

OBRAZEM: Stará Bělá má další malovanou zastávku

Ostrava - Už třetí zastávka hromadné dopravy ve Staré Bělé má novou fasádu. Po zastávkách Hasičská, která je vymalována v červenobílých barvách hasičů, a Chrobákova, již zdobí duhově zbarvený brouk, došlo i na zastávku Kostel.

Stará Bělá má další malovanou zastávku.

OBRAZEM: Stará Bělá má další malovanou zastávku

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Už třetí zastávka hromadné dopravy ve Staré Bělé má novou fasádu. Po zastávkách Hasičská, která je vymalována v červenobílých barvách hasičů, a Chrobákova, již zdobí duhově zbarvený brouk, došlo i na zastávku Kostel.

PĚNICE. Se skupinou Nezapomeň rozdávala písničkami radost Věra Křápková z Ostrožské Lhoty.

Folk-folkový večer pod hvězdami

Modrá – Milovníci folku a fokloru, kteří hledali osvědčený tip na páteční večer strávený pod hvězdnou oblohou, pak pro ně byl Archeoskanzen Modrá tou nejlepší volbou.Na malém pódiu informačního centra se zázemím se uskutečnil už devátý ročník folk-folkového večera.

Roman Ehrenberger

Z nebe potečou slzy Vavřince

Polička – Letní noci jsou oblíbeným obdobím pro pozorování hvězdné oblohy. Zejména srpen je potom známý jako měsíc padajících hvězd. I letos mohou lidé svěřit své tajné přání „padající hvězdě".

Astronomické okénko. Ilustrační snímek.

V Bystřici plánují astronomický park, vyjde na patnáct milionů

Bystřice nad Pernštejnem – Na projekt nazvaný Astronomický park Vesmír nad Vysočinou za přibližně patnáct milionů korun podali žádost o dotační titul v Bystřici nad Pernštejnem. Projekt vychází z původní myšlenky hvězdárny, na kterou se Bystřičtí snažili získat dotaci už dříve, dosud však neúspěšně.

Ilustrační foto

Bambiriáda zabaví děti i rodiče

Náchod - Již 14. ročník celorepublikové Bambiriády, která se bude konat zítra a v pátek ve veřejném parku u zdejšího Střediska volného času (SVČ) Déčko, ponese podtitul „Nadšení a zkušenost".