Kreativ

ŠTÍTEK: ocet

Mšice patří mezi nejotravnější hmyz z našich zahrad. Napadají jak okrasné rostliny, tak plodiny

Účinný postřik proti mšicím doma vyrobíte za pár minut. Použít ho můžete ihned

Mšice patří mezi nejvíce nenáviděné škůdce našich zahrad. Vždy se objeví z ničeho nic v neuvěřitelném množství, a jakmile se usadí na rostlinách, je těžké se jich úplně zbavit. Chemické insekticidy většinou fungují spolehlivě, ale věděli jste, že mšic se můžete zbavit i přírodní cestou? Jednu surovinu totiž mšice skutečně nesnáší – ocet. Poradíme vám, jak si vyrobit octový postřik na mšice, který je bez chemie a mšice spolehlivě zahubí.

Tablety do WC si Eliška Popková vyrábí sama ze čtyř surovin

Úsporné domácí WC tablety ze 4 věcí vyčistí mísu natotata. Výrobu zvládne každý

Toaleta je místem, které se denně potýká s velkým množstvím nečistot, ve kterých se množí patogenní bakterie. Ty mohou způsobit řadu onemocnění. A právě proto by se měl toaletní míse věnovat dostatek pozornosti. Čím ale nejlépe záchod vyčistit a jak odstranit i odolné usazeniny v záchodové míse? Vyrobte si vlastní WC tablety, které odstraní skvrny od moči, vodní kámen a celou toaletu příjemně provoní.

Lahve na pití musíte mít stále čisté. Předejdete tak vzniku plísní, které mohou velmi negativně ovlivnit zdraví člověka a podílejí se na vzniku celé řady alergických a mykotických onemocnění.

Jak vyčistit lahev: Dobře, snadno a rychle, i když se dovnitř nevejde kartáč

Jak vyčistit lahev, do které nedostanete kartáč? Určitě už se vám někdy stalo, že jste potřebovali vyčistit lahev na pití, která má úzké hrdlo. Kartáč na lahve nebyl zrovna po ruce nebo byl krátký, takže nedosáhl až na dno lahve, kde byly usazené nečistoty. Často se také kartáčem kvůli úzkému hrdlu lahve nedostanete ani dovnitř. Poradit si s tím můžete s trochou rýže, teplé vody a kapkou saponátu. A existují i další jednoduché triky.

Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčištění ledničky a mrazáku.

Teď jsou ideální podmínky na vyčištění mrazáku: 4 metody rychlého odmrazení

Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčistění ledničky a mrazničky. Uskladněné potraviny totiž můžeme dát na balkon nebo za okno bez obav, že by se rozmrazily, nebo zkazily. I když proces rozpouštění ledu v mrazáku je pozvolný a může trvat mnoho hodin, dá se urychlit, takže už za hodinu se můžete pustit do čištění. Jak rychle odmrazit ledničku a mrazničku? A jak často ledničku a mrazničku odmrazovat?

Když při otevření myčka nádobí zapáchá, je potřeba rázně zakročit.

Páchnoucí myčka už nebude váš problém. Zkuste tento trik ze sociálních sítí

Zapáchající nádobí a odporný odér, který se line z myčky na nádobí, trápí mnoho domácností. Zbavit váš spotřebič zápachu však může být snazší, než si myslíte. Navíc to jde udělat i přírodní cestou. Jak často myčku na nádobí čistit? Je dobré používat k čištění vinný ocet, či nikoliv? A jaký trik používá k samočištění myčky hvězda sociálních sítí?

Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

Škrob pomůže odstranit špínu z oken, nezanechává šmouhy a okna se budou krásně lesknout

Stačí jedna lžíce a okna budou čistá a lesklá nejen na Vánoce, ale až do jara

Jemný bílý prášek z brambor nebo kukuřice se používá při vaření i do marinád poměrně často. Víte ale, že je škrob skvělým pomocníkem, pokud se před Vánoci chystáte umýt okna? Stačí jedna lžíce škrobu a vyrobíte si domácí čistič skla, který nejen že pomůže odstranit špínu z oken, ale nezanechává šmouhy a okna se budou krásně lesknout. Čistá vydrží dlouho a bonusem je, že tenhle čistič oken nezatíží životní prostředí ani vaši peněženku.

Jablečný ocet lidé užívají jako prostředek k hubnutí a posílení zdraví

Jedna lžíce zlatavé tekutiny denně posílí zdraví. A bonus? Pomůže vám zhubnout

Že je jablečný ocet pro naše zdraví prospěšný, je prokázaná věc. V lékařství se používá po staletí, znali ho už staří Egypťané. A léčitelé ve středověku se jablečným octem bránili proti epidemiím a infekcím. Jak využít jablečný ocet pro hubnutí? Kdy ho pít, aby byl účinek nejlepší? Domácí jablečný ocet si můžete snadno udělat i vy.

Čiré sklo ve sprchových dveřích a zástěnách v koupelně působí elegantně a dokáže prostor opticky zvětšit. Platí se za to ovšem zvýšeným úklidovým úsilím

Jak vyčistit skleněný sprchový kout? Lesk jim dodají i doma vyrobené čističe

Sprchový kout se skleněnými dveřmi, nebo skleněnou zástěnou vypadá elegantně, ale jen když je čistý. Skvrny a skvrnky od mýdla, šamponu a vodního kamene tento efekt výrazně zeslabí. Všichni výrobci dnes sice na trh dodávají skla s úpravou proti usazování vodního kamene, to ovšem neznamená, že je jeho povrch samočisticí. Péči a údržbu potřebuje stále. Jak čistit skleněný sprchový kout? Jakou směs na čištění skleněného koutu si můžeme namíchat doma? A jak často skleněné sprchové dveře čistit?

Pokud vám voda neodtéká, je třeba ucpaný odpad co nejdříve vyčistit.

Jak vyčistit odpad bez použití chemie? Pomůžete tím přírodě i své peněžence

Jakmile začne voda pomalu odtékat, je jasné, že máte problém. Ucpaný odpad v kuchyni, v koupelně nebo na WC už určitě někdy řešila většina z nás. Pokud nechcete, aby voda přestala odtékat úplně a byt vám zamořil zápach z ucpaných trubek, je třeba odpad rychle vyčistit. Co je nejlepší na čištění odpadů? A dá se odpad vyčistit bez chemie?

Nejoblíbenějším nástrojem na vytírání podlah je zřejmě otočný mop, který se dostane do každé skuliny.

Čím dobře umýt podlahu? Nemusíte kupovat speciální saponáty

Vytírání podlahy není žádná věda a zvládne to každý. Otázkou ovšem zůstává, jaký bude výsledek. I zde je potřeba trochu rozumu, aby na podlaze nezůstávala špína či šmouhy, nebo aby podlahová krytina dokonce nepřišla k úhoně. Je nutné vědět, co dát do vody na vytírání podlahy a jaké prostředky zvolit na různé druhy krytin. Pokud se chcete obejít bez chemie z obchodu, zvažte, zda je vhodné použít na mytí vaší podlahy ocet či líh. A jestliže chcete podle babských rad něco voňavějšího, možná se ptáte, jestli je pro vaši podlahu dobrá aviváž.

Houby s octem. Tuhle pochoutku známe. Ale kde se vzalo rčení: Houby s octem?

Seriál o češtině Slovíčkaření: Masák, muchomůrka a houby s octem

Houbařská sezona začala před pár měsíci, na malou lekci z mykologie však nikdy není pozdě. První otrava houbami na našem území je doložena v roce 1018, z čehož plyne, že staří Slované s těmito tajuplnými organismy experimentovali už ve svých raných dějinách. A měli je rádi, na rozdíl od Němců, kteří jim přišli na chuť mnohem později. Holubinka, bedla, hřib, kozák, liška, muchomůrka – všechna ta jména mají praslovanské kořeny. Včetně samotného slova „houba“ („goba“), jež původně znamenalo – ano, správně: hubu, tedy lidská ústa.

Na čištění většiny povrchů v domácnosti bohatě stačí směs vody a octa

Babičky věděly, jak uklidit pořádně, ale levně. Stačily jim tři běžné věci

Bez nich to nejde. Potřebujeme spoustu pomocníků na mytí oken a podlah a cídění umaštěné trouby či sporáku. Vodní kámen v koupelně a na toaletě taky nikdy nespí a trička i košile nasbírají během každého dne spoustu ran v podobě skvrnek a skvrn. Voláme na pomoc lahve s čističi, které sice fungují, ale jsou taky drahé a nesmírně zatěžující pro životní prostředí i naše zdraví. Přitom, naše babičky měly vždycky uklizeno do lesku, aniž by na e-shopech objednávaly dryáky různých značek. Jak to ty ženy dělaly?

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?

Rozhrnutím krásných, čistých a voňavých záclon je příjemné začínat nový den.

Záclony: někdo je pere málo, někdo zase moc často. Víte, jak je udržet bílé?

Ztratily vaše záclony svůj původní jas? Jsou zašedlé, žloutnou a nevypadají už tak hezky, jako když byly nové? I když to nebývá právě oblíbená činnost, i o záclony je třeba se pravidelně starat a správně je prát. Víte, jak často by se měly prát? Kdy se mohou prát v pračce a kdy je lepší je vyprat ručně? Jsou kromě pracích prášků a gelů i nějaké levné osvědčené triky, jak záclonám vrátit jejich krásu?

Ke krásné pleti vám mohou dopomoci i bylinky, od kterých byste to možná nečekali.

Krásná pleť za pár korun? Hýčkejte se tajnými ingrediencemi našich babiček

Vaše babička s velkou pravděpodobností neutrácela horentní sumy za kosmetiku, a přitom si docela jasně pamatujete, jak hebkou a krásnou měla pleť. Pro svůj příděl péče a krásy si nejspíš chodila do spíže a do přírody. Většinu z jejích tajných ingrediencí, za pomoci kterých můžete mít pleť jako z alabastru, nejspíš máte doma. Neváhejte a vyzkoušejte je!

Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků.

Jak dobře vyčistit mikrovlnku? Chybami lidé zbytečně snižují její životnost

Mikrovlnná trouba je obětavá a nenáročná pomocnice v domácnosti, ale její čištění se někdy zanedbává. Postupně se v ní tak hromadí zbytky jídla, mastnota a špína, občas v ní nějaké jídlo i exploduje. A když konečně dojde na očistu, bývá opravdu náročná. Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků. Jak vyčistit mikrovlnnou troubu? A čeho se při čištění mikrovlnné trouby vyvarovat?

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Stačí pár kapek jablečného octa a vaše nohy vám poděkují

Co umí jablečný ocet? Stačí pár kapek na chodidla či stehna a dějí se zázraky

Ocet je vyhledávaným pomocníkem v péči o domácnost, ale tam jeho schopnosti zdaleka nekončí. Prospěšný vám může být i po zdravotní stránce a zdaleka nejde jen o zmírnění otoku v případě, že vás píchla vosa. Co všechno dokáže vyléčit, jak připravit lázeň z jablečného octa a jak se s jeho pomocí zbavit mykózy, bradavic či zápachu nohou?

Radost z plných košíků hub může doma vystřídat palčivá otázka: „Co teď s nimi?“ Nejlepší je uchovat je na příští měsíce

Nestíháte jíst nasbírané houby? Tři způsoby, jak je uchovat po několik měsíců

Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.

Máme si dávat po ránu panáka olivového oleje pro zdraví?

Chrání srdce a je protizánětlivý. Řada lidí se ale zbytečně trápí jeho konzumací

Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.

Na lednici raději zapomeňte. V jejím vlhkém prostředí se česneku nedaří.

Uchovejte česnek tak, aby neztratil chuť ani léčebné účinky. Tyto tipy zvládnete

Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.

Zlíchovský pivovar.

Lihovar Zlíchov: unikátní památka se málem zhroutila, teď je z ní galerie

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Budovy lihovaru Zlíchov dostávají po letech chátrání nový kabát. V jeho varně byla na začátku dubna otevřena galerie, komín by měl v blízké budoucnosti začít sloužit pro gastro provoz. Dále tak budou moci vyprávět příběh o počátcích průmyslu na dnešní Praze 5.

Připálený pekáč vyčistíte snadno pomocí sody, jaru a horké vody.

Triky na čistou domácnost za 10 minut. Mladá maminka radí lidem, jak ušetřit čas

Znáte to: času je málo, ale nepořádku stále přibývá. Uklízet ty samé věci pořád dokola je ubíjející, tím spíš, pokud používáte metody, které jsou zdlouhavé a někdy nefungují tak, jak jste čekali. Proto jsme se spojili s Eliškou Popkovou, která miluje čistotu a uklízení je jejím koníčkem. Poradila nám spoustu fíglů a triků, jak rychle, levně a účinně vyčistit každý kout.

Jablečný ocet lidé někdy užívají jako prostředek k posílení zdraví.

Ocet jako lék? Kdo to s ním přežene, koleduje si o poškození kostí, jícnu a zubů

Na ocet se pějí samé ódy. Zastánci ekologického úklidu si nemohou vynachválit jeho univerzální použití. Ti, kdo se nejraději léčí alternativními způsoby, ocet popíjejí pro lepší zdraví. Neobejde se bez něj žádná kuchyně. Ale jako u všeho dobrého, i u octa platí, že by se měl užívat střídmě, a to především při konzumaci.

Mramorování pomocí pěny na holení dodá kraslicím zvláštní efekty.

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný... A nejlépe mramorovaný

Než se za dveřmi ozve známé „Hody, hody doprovody…“ je nutné mít pro koledníky připravenou odměnu. V domácnostech, kde koledníci vedle sladkostí dostávají darem i tradiční symbol Velikonoc, tedy kraslice, to znamená uvařit a ozdobit vajíčka. Možností jak obarvit velikonoční vejce je mnoho. Mezi ty méně běžné, ale o to efektnější, patří technika mramorování pomocí pěny na holení.

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.

Ordinace pediatrů i ORL praskají ve švech, léky chybí.

Nemocných dětí přibývá, léky na horečku chybí. Účinné jsou zábaly i těsto

„Neznám snad nikoho, kdo by neměl před Vánocemi nebo teď nemocné děti,“ zaslechla jsem maminku před pár dny telefonovat na autobusové zastávce. Je pravda, že se musím k jejímu tvrzení přidat, protože to mám ve svém okolí velice podobně. A všichni řešíme totéž: jak snížit dítěti horečku, když nám zásoby léků došly a v lékárnách jsou prázdné regály?

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži

Jak vyhnat potravinové moly? Tleskání nepomůže. Je třeba je zničit a odpudit

Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.

Na praní stačí mýdlo, ocet a soda

Jak ušetřit na praní? Stačí mýdlo, ocet a soda

Osekat výdaje na nákupy čisticích prostředků do domácnosti nemusí být jen nutné zlo, ale také zábava a ekologický dobrý skutek. Nahradit aviváže, prací gely a rozpouštědla mastnoty, které se skládají z desítek látek, lze pohodlně domácími výrobky, které si obvykle vystačí s kombinací tří složek – sody, octa a mýdla. Vycídí domácnost od vysoko usazené digestoře po kuchyňský odpad.

Tomáš Koubek

Gólman na ocet. Koubek potřebuje vysvobodit. Návrat do Sparty? Špatný krok

Jeden z nejdražších gólmanů bundesligy zůstal na ocet. Tomáš Koubek se měl stát neoddiskutovatelnou jedničkou Augsburgu, vždyť ho koupili za téměř osm milionů eur. Jenže místo mezi tyčemi si český reprezentant nevybojoval. Poslední dvě sezony proseděl na lavičce, tu letošní začal dokonce jen na tribuně.