Kreativ

ŠTÍTEK: ocet

Nejlepší nakladači hub jsou z Liberce

Liberec, Žatec - Nejlépe umí houby do octa nakládat v Liberci. A nejde jen o ledajaké provolání, liberečtí houbaři to mají písemně! Mezi naprostou špičkou mezi mykology je potvrdilo víkendové klání v degustátorské soutěži. Tu letos hostil Žatec a liberečtí nakladači se svým Mykologickým klubem Liberec skončili na prvním místě.

Nejlepší nakladači hub změřili síly v Liberci

Liberec - Houbaři z Liberecka se nenudí ani v zimě. Jde totiž o mimořádně soutěživé tvory. Celý rok poctivě šmejdí v lesích a ty nejlepší úlovky nakládají do octa. Poté se sejdou a soupeří, čí houby v nálevu jsou nejlepší. A věřte tomu nebo ne, tahle soutěž je ve městě pod Ještědem tradicí již neuvěřitelných 38 let!

Voňavky a ocet. Gymnazisté se loučili se školou

Hranice – Poslední školní den čekal v pátek na studenty maturitního ročníku hranického gymnázia. Ti stejně jako každý rok nezklamali a vyrazili do ulic v netradičních kostýmech, mezi kterými nechyběli doktoři, policisté, čarodějnice nebo dělníci.

Hotel U Dubu zůstává na ocet

Jablonné n. O. – Městu se už několik měsíců nedaří najít nového nájemce hotelu U Dubu. Ten poslední na konci roku skončil a dvě výběrová řízení vypsaná majitelem hotelu, městem Jablonné, problém nevyřešila.

HLASUJTE: Městské lázně zůstaly na ocet

Ústí nad Labem – Městské lázně v Ústí nad Labem nikdo nechce. Ani na opakovanou výzvu nezareagoval žádný kupec. A to přesto, že předběžného zájemce město mělo.

FOTO: Vařit ji učil také tatínek

Nezabudice - Pět hvězdiček nejen za excelentní zvěřinovou svíčkovou by si bez mrknutí oka jistě zasloužila amatérská kuchařka Marie Konopásková z Nezabudic.

Z koše václavek si udělá gulášek, zbytek naloží do octa

Prostějovsko – „Navařím pro rodinu kotel václavkového guláše,“ pochlubil se před víkendem v redakci vášnivý houbař Marek Nývlt z Prostějova. V lese u Seloutek totiž nasbíral plný koš těchto oblíbených, na podzim rostoucích hub.

Hravé a snadné zavařování

Bohatá úroda je snem každého zahradníka. Stromy obalené jablky, hruškami, švestkami nebo broskvemi jsou jeho chloubou. Zprvu si každý rád utrhne ovoce přímo ze stromu, čeho je ale moc, toho je příliš. Všechno se časem přejí. Pak přichází nerudovská otázka: kam s tím? No přece do sklenic a do spíže.

V Ratíškovicích koštovali sviňůrky v octě

Ratíškovice - Někdo je miluje, jiný nesnáší. Lidé, kteří se sešli v Ratíškovicích na 16. ročníku slováckého koštu sviňůrek nakládaných v octě, jsou ale přímo milovníky hub nakládaných ve sladkokyselém nálevu. Na tuto pochoutku nedají dopustit.

Tipy na štědrovečerní stůl

Prachaticko - Základem pro prostření svátečního stolu je dostatek místa. Strkání lokty jeden do druhého kouzlo štědrovečerní večeře ničí.

Zůstanou technické znovu na ocet?

Poděbrady - K ostré slovní přestřelce došlo na posledním zastupitelstvu v Poděbradech. O kandidátovi na odpady rozhodla komise náhradníků. Zastupitel Souček je rezolutně proti! Bude se vybírat znovu.

Lázně Vrbenského zůstávají na ocet

Střekov -Financování odkoupení a rekonstrukce lázní Dr. Vrbenského na Střekově z takzvaného poslaneckého medvěda i letos padlo. I když byla obnova lázní jedním z předvolebních taháků, dál bezútěšně chátrají.

Jak prý prodavačky oživovaly prošlé uzeniny

České Budějovice - Byly to „spotřebitelské horory“, které Okresní soud v Českých Budějovicích ve středu vyslechl od bývalých prodavaček prodejny Julius Meinl, svědkyň ve věci tří vedoucích kolegů obžalovaných z trestného činu ohrožování zdravotně závadnými potravinami – Terezy U., Radka R. a Ivy L. (Deník 23. dubna).

Ocet a ztráta času: slepota?

Český Krumlov - Veronika Opelková z Českého Krumlova je rok a půl stará holčička. Během kratičké chvilky se jí možná nadobro změnil život.

Zrušená ústecká sklárna zůstala na ocet

Ústecko - Bývalá sklárna zatím dál zůstává nevyužitá. O jeden z nejznámějších ústeckých brownfieldů, což jsou nevyužívané průmyslové objekty, totiž už loňský rok projevila zájem Spolchemie.

Octárna přichází o svou duši - hobliny

Znojmo - Lešení, dělníci s lopatami a pás, který vyváží z útrob provozu na korbu nákladního auta dubové hobliny. Tak definitivně končí tradiční výroba octa ve Znojmě a přesouvá se do Bzence.

Octárna skončila, jeden historický sud zůstane

Znojmo - Nakyslý pach octa ze Znojma volně vyprchává. Stejně jako výroba, při které sto třicet let kvasila nezbytná kuchyňská přísada. Znojemský ocet je definitivně minulostí, dělníci rozebírají ještě poslední obří dřevěné sudy, známé jako ocetnice. Ty poté poslední provozovatel octárny odveze do Francie, kde v nich budou dál vyrábět ovocný ocet.