Kreativ

ŠTÍTEK: ocet

Ilustrační foto

Jak prý prodavačky oživovaly prošlé uzeniny

České Budějovice - Byly to „spotřebitelské horory“, které Okresní soud v Českých Budějovicích ve středu vyslechl od bývalých prodavaček prodejny Julius Meinl, svědkyň ve věci tří vedoucích kolegů obžalovaných z trestného činu ohrožování zdravotně závadnými potravinami – Terezy U., Radka R. a Ivy L. (Deník 23. dubna).

Na jedné z posledních fotek (snímek vlevo) je Veronika Opelková naprosto zdravým dítětem. Na snímku vpravo je Veronika týden po nehodě, kdy mohla oko otevřít aspoň napůl.

Ocet a ztráta času: slepota?

Český Krumlov - Veronika Opelková z Českého Krumlova je rok a půl stará holčička. Během kratičké chvilky se jí možná nadobro změnil život.

Ilustrační foto

Zrušená ústecká sklárna zůstala na ocet

Ústecko - Bývalá sklárna zatím dál zůstává nevyužitá. O jeden z nejznámějších ústeckých brownfieldů, což jsou nevyužívané průmyslové objekty, totiž už loňský rok projevila zájem Spolchemie.

Vyvážení dubových hoblin z ocetnic ve zrušené znojemské octárně

Octárna přichází o svou duši - hobliny

Znojmo - Lešení, dělníci s lopatami a pás, který vyváží z útrob provozu na korbu nákladního auta dubové hobliny. Tak definitivně končí tradiční výroba octa ve Znojmě a přesouvá se do Bzence.

Továrna na ocet končí

Octárna skončila, jeden historický sud zůstane

Znojmo - Nakyslý pach octa ze Znojma volně vyprchává. Stejně jako výroba, při které sto třicet let kvasila nezbytná kuchyňská přísada. Znojemský ocet je definitivně minulostí, dělníci rozebírají ještě poslední obří dřevěné sudy, známé jako ocetnice. Ty poté poslední provozovatel octárny odveze do Francie, kde v nich budou dál vyrábět ovocný ocet.

Octář Jan Mareček u dřevěných sudů ve znojemské octárně

Znojemská octárna končí. Po 130 letech

ZNOJMO - Ve Znojmě končí další tradiční výrobce. Po více než sto třiceti letech přestává vyrábět znojemská octárna, která přispěla ke slávě místních

Octář Jan Mareček u dřevěných sudů ve znojemské octárně

Ocet: konec po 130 letech

ZNOJMO - Ve Znojmě končí další tradiční výrobce. Po více než sto třiceti letech přestává vyrábět znojemská octárna, která přispěla ke slávě místních okurek.

Stadion Letka

Letka sekonečně dočká trávy

LIBEREC - Další fotbalové hřiště dostane travnatý háv. Naposledy bylo škvárové hřiště přeměněno na travnatý pažit v Machníně a nyní se dalšího trávníku dočkají i na stadionu Letka, kde se hrával kvalitní fotbal. V Liberci tak zůstávají na „ocet“ již pouze Ruprechtice a Vesec. Jinak je všude klasický pažit nebo umělá tráva.

Ilustrační foto

Pěstujeme byliny

Nyní je nejvhodnější období pro vysazování bylinek. Než je vysadíme na správné stanoviště, musíme vědět, jaké mají jednotlivé byliny požadavky na slunce a teplo.

Octář Jan Mareček u dřevěných sudů ve znojemské octárně

Znojemská octárna republikovou raritou

ZNOJMO - Nejstarší a druhá největší v republice. To jsou přívlastky, které se pojí se znojemskou octárnou. Budova nedaleko autobusového a vlakového nádraží ukrývá obrovské unikátní dřevěné sudy nazývané odborně ocetnice.