Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
Ocet je vyhledávaným pomocníkem v péči o domácnost, ale tam jeho schopnosti zdaleka nekončí. Prospěšný vám může být i po zdravotní stránce a zdaleka nejde jen o zmírnění otoku v případě, že vás píchla vosa. Co všechno dokáže vyléčit, jak připravit lázeň z jablečného octa a jak se s jeho pomocí zbavit mykózy, bradavic či zápachu nohou?
Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.
Co dělat, když je skvělá úroda rajčat? Podívejte se na nejlepší recepty, jak rajčata konzervovat pro budoucí použití. Třeba na zimu, kdy prodávaná rajčata určitě nepatří mezi ty nejlepší a už vůbec ne nejlevnější. Přitom jde o zeleninu, která obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek.
Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.
Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.
Soud v Mnichově uložil doživotí 27letému ošetřovateli nemocných, "který postavil svůj klid, své pohodlí nad právo pacientů na život", jak zaznělo v rozsudku.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Budovy lihovaru Zlíchov dostávají po letech chátrání nový kabát. V jeho varně byla na začátku dubna otevřena galerie, komín by měl v blízké budoucnosti začít sloužit pro gastro provoz. Dále tak budou moci vyprávět příběh o počátcích průmyslu na dnešní Praze 5.
Znáte to: času je málo, ale nepořádku stále přibývá. Uklízet ty samé věci pořád dokola je ubíjející, tím spíš, pokud používáte metody, které jsou zdlouhavé a někdy nefungují tak, jak jste čekali. Proto jsme se spojili s Eliškou Popkovou, která miluje čistotu a uklízení je jejím koníčkem. Poradila nám spoustu fíglů a triků, jak rychle, levně a účinně vyčistit každý kout.
Na ocet se pějí samé ódy. Zastánci ekologického úklidu si nemohou vynachválit jeho univerzální použití. Ti, kdo se nejraději léčí alternativními způsoby, ocet popíjejí pro lepší zdraví. Neobejde se bez něj žádná kuchyně. Ale jako u všeho dobrého, i u octa platí, že by se měl užívat střídmě, a to především při konzumaci.
Kachní prsa jsou připravená za chvíli a nabízejí perfektní plnou chuť. Připravte si k nim teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny. Můžete si na něm pochutnat i jen tak, bez masa. Salát chutná dokonce i studený.
Než se za dveřmi ozve známé „Hody, hody doprovody…“ je nutné mít pro koledníky připravenou odměnu. V domácnostech, kde koledníci vedle sladkostí dostávají darem i tradiční symbol Velikonoc, tedy kraslice, to znamená uvařit a ozdobit vajíčka. Možností jak obarvit velikonoční vejce je mnoho. Mezi ty méně běžné, ale o to efektnější, patří technika mramorování pomocí pěny na holení.
Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.
Kuchyň zářící čistotou, ze které se linou vůně, při nichž se sbíhají sliny na jazyku. Tak by to mělo ideálně vypadat v každé domácnosti. Aby to tak bylo, je potřeba starat se v první řadě o sporák, který bývá tím nejohroženějším místem.
Kateřina Brožová postavila během mateřské dovolené své podnikání na zábavných videích a čtyřech základních ingrediencích. Nejsledovanější česká úklidová influencerka názorně ukazuje, že s nimi efektivně, a hlavně rychle uklidíte celou domácnost. A možná vás to začne i bavit.
„Neznám snad nikoho, kdo by neměl před Vánocemi nebo teď nemocné děti,“ zaslechla jsem maminku před pár dny telefonovat na autobusové zastávce. Je pravda, že se musím k jejímu tvrzení přidat, protože to mám ve svém okolí velice podobně. A všichni řešíme totéž: jak snížit dítěti horečku, když nám zásoby léků došly a v lékárnách jsou prázdné regály?
Stejně jako třeba šampaňské, i ocet se objevil na světě vlastně (nešťastnou) náhodou. Špatně skladované načaté víno se v ocet proměnilo už ve starém Babylonu. A ačkoliv jsou to už tisíce let, jeho účinky a prospěšnost stále objevujeme až do dnešních dnů. A to nejen při jídle.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.
Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.
Osekat výdaje na nákupy čisticích prostředků do domácnosti nemusí být jen nutné zlo, ale také zábava a ekologický dobrý skutek. Nahradit aviváže, prací gely a rozpouštědla mastnoty, které se skládají z desítek látek, lze pohodlně domácími výrobky, které si obvykle vystačí s kombinací tří složek – sody, octa a mýdla. Vycídí domácnost od vysoko usazené digestoře po kuchyňský odpad.
Nebojte se zkusit tenhle dezert, který je celosvětově velmi oblíbený. Příprava je opravdu jednoduchá. Vše se jen vyšlehá a dá do trouby. V kominaci s letním ovocem si pochutnají nejen milovníci sladkých sněhových pusinek.
Jeden z nejdražších gólmanů bundesligy zůstal na ocet. Tomáš Koubek se měl stát neoddiskutovatelnou jedničkou Augsburgu, vždyť ho koupili za téměř osm milionů eur. Jenže místo mezi tyčemi si český reprezentant nevybojoval. Poslední dvě sezony proseděl na lavičce, tu letošní začal dokonce jen na tribuně.
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Máte přebytky zralé zeleniny? Není nic lepšího, než když z nich vyrobíte třeba čatní, cibulovou marmeládu nebo domácí kečup. Nemusíte mít přece ve spíži jen sklenice marmelád, ne?
Pokud vás někdy při vaření pronásleduje pocit, že jídlu „něco“ chybí, vsaďte vařečku na to, že je to právě miso. Tato japonská pasta, která se vyrábí fermentováním sójových bobů a obilovin, totiž, jak píše časopis Gurmet, dokáže divy.
Někdy nemáme čas na vyváření, to ale není důvod, proč bychom neměli skvěle jíst. Podle našich receptů uvaříte do půlhodinky. Vypište si suroviny, které doma chybějí, a pusťte se do práce. Recepty přinesl časopis Gurmet.
Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art.
Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů, pro nastartování dne se tak hodí dokonale. Vyzkoušejte ho na chlebu s vejcem, žampiony či hroznovým vínem.
Také nechápete, jak si někdo může pochutnávat na párku v rohlíku s kečupem? Pokud patříte mezi fanoušky hořčice, vyzbrojte se sadou následujících zajímavostí o tomto sice běžném, avšak lahodném dochucovadle.
O tom, že domácí jídlo je nejlepší, nikdo nepochybujeme. Proto nelitujeme času třeba na zadělávání těsta a pečení chleba nebo buchet. Víme, že chutnají úplně jinak než ty ze supermarketu a že je naše zažívání více ocení. Ze stejných důvodů můžeme zkusit „uklohnit“ také něco pro svoji pleť či vlasy. Text přinesl časopis Květy.
Letošní seriál gastronomického svátku Garden Food Festival má za sebou první zastávku. O víkendu 17. –18. července se více než dvanáct set milovníků skvělého jídla a pití sešlo v zahradách zámku Bzenec. Návštěvníci si užili českou i světovou kuchyni, bohatý program a oslavili 100 let Bzeneckého octa. Děkujeme pořadatelům za dnešní příspěvek.
Žáci šestého ročníku ze ZŠ Mírové v Ústí nad Labem se v hodině zeměpisu, která probíhala distanční způsobem, zapojili do školního projektu „SOPKA“. V šestém ročníku se totiž probírá vulkanická činnost. Toto téma žáky velmi zajímalo a do projektu se zapojili ve velkém počtu.
Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art oblečení.
Octová dieta. Je jí plný internet a přitom se myšlenka na ní zrodila již na počátku 19. století. A tehdy se také ukázalo, že nefunguje. Stále tomu však řada serverů pro ženy i ženy samotné nevěří. Touha zázračně zhubnout je silnější. A ideálně, kdyby to šlo bez práce.
Pálení žáhy patří mezi časté zdravotní obtíže. Nejčastěji se objevuje po jídle. Jde o nepříjemné pocity plnosti, ale mohou se objevit i bolesti či křeče v nadbřišku. V období svátečního přejídání nejsou žádnou výjimkou. Jak jim předejít nebo jak se s nimi vypořádat?
Švestky jsou v našich končinách velmi oblíbeným ovocem, které má nejen v kuchyni široké využití. Jejich sezona vrcholí a naše recepty vám jistě přijdou vhod. Vyzkoušejte jednoduchá povidla, buchtu, tradiční knedlíky či pikantní chilli omáčku. Určitě si pochutnáte.
Inspiraci zahraniční kuchyní sbíráme na dovolené, protože takoví Italové, Španělé, Řekové, Chorvati nebo Slováci, Bulhaři a Rakušané umějí velmi dobře kombinovat suroviny a vytvářet z nich znamenité pokrmy. Zkuste si to také!
Pokud vám doma přebývá větší množství rajčat a další zeleniny, můžete ji díky našim receptům uchovat na pozdější dobu. Na kečupu, pikantní směsi, pomazánce z lilku a celerovém salátu si určitě pochutnáte.
/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.
Známe ji z nejrůznějších skrytých koutů na chalupě nebo z povrchu starších marmelád. Nevyhýbá se ale ani lidem, je dokonce častým onemocněním. Jak s ní zatočit přírodním způsobem?
Oříškové těsto, rumové aroma nebo pikantní ocet lahodily chuťovým buňkám návštěvníků klání o nejlepší upečenou bábovku. Své sladké i slané variace přinesly v neděli odpoledne dvě desítky tvůrců do obecního sálu ve Vysoké Peci.