Kreativ

ŠTÍTEK: ocet

Jana Heroutová z Kunžaku už deset let vyrábí pod značkou Jane Art oblečení.

V mýdlárně Nežárka vyrábí kosmetiku v souladu s přírodou

Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art. 

Kosmetika

Netrapte se neznámým složením. Kosmetiku si můžete vyrobit sami

O tom, že domácí jídlo je nejlepší, nikdo nepochybujeme. Proto nelitujeme času třeba na zadělávání těsta a pečení chleba nebo buchet. Víme, že chutnají úplně jinak než ty ze supermarketu a že je naše zažívání více ocení. Ze stejných důvodů můžeme zkusit „uklohnit“ také něco pro svoji pleť či vlasy. Text přinesl časopis Květy.

Garden Food Festival v Bzenci má za sebou úspěšnou premiéru.

Bzenecký ocet slavil sto let. Garden Food Festival ohromil chutí, gurmáni jásali

Letošní seriál gastronomického svátku Garden Food Festival má za sebou první zastávku. O víkendu 17. –18. července se více než dvanáct set milovníků skvělého jídla a pití sešlo v zahradách zámku Bzenec. Návštěvníci si užili českou i světovou kuchyni, bohatý program a oslavili 100 let Bzeneckého octa. Děkujeme pořadatelům za dnešní příspěvek.

Jeden z  žákovských modelů sopky.

Distanční výbuch sopky na ZŠ Mírová v Ústí nad Labem

Žáci šestého ročníku ze ZŠ Mírové v Ústí nad Labem se v hodině zeměpisu, která probíhala distanční způsobem, zapojili do školního projektu „SOPKA“. V šestém ročníku se totiž probírá vulkanická činnost. Toto téma žáky velmi zajímalo a do projektu se zapojili ve velkém počtu.

Jana Heroutová z Kunžaku už deset let vyrábí pod značkou Jane Art oblečení.

Začínala s originální módou, teď už vyrábí i kosmetiku v souladu s přírodou

Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art oblečení.

Zajímavosti o hubnutí.

ZAJÍMAVOST: Dvě stě let stará octová dieta funguje, ale...

Octová dieta. Je jí plný internet a přitom se myšlenka na ní zrodila již na počátku 19. století. A tehdy se také ukázalo, že nefunguje. Stále tomu však řada serverů pro ženy i ženy samotné nevěří. Touha zázračně zhubnout je silnější. A ideálně, kdyby to šlo bez práce.

Utopenci - Ilustrační foto

Zásady chutného utopence: Klíče k úspěchu jsou dva

/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.

Romana Lecjaksová a Zuzana Blažejovská lákají k ochutnávce bábovky z pistácií.

Ve Vysoké Peci soutěžili o nejlepší bábovku

Oříškové těsto, rumové aroma nebo pikantní ocet lahodily chuťovým buňkám návštěvníků klání o nejlepší upečenou bábovku. Své sladké i slané variace přinesly v neděli odpoledne dvě desítky tvůrců do obecního sálu ve Vysoké Peci. 

Princezna na ocet.

Tip na neděli 24. listopadu: Princezna na ocet

Bylo, nebylo, byla jedna princezna Josefínka, třináctá dcera pana krále. Ta, na kterou už nezbyl vůbec žádný ženich ani věno a ona měla zůstat doma na ocet. Ale copak to jde, aby princezna byla na ocet? Josefínka to tak rozhodně nenechá.  

Volejbalový trenér Ondřej Marek.

Boula nám vytrhl trn z paty, přiznává volejbalový trenér Marek

Brno – Na období před Ondřejem Boulou a s ním by se dala rozdělit dosavadní sezona volejbalistů Brna v nejvyšší soutěži. Na začátku ročníku prohráli čtyři z pěti zápasů, na začátku listopadu v domácím duelu s Příbramí se ovšem vrátil matador Boula, který s volejbalem na nejvyšší úrovni původně skončil. Následně Brňané zvítězili v šesti z osmi utkání. V sobotu od pěti hodin odpoledne je čeká závěrečný duel tohoto kalendářního roku na palubovce mistrovského Karlovarska, který vyhlíží i trenér Ondřej Marek.

Stavba silnice - Prodloužená Rudná. Ilustrační foto.

Prodloužená Rudná: první dohoda s Richtárem

Informace Deníku ze začátku prosince se potvrzují. Moravskoslezský kraj a Ředitelství silnic a dálnic konečně našly společnou řeč s Dušanem Richtárem, který blokuje dostavbu klíčového čtyřsetmetrového úseku ve směru z Ostravy do Opavy.

Lidový pokrm hladká Ančka.

Objevte lahodné Kolumbovo vejce

Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.  

Třináctý ročník originální soutěže Francolhotský kyseláč se uskutečnil v sobotu 24. února 2018. O nejlépe naložené houby ve sladkokyselém nálevu soutěžilo devětatřicet vzorků.

Houby s octem? Třináctý ročník originální soutěže má vítěze

Pečlivě očistit, až dvakrát ovařit a tím zbavit slizu. Přidat zeleninu – květák, mrkev, papriky, cibuli. Hříbky naskládáme do sklenek, zalejeme sladkokyselým nálevem podle chuti a dvacet minut sterilujeme. A kandidát na umístění na předních příčkách v originální soutěži Francolhotský kyseláč, je na světě.

ilustrační foto

Nejen tvrdá chemie umyje

My i naše životní prostředí jsme tvořeni miliony chemických sloučenin a každý den jsme s řadou z nich také konfrontováni. Některé jsou dílem přírody, jiné pochází z chemických laboratoří. Ty sice na první pohled umí neuvěřitelné divy, ovšem důsledky jejich používání mohou být mnohdy zlé. Pro člověka i přírodu.

Silvestrovské čatní

Ohromte přátele silvestrovským čatní

Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí. 

Vyrobit kouzelný lektvar, zasoutěžit si o nejlepší kostým, obdivovat výkony siláka Franty nebo také asistovat při zapalování vatry. To vše mohli čarodějnice a čarodějové o Filipojakubské noci, respektive odpoledni v Křenovicích.

Rostliny, ocet, soda. Čarodějnice se v Křenovicích naučily kouzelný lektvar

Křenovice /REPORTÁŽ/ – Ucho z mloka, oči štíra, k tomu křídla netopýra. Hadí břich a dračí dráp. A žabích nožek akorát. Sedm vešek na vlásku, devět myších ocásků. Zamíchej a dobře vař. A ty se nám, ohni, zdař. Nakonec jedovatou slinu. Tak se připravuje lektvar, který má o filipojakubské noci pomoci, aby vzplála vatra. V neděli před osmou hodinou večer slova odříkává většina čarodějnic a čarodějů na křenovickém sokolském hřišti. Právě tam dorazili oslavit Beltine, jak se také magické noci z třicátého dubna na prvního května říká.

červotoč

Babské rady – jak na červotoče

Jižní Čechy – Jemné, ale zato vytrvalé chroupání, které jde tak nějak odevšad. Jestliže se u vás doma vyskytuje něco podobného, jednejte rychle a bez otálení. Do dřevěného nábytku, krovů či trámů se vám pustil červotoč. Bez jeho pokud možno okamžité likvidace bude se dřevem zle.

červotoč

Babské rady – jak na červotoče

Strakonice – Jemné, ale zato vytrvalé chroupání, které jde tak nějak odevšad. Jestliže se u vás doma vyskytuje něco podobného, jednejte rychle a bez otálení. Do dřevěného nábytku, krovů či trámů se vám pustil červotoč. Bez jeho pokud možno okamžité likvidace bude se dřevem zle.

Ilustrační foto.

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

Třídenní prezentace středních odborných škol v modřickém nákupním centru Olympia.

Coca Cola je kyselá jako ocet, odhalili studenti na prezentaci odborných škol

Brno /REPORTÁŽ/ – Nasadí si čelenku snímající mozkové vlny a podle instrukcí zkouší pohybem čelisti ovládat počítač. Na obrazovce to vypadá jako ping pong, ale ochrnutým lidem může tento program výrazně zjednodušit život. Když se mladíkovi u propagačního stánku břeclavské průmyslovky podaří párkrát trefit míček, zajásá a přenechá křeslo dalším zájemcům. Na třídenní prezentaci odborných škol v modřické Olympii, která skončila v neděli, jich přišlo víc než dost.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Je jablečný ocet opravdu na hubnutí?

Východní Čechy – Zaručených rad na to jak zhubnout a zbavit se tak nevzhledných nadbytečných kilogramů a tukových polštářů na našem těle je bezpočet. Jednou z babských rad na hubnutí je i konzumace jablečného octa. Pouze tím, že jej budete denně pít na lačno, před jídlem, během dne, zkrátka kdykoliv, byste měli spalovat tuky a hubnout. No nebylo by to fajn, kdyby to fungovalo? Jak je to ale doopravdy s tímto „zázrakem" přírody?