Kreativ

ŠTÍTEK: ocet

Zlíchovský pivovar.

Lihovar Zlíchov: unikátní památka se málem zhroutila, teď je z ní galerie

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Budovy lihovaru Zlíchov dostávají po letech chátrání nový kabát. V jeho varně byla na začátku dubna otevřena galerie, komín by měl v blízké budoucnosti začít sloužit pro gastro provoz. Dále tak budou moci vyprávět příběh o počátcích průmyslu na dnešní Praze 5.

Připálený pekáč vyčistíte snadno pomocí sody, jaru a horké vody.

Triky na čistou domácnost za 10 minut. Mladá maminka radí lidem, jak ušetřit čas

Znáte to: času je málo, ale nepořádku stále přibývá. Uklízet ty samé věci pořád dokola je ubíjející, tím spíš, pokud používáte metody, které jsou zdlouhavé a někdy nefungují tak, jak jste čekali. Proto jsme se spojili s Eliškou Popkovou, která miluje čistotu a uklízení je jejím koníčkem. Poradila nám spoustu fíglů a triků, jak rychle, levně a účinně vyčistit každý kout.

Jablečný ocet lidé někdy užívají jako prostředek k posílení zdraví.

Ocet jako lék? Kdo to s ním přežene, koleduje si o poškození kostí, jícnu a zubů

Na ocet se pějí samé ódy. Zastánci ekologického úklidu si nemohou vynachválit jeho univerzální použití. Ti, kdo se nejraději léčí alternativními způsoby, ocet popíjejí pro lepší zdraví. Neobejde se bez něj žádná kuchyně. Ale jako u všeho dobrého, i u octa platí, že by se měl užívat střídmě, a to především při konzumaci.

Mramorování pomocí pěny na holení dodá kraslicím zvláštní efekty.

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný... A nejlépe mramorovaný

Než se za dveřmi ozve známé „Hody, hody doprovody…“ je nutné mít pro koledníky připravenou odměnu. V domácnostech, kde koledníci vedle sladkostí dostávají darem i tradiční symbol Velikonoc, tedy kraslice, to znamená uvařit a ozdobit vajíčka. Možností jak obarvit velikonoční vejce je mnoho. Mezi ty méně běžné, ale o to efektnější, patří technika mramorování pomocí pěny na holení.

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.

Ordinace pediatrů i ORL praskají ve švech, léky chybí.

Nemocných dětí přibývá, léky na horečku chybí. Účinné jsou zábaly i těsto

„Neznám snad nikoho, kdo by neměl před Vánocemi nebo teď nemocné děti,“ zaslechla jsem maminku před pár dny telefonovat na autobusové zastávce. Je pravda, že se musím k jejímu tvrzení přidat, protože to mám ve svém okolí velice podobně. A všichni řešíme totéž: jak snížit dítěti horečku, když nám zásoby léků došly a v lékárnách jsou prázdné regály?

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži

Jak vyhnat potravinové moly? Tleskání nepomůže. Je třeba je zničit a odpudit

Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.

Na praní stačí mýdlo, ocet a soda

Jak ušetřit na praní? Stačí mýdlo, ocet a soda

Osekat výdaje na nákupy čisticích prostředků do domácnosti nemusí být jen nutné zlo, ale také zábava a ekologický dobrý skutek. Nahradit aviváže, prací gely a rozpouštědla mastnoty, které se skládají z desítek látek, lze pohodlně domácími výrobky, které si obvykle vystačí s kombinací tří složek – sody, octa a mýdla. Vycídí domácnost od vysoko usazené digestoře po kuchyňský odpad.

Tomáš Koubek

Gólman na ocet. Koubek potřebuje vysvobodit. Návrat do Sparty? Špatný krok

Jeden z nejdražších gólmanů bundesligy zůstal na ocet. Tomáš Koubek se měl stát neoddiskutovatelnou jedničkou Augsburgu, vždyť ho koupili za téměř osm milionů eur. Jenže místo mezi tyčemi si český reprezentant nevybojoval. Poslední dvě sezony proseděl na lavičce, tu letošní začal dokonce jen na tribuně.

Jana Heroutová z Kunžaku už deset let vyrábí pod značkou Jane Art oblečení.

V mýdlárně Nežárka vyrábí kosmetiku v souladu s přírodou

Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art. 

Kosmetika

Netrapte se neznámým složením. Kosmetiku si můžete vyrobit sami

O tom, že domácí jídlo je nejlepší, nikdo nepochybujeme. Proto nelitujeme času třeba na zadělávání těsta a pečení chleba nebo buchet. Víme, že chutnají úplně jinak než ty ze supermarketu a že je naše zažívání více ocení. Ze stejných důvodů můžeme zkusit „uklohnit“ také něco pro svoji pleť či vlasy. Text přinesl časopis Květy.

Garden Food Festival v Bzenci má za sebou úspěšnou premiéru.

Bzenecký ocet slavil sto let. Garden Food Festival ohromil chutí, gurmáni jásali

Letošní seriál gastronomického svátku Garden Food Festival má za sebou první zastávku. O víkendu 17. –18. července se více než dvanáct set milovníků skvělého jídla a pití sešlo v zahradách zámku Bzenec. Návštěvníci si užili českou i světovou kuchyni, bohatý program a oslavili 100 let Bzeneckého octa. Děkujeme pořadatelům za dnešní příspěvek.

Jeden z  žákovských modelů sopky.

Distanční výbuch sopky na ZŠ Mírová v Ústí nad Labem

Žáci šestého ročníku ze ZŠ Mírové v Ústí nad Labem se v hodině zeměpisu, která probíhala distanční způsobem, zapojili do školního projektu „SOPKA“. V šestém ročníku se totiž probírá vulkanická činnost. Toto téma žáky velmi zajímalo a do projektu se zapojili ve velkém počtu.

Jana Heroutová z Kunžaku už deset let vyrábí pod značkou Jane Art oblečení.

Začínala s originální módou, teď už vyrábí i kosmetiku v souladu s přírodou

Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art oblečení.

ZAJÍMAVOST: Dvě stě let stará octová dieta funguje, ale...

Octová dieta. Je jí plný internet a přitom se myšlenka na ní zrodila již na počátku 19. století. A tehdy se také ukázalo, že nefunguje. Stále tomu však řada serverů pro ženy i ženy samotné nevěří. Touha zázračně zhubnout je silnější. A ideálně, kdyby to šlo bez práce.

Zásady chutného utopence: Klíče k úspěchu jsou dva

/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.

Ve Vysoké Peci soutěžili o nejlepší bábovku

Oříškové těsto, rumové aroma nebo pikantní ocet lahodily chuťovým buňkám návštěvníků klání o nejlepší upečenou bábovku. Své sladké i slané variace přinesly v neděli odpoledne dvě desítky tvůrců do obecního sálu ve Vysoké Peci. 

Tip na neděli 24. listopadu: Princezna na ocet

Bylo, nebylo, byla jedna princezna Josefínka, třináctá dcera pana krále. Ta, na kterou už nezbyl vůbec žádný ženich ani věno a ona měla zůstat doma na ocet. Ale copak to jde, aby princezna byla na ocet? Josefínka to tak rozhodně nenechá.