Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.
Kuchyň zářící čistotou, ze které se linou vůně, při nichž se sbíhají sliny na jazyku. Tak by to mělo ideálně vypadat v každé domácnosti. Aby to tak bylo, je potřeba starat se v první řadě o sporák, který bývá tím nejohroženějším místem.
Kateřina Brožová postavila během mateřské dovolené své podnikání na zábavných videích a čtyřech základních ingrediencích. Nejsledovanější česká úklidová influencerka názorně ukazuje, že s nimi efektivně, a hlavně rychle uklidíte celou domácnost. A možná vás to začne i bavit.
„Neznám snad nikoho, kdo by neměl před Vánocemi nebo teď nemocné děti,“ zaslechla jsem maminku před pár dny telefonovat na autobusové zastávce. Je pravda, že se musím k jejímu tvrzení přidat, protože to mám ve svém okolí velice podobně. A všichni řešíme totéž: jak snížit dítěti horečku, když nám zásoby léků došly a v lékárnách jsou prázdné regály?
Stejně jako třeba šampaňské, i ocet se objevil na světě vlastně (nešťastnou) náhodou. Špatně skladované načaté víno se v ocet proměnilo už ve starém Babylonu. A ačkoliv jsou to už tisíce let, jeho účinky a prospěšnost stále objevujeme až do dnešních dnů. A to nejen při jídle.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.
Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.
Osekat výdaje na nákupy čisticích prostředků do domácnosti nemusí být jen nutné zlo, ale také zábava a ekologický dobrý skutek. Nahradit aviváže, prací gely a rozpouštědla mastnoty, které se skládají z desítek látek, lze pohodlně domácími výrobky, které si obvykle vystačí s kombinací tří složek – sody, octa a mýdla. Vycídí domácnost od vysoko usazené digestoře po kuchyňský odpad.
Nebojte se zkusit tenhle dezert, který je celosvětově velmi oblíbený. Příprava je opravdu jednoduchá. Vše se jen vyšlehá a dá do trouby. V kominaci s letním ovocem si pochutnají nejen milovníci sladkých sněhových pusinek.
Jeden z nejdražších gólmanů bundesligy zůstal na ocet. Tomáš Koubek se měl stát neoddiskutovatelnou jedničkou Augsburgu, vždyť ho koupili za téměř osm milionů eur. Jenže místo mezi tyčemi si český reprezentant nevybojoval. Poslední dvě sezony proseděl na lavičce, tu letošní začal dokonce jen na tribuně.
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Máte přebytky zralé zeleniny? Není nic lepšího, než když z nich vyrobíte třeba čatní, cibulovou marmeládu nebo domácí kečup. Nemusíte mít přece ve spíži jen sklenice marmelád, ne?
Pokud vás někdy při vaření pronásleduje pocit, že jídlu „něco“ chybí, vsaďte vařečku na to, že je to právě miso. Tato japonská pasta, která se vyrábí fermentováním sójových bobů a obilovin, totiž, jak píše časopis Gurmet, dokáže divy.
Někdy nemáme čas na vyváření, to ale není důvod, proč bychom neměli skvěle jíst. Podle našich receptů uvaříte do půlhodinky. Vypište si suroviny, které doma chybějí, a pusťte se do práce. Recepty přinesl časopis Gurmet.
Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art.
Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů, pro nastartování dne se tak hodí dokonale. Vyzkoušejte ho na chlebu s vejcem, žampiony či hroznovým vínem.
Také nechápete, jak si někdo může pochutnávat na párku v rohlíku s kečupem? Pokud patříte mezi fanoušky hořčice, vyzbrojte se sadou následujících zajímavostí o tomto sice běžném, avšak lahodném dochucovadle.
O tom, že domácí jídlo je nejlepší, nikdo nepochybujeme. Proto nelitujeme času třeba na zadělávání těsta a pečení chleba nebo buchet. Víme, že chutnají úplně jinak než ty ze supermarketu a že je naše zažívání více ocení. Ze stejných důvodů můžeme zkusit „uklohnit“ také něco pro svoji pleť či vlasy. Text přinesl časopis Květy.
Letošní seriál gastronomického svátku Garden Food Festival má za sebou první zastávku. O víkendu 17. –18. července se více než dvanáct set milovníků skvělého jídla a pití sešlo v zahradách zámku Bzenec. Návštěvníci si užili českou i světovou kuchyni, bohatý program a oslavili 100 let Bzeneckého octa. Děkujeme pořadatelům za dnešní příspěvek.
Žáci šestého ročníku ze ZŠ Mírové v Ústí nad Labem se v hodině zeměpisu, která probíhala distanční způsobem, zapojili do školního projektu „SOPKA“. V šestém ročníku se totiž probírá vulkanická činnost. Toto téma žáky velmi zajímalo a do projektu se zapojili ve velkém počtu.
Když vejdete do domu Jany Heroutové v Kunžaku, s jistotou poznáte, že jste se ocitli v tak trochu jiném světě. Hned za dveřmi má přichystané role látek všemožných barev, a co teprve když vás paní domu zavede k sobě do ateliéru! Dýchne na vás tvůrčí atmosféra - šicí stroje, klubka nití připomínající barevnou škálu duhy. Už deset let Jana Heroutová tvoří pod značkou Jane Art oblečení.
Octová dieta. Je jí plný internet a přitom se myšlenka na ní zrodila již na počátku 19. století. A tehdy se také ukázalo, že nefunguje. Stále tomu však řada serverů pro ženy i ženy samotné nevěří. Touha zázračně zhubnout je silnější. A ideálně, kdyby to šlo bez práce.
Pálení žáhy patří mezi časté zdravotní obtíže. Nejčastěji se objevuje po jídle. Jde o nepříjemné pocity plnosti, ale mohou se objevit i bolesti či křeče v nadbřišku. V období svátečního přejídání nejsou žádnou výjimkou. Jak jim předejít nebo jak se s nimi vypořádat?
Švestky jsou v našich končinách velmi oblíbeným ovocem, které má nejen v kuchyni široké využití. Jejich sezona vrcholí a naše recepty vám jistě přijdou vhod. Vyzkoušejte jednoduchá povidla, buchtu, tradiční knedlíky či pikantní chilli omáčku. Určitě si pochutnáte.
Inspiraci zahraniční kuchyní sbíráme na dovolené, protože takoví Italové, Španělé, Řekové, Chorvati nebo Slováci, Bulhaři a Rakušané umějí velmi dobře kombinovat suroviny a vytvářet z nich znamenité pokrmy. Zkuste si to také!
Pokud vám doma přebývá větší množství rajčat a další zeleniny, můžete ji díky našim receptům uchovat na pozdější dobu. Na kečupu, pikantní směsi, pomazánce z lilku a celerovém salátu si určitě pochutnáte.
/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.
Známe ji z nejrůznějších skrytých koutů na chalupě nebo z povrchu starších marmelád. Nevyhýbá se ale ani lidem, je dokonce častým onemocněním. Jak s ní zatočit přírodním způsobem?
Oříškové těsto, rumové aroma nebo pikantní ocet lahodily chuťovým buňkám návštěvníků klání o nejlepší upečenou bábovku. Své sladké i slané variace přinesly v neděli odpoledne dvě desítky tvůrců do obecního sálu ve Vysoké Peci.
Bylo, nebylo, byla jedna princezna Josefínka, třináctá dcera pana krále. Ta, na kterou už nezbyl vůbec žádný ženich ani věno a ona měla zůstat doma na ocet. Ale copak to jde, aby princezna byla na ocet? Josefínka to tak rozhodně nenechá.
Osm minut. Jen tak krátká doba stačí většině lidí k tomu, aby si vybrali svého čtyřnohého přítele z útulku. Obvykle sáhnou po kočce či psovi světlé barvy a dlouhé srsti. Naopak černá zvířata zůstávají dlouho na ocet.
Grilovat nemusíte jen maso nebo klobásy, skvěle chutná i lilek, kukuřice, sýr nebo houby. Lehkou a navíc chutnou večeři pak v létě zcela jistě oceníte. Nevěříte?
Pažitka, špenát, roketa, hlávkový salát. Nabídka jarní zahrádky je pestrá. A těch vitaminů. K létu sice neodmyslitelně patří grilování či opékání masa na ohni, rozhodně ale neuškodí si jídelníček obohatit o čerstvé zeleninové saláty.
Děčín – Až se v neděli krátce po 15. hodině rozehraje v Praze na Královce další ročník basketbalového Utkání hvězd KNBL, bude u toho i šestice basketbalistů z Ústí a Děčína.
Brno – Na období před Ondřejem Boulou a s ním by se dala rozdělit dosavadní sezona volejbalistů Brna v nejvyšší soutěži. Na začátku ročníku prohráli čtyři z pěti zápasů, na začátku listopadu v domácím duelu s Příbramí se ovšem vrátil matador Boula, který s volejbalem na nejvyšší úrovni původně skončil. Následně Brňané zvítězili v šesti z osmi utkání. V sobotu od pěti hodin odpoledne je čeká závěrečný duel tohoto kalendářního roku na palubovce mistrovského Karlovarska, který vyhlíží i trenér Ondřej Marek.
Informace Deníku ze začátku prosince se potvrzují. Moravskoslezský kraj a Ředitelství silnic a dálnic konečně našly společnou řeč s Dušanem Richtárem, který blokuje dostavbu klíčového čtyřsetmetrového úseku ve směru z Ostravy do Opavy.
Ústecký kraj - Zdravotní stav jedenáctiletého chlapce z Litoměřic se stále zhoršuje. Potřebuje klimatizaci, čistič vzduchu a automobil s větším zavazadlovým prostorem.
Prakticky každý Čech se někdy setkal s nakládaným hermelínem, houbami či paprikami. Už jste ale vyzkoušeli použít na přípravu láku cider nebo bílé víno? Připravte si nakládané dobroty z netradičních receptů Daniely Turecké.
Stále si myslíte, že nerostou? Pohled na plný stůl hříbků jednoznačně vyvrací všechny pohybnosti o nehoubovém roku. V galerii si můžete prohlédnou také nádherné úlovky z jiných částí republiky.