Kreativ

ŠTÍTEK: ocet

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Je jablečný ocet opravdu na hubnutí?

Východní Čechy - Zaručených rad na to jak zhubnout a zbavit se tak nevzhledných nadbytečných kilogramů a tukových polštářů na našem těle je bezpočet. Jednou z babských rad na hubnutí je i konzumace jablečného octa. Pouze tím, že jej budete denně pít na lačno, před jídlem, během dne, zkrátka kdykoliv, byste měli spalovat tuky a hubnout. No nebylo by to fajn, kdyby to fungovalo? Jak je to ale doopravdy s tímto „zázrakem" přírody?

Hotel Strojař v Přerově

Strojař možná nezůstane na ocet. Zájemci už složili kauci

Přerov – Ledy se pohnuly. Do výběrového řízení, které vypsalo ministerstvo obrany na prodej bývalého hotelového domu Strojař v Přerově, se přihlásili dva zájemci. Vzhledem k tomu, že každý z nich složil požadovanou kauci sto tisíc korun, zdá se, že to s koupí objektu myslí vážně. Podle zástupců ministerstva obrany se termín pro podání nabídek uzavírá 25. srpna.

Pomazánka. Ilustrační foto.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Budova bývalé octárny v Litoměřicích

Osud octárny je dál nejistý

Litoměřice – Kdysi zásobovala octem celý kraj, dnes opuštěná už řadu let chátrá. Budoucnost bývalé octárny v litoměřické ulici Na Kocandě zůstává nejistá i nadále.

ČIRŮVKA FIALOVÁ láká nejen svým vzhledem, ale také nezaměnitelnou vůní.

Naložte si čirůvku fialovou do octa a rozhodně neprohloupíte

Tábor – Poslední tři měsíce jsem každý týden chodila poctivě s košíkem do lesa, mnohdy se brodila celá podrápaná houštím, zapadávala do bahna na kraji polí i zakopávala 
o bludné kořeny, aby se mi podařilo nasušit alespoň jednu pětilitrovou sklenici plnou hub do oblíbené bramboračky. Bohužel, téměř vždy bez většího úspěchu.

Ilustrační foto

V Indii objevili levnou metodu prevence rakoviny. Ocet

Dillí – K prevenci rakoviny děložního čípku je zřejmě možné s úspěchem použít zředěný ocet. Vyplývá to ze studie, kterou dnes na chicagské konferenci věnované léčbě rakoviny zveřejnili vědci. K tomuto závěru došli na základě výzkumu, do něhož zapojili na 150.000 obyvatelek slumů v Indii. Díky testům prováděným s pomocí octa se ve zmíněné skupině podařilo včas odhalit buněčné změny u třetiny žen.

Koncert v KD Vltava v Českých Budějovicích.

Kulturní dům Vltava zůstal na ocet

České Budějovice - Nepříjemnou situaci musí řešit českobudějovická rada města. Jde o budoucnost kulturního domu Vltava.Minulý rok se radnice rozhodla prodat KD Vltava a našla i kupce, který v obálkové soutěži nabídl 30 milionů korun.

Útočník brněnské Komety Tomáš Divíšek (uprostřed).

Divíšek o prvním hattricku: Po dvou gólech dělám kraviny

Brno /ROZHOVOR/– Dort, který vám místo sladké polevy polijí kyselým octem. Asi takovou oslavu premiérového hattricku v soutěži zažil v neděli večer hokejový útočník extraligové Komety Tomáš Divíšek. Třiatřicetiletý centr táhl jihomoravské družstvo k udržení neporazitelnosti na domácím stadionu, ale ani jeho tři branky nestačily. Kometa poprvé v sezoně neslavila před vlastními diváky vítězství, ale musela skousnout prohru 3:4 od pražské Slavie.

Ilustrační foto.

Rybníček na ocet nezůstane, radnice mu našla nájemce

Opava - Už to vypadalo, že zůstane na ocet. Nyní je ale všechno jinak. Nově opravený Kulturní dům Na Rybníčku našel zájemce, kteří se o něho budou starat, provozovat jeho restauraci, kavárnu a organizovat zde nejrůznější společenské a kulturní akce.

VYLEPŠENÍ. Do každé skleničky s houbami můžete přidat čerstvou papriku a cibuli.

Je libo houby s octem?

Nakládání plodů lesa do kyselého láku je oblíbený způsob jejich uchovávání. Jsou ale i jiné.

Zakladatel a předseda Mykologického klubu Liberec Josef Sedláček s diplomem, který si v Žatci liberečtí houbaři vybojovali.

Nejlepší nakladači hub jsou z Liberce

Liberec, Žatec - Nejlépe umí houby do octa nakládat v Liberci. A nejde jen o ledajaké provolání, liberečtí houbaři to mají písemně! Mezi naprostou špičkou mezi mykology je potvrdilo víkendové klání v degustátorské soutěži. Tu letos hostil Žatec a liberečtí nakladači se svým Mykologickým klubem Liberec skončili na prvním místě.

Zakladatel a předseda Mykologického klubu Liberec Josef Sedláček s diplomem, který si v Žatci liberečtí houbaři vybojovali.

Nejlepší nakladači hub jsou z Liberce

Liberec, Žatec - Nejlépe umí houby do octa nakládat v Liberci. A nejde jen o ledajaké provolání, liberečtí houbaři to mají písemně! Mezi naprostou špičkou mezi mykology je potvrdilo víkendové klání v degustátorské soutěži. Tu letos hostil Žatec a liberečtí nakladači se svým Mykologickým klubem Liberec skončili na prvním místě.

Jiří Hudeček a Jaroslav Burda (zleva) vědí, že houby s octem jsou gastronomickým zážitkem.

Nejlepší nakladači hub změřili síly v Liberci

Liberec - Houbaři z Liberecka se nenudí ani v zimě. Jde totiž o mimořádně soutěživé tvory. Celý rok poctivě šmejdí v lesích a ty nejlepší úlovky nakládají do octa. Poté se sejdou a soupeří, čí houby v nálevu jsou nejlepší. A věřte tomu nebo ne, tahle soutěž je ve městě pod Ještědem tradicí již neuvěřitelných 38 let!

Poslední zvonění studentů hranického gymnázia

Voňavky a ocet. Gymnazisté se loučili se školou

Hranice – Poslední školní den čekal v pátek na studenty maturitního ročníku hranického gymnázia. Ti stejně jako každý rok nezklamali a vyrazili do ulic v netradičních kostýmech, mezi kterými nechyběli doktoři, policisté, čarodějnice nebo dělníci.

Ilustrační foto

Hotel U Dubu zůstává na ocet

Jablonné n. O. – Městu se už několik měsíců nedaří najít nového nájemce hotelu U Dubu. Ten poslední na konci roku skončil a dvě výběrová řízení vypsaná majitelem hotelu, městem Jablonné, problém nevyřešila.

Ilustrační foto

HLASUJTE: Městské lázně zůstaly na ocet

Ústí nad Labem – Městské lázně v Ústí nad Labem nikdo nechce. Ani na opakovanou výzvu nezareagoval žádný kupec. A to přesto, že předběžného zájemce město mělo.

Vaření s Marií Konopáskovou

FOTO: Vařit ji učil také tatínek

Nezabudice - Pět hvězdiček nejen za excelentní zvěřinovou svíčkovou by si bez mrknutí oka jistě zasloužila amatérská kuchařka Marie Konopásková z Nezabudic.

Václavky

Z koše václavek si udělá gulášek, zbytek naloží do octa

Prostějovsko – „Navařím pro rodinu kotel václavkového guláše,“ pochlubil se před víkendem v redakci vášnivý houbař Marek Nývlt z Prostějova. V lese u Seloutek totiž nasbíral plný koš těchto oblíbených, na podzim rostoucích hub.

Ilustrační foto.

Hravé a snadné zavařování

Bohatá úroda je snem každého zahradníka. Stromy obalené jablky, hruškami, švestkami nebo broskvemi jsou jeho chloubou. Zprvu si každý rád utrhne ovoce přímo ze stromu, čeho je ale moc, toho je příliš. Všechno se časem přejí. Pak přichází nerudovská otázka: kam s tím? No přece do sklenic a do spíže.

Čirůvka zelánka je oblíbená houba známá mezi lidmi spíše jako sviňůrka.

V Ratíškovicích koštovali sviňůrky v octě

Ratíškovice - Někdo je miluje, jiný nesnáší. Lidé, kteří se sešli v Ratíškovicích na 16. ročníku slováckého koštu sviňůrek nakládaných v octě, jsou ale přímo milovníky hub nakládaných ve sladkokyselém nálevu. Na tuto pochoutku nedají dopustit.

Štědrovečerní stůl.

Tipy na štědrovečerní stůl

Prachaticko - Základem pro prostření svátečního stolu je dostatek místa. Strkání lokty jeden do druhého kouzlo štědrovečerní večeře ničí.

Technické služby v Kozinově ulici. Zvoní jim hrana?

Zůstanou technické znovu na ocet?

Poděbrady - K ostré slovní přestřelce došlo na posledním zastupitelstvu v Poděbradech. O kandidátovi na odpady rozhodla komise náhradníků. Zastupitel Souček je rezolutně proti! Bude se vybírat znovu.

Václav Váňa ze Střekova u zničeného bazénu v lázních

Lázně Vrbenského zůstávají na ocet

Střekov -Financování odkoupení a rekonstrukce lázní Dr. Vrbenského na Střekově z takzvaného poslaneckého medvěda i letos padlo. I když byla obnova lázní jedním z předvolebních taháků, dál bezútěšně chátrají.