Kreativ

ŠTÍTEK: opera

Nabucco na Valečově

Opera od Verdiho zazněla pod zříceninou hradu Valečov

/FOTOGALERIE/ Nádherné kulisy, kostýmy umělců a krásná příroda. Legendární opera Giuseppe Verdiho s nezapomenutelným "sborem Židů", Nabucco, zazněla pod valečovským hradem. Rolí hlavních hrdinů se zhostili operní umělci z Itálie, Ruska, Německa, Izraele, České republiky a Bulharska. Sbor spolu s orchestrem tvoří 100 ¨účinkujících, v čele s předním dirigentem Milošem Formáčkem.

Muzejní oáza je součástí revitalizace horní části pražského Václavského náměstí. Její součástí jsou i položené koleje pro tramvaje.

Kudy pojede tramvaj před hlavní nádraží? Praha se dohodla s ministerstvem

Pražský magistrát se dohodl s ministerstvem kultury na trase tramvajové trati z Vinohradské ulice k hlavnímu nádraží. Informoval o tom ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč. Původně měla trasa vést od Státní opery přes park ve Vrchlického sadech. Památkářům se ale nelíbila. Nově tak před budovu hlavního nádraží zamíří z Washingtonovy ulice. Město nyní projednává změnu územního plánu, která by stavbu trati umožnila. Praha plánuje rovněž návrat tramvají na Václavské náměstí.

ZMRAZOVAČ, opera kočovného divadla Ad Hoc, zahájí druhý ročník přehlídky Karlovarský Harlekýn.

V Telči bude k vidění opera

Telč – Do Telče zamíří koncem září unikátní opera. Kočovné divadlo Ad Hoc zahraje divadelní představení Zmrazovač.

Zdeněk Vimr

Operní sbormistr odchází

Plzeň - Sbormistr opery Divadla Josefa Kajetána Tyla Zdeněk Vimr odchází po dvaceti pěti letech na zasloužený odpočinek.

Dětská opera Praha se vrátila do kostela sv. Máří Magdalény v Bělicích.

Dětská opera Praha přijala pozvání bělických hasičů

Do kostela sv. Máří Magdalény se po letech vrátila Dětská opera Praha. Pozvání přijala od Sboru dobrovolných hasičů Bělice, který si v letošním roce připomíná 130 let vzniku. Koncert zahájili v 16 hodin členové loveckého dechového uskupení Benešovské horny Jan Slabý a Jiří Hvězda a následně pokračovalo vystoupení Dětské opery Praha pod uměleckým vedením paní Jiřiny Markové.

Opera Turandot má v Jihočeském divadle i na točně premiéru.

V Turandot zpívají špičkoví sólisté

Český Krumlov – Mimořádnou operu Giacoma Pucciniho Turandot si Jihočeské divadlo nadělilo k příští – sté – sezoně. Orientální pohádková opera měla premiéru na otáčivém hledišti včera.

Český akademický sbor, působící v Brně a složený převážně ze studentů brněnských vysokých škol pod vedením dirigenta Michala Vajdu, vystoupí v létě na jednom z největších metalových festivalů na světě, Wacken Open Air, po boku skupiny Sabaton.

Zpívají v opeře, vystupují ve Švýcarsku. Nyní sbor čeká metalový festival

Brno /ANKETA/ - Když za pár týdnů přivítá burácející dav návštěvníků na pódiu německého metalového festivalu Wacken Open Air skupinu Sabaton, potlesk si vychutnají i zpěváci z brněnského Českého akademického sboru. Těleso totiž vystoupí společně se švédskou heavy-metalovou stálicí. Koncert to nebude jen tak nějaký, Wacken Open Air je jedním z největších metalových festivalů na světě. „Již nyní to vypadá, že na festivalu bude osmdesát tisíc návštěvníků,“ říká dirigent sboru Michal Vajda.

Lenka Filipová zazpívá staré známé hity, ale představí i novinky 
z připravovaného alba.

Uslyšíte hvězdy opery, setkáte se s umělci a navštívíte letňák

Český Krumlov - Na 28. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov můžete vybírat z 23 koncertů 680 umělců z 10 zemí. Ti vystoupí na 5 vnitřních scénách a na 4 exteriérových pódiích. Na programu bude i 13 projekcí letního kina, muzikanti v ulicích nebo cvičení s doprovodem živé harfy.

Ilustrační foto.

Opera Libuše bude na zimním stadionu

Z nádvoří zámku v Litomyšli mizí zastřešení, hlediště i jeviště festivalu Smetanova Litomyšl, který skončil v neděli večer. Letošní 61. ročník byl podle pořadatelů rekordní, překonal i loňský jubilejní rok.

Brněnská šalina s motivem Leoše Janáčka.

Kdysi ho prý málem přejela. Oslavenec Janáček teď v Brně řídí šalinu

Brno /ANKETA/ - Leoš Janáček řídí jednu z brněnských tramvají, vozí v ní postavy ze svých oper. Lidé se v ní mohou svézt až do konce roku a připomenout si tak 165. výročí jeho narození, které připadá na středu 3. července. Není to jediný způsob, kterým v Brně jubileum slavného skladatele oslavují.

Národní divadlo představilo 22. února svůj program pro sezonu 2017/2018. Na snímku ředitel ND Jan Burian.

Ředitel Národního divadla Jan Burian řekl: Hansena v Norsku nevyhodili

/ROZHOVOR/ Ředitel Národního divadla námitky proti výběru nového uměleckého šéfa Opery odmítá. „Osobní invektivy jsem ochoten přehlížet, neboť mám příliš mnoho odpovědnosti za vynikající tvůrce v činohře, baletu i opeře. Dobrou pověst Národního divadla však budu bránit,“ uvedl Jan Burian.

Per Boye Hansen.

Problémy v Národním divadle. Operní odbory hrozí stávkou

Odborové organizace Opery Národního divadla (ND) a Státní opery (SO) vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvodem je podle jejich zástupců netransparentní a nekoncepční řízení Národního divadla, které ohrožuje stabilitu obou souborů i hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců. Požadují nové obsazení pozice uměleckého ředitele Opery ND a SO a hudebního ředitele Státní opery, ale i výběrové řízení na místo ředitele Národního divadla. Zástupci odborů to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Opera Čarostřelec.

Slezské divadlo: Čarostřelec

/RECENZE/ Poslední premiérou letošní sezony, která se konala 16. června ve Slezském divadle, je nejhranější opera německého hudebního skladatele Carla Marii von Webera Čarostřelec.

Portrét operní legendy. Kina rozbouří Luciano Pavarotti

/TRAILER/ Nejlepší tenor historie, kterého publikum Metropolitní opery 17x vytleskalo před oponu. To byl Luciano Pavarotti, jehož pozoruhodný portrét vstoupí 11. července do kin. Dramatický příběh operní legendy, jež opustila scénu v roce 2007, natočil Ron Howard, držitel Oscara za film Čistá duše.

Poslední premiéra 65. divadelní sezóny byla v Divadle loutek Ostrava zpěvná a veselá.

„Prodanka“ dostala loutkový kabát

/FOTOGALERIE/ Poslední premiéra 65. divadelní sezóny byla v Divadle loutek Ostrava zpěvná a veselá. V pátek 14. června se totiž divákům představila loutková verze slavné komické opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta.

Italský filmový režisér Franco Zeffirelli před hotelem Pupp během pobytu na karlovarském filmovém festivalu v roce 1999

Zemřel Franco Zeffirelli, režisér slavné verze Romea a Julie. Bylo mu 96 let

Ve věku 96 let dnes zemřel italský režisér Franco Zeffirelli. Agentuře AP to sdělil jeho syn Luciano. Režisér a bývalý senátor známý operami a filmovou či televizní tvorbou se proslavil zejména adaptacemi Shakespearových děl, ale také moderním pojetím klasických oper. V roce 2004 mu Británie udělila čestný rytířský titul.  

Nabucco

Noc s operou pozvala Nabucca

Plzeň - Stovky účinkujících, živá zvířata a špičkoví sólisté. To opět slibuje Noc s operou, letos už po páté. Tentokrát divákům v lochotínském amfiteátru 28. června nabídne biblický příběh, k němuž hudbu složil Giuseppe Verdi – operu Nabucco.

Otáčivé hlediště láká diváky. Ilustrační foto.

Otáčko je téměř vyprodané

Český Krumlov – Na krumlovské točně poprvé uvedou na špičkách Šípkovou Růženku a operu Turandot. Většina lístků je již pryč, volná jsou rodinná představení.

Žáci hudebního oboru brodské ZUŠ

Sedmdesátiny oslaví brodská základní umělecká škola operou

Havlíčkův Brod /FOTO/ – V letošním roce oslaví havlíčkobrodská Základní umělecká škola J. V. Stamice sedmdesát let svého působení. Od založení prošla několika velkými proměnami. Sedmdesáté výročí se proto rozhodli oslavit ve velkém. Studenti napříč obory pilně nacvičují operu, která bude mít premiéru ve středu 29. května od devatenácti hodin v Městském divadle a kině Ostrov Havlíčkův Brod.

Komiks Prsten Nibelungův

Z opusu skladatele Richarda Wagnera je komiks pro mladé čtenáře

Opera. Umělecká forma populární především v 19. století, která současnému mladému publiku již nic neříká. Jak ale lidem visícím na displejích mobilních telefonů představit libreta těch nejslavnějších operních kusů? Třeba komiksem, jak ukazuje adaptace opery Richarda Wagnera Prsten Nibelungův, která vyšla i česky.

Vanda Hybnerová a Jiří Hána v představení Kanibalky

Co nového v divadle? Žebrácká opera i Lazarus Davida Bowieho

Vojna a mír, Král Oidipús, Lucerna, Lazarus, Jednou budem dál, Žebrácká opera či Jak postupovat, chce-li člověk požádat šéfa oddělení o zvýšení platu. Divadla napříč republikou odtajňují, jaké inscenace připravují na sezonu 2019/2020.

Mozartova komická opera Così fan tutte v Moravském divadle Olomouc

Moravské divadlo dá v sázku věrnost žen, uvede komickou operu Così fan tutte

/FOTOGALERIE/ Sázka o partnerskou věrnost má dokázat, že všechny ženy jsou stejné. Vyhraje láska, nebo don Alfonso usvědčí partnerky důstojníků Ferranda a Guglielma z nevěry? Pro odpověď si budou muset zvědavci zajít do Moravského divadla Olomouc, kde bude mít v pátek od 19 hodin premiéru komická opera Così fan tutte.

Sopranistka Jana Šrejma Kačírková, která se narodila v Českých Budějovicích, získala již čtvrtou Jihočeskou Thálii.

Diváci mají nejraději Mařenku

České Budějovice – Za nejoblíbenější umělkyni si diváci Jihočeského divadla (JD) zvolili v anketě Jihočeská Thálie sopranistku z Vidova Janu Šrejmu Kačírkovou, proslulou operní pěvkyni. „Znamená to, že jdu správnou cestou,“ raduje se zpěvačka nad uznáním a dodává: „O to cennější pro mě je, že je to přímo od běžného diváka, který chodí na operu.“

Operní diva Vanda Šípová skvěle zpívá i hraje.

Operní thriller s hvězdným obsazením

Návštěvníky Divadla Jiřího Myrona čeká 3. června od 19 hodin při sledování opery Sternenhoch skutečně mimořádný zážitek. Dekadentní dílo Ivana Achera vzniklo na motivy románu Ladislava Klímy Utrpení knížete Sternenhocha a ústřední postavy ztvární výborný tenorista Sergej Kostov (kníže) a oceňovaná koloraturní sopranistka Vanda Šípová (Helga).

Opera Iris Pietra Mascagniho.

RECENZE: Opera Iris Pietra Mascagniho zazněla poprvé v Plzni

Operní soubor Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni se rozhodl jako svou pátou premiéru sezóny zařadit v našem prostředí vůbec neuváděnou a ve světě jen zřídkakdy inscenovanou operu Iris italského představitele verismu, Pietra Mascagniho. Tento dramaturgicky velmi zajímavý počin se dle slov šéfa opery Tomáše Pilaře připravoval od myšlenky k realizaci čtyři roky.

Jorge Garza jako Michel a Kateřina Kněžíková jako Julietta ze zkoušky opery Julietta aneb Snář.

Julietta aneb Snář má premiéru v Ostravě

Pařížský knihkupec Michel hledá na cestách dívku, jejíž hlas kdysi někde zaslechl. Je to přelud, sen, chce nalézt bytost, kterou by chtěl každý, ale nikdo ji vlastně nemůže získat. Prozření ze snu do reality má pro něj docela neblahé následky…  

Sedmadvacáté Královské stříbření Kutné Hory.

Krajské galerie a muzea dostanou na akce 1,1 milionu

Střední Čechy – Více než milion korun podpoří 13 větších akcí, které pro letošní rok připravují krajské příspěvkové organizace působící v oblasti kultury. Aktivity muzeí a galerií jsou to rozmanité – od historické slavnosti či open air představení opery přes vydání sborníku až třeba po zpřístupnění objevených notových archivů.

Sedmadvacáté Královské stříbření Kutné Hory.

Krajské galerie a muzea dostanou na akce 1,1 milionu

Střední Čechy – Více než milion korun podpoří 13 větších akcí, které pro letošní rok připravují krajské příspěvkové organizace působící v oblasti kultury. Aktivity muzeí a galerií jsou to rozmanité – od historické slavnosti či open air představení opery přes vydání sborníku až třeba po zpřístupnění objevených notových archivů.