Kreativ

ŠTÍTEK: opera

Operní pěvkyně Dagmar Pecková zahajuje na světových pódiích už 43. sezonu.

Operní pěvkyně Dagmar Pecková: Statická diva na forbíně je minulostí

Mezzosopranistka Dagmar Pecková vystřídala za svou úctyhodnou kariéru prestižní angažmá v Sächsische Staatsoper v Drážďanech a Státní opeře v Berlíně. Vystupovala na většině předních světových scén od newyorské Carnegie Hall přes Národní pařížskou operu až po Royal Opera House v londýnské Covent Garden. Letos v létě se už tradičně vrací do Čech, aby zahájila sedmý ročník hudebního festivalu Zlatá Pecka.

Bahna – Den pozemního vojska v bývalém vojenském prostoru nedaleko Strašic na Rokycansku.

Tipy na víkend: Bahna s vojenskou technikou nebo vášnivá Carmen

Potřiadvacáté se budou v sobotu konat u Strašic oblíbená Bahna pro milovníky vojenské techniky, kam každý rok míří desetitisíce návštěvníků. V Plzni si zase při Carmen přijdou na své obdivovatelé opery a ve Spáleném Poříčí si budou při Basinfirefestu užívat příznivci metalu.

Jazzová operka pro děti O ztracené vodě vznikla v Broumově.

V klášterním Dřevníku se odehraje jazzová oper(k)a O ztracené vodě

Jazzová oper(k)a (nejen) pro děti "O ztracené vodě" je bezmála hodinové dílko z pera trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové, která se rozhodla zhudebnit libreto s lehkým, vtipným, ale trochu kousavým až satirickým příběhem. Do představení je zapojen dětský sbor broumovské ZUŠ, po jehož boku vystoupí přední jazzoví hudebníci, které jistě poznáte z koncertů ArtCafé.

Poprvé v Plzni bude v sobotu 10. června uvedena na Nové scéně Divadla J. K. Tyla opereta Candide slavného amerického skladatele Leonarda Bernsteina. Na snímku Jan Maria Hájek, Daria Guliaeva, Jana Piorecká, Lumír Olšovský, Doubravka Součková.

Diváci v Plzni poprvé uvidí Bernsteinovu operetu Candide

Poprvé v Plzni bude v sobotu 10. června uvedena na Nové scéně Divadla J. K. Tyla opereta Candide slavného amerického skladatele Leonarda Bernsteina. Po Brně a Praze je to teprve třetí české uvedení této velkolepé operety vycházející ze stejnojmenné Voltairovy povídky o naivním mladíkovi a jeho cestě napříč zeměkoulí.

Muzikálový, operní a operetní zpěvák Marian Vojtko

Marian Vojtko: Vždycky vše otáčím v legraci, dělám si ji i sám ze sebe

Marian Vojtko patří v současné době k nejobsazovanějším a nejoblíbenějším muzikálovým umělcům. Sám říká: „Muzikálů mám odehráno nejvíc ze všech svých kolegů!“ V březnu tento bodrý rodák z Banské Bystrice oslavil padesátiny, kterým zasvětí celý letošní rok. Zlatým hřebem jeho aktivit – vedle hojného účinkování s uskupením 4 Tenoři - bude jeho narozeninové gala, které se v říjnu odehraje v pražské hale O2 universum.

Pietní akt u hrobu Bedřicha Smetany na vyšehradském hřbitově dopoledne otevřel 78. ročník Pražského jara.

Začíná Pražské jaro. Letošní ročník byl zahájen pietou u hrobu Bedřicha Smetany

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pietní akt u hrobu Bedřicha Smetany na vyšehradském hřbitově dopoledne otevřel 78. ročník Pražského jara. Pořadatelé v souladu s tradicí uctili památku skladatele, jehož cyklus symfonických básní Má vlast každoročně přehlídku zahajuje. V pátek 12. května večer ji za přítomnosti prezidenta Petra Pavla provede Orchestr Velšské národní opery z Cardiffu s šéfdirigentem Tomášem Hanusem.

Pietní akt u hrobu Bedřicha Smetany na vyšehradském hřbitově dopoledne otevřel 78. ročník Pražského jara.

Začíná Pražské jaro. Letošní ročník byl zahájen pietou u hrobu Bedřicha Smetany

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pietní akt u hrobu Bedřicha Smetany na vyšehradském hřbitově dopoledne otevřel 78. ročník Pražského jara. Pořadatelé v souladu s tradicí uctili památku skladatele, jehož cyklus symfonických básní Má vlast každoročně přehlídku zahajuje. V pátek 12. května večer ji za přítomnosti prezidenta Petra Pavla provede Orchestr Velšské národní opery z Cardiffu s šéfdirigentem Tomášem Hanusem.

Moc výchovné to asi není...

Od sousedů: 700 převaděčů zadržela rakouská policie

Od loňského května do března pochytala policie u sousedů 700 převaděčů. Jak řekl ministr vnitra Gerhard Karner, využila pašerácká mafie "otevřené Evropy" po napadení Ukrajiny. Rakousko proto dva měsíce po ruské invazi odstartovalo "ostrou akci" a zasáhlo proti velkým i malým rybám.

Kruh přátel hudby ve Kdyni začne koncertem sólistů Národního divadla.

Ve Kdyni zahajují nový ročník Kruhu přátel hudby

Slavnými áriemi a dvojzpěvy bude v pátek 14. dubna zahájen letošní cyklus Kruhu přátel hudby ve Kdyni. Sólisté opery Národního divadla v Praze vystoupí od 19 hodin ve společenském sále Sokolovny Kdyně v Masarykově ulici.

Moravské divadlo Olomouc připravuje na sezonu 2023/24 deset premiér.

Krobot i Paulová. Moravské divadlo připravuje deset novinek. Co vše chystá

Nejen české a světové premiéry, ale i osvědčené klasiky. Moravské divadlo v Olomouci už připravuje deset premiérových titulů na sezonu 2023/24. Režírovat je bude například Janka Ryšánek Smiedtová, Petr Erbes a Boris Jedinák, Miroslav Krobot nebo Jana Paulová. Abonmá si předplatitelé mohou prodloužit do 25. dubna, pro nové zájemce bude v prodeji od 2. května.

Letos Noc s operou přinese Bizetovu Carmen.

Plzeňské divadlo chystá sedmou Noc s operou. Letos pod širým nebem uvede Carmen

Příběh plný vášně nabídne letošní Noc s operou, kterou na pátek 23. června už posedmé připravuje plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Letos se na závěr divadelní sezony mohou příznivci opery, divadla a netradičních zážitků pod širým nebem těšit na jednu z nejhranějších a nejúspěšnějších oper vůbec – Bizetovu Carmen.

Letoun F-16A Netz má v řadách IDF bezkonkurenční bojové výsledky: v roce 1981 bombardoval irácký jaderný reaktor a v roce 1982 sestřelil 7 nepřátelských stíhaček (jedna byla společným zásahem s jinou izraelskou stíhačkou).

Operace Opera: Nejslavnější akce izraelského letectva odvrátila jadernou hrozbu

Po několika vyčerpávajících válkách, z nichž ta v roce 1973 přivedla Izrael na samou hranici národní katastrofy, se Davidova země na počátku 80. let nacházela v relativním bezpečí. Již rok fungovala mírová smlouva s Egyptem a ostatní blízkovýchodní muslimské země - Sýrie, Jordánsko nebo Irák - pro Izrael neznamenaly existenční nebezpečí. Na druhé straně barikády, kde se stále hledaly způsoby, jak Izrael zničit, však přešli na novou taktiku. Zatímco Egypt se s Izraelem definitivně usmířil, za což mu Izraelci vrátili Sinajský poloostrov, Sýrie a zejména Irák se rozhodly vsadit na zbraně hromadného ničení.

Švandovo divadlo na Smíchově ve čtvrtek večer nabízí Ibsena v operním zpracování.

Tipy na čtvrtek 23. února

Co si po práci nebo po škole užít trochu  zábavy? Podívejte se, co se tento den koná za zajímavé události.

Vídeňský Ples v Opeře patří mezi nejprestižnější akce svého druhu

Na vídeňský ples v opeře se dostala prostitutka i Hitler

Jeden z nejprestižnějších světových plesů se koná vždy na konci masopustu ve Vídeňské státní opeře. Možná se na něm letos opět někdo postará o pořádný skandál. Ani tak prestižní akci, jako je vídeňský Ples v Opeře, se totiž pikantní maléry, které pak plní titulní stránky světových médií, nevyhýbají. Pojďme si připomenout ty nejžhavější.

Režisérka Daniela Špinar

Transgender režisérka Daniela Špinar chystá v Olomouci Modrovousův hrad

Exkluzivní titul, operu Modrovousův hrad, nyní v Olomouci nastudovala režisérka Daniela Špinar. Soubor opery a operety Moravského divadla symbolistickou operu v premiéře uvede v pátek 17. února v 19 hodin. Titul se v tuzemsku kvůli obtížnosti příliš často nehraje. Režisérce Daniele Špinar, která v současné době prochází tranzicí (pozn. proměnou z muže na ženu) je však tato opera blízká nejen hudbou, ale také tématem.

Jedné z hlavních rolí se ujal sólista Metropolitní opery Adam Plachetka.

Unikátní operu slyšel jen otec Marie Terezie ve Znojmě. Teď zazní na Hradě

/FOTO, VIDEO/ Poprvé a naposledy zazněla před třemi sty lety ve světové premiéře ve Znojmě. Velkolepou premiéru gratulační opery si tam tehdy při návratu z korunovace v Praze do Vídně užíval v hledišti pod širým nebem císařský pár Karel VI. s chotí Alžbětou Kristýnou. Mistrovské dílo jejich dvorního vicekapelníka Antonia Caldary s názvem Harmonie planet si teprve podruhé v historii nyní vychutnají naživo účastníci oslav výročí korunovace ve Španělském sále Pražského hradu ve středu. Vstupenky jsou téměř vyprodané, hvězdní sopranisté ale zopakují unikátní operu v létě i ve Znojmě. Zazní tam teprve podruhé v historii.

Na rozdíl od Vídně se v Třebíči i zpívalo. Postarali se o to sopranistka Miroslava Časarová a barytonista Bohdan Petrovič.

VIDEO: Třebíčí zněly valčíky, Pochod Radeckého, ale i Fantom opery

Na krásném modrém Dunaji, La Traviata, Tritsch-Tratsch polka, ale i árie z Lazebníka sevillského, nezapomenutelný šanson Je suis malade či nezaměnitelný duet z Fantoma opery. Tyto a mnohé další skladby zazněly na už třetím novoročním koncertu Filharmonie Gustava Mahlera Jihlava, který v třebíčské Pasáži uspořádala agentura KulturTOP v neděli 15. ledna.

 České osobnosti roku 2022 pohledem Deníku.

Náčelník, spisovatelka i dirigent. Osobnosti roku 2022, které zahýbaly Českem

Končící rok byl bohatý především na události, jež lidem působily spíš vrásky než radost. Tím víc vynikají počiny mimořádných lidí, které inspirují a dodávají všem občanům České republiky sílu a naději. Každý má asi v mysli svého hrdinu nebo oblíbence, k němuž směřuje jeho obdiv, úcta a poděkování. Většinou to nejsou známé tváře, ale lidé z blízkého okolí, rodiče, učitelé, trenéři. Ve svém výběru nabízím osobnosti, jež podle mě zanechaly v uplynulých dvanácti měsících výraznou a veskrze pozitivní stopu a přesáhly hranice svých soukromých životů. Někdy i celosvětově.

Daniel Hůlka s rodinou v Divadle Hybernia

Laťka je nastavena hodně vysoko, říká o Rybově mši v Hybernii Daniel Hůlka

Tóny České mše vánoční Jakuba Jana Ryby se v prosinci rozezní pražským Divadlem Hybernia. To se tak díky tradiční sváteční hře vrátí své původní podobě – raně baroknímu kostelu. Známé „Hej mistře“ tam zazní desetkrát v úpravě pro celé rodiny. Představení vzniklo ve spolupráci s Třebechovickým muzeem betlémů a autoři v něm použili unikátní projekce Třebechovického betlému, který je národní kulturní památkou. První mši je možné shlédnout 6. prosince, poslední pak den před Štědrým dnem. Jednu z hlavních rolí v ní vytvoří Daniel Hůlka.

Kalvárie – aranžovací zkouška.

Pád streamera z mrakodrapu i Komenský. Mladé skladatelky napsaly soudobé opery

Dvě autorské opery zkoumají aktuální témata a zabývají se několika otázkami. Jaké to je, když se člověk teprve učí rozeznávat dobré a zlé? Čím více jsme sami, tím ustavičněji hledáme, co by nás z naší samoty vyvedlo – láska, Bůh, peníze…? Světová premiéra inscenací J.A.K. z Labyrintu a Kalvárie zazní v rámci mezinárodního festivalu Janáček Brno a studentského projektu Komorní opery Hudební fakulty JAMU již od 10. do 16. listopadu 2022 v Divadle na Orlí.