Kreativ

ŠTÍTEK: opera

Martin Bárta

Martin Bárta ztvárnil Nabucca. Slavná Verdiho opera se vrátila do Ostravy

Slavná a divácky velmi oblíbená opera Giuseppa Verdiho (1813 až1901) Nabucco se vrátila na jeviště ostravského Divadla Antonína Dvořáka v mimořádné podobě. Současný ředitel Národního divadla moravskoslezského (NDM) a režisér Jiří Nekvasil se rozhodl nastudovat ji jako repliku jevištní podoby prvního ostravského uvedení z roku 1968 – podle režijního konceptu Miloslava Nekvasila (svého otce) a na scéně Vladimíra Šrámka. Premiéra se uskutečnila 12. září.

Slezské divadlo v Opavě. Ilustrační foto.

Těžká situace kolem Slezského divadla doputovala až za „velkou louži“

A to konkrétně k Daniele Opravilové, sólistce divadelní agentury Theatre of The Stars v Atlantě, která řadu let působila v opavském operním souboru. Slezské divadlo jí leží stále na srdci a proto poslala otevřený dopis, jehož znění zveřejňujeme, opavskému primátorovi Tomáši Navrátilovi.

ilustrační foto

Koncert nabídl mimořádný kulturní zážitek

Slavnostní koncert Pocta Dvořákovi s podtitulem Nejkrásnější melodie z díla Antonína Dvořáka uspořádalo Trio di Praga ve složení Jana Ryklová – soprán, Alexander Shonert – housle a Marina Kantor – klavír v Porotním sále v Jičíně v pátek 4. září 2020.

Představení nadcházející sezony v Moravském divadle Olomouc, 8. 9. 2020

Nová sezona Moravského divadla zve na Krobota, Janu Paulovou i Nabucco

Umělecké soubory Moravského divadla Olomouc (MDO) během příští sezony nabídnou celkem dvanáct novinek. Publikum se může těšit třeba na inscenace v režii známé herečky Jany Paulové nebo šumperského rodáka Miroslava Krobota. Na jevišti se objeví babylonský král, ruský revizor i pohádkový princ.

Národní divadlo v Praze. Ilustrační snímek

Celý sbor Opery Národního divadla jde do karantény. Kvůli nákaze koronavirem

Kvůli nákaze novým koronavirem mezi členy sboru Opery Národního divadla (ND) půjde po dohodě s pražskými hygieniky celý dvaašedesátičlenný sbor od pondělí do karantény. Bude to znamenat změny programu, zruší se představení opery Libuše, místo toho divadlo uvede výběr známých árií z českých oper. Další opery se budou hrát v upravené verzi. ČTK to řekl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Vstupenky na představení podle mluvčího zůstávají v platnosti.

Setkání zaměstnanců Národního divadla k zahájení 138. sezony.

Národní divadlo vrací peníze za 400 zrušených představení, chystá novou sezónu

Národní divadlo (ND) zrušilo kvůli koronaviru od března do 2. července 400 představení. Z 80 910 vstupenek se zatím vrátilo 73 630 kusů. V penězích by to mělo činit 53,3 milionu korun, prozatím se vrátilo 51 milionů a zbývá ještě doplatit 2,3 milionů korun. Na setkání zaměstnanců divadla k zahájení 138. sezony to řekl ředitel ND Jan Burian.

Jarmila Palivcová.

Fanoušci operní zpěvačky Jarmily Palivcové si připomínají její dvojité jubileum

/FOTOGALERIE/ Rok 2020 přinesl dvojité jubileum bezdědické rodačky, bývalé přední mezzosopranistky Janáčkovy opery v Brně, Jarmily Palivcové. Mimořádně talentovaná umělkyně, majitelka sytého barevného hlasu velkého rozsahu, jenž byl schopen jemných dynamických odstínů i velké dramatické naléhavosti, se narodila před pětadevadesáti lety 25. února 1925 v Bezdědicích u Hostomic v okrese Beroun.

Zástupci uměleckého souboru Collegium hortense Jan Zástěra a Jan Matoušek při diskusi se starostou Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem.

Představení poštovní známky Jezeří by měla doprovodit opera

Zámek Jezeří se v roce 2021 objeví na aršíku České pošty spolu s tématem Hornická krajina Krušnohoří jako součást UNESCO.  Představení obou poštovních známek možná doprovodí unikátní operní dílo. Zámek by tak mohl zažít další historickou premiéru. 

Ilustrační foto

Divadlo jede za vámi. Podívejte se, kam dorazí

Na otáčivém hledišti letos divadelníky nepotkáte. Letní sezonu totiž Jihočeské divadlo (JD) věnuje rekonstrukci točny. Přesto se zájemci her a hudby dočkají. Divadlo totiž za diváky přijede.

"Psala jsem od malička. Dokonce jsem se dostala na žurnalistiku, ale dala jsem přednost konzervatoři," říká Eva Benett.

Neohrožená Eva Benett: Můj blog vznikl náhodou díky komentáři na Facebooku

Zpívá operu a píše. Její blog nazvaný Nočník neohrožené ženy má přes dvacet tisíc odběratelů a nyní vyšla i jeho knižní podoba. Jsou v ní nejenom cynické, vtipné a sebeironické glosy, ale i pláč a noční bubáci. Jejich autorka mluví za generaci žen, kterým je přes čtyřicet, jsou bezdětné, single. A jejich okolí jim to nedaruje.

Z tramvajové zastávky budete v Divoké Šárce za pár minut.

Divoká Šárka mimo přírody nabízí i operu

Zelená oáza v ruchu velkoměsta je nejčastěji spojována s legendou o Šárce a Ctiradovi. Na své si zde přijdou nejenom milovníci historie, ale všichni od dětí přes sportovce až po fanoušky opery. Vstupů do údolí je mnoho a po pár minutách chůze vám ani nepřijde, že jste pořád v hlavním městě.

Alena Žáková s Milošem Ježilem.

Alena Žáková se na západ Čech ráda vrací

Významné životní jubileum slaví 30. června pěvkyně Alena Žáková. Příznivci plzeňské opery ji mají stále v živé paměti, stejně jako jejího manžela Miloše Ježila, díky řadě krásných rolí.

Barcelonská opera vyměnila diváky za květiny. Zahrála jim Pucciniho koncert s názvem Chryzantéma

VIDEO: Netradiční koncert. Barcelonská opera zahrála sálu plnému rostlin

Španělsko se po pandemii koronaviru, která na několik měsíců paralyzovala život v zemi, vrací k „normálu“. První představení Barcelonské opery po vynucené pauze však bylo netradiční. Umělce totiž v hledišti „sledovaly“ stovky pokojových rostlin. Autoři projektu tak poukázali na nezastupitelnou roli lidského publika při nejrůznějších uměleckých představeních.

Budoucí šéf opery Tomáš Ondřej Pilař.

Budoucí šéf opery má v místní pěvce důvěru

Po pěti letech vystřídá od září na postu současného uměleckého vedoucího opery Tomáše Studeného nový šéf Tomáš Ondřej Pilař. Jedenatřicetiletý muž právě odchází z Plzně, kde od roku 2014 působil již jako šéf opery.

Olomoucké shakespearovské slavnosti  KABARET NAHATÝ SHAKESPEARE

Olomoucká divadla budou hrát pod širým nebem

Na komedie, pohádky i koncerty se mohou těšit návštěvníci olomouckých divadel, která po vynucené pauze obnoví svoji činnost už tuto sobotu. Stálou scénu dočasně nahradí atraktivní prostředí Korunní pevnůstky. Svá představení pod širým nebem odehraje Moravské divadlo, Divadlo Tramtarie i Divadlo na cucky.

Tomáš Ondřej Pilař.

Opera mění od září šéfa

Na postu uměleckého vedoucího opery Jihočeského divadla (JD) vystřídá nynějšího šéfa Tomáše Studeného Tomáš Ondřej Pilař.

Z ostravského nastudování opery Osud.

ČT Art odvysílá ostravské provedení Janáčkovy opery Osud

Příběh tragické lásky, ale také osudových žen a situací, které přináší sám život. Takový je děj opery Osud skladatele Leoše Janáčka, kterou ve ztvárnění Národního divadla moravskoslezského bude vysílat ČT art v pondělí 18. května 2020 od 20 hodin.

Lochotínský amfiteátr

Noc s operou je zrušena

Divadlo Josefa Kajetána Tyla zrušilo šestý ročník Noci s operou, který se měl konat v náhradním termínu 4. září. Letos se mělo prostředí lochotínského amfiteátru rozeznít slavnou Verdiho operou Macbeth.

DIVADLO, ilustrační foto.

Liberecké divadlo zve na májovou podívanou s hvězdami

Komponovaný večírek operních árií a duetů  v podobě májové premiéry připravilo na 1. května liberecké divadlo F. X. Šaldy. Půjde samozřejmě o on-line program prostřednictvím Facebooku ši You toube kanálu divadla, lidé však zakoupením vstupenky v libovolné výši mohou podpořit umělce, kteří už několik týdnů nemohou vystupovat.

Milan Kundera.

Kunderu přesvědčovali měsíce. V Brně po půl století uvedou hru Majitelé klíčů

Divadelní událost roku zažijí lidé v příští sezoně brněnského národního divadla. Po více než půl století se totiž na prkna vrátí drama brněnského rodáka Milana Kundery Majitelé klíčů. V sezoně 2020/2021, která začíná na podzim, si ale milovníci kultury v Národním divadle Brno vychutnají celou řadu činoherních, operních i baletních premiér.

Berlínská státní opera vysílá online

Co s načatým večerem? Opera vysílá i v karanténě

Nucená odstávka kulturních institucí v době, kdy světem zmítá pandemie koronaviru, se týká i operních domů. Nejslavnější z nich se dočasně přesouvají na internet a nabízejí zdarma záznamy mnoha klasických děl.

Ondřej Havelka

Ondřej Havelka: Demokracie zmírá na úbytě, a to je tragédie

Na ulici byste si ho zřejmě ani nevšimli. Štíhlý muž s brýlemi nebudí žádnou zvláštní pozornost. Jakmile ale pozvedne levé obočí, nasadí šibalský úsměv jako vystřižený z 40. let minulého století a začne zpívat, natož stepovat, plné sály šílejí. Ondřej Havelka ovšem zdaleka není jen kapelník a zpěvák swingového bandu Melody Makers, ale také operní či filmový režisér. A pochopitelně herec, což je profese, do níž se poněkud nečekaně právě v těchto měsících vrací.

Tajemství, komická opera Bedřicha Smetany.

Smetanovo Tajemství vyzradí i v Českých Budějovicích

V pátek 6. března poprvé uvede Jihočeské divadlo komickou operu Bedřicha Smetany Tajemství. Tu bude režírovat šéf opery Tomáš Studený, který již stejný titul připravoval v roce 2017 v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Severočeské divadlo opery a baletu.

TIP NA VÍKEND: Divadlo v neděli zve na Richarda Wagnera

Proslulý německý operní skladatel Richard Wagner (narozen 22. května 1813 v Lipsku – zemřel 13. února 1883 v Benátkách) byl i dramatik, básník, spisovatel, divadelní režisér a dirigent, výrazný představitel hudebního romantismu.