Kreativ

ŠTÍTEK: opera

Zpěvačka a ředitelka RockOpery Pavla Forest

VIDEO: RockOpera Praha představuje vrcholnou skladbu z Anny Kareniny

Zakladatelé RockOpery Praha Milan Steigerwald a Pavla Forest opět oživují svoji kultovní kapelu King Size a přicházejí s novým videoklipem ke skladbě Vlak. Ten mimochodem potvrzuje, že skupina bude se známým holešovickým divadlem pod jednou střechou. Singl totiž vyšel pod hlavičkou RockOpery Praha i King Size.

Balet Národního divadla startuje ve Státní opeře s nejznámějším příběhem lásky.

Nejznámější příběh lásky všech dob. Balet Romeo a Julie začíná ve Státní opeře

Nejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Balet Národního divadla na jevišti Státní opery. Klasické baletní představení na hudbu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, který se v české premiéře představil ve čtvrtek 10. února, si během své osmdesátileté existence našel pevné místo na mezinárodních jevištích a patří k pilířům klasického repertoáru předních světových souborů.

Národní festival Smetanova Litomyšl se letos vrací k velkému programu a počítá i se zahraničními hosty.

Oprava zámku dala stopku operám. Smetanova Litomyšl ale láká na premiéry

/FOTO/ Po dvou covidových letech přichází Smetanova Litomyšl opět s velkým festivalem. Vystoupí plejáda zahraničních umělců a souborů. Letošní festival ale poznamená rekonstrukce zámku, takže program je ochuzený o velké opery. 64. ročník festivalu se uskuteční od 9. června do 5. července.

Národní festival Smetanova Litomyšl se letos vrací k velkému programu a počítá i se zahraničními hosty.

Oprava zámku dala stopku operám. Smetanova Litomyšl ale láká na premiéry

/FOTOGALERIE/ Po dvou covidových letech přichází Smetanova Litomyšl opět s velkým festivalem. Vystoupí plejáda zahraničních umělců a souborů. Letošní festival ale poznamená rekonstrukce zámku, takže program je ochuzený o velké opery. 64. ročník festivalu se uskuteční od 9. června do 5. července.

Mezzosopranistka Dagmar Pecková

Když něco chci, udělám pro to všechno, říká Dagmar Pecková

Viděla jsem v životě spoustu zpracování Carmen, jen jedna se mi ale nesmazatelně vryla do paměti. Šlo o inscenaci režiséra Josefa Bednárika na jevišti Národního divadla. Scénu, kdy v závěru opery nepříčetný Don José brutálně noří své lásce hlavu do kašny, mám před očima dodnes.

Divadlo J. K. Tyla v Plzni uvede v sobotu 15. ledna poprvé operu Alceste od Christopha Willibalda Glucka. Na snímku Daniel Straka, Ivana Bystřická a Barbora de Nunes-Cambraia.

V Plzni zazní poprvé Gluckova opera Alceste

Silný vizuální a hudební zážitek slibuje první premiéra Divadla J. K. Tyla v Plzni v tomto roce, kterou bude reformní opera Alceste Christopha Willibalda Glucka v režii Tomáše Ondřeje Pilaře a v hudebním nastudování renomovaného německého dirigenta Michaela Hofstettera.

Marcela Machotková.

Zemřela operní pěvkyně Marcela Machotková. Turnovské rodačce bylo 90 let

Sopranistka Marcela Machotková byla sólistka Opery národního divadla v Praze a opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci. V roce 2017 získala cenu Thálie za celoživotní mistrovství v kategorii opera. V roce 2018 byla oceněná Poctou hejtmana Libereckého kraje. Operní pěvkyně zemřela v úterý 7. prosince.

Vezměte děti od tří měsíců na Mimi operu.

Mimi operu v Jihočeském divadle hrají kojencům od tří měsíců

V sobotu 4. prosince má premiéru na komorní scéně Jihočeského divadla (JD) Na Půdě tzv. Mimi opera. Podle šéfa operního souboru JD Tomáše Ondřeje Pilaře jde o unikátní představení „Jedná se o operu, jejíž cílovou skupinou jsou děti od tří měsíců,“ představuje šéf opery a usmívá se: „Mohu říct, že je vhodná od tří měsíců do nekonečna let i jako antidepresivní představení pro dospělé.“

Žatecké kino láká na přenos Eurydiky z Metropolitní opery.

VIDEO: Žatecké kino láká na přenos Eurydiky z Metropolitní opery

Hudba se stává tématem uměleckých děl odnepaměti. Mezi nejstarší příběhy, v nichž hudba hraje klíčovou roli, je stará řecká báje o pěvci Orfeovi, který chce vyvést svou milou Eurydiku z podsvětí. Dnes už klasický příběh nabral v dějinách umění mnoha podob, jedním z posledních zpracování je opera Eurydika Matthewa Aucoina. V novém nastudování ansámblu Metropolitní opery v New Yorku vstoupí v rámci série přenosů MET: Live In HD v sobotu 4. prosince i v Digitálním kině v Žatci, a to od 18.45 hodin. Lístek přijde na 300 korun.

Italský stroj Opera.

Italský stroj Opera zrychluje balení, je prvním svého druhu v Česku

/FOTO, VIDEO/ Český elektro prodejce zahájil provoz automatizovaného balicího stroje v moderním logistickém centru v Jirnech. Stroj zvládne zabalit až devět set balíků za hodinu, elektro prodejce tím zrychlí balení zásilek zhruba dvacetkrát. Automatizovaný balicí stroj s názvem Opera je po technologické stránce zcela novým řešením a zároveň je v Česku první instalací.

Kateřina Kněžíková

Lípu Musicu zahájí liberecký galakoncert Kateřiny Kněžíkové

20. ročník MHF Lípa Musica se definitivně a s úspěchem uzavřel v pátek 19. listopadu. Už nyní však začíná předprodej na zahajovací koncert příštího 21. ročníku festivalu. Ten se coby šestý Koncert pro Liberecký kraj uskuteční v úterý 23. srpna 2022 v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Mladí pěvci pozvali do jabloneckého divadla legendu opery

Mladí pěvci pozvali do jabloneckého divadla legendu české opery

Tři mladí pěvci, sopranistka Šárka Neprašová, tenor David Ullrich a bas David Malát, se sešli na Koncertě mladých pěvců, které pořádalo v pondělí 15. listopadu Městské divadlo Jablonec n. N. Koncertu se zúčastnila i legenda české opery, vícenásobný nositel Ceny Thálie, sólista opery Národního divadla v Praze Luděk Vele.

Herečka Anna Fialová

O ničem jiném než o divadle jsem nepřemýšlela, přiznává herečka Anna Fialová

V Národním divadle zastupuje herečka Anna Fialová už třetí rodinnou generaci. Babička Eva Herrmannová byla uznávanou operní kritičkou i šéfkou opery Národního divadla. Maminka Alexandra Malinská začínala jako baletka, tancovala ve skupině UNO, nyní působí v Národním divadle jako maskérka. Anna je ale i dcerou zpěváka Jana Fialy, zároveň vnučkou známého hereckého páru Věry Vlkové a Karla Fialy, legendárního Limonádového Joea. Mohla si vůbec zvolit jiné povolání než herectví?

 Divadlo na Orlí. Ilustrační snímek.

Tip na divadlo. Mezi dvěma světy. Život Alberta Herringa se změní v opeře

Městečko, které důvěrně znáte. Plné bezvýznamných „celebrit", umělých či chtěných autorit, příkazů, zákazů, pravidel a domněnek, co se patří a co ne. V tomto světě žije revoltující mladík. Příběh Alberta Herringa, nejhranější opery britského skladatele Benjamina Brittena v České republice, představí studenti v Komorní opeře Hudební fakulty JAMU 20. a 21. listopadu v Divadle na Orlí. děkujeme za pěknou pozvánku.

Součástí hotelu byl už dříve bowling. Ten nyní opět ožije, provozovatel obnovuje místní bowlingovou ligu a na Vánoce uspořádá bowlingový turnaj.

Hotel Opera v Jaroměřicích otevřeli: Bral jsem to jako výzvu, říká nájemce

Zatímco ještě v létě nikdo nevěděl, zda známý jaroměřický hotel Opera nezůstane ležet ladem, nyní už se vrací v plné síle. Restaurační prostory už nyní může navštívit veřejnost. Nájemce David Šindelář se rozhodl otevřít i přesto, že doba je v současné chvíli velmi nejistá. „Bral jsem to jako výzvu. Uznávám, že teď na podobné věci není úplně nejlepší období, ale přesto začínáme vařit, restaurace tedy jede. Ubytování v hotelu rozběhneme zhruba za týden,“ optimisticky říká Šindelář.

Úplně poprvé bude v Plzni v sobotu 16. října uvedena mistrovská opera Leoše Janáčka Věc Makropulos. Na snímku Ivana Veberová a Petr Horák.

Plzeňské divadlo uvede poprvé Janáčkovu Věc Makropulos

Úplně poprvé bude v Plzni v sobotu 16. října uvedena mistrovská opera Leoše Janáčka Věc Makropulos. V režii ředitele Divadla J. K. Tyla Martina Otavy a v hudebním nastudování šéfdirigenta Norberta Baxy. Premiéra se původně měla původně odehrát už před rokem a diváci už měli možnost zhlédnout poloscénické provedení v rámci on-line projektu První řada u Vás doma.

Hotel Opera v Jaroměřicích nad Rokytnou

Kvůli wellness nebudou muset Jaroměřičtí z města. Nové vznikne v Opeře

/VIDEO/ Když Jaroměřice nad Rokytnou na Třebíčsku kupovaly za 25 milionů korun v březnu tohoto roku hotel Opera, raději se zeptaly obyvatel, zda s koupí souhlasí. Výsledek byl jasný – téměř šest stovek lidí se v anketě vyjádřilo pro koupi, pouze necelých sto třicet obyvatel bylo proti. Byl to prozíravý čin. Původní majitel nabídl budovu k prodeji a hrozilo, že se hotel dostane do hledáčku různých spekulantů.

Koncert Jakuba Pustiny s Gabrielou Beňačkovou v Obecním domu v Praze

Rodák ze Žďáru zpívá celému světu. Zazpívá i u nás. Přijďte na koncert

Světová sopranistka Gabriela Beňačková se společně s tenoristou Jakubem Pustinou představí v rámci jeho festivalu.Již tradičně, a to po šestnácté se na Vysočině během září uskuteční putovní festival s názvem "Jakub Pustina a jeho hosté", který je podporován Krajem Vysočina a městem Žďár nad Sázavou.

Rusalka v parku na zámku Liteň.

PODÍVEJTE SE: Rusalka v parku měla vyprodáno, přišlo skoro 1 300 lidí

Koncertním provedením nejznámější opery Antonína Dvořáka vyvrcholily v sobotu večer oslavy jubilejního 10. ročníku Festivalu Jarmily Novotné. Park zámku Liteň před vyprodaným hledištěm hostil představení Rusalka v parku, které se konalo pod širým nebem. Letošní koncert byl i oslavou desetiletého výročí od založení neziskové organizace Zámek Liteň, která festival pořádá. Koncert byl pojat zároveň jako pocta opeře Rusalka, jež byla poprvé uvedena před 120 lety.

Herec František Němec.

Do Síně slávy Národního divadla byl uveden herec František Němec

Do Síně slávy Národního divadla byl dnes uveden člen činohry první české scény František Němec. Symbolicky ho do ní dnes uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian při dnešním tradičním setkání na úvod sezony v historické budově. Cenu pro umělce do 35 let dostali první sólista Baletu ND Patrik Holeček, členka Činohry ND Jindřiška Dudziaková a sólista Opery ND a Státní opery Lukáš Bařák.

Jindřichohradecký kulturní letní program vyvrcholil operou na zámku.

Opera na zámku se vydařila. Prodanou nevěstu si nenechaly ujít stovky lidí

Opera na zámku je už tradičním vrcholem jindřichohradeckého kulturního léta. Letos byla pro diváky připravena opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. V sobotu 21. srpna ji v krásných kulisách místního zámku zahráli, zazpívali a zatancovali členové orchestru, sboru a baletu plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. Divadlo kvůli této kulturní události zkrátilo o tři dny herecké prázdniny a opera v Jindřichově Hradci byla jejich prvním představením nové sezóny. Letos se celé představení obešlo oproti minulým dvěma ročníkům bez deště.

Dagmar Pecková získala nejvyšší krajské vyznamenání

Dagmar Pecková získala nejvyšší krajské vyznamenání

V rámci festivalu Zlatá Pecka převzala v neděli večer z rukou hejtmana Martina Netolického Cenu Za zásluhy o Pardubický kraj známá operní pěvkyně Dagmar Pecková. Ta je kromě celé řady ocenění držitelkou Ceny Thálie v oboru opera za roli Carmen v inscenaci Národního divadla. Díky svému pěveckému umu vystupovala na těch nejznámějších světových scénách včetně londýnské Královské opery Covent Garden či newyorské Carnegie Hall. V dubnu letošního roku oslavila 60. narozeniny.

Patrik Hradecký na podzim nastoupí na pražskou HAMU. Foto: archiv P. Hradeckého

Patrik Hradecký z Domažlic miluje operu. Árie zpívá dokonce i ve vaně

/FOTO, VIDEO/ Nejdříve mu opera přišla nudná a nelíbila se mu. Pak se do ní bezhlavě zamiloval. Dvacetiletý Patrik Hradecký z Domažlic sice vystudoval informatiku, ale nakonec zvítězila láska k opernímu zpěvu, jemuž se bude od podzimu naplno věnovat na pražské Akademii múzických umění (AMU).

Ilustrační foto

Koncertní provedení opery Carmen dnes zahájí festival

Bizetovou Carmen zahájí letošní dvaadvacátý ročník Mezinárodního letního hudebního festivalu Thurn Taxis Loučeň 2021. Koncertní provedení slavné opery připravili pod uměleckým vedením Michaela Kubečky, který zároveň ztvární roli Escamilia.