Kreativ

ŠTÍTEK: opera

Sólista Vídeňské státní opery zazpívá s Královédvorským chrámovým sborem

Sólista Vídeňské státní opery zazpívá s Královédvorským chrámovým sborem

Významného zahraničního interpreta uvede letošní sezóna KPH ve Dvoře Králové. Rakouský tenorista a sólista Vídeňské státní opery Jörg Schneider bude hostem Královédvorského chrámového sboru, se kterým také kromě sólových skladeb společně zazpívá na koncertu 18. dubna 2024 od 19:00 hodin. Na varhany ho doprovodí sbormistr tohoto sboru Vít Havlíček.

Portrét F. L. Gassmanna od neznámého autora.

Z Mostu až na císařský dvůr. Skladatel F. L. Gassmann zemřel před 250 lety

Letošní rok uplynou dvě a půl století od chvíle, kdy svět opustil Florian Leopold Gassmann. Jak se tento rodák z Mostu vymanil z předurčeného osudu obchodníka a stal se respektovaným hudebním skladatelem s mezinárodním věhlasem? A jakou roli sehrál v životě legendárního Antonia Salieriho? Více se dozvíte v článku.

Gabriela Beňačková zazpívá domažlickému publiku spolu s Jakubem Pustinou.

Gabriela Beňačková se loučí v Domažlicích s jedinečnou světovou kariérou

Světová pěvkyně, jedna z největších sopranistek planety v posledním půlstoletí. Gabriela Beňačková. Ověnčená ovacemi z Metropolitní opery v New Yorku, La Scaly v Miláně, Vídeňské státní opery či Covent Garden v Londýně – a samozřejmě z Národního divadla v Praze. Se svou jedinečnou kariérou se přijede loučit 29. února do Domažlic.

Pěvkyně Eva Urbanová

Eva Urbanová: Jsem typ člověka, který rád chodí do velkého rizika

Pod názvem Grande finale vystoupí 29. února v pražské O2 areně operní pěvkyně Eva Urbanová. Neznamená to ale, že půjde o její poslední koncert vůbec. „Ještě vás tady budu chvilku dusit,“ usmívá se umělkyně, která v největší české hale oslaví opožděně – vinou covidu - své šedesátiny. Posluchačům se představí v popoperní i rockové poloze, která je jí odjakživa blízká.

Společně s Gabrielou Beňačkovou vystoupí při jejím rozlučkovém koncertě v Plzni tenorista Jakub Pustina.

Byla světovou hvězdou, se zpěvem se Gabriela Beňačková bude loučit i v Plzni

Poslední příležitost slyšet jednu z nejlepších sopranistek světa Gabrielu Beňačkovou budou mít při jejím závěrečném turné plzeňští diváci 28. dubna v Měšťanské besedě. Po více než padesáti letech hudební kariéry se pěvkyně rozloučí áriemi a duety z Prodané nevěsty, Rusalky a Její pastorkyně společně s tenoristou Jakubem Pustinou.

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla uvede v sobotu 27. ledna poprvé operu La clemenza di Tito od Wolfganga Amadea Mozarta.

Plzeňské divadlo poprvé uvede Mozartovu operu napsanou pro korunovaci krále

První premiérou plzeňského Divadla J. K. Tyla v novém roce bude opera La clemenza di Tito od Wolfganga Amadea Mozarta. V Plzni zazní v sobotu 27. ledna 2024 ve Velkém divadle toto znamenité dílo jednoho z největších hudebních skladatelů světa pravděpodobně vůbec poprvé, v archivních materiálech se její uvedení nepodařilo dohledat.

Tříkrálový pochod ke kostelu U Ježíška v Plzni

Tipy na víkend: Akce ke Třem králům, zvířátkohraní či výstavy

První víkend v roce nabízí hlavně akce spojené se Třemi králi a tradiční charitativní sbírkou. V Plzni je to průvod ke kostelu U Ježíška, v Sušici přijdou Tři králové na náměstí a v muzeu v Tachově se chystá koncert. Ti, co mají rádi Českou mši vánoční, na ni mohou vyrazit do divadla v Plzni, kde bude poprvé uvedeno její scénické zpracování. A malé děti mohou v neděli Ledcích zjistit, co vše přináší péče o zvířátko.

Festival Smetanova Litomyšl

Smetanova Litomyšl odtajnila příští program. Oslaví 200 let narození skladatele

/PROGRAM FESTIVALU/ Všechny opery Bedřicha Smetany zazní příští rok na festivalu Smetanova Litomyšl. Pořadatelé odtajnili část programu 66. ročníku největšího mimopražského festivalu klasické hudby v České republice. Festival připomene 200 let od narození tohoto slavného hudebního skladatele. V prodeji jsou už operní sady lístků nebo vstupenky na galakoncert britsko-italského tenoristy Freddie De Tommasa, který je považován za následovníka Luciana Pavarottiho.

Alois Ježek

V porotě pěvecké soutěže zasedne i pravnuk Antonína Dvořáka

Už 57. ročník Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka se uskuteční v Karlových Varech, a to ve dnech 3. až 10. listopadu. Pořádá jej Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka a jeho ředitel Alois Ježek hovoří o začátcích soutěže i o tom, jak se rozrostla.

První premiérou sezony v plzeňském Divadle J. K. Tyla bude opera Manon. Na snímku Jana Sibera, Miloš Horák, sbor DJKT.

První premiérou sezony v plzeňském Divadle J. K. Tyla bude opera Manon

Po více než čtyřiceti letech se do plzeňského Divadla J. K. Tyla vrací nejpopulárnější dílo Julese Masseneta, opera Manon, aby diváky znovu přesvědčilo o svých mimořádných kvalitách. V režii současného ředitele Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Jiřího Nekvasila a v hudebním nastudování šéfdirigenta Jiřího Štrunce bude mít premiéru v sobotu 21. října ve Velkém divadle.

Aleš Briscein a Ivana Veberová v Armidě

Při vyhlášení Cen Thálie mají šanci tři herci plzeňských divadel

V sobotu 30. září bude slavnostně vyhlášen jubilejní 30. ročník divadelních Cen Thálie. Šanci mají i herci z plzeňských divadel, z jedné přímé nominace se může těšit Divadlo J. K. Tyla, ze dvou Divadlo Alfa. Celý večer bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.

Herečka Daniela Kolářová pózuje s Cenou prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Odměna za celoživotní mistrovství. Daniela Kolářová dostane Cenu Thálie

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství udělí Herecká asociace v oboru činohry Daniele Kolářové a Stanislavu Šárskému. V opeře obdobnou cenu dostane Jan Hladík, v oboru baletu, tance a pohybového divadla Miroslava Pešíková a za obor muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr František Zacharník. Novinářům to dnes řekli pořadatelé cen při zveřejnění nominací na ceny za nejlepší divadelní výkony. Ceny se budou předávat 30. září v Národním divadle.

Moravské divadlo Olomouc. Ilustrační foto

Moravské divadlo otevírá sezonu s novým prostorem. Tady je přehled premiér

Slavnostním galavečerem zahájí v neděli 10. září Moravské divadlo v Olomouci (MDO) novou sezonu. Jeho příznivci se mohou těšit na deset premiérových titulů, které nastudují přední čeští tvůrci. Zásadní novinkou je rozšíření scény o další prostor, kterým je nedávno zrekonstruovaný Červený kostel.

Operní pěvkyně Dagmar Pecková zahajuje na světových pódiích už 43. sezonu.

Operní pěvkyně Dagmar Pecková: Statická diva na forbíně je minulostí

Mezzosopranistka Dagmar Pecková vystřídala za svou úctyhodnou kariéru prestižní angažmá v Sächsische Staatsoper v Drážďanech a Státní opeře v Berlíně. Vystupovala na většině předních světových scén od newyorské Carnegie Hall přes Národní pařížskou operu až po Royal Opera House v londýnské Covent Garden. Letos v létě se už tradičně vrací do Čech, aby zahájila sedmý ročník hudebního festivalu Zlatá Pecka.

Bahna – Den pozemního vojska v bývalém vojenském prostoru nedaleko Strašic na Rokycansku.

Tipy na víkend: Bahna s vojenskou technikou nebo vášnivá Carmen

Potřiadvacáté se budou v sobotu konat u Strašic oblíbená Bahna pro milovníky vojenské techniky, kam každý rok míří desetitisíce návštěvníků. V Plzni si zase při Carmen přijdou na své obdivovatelé opery a ve Spáleném Poříčí si budou při Basinfirefestu užívat příznivci metalu.

Jazzová operka pro děti O ztracené vodě vznikla v Broumově.

V klášterním Dřevníku se odehraje jazzová oper(k)a O ztracené vodě

Jazzová oper(k)a (nejen) pro děti "O ztracené vodě" je bezmála hodinové dílko z pera trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové, která se rozhodla zhudebnit libreto s lehkým, vtipným, ale trochu kousavým až satirickým příběhem. Do představení je zapojen dětský sbor broumovské ZUŠ, po jehož boku vystoupí přední jazzoví hudebníci, které jistě poznáte z koncertů ArtCafé.