Kreativ

ŠTÍTEK: opera

Hotel Opera v Jaroměřicích nad Rokytnou je od října zavřený. Majitelé chtějí objekt prodat.

Operu v Jaroměřicích navštívil i Havel. Koupí legendární hotel město?

Ve své době patřil hotel Opera v Jaroměřicích k nejmodernějším ubytovacím zařízením na okrese. Navštívila jej plejáda známých osobností, mezi kterými nechyběl operní pěvec Peter Dvorský nebo bývalý prezident Václav Havel. Jako spousta podniků ani hotel v Jaroměřicích neustál koronavirovou situaci a na podzim jej provozovatelé uzavřeli.

Pomník Aloise Tichatscheka v Teplicích nad Metují. Foto: Deník/Jiří Řezník

Vzpomínku na slavného tenoristu nezničil ani bombový útok

/FOTO/ Dnes je tomu přesně 135 let, kdy skončila bohatá a slavná životní pouť jednoho z nejslavnějších místních rodáků Teplic nad Metují. Operní pěvec Josef Alois Tichatschek (11. července 1807) byl ve své době vyhledávaným tenorem, který se proslavil takřka po celé kulturní Evropě. Zajímavý byl i osud jeho pamětní desky, která byla po zbourání rodného domu desítky let nezvěstná, aby byla náhodně objevena a pak se stala cílem bombového útoku.

Jan Adamec jako Kalaf v Turandot.

Na pódiu musel být člověk pořád ve střehu, vzpomíná Jan Adamec

Operní a operetní pěvec tenorista Jan Adamec patří k nejvýraznějším osobnostem opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Studoval pražskou konzervatoř u prof. M. Dvořákové a později soukromě u prof. L. Kotnauerové. Málokdo však ví, že se na konzervatoři nejdříve tři roky věnoval hře na tubu a teprve pak přestoupil na operní zpěv. Bylo to štěstí jak pro něho, tak i pro českou operu.

Jana Kačírková

Jana Šrejma Kačírková: Mám tento kraj ráda

/ROZHOVOR/ Už třetí Adventní neděle z Nového zámku v Kostelci nad Orlicí přivítá vzácného hosta, sopranistku a sólistku Národního divadla v Brně Janu Šrejmu Kačírkovou. Už v době studií získala řadu ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Dnes je trojnásobnou držitelkou Thálie, pyšní se také čtyřmi oceněními Jihočeských Thálií a čestnou cenou festivalu Opera 2013 Libuška za mimořádnou interpretaci v roli Gilda z opery Rigoletto G. Verdiho.

Jaroslava Zamrazilová při jednom ze svých vystoupení v Plzni.

Umělci spjatí s Plzní převzali ocenění

Je už dlouholetou tradicí, že koncem roku uděluje Nadace Život umělce ocenění Senior Prix jako poděkování umělcům seniorského věku za jejich celoživotní mistrovství.

Držitel Ceny Thálie Lukáš Zeman jako hrabě Almaviva.

Letošní Cena Thálie – bravo pro opavskou operu!

Cenu Thálie za operní inscenaci Norma získala v roce 2005 sólistka opery Slezského divadla Katarína Kramolišová.Letos putovala nejprestižnější celostátní pocta znovu na konto opavského divadla.  

Policejní operace ve Vídni v noci po střeleckém útoku v centru rakouské metropole

Kulturní večer ve Vídni narušil útok. Mnozí diváci byli evakuováni až po půlnoci

Pondělní večer ve Vídni jen několik hodin před začátkem karanténní uzávěry využila řada obyvatel k návštěvě divadel a koncertních síní. Očekávání návštěvníků, že poklidně stráví kulturní večer ale dramaticky přerušil teroristický útok. Například z divadla Burgtheater evakuovala policie hosty až po půlnoci, napsala agentura APA.

Cena Thálie. Ilustrační foto.

Jihočeské divadlo získalo 4 širší nominace na Ceny Thálie

Jihočeské divadlo (JD) získalo čtyři širší nominace na Ceny Thálie 2020. V kategorii opera byli nominování Josef Moravec za roli Dalibora a Lenka Pavlovič za roli Jitky v opeře Dalibor. Vidět jste ji mohli loni v v dočasné divadelní budově Bouda na Mariánském náměstí. Sólista baletu Zdeněk Mládek byl nominován jako Soudruh Pilný v taneční Inscenační poradě, kterou též JD uvedlo v Boudě. Čtvrtá nominace patří Františku Hniličkovi z Malého divadla s inscenací Nuda!

Plzeňská Radmila Maria Gärtnerová.

Plzeňská Radmila Maria Gärtnerová

V letošním roce uplynulo právě pětapadesát let od úmrtí kdysi slavné a dnes téměř zapomenuté operní pěvkyně a pedagožky, zdické rodačky, Marie Gärtnerové.

Plzeňská Radmila Maria Gärtnerová.

Plzeňská Radmila Maria Gärtnerová

V letošním roce uplynulo právě pětapadesát let od úmrtí kdysi slavné a dnes téměř zapomenuté operní pěvkyně a pedagožky, zdické rodačky, Marie Gärtnerové.