Kreativ

ŠTÍTEK: Orient

Turisté na návštěvě Castel del Monte v Andrii 17. ledna 2021.

Úchvatný hrad ze Smyslu pro tumor. U této stavby vysypali Antonínův popel

Jako směs prvků klasické antiky, islámského Orientu a severoevropské cisterciácké gotiky. Takto UNESCO charakterizuje italský hrad Castel del Monte. Pevnost, která je jednou z ústředních staveb seriálu Smysl pro tumor. Památka, u které byl v působivé scéně rozptýlen popel zesnulého hrdiny Antonína Vaňka ztvárněného Jiřím Bartoškou.

Pár z Blanenska projel trabantem bránou Orientu. Není to ohraná písnička, říká fanoušek této značky a sběratel vozů z bývalého východního bloku Michal Doležal

Trabantem do Istanbulu. Nadšence z Adamova zdravili Turci zdviženým palcem

Moskva, Balkán a teď Istanbul. Žádný vlak, letadlo nebo autobus. Michal Doležal z Adamova na Blanensku je skalní fanoušek aut značky Trabant. S historickým vozidlem vyrobeným v bývalém východním bloku už po Evropě najel pěknou řádku kilometrů. Nedávno jich s přítelkyní natočili na tachometru duroplastového kombíka dalších pět tisíc. Navštívili hlavní město někdejší osmanské říše a bránu Orientu - turecký Istanbul.

V Zoo Zlín otevřeli o víkendu novou expozici Kerala.

Další novinka ve zlínské zoo. Otevřeli tam novou expozici Kerala

Další novinku letošního roku, expozici Kerala, otevřeli v sobotu 9. září ve zlínské zoo. Vznikla proměnou původní asijské voliéry a rozšířením výběhu medvědů pyskatých. Zahrada ji pojmenovala podle svazového státu v jižní Indii, který patří mezi přírodní perly Indie a celého Orientu.

Please The Trees vezou do Ústí nad Labem partu Orient.

Please The Trees vezou do Ústí nad Labem partu Orient

Dvojkoncert originálních českých rockových skupin, čistokrevných Please The Trees coby post-rockové party s tradičními hudebními nástroji, názory i jejich inspirativním hudbením stylem, přijedou už ve středu v podvečer bavit i roztančit pestré i zvídavé, za roky pandemie i roušek dost natěšené ústecké publikum. Sebou přivezou kapelu Orient.

Adam Lupač v zápase proti Galatasaray odehrál poločas.

Princezny z Orientu. Jakmile se jich Lupač a spol dotkli, tak padaly na zem

Pohádky z tisíce a jedné noci. A on by klidně mohl být novodobým Sindibádem… Sice ne takovým protřelým námořníkem, ale kus cesty ve své fotbalové kariéře už prošel. Ještě nedávno se proháněl po trávníku v Benešově. Potom ale chytil za pačesy šanci z Pardubic. Svými výkony zaujal natolik, že s ním klub po ukončení hostování uzavřel tříletou smlouvu. Nyní jako již jeho kmenový hráč nastoupil proti věhlasnému Galatasaray Istanbul. O to víc se dá jeho příběh zasadit do prostředí Orientu.

Největší sekvoje u nás rostou v Ratměřicích na Benešovsku.

Na Moravě jako v Orientu. Lesníci z Mendelu vysadili teplomilné druhy stromů

Lesníci Mendelovy univerzity v Brně dnes začali v univerzitních lesích na sever od Brna vysazovat některé orientální druhy dřevin z oblasti Balkánu a Blízkého východu. Jsou jimi líska turecká a kaštanovník setý. Reagují tak na klimatickou změnu. Obě dřeviny se kromě rezistence vůči suchu, vyznačují také dobrou kvalitou dřeva a slibnou produkcí. Vedlejším produktem může být hlavně u kaštanovníku i široké využití jedlých plodů.

V dílně dřevořezbáře Miroslava Kříže se rodí spousta krásných věcí. Rozměrnější sochy vznikají na dvoře.

Zakázka z Orientu. Řezbář promění dubový kmen na velblouda v životní velikosti

Sovy, sumce, medvěda či figurky do betlému - to jsou podoby, které dává dřevu dřevořezbář Miroslav Kříž již dvacet let. Nyní ale jeho motorové pily, dláta a hlavně šikovné ruce přijaly mimořádnou výzvu v podobě výroby velblouda v životní velikosti. Zakázka přišla až z dalekých Spojených arabských emirátů - od dubajského klienta z tamních vyšších kruhů.

Agatha Christie, poutání na magazín Víkend

Královna záhad s kapkou jedu. Vražedně dobrá Agatha Christie

Z hlediska věčnosti to není ani tak moc dávno. První dáma britské detektivky zemřela před 45 lety, zkraje roku 1976. Zažila rozpad skupiny Beatles a dočkala se mnoha filmových zpracování svých knih, které začala psát už za první světové války. Ze všech bijáků natočených podle jejích napínavých příběhů však měla ráda jen dva: Svědka obžaloby s Marlene Dietrichovou a Vraždu v Orient expresu – hvězdně obsazený snímek, jenž byl nedlouho před Agathinou smrtí nominován na šest Oscarů.

Ivan Motýl - Vycházka - Ostravský Bronx.

PODÍVEJTE SE: Divoký bronx přímo v centru Ostravy. Pojďte si projít hříšná místa

/FOTOGALERIE/ Nebylo tu nikdy bezpečno! V hospodě U Koňa se rvali a tekla krev pořád. Do výčepu U Tomíčka nebylo radno chodit vůbec, personál tam byl od hostů oddělený mříží. I do Orientu bylo třeba velké odvahy. Řeč je o jednom a tomtéž území v centru Moravské Ostravy, ohraničeném kolejemi. Bronx a Stodolní, po čtyřiceti letech stejné „místo hříchu“! Básník a publicista Ivan Motýl tu prožívá divoké dětství, kulturní obrození a nyní vidí jeho návrat k lokalitám neblahé pověsti.

Z vystoupení Dagmar Peckové.

Hudební festival Zlatá Pecka zazáří ještě letos – změní se jen termí

Neformální festival v Chrudimi založený pěvkyní Dagmar Peckovou se svého čtvrtého ročníku nevzdá. Milovníci hudby se dočkají na podzim, kdy festival propukne. Zlatá Pecka potrvá osm dní a nabídne deset hudebních, filmových a divadelních produkcí. Změny zaznamenají návštěvníci v termínu, ale také v dramaturgii. Letošním mottem bude „S hudbou kolem světa za 8 dní.“ Vstupenky je možné si koupit od čtvrtka 28. května 2020.

Šeherezáda mělnických divadelníků má úspěch.

Muzikál Šeherezáda přesunuli na červen

Autorský muzikál Šeherezáda divadelního spolku Nové divadlo Mělník je zpět. Kvůli omezením v souvislosti s pandemií koronaviru představení přesunuli na 23. června. Diváci se mohou těšit na romanticky laděnou muzikálovou komedii z prostředí Orientu.

Šeherezáda mělnických divadelníků má úspěch.

Muzikálová princezna Šeherezáda se vrací na mělnické pódium

Autorský muzikál Šeherezáda divadelního spolku Nové divadlo Mělník je zpět. Diváci se mohou znovu těšit na romanticky laděnou muzikálovou komedii z prostředí Orientu. V té zazáří postavy jako Džin a Efrit, Sultán a jeho komnaty plné konkubín, správce harému Hugo a samozřejmě krásná Šeherezáda.

Hvězda Orientu v Náchodě.

V náchodském divadle vyberou Hvězdu Orientu

Ladné pohyby, pestrobarevné šaty z jemných látek a krásně upravené tančící zralé ženy, mladé dívky i roztomilé holčičky. Taková podívaná se naskytne po oba víkendové dny v Městském divadle Dr. Josefa Čížka v Náchodě, kde se uskuteční už 9. ročník taneční soutěže v orientálních tancích pro sólistky i skupiny „Hvězda Orientu“.

Dům se nachází ve spodní části náměstí.

Domažlice hledají využití pro dům na náměstí

Knihkupectví, prodejna Orient, kancelář společnosti Člověk v tísni. Nájemci v domě čp.40 v majetku města ve spodní části domažlického náměstí zdaleka neobsadili kompletní prostory objektu v atraktivní lokalitě. Využití pro budovu Domažličtí hledají dlouhodobě.

Z narozeninového setkání s dlouholetým starostou spolku Včela Čáslavská Petrem Charvátem.

Dlouholetý starosta Včely Čáslavské Petr Charvát oslavil narozeniny

/FOTOGALERIE, VIDEO/ 'A tak šel čas' s podtitulem s 'Včelou Čáslavskou' byl název vzpomínkového setkání s dlouholetým starostou spolku Petrem Charvátem při příležitosti jeho 70. narozenin. Akce, zorganizovaná Muzejním a vlastivědným spolkem Včela Čáslavská pro členy spolku a veřejnost, se konala na Nové scéně Dusíkova divadla v Čáslavi.

Setkání muzikantů v Bílých Karpatech

Bílé Karpaty přivítají festival plný žánrů

Hudební a folklorní festival Setkání muzikantů v Bílých Karpatech se vrací na scénu, jejíž neodmyslitelnou kulisu tvoří malebný hřeben Královce. Ve Valašských Kloboukách se tak znovu rozezní hudba lidová, vážná, populární i rocková. Festivalovému veselí bude patřit víkend od 16. do 18. srpna.

Znojemské divadlo zažilo 14. Přehlídku orientálních tanců.

OBRAZEM: Znojmo se přeneslo do Orientu. Díky taneční přehlídce

Již počtrnácté hostilo Městské divadlo Znojmo Přehlídku orientálních tanců. Zaplněné hlediště sledovalo bez dechu výkony účinkujících. „Všechny vystupující ženy chodí do zaměstnání a tanec je jejich velkým koníčkem," vysvětlila v úvodu moderátorka pořadu Jarmila Hudcová.

Znojemské divadlo zažilo 14. Přehlídku orientálních tanců.

Znojmo se přeneslo do Orientu. Díky taneční přehlídce

Znojmo - Již počtrnácté hostilo Městské divadlo Znojmo Přehlídku orientálních tanců. Zaplněné hlediště sledovalo bez dechu výkony účinkujících. „Všechny vystupující ženy chodí do zaměstnání a tanec je jejich velkým koníčkem," vysvětlila v úvodu moderátorka pořadu Jarmila Hudcová.

Kadeřnická soutěž Děčínská vlna.

FOTO, VIDEO: Mladí kadeřníci česali modelky

Děčín - Na každoroční soutěži Děčínská vlna v sálu děčínské Střelnice zabojovali ve čtvrtek mladí kadeřníci z různých koutů republiky. Modely a modelky česali ve třech kategoriích - pánská, dámská a speciální dámská.