Kreativ

ŠTÍTEK: Orient

Výstavu Doteky orientu zahájily břišní tanečnice.

OBRAZEM: Orient se dotknul Slovácka

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Ve Slováckém muzeu byla otevřena atraktivní výstava Doteky Orientu. První návštěvníci tak mohli vidět kromě břišních tanečnic také samotné vystavované „kousky“, které stojí určitě za pozornost.

Ilustrační foto.

Znamení židovského rodu

Byla tesána do vrcholů náhrobků na židovských hřbitovech pro ty, kteří patřili k významným rodům s dlouhým rodokmenem. Z těch nejvýznamnějších to byl rod Davidův. Náhrobky jeho potomků zdobil symbol modlících se sepjatých rukou.

Břišní tance a spoře oděné tanečnice nebudou na sobotním večeru chybět. Na snímku tanečnice studia Farha.

Večer etno hudby zve zájemce do pohádek tisíce a jedné noci

České Budějovice -Na velkou taneční etno party zve tuto sobotu od 19.30 hodin do Velkého sálu DK Metropol českobudějovické studio Farha. Večer, který ozdobí svůdnými tanci orientální tanečnice a provoní arabská kuchyně, nazvali organizátoři Pohádkami tisíce a jedné noci.

Ilustrační foto

Jak Evropa a Amerika v průběhu let vnímaly Orient

Praha - Profesor anglické srovnávací literatury na newyorské Kolumbijské univerzitě Edward W. Said byl svým původem a studiem vlastně předurčen, aby napsal toto zásadní dílo o západním pohledu na Orient, na jeho evropskou a americkou recepci a interpretaci.

Kurátorka výstavy J.Trantírková, moderátorka D.Vomelová, L.Jiroušková aj.Stiborik.

OBRAZEM: Unikátní výstava moderního malířství

Moravská Třebová - Město nabízí ročně svým občanům obstojné množství rozličných výstav. Letošní aktivita jednoho ze subjektů naplňující tento prostor - moravskotřebovského sdružení výtvarníků Wellen - se uzavřela prezentací děl dvojice modernistických umělkyň z nedaleké Chocně.

Ilustrační foto.

Na zámku je k vidění krása s handicapem

Vizovice - Už od nepaměti se obklopujeme věcmi, předměty různého druhu, materiálu a významu. Některými jen pro potěšení či z rozmaru, některými z rozumu a bez jiných se prostě neobejdeme. Jsme s věcmi svázáni tak pevně, že i jejich osudy se těm našim lidským často podobají. Už jen tím, že k některým jsou přívětivější než k druhým. A právě kvůli těm druhým vznikla výstava na zámku ve Vizovicích.

Na vizovickém zámku je k vidění na 180 exponátů.

Na zámku je k vidění krása s handicapem

Vizovice - Už od nepaměti se obklopujeme věcmi, předměty různého druhu, materiálu a významu. Některými jen pro potěšení či z rozmaru, některými z rozumu a bez jiných se prostě neobejdeme.

Ali Amiri

Od orientálních tanců k hip hopu

Tábor - Slunečné nedělní odpoledne završil galavečer tanečního studia S.araH. v Hotelu Dvořák, který se již potřetí konal ku příležitosti Dne matek.

Velká orientální show v Uherském Hradišti.

OBRAZEM: Orientální krása v srdci Slovácka

Uherské Hradiště - Velké orientální show patřil v sobotu 19. dubna večer uherskohradišťský Klub kultury. Diváci mohli vidět tance nejen z Orientu, ale také Španělska nebo třeba z Afriky. Třešničkou na pomyslném dortu byl tanec s ohněm a také mečem.

Ilustrační foto

Noc v Orientu se bude tančit v rytmech etno hudby

České Budějovice - Noc plnou etno hudby a orientálních tanečnic připravila na tuto sobotu jihočeská taneční skupina Farha, která tak oslaví své kulaté narozeniny. „Farha znamená v překladu z arabštiny radost.

Výstava,která čerpá z exotických námětů, jak je zpracovali nejlepší čeští výtvarníci dvacátého století, začala 5.3.2008 v Hodoníně.

Cesta kolem světa v galerii

Hodonín - Pomyslnou cestu kolem světa nabídne svým návštěvníkům hodonínská Galerie výtvarného umění díky projektu snázvem Exotismy ve výtvarném umění dvacátého století vČechách a na Moravě.

ŠAMPIONI. Nejlepší tým předsilvestrovského turnaje fotbalových hvězd Hradecký deník team – zleva nahoře: Leoš Dragúň, Petr Pavlík, Pavel Král, Daniel Rajnoch, Lukáš Killar a Jiří Tůma; zleva dole: Radek Bukač (nejlepší střelec turnaje), Radek Gorol, Jan B

Tým Deníku zvládl lépe rozstřel

Hradec Králové - O vítězi tradičního halového turnaje fotbalových hvězd rozhodly až pokutové kopy Fotogalerie zde Diskuse Až rozstřel ze značky pokutových kopů rozhodl o tom, že vítězem 16. ročníku Texim Cupu 2007, tradičního předsilvestrovského turnaje v halové kopané, se stal tým Hradeckého deníku.

Režisér hercům trpělivě vysvětluje své představy.

Dělal jsem divadlo z veršů i dějin

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovácké divadlo uvedlo v sobotu 10. listopadu inscenaci Pýcha a předsudek. Režie představení se ujal Radovan Lipus (na snímku).

Duo Longital . Jejich opavský koncert doplní i Pressburg Klezmer Band a Erzi Kiss.

Euro music přijíždí do Opavy

OPAVA - Začátek víkendu, tedy pátek a sobota, bude patřit dvěma koncertům, které se skrývají pod názvem Euro music I a II.

Ilustrační foto

Před sto lety byl v Praze otevřen první stálý biograf

PRAHA - V Praze se sice na různých místech, ať už pod širým nebem či v sálech promítaly filmy už dříve, ale první stálé kino v Praze si otevřel kouzelník a eskamotér Viktor Ponrepo. V sobotu tomu bude přesně sto let.

O copatých mniších, šibalech a nevěrných manželkách.

Humorné příběhy dávné Indie

PRAHA - Z dávných indických souborů pohádek a povídek připravil Dušan Zbavitel rozmarnou, ale i moudrou knížku z těch nejpůvabnějších.

Práce sochařů v hořickém lomu v rámci sochařského sympozia.

Vernisáž výstavy plastik s příchutí Orientu

VÝCHODNÍ ČECHY - Závěrečná slavnostní vernisáž výsledků Mezinárodního sochařského sympozia, které se konalo celý červenec v Hořicích v Podkrkonoší, se uskuteční v neděli od 21 hodin na Tylově nábřeží v Hradci Králové.

Práce sochařů v hořickém lomu v rámci sochařského sympozia.

Vernisáž výstavy plastik s příchutí Orientu

VÝCHODNÍ ČECHY - Závěrečná slavnostní vernisáž výsledků Mezinárodního sochařského sympozia, které se konalo celý červenec v Hořicích v Podkrkonoší, se uskuteční v neděli od 21 hodin na Tylově nábřeží v Hradci Králové.  

Práce sochařů v hořickém lomu v rámci sochařského sympozia.

Vernisáž výstavy plastik s příchutí Orientu

HRADEC KRÁLOVÉ - Závěrečná slavnostní vernisáž výsledků Mezinárodního sochařského sympozia, které se konalo celý červenec v Hořicích v Podkrkonoší, se uskuteční v neděli od 21 hodin na Tylově nábřeží.

Ilustarční foto

Hrad Křivoklát oblékl orientální roucho

KŘIVOKLÁT -Fakírské a kejklířské kousky, spoře oděné břišní tanečnice, turecký med a spoustu zajímavých soutěží s sebou přivezla na hrad Křivoklát šermířská a divadelní společnost Gladius. Celý víkend pak patřil pro Evropana vzdálené orientální kultuře. Dolní nádvoří hradu se téměř jako mávnutím kouzelného proutku změnilo v charakteristický jarmark. Od sobotní desáté hodiny dopolední začalo pásmo nejrůznějších vystoupení.

Orient Express.

Orient Express v Týništi!

TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ - Když včera po 11. hodině dorazil na hlavní vlakové nádraží Orient Express, čekaly na něj davy lidí. Nešlo však o movité cestující, ale zvědavce, kteří si nemohli nechat ujít tříminutovou zastávku legendárního historického luxusního vlaku.

Orient - Express přijel do Prahy.

Legendární Orient - Express vítala řízná dechovka

PRAHA - "Šly panenky silnicí" a "Škoda lásky" se neslo z prvního nástupiště pražského hlavního nádraží, když se v zatáčce u vinohradského tunelu objevil legendární Orient-Express. Kromě kapely čekaly na luxusní vlak i desítky zvědavců, které však policie přímo na nástupiště nepustila, takže se musely spokojit s kradmými pohledy ze schodů.

Ilustrační foto

Kapacitu parkoviště sníží místa pro lidi s postižením

KRNOV – Akce nazvaná Zvýšení počtu parkovacích míst na Sídlišti pod Cvilínem (SPC) v některých případech paradoxně počet míst k parkování snížila. Na SPC byla totiž nově vyznačena místa pro parkování lidí se zdravotním tělesným postižením (ZTP).

Mozaiková výzdoba kavárny hotelu Prague Imperial Hotel postaveného v letech 1913 - 1914, ve kterém pokračovala 13. července jeho náročná celková rekonstrukce, bude po jeho otevření chloubou hotelového interieru.

Obnovený lesk kavárny a hotelu Imperial

PRAHA - Své hosty vítá při vstupu antickou mozaikou se dvěma páry lvů, kavárna je přenese až do zdobného Orientu. Luxusní "koloniální" styl pozdní secese zařadil Imperial mezi nejosobitější pražské kavárny a hotely.

Ilustrační foto.

Milovníci sladkého se sejdou v neděli na Kačině

KUTNÁ HORA - Pro milovníky sladkého je určena Cukrářská pouť. Nebudou zde chybět atrakce, stylové tržiště, řemesla a samozřejmě dortíky.Jedná se o Cukrářské slavnosti na zámku Kačina, které se konají 13. května od 13 do 17 hodin. Cukráři zde předvedou své umění.