Kreativ

ŠTÍTEK: Orient

Pro všechny malé i velké ctitele a milovníky pohádkových příběhů připravila Galerie výtvarného umění (GVU) v Chebu již páté pokračování Adventního pohádkového čtení

Galerie opět naláká děti na pohádky

Cheb – Pro všechny malé i velké ctitele a milovníky pohádkových příběhů připravila Galerie výtvarného umění (GVU) v Chebu již páté pokračování Adventního pohádkového čtení. Na své si nyní v GVU přijdou zejména milovníci exotiky.

Varius Coloribus oživí kromě dalších pěší zónu

Kladno ovládne středověk

V sobotu 2. 10. bude třída TGM v Kladně ve znamení středověku. Od 11 do 16 hodin se zde představí řada umělců, jejichž specialitou je právě toto období.

Vinobraní Litoměřice 2010 - Ostrovní festival - Xindl X.

Ostrovní festival: déšť, premiéry a teplé mraky

Litoměřice /FOTOGALERIE/ – Sobotní Ostrovní festival byl součástí litoměřického vinobraní, byť mimo. Dream Production na Střelecký ostrov pozvali hvězdy Monkey Business (MB´s), Nightwork, Anetu Langerovou či Rytmuse (SR).

František Korvas na konci září odstupuje z pozice ředitele Muzea Vyškovska.

Ředitel muzea Korvas: Sbíráme i současné věci

Vyškov /OSOBNOSTI VYŠKOVSKA, ROZHOVOR/ - Celý svůj život zasvětil František Korvas kultuře Vyškova a okolí. Působil postupně v řadě organizací. Letos k poslednímu září odchází z funkce ředitele Muzea Vyškovska.

Orientální noc ve Smetanových sadech

FOTO: Park rozhýbali šermíři a břišní tanečnice

Prostějov – Kdo letos na dovolenou nevyrazil Orient expressem a přesto toužil poznat kouzla zemí dálného východu, mohl ve čtvrtek vyrazit do prostějovských Smetanových sadů. Rázem se ocitl v jedné z pohádek Tisíce a jedné noci. Vousatí fakíři plivali oheň, orientální šermíři vytasili zbraně a cingrlátka na bocích břišních tanečnic chrastila v rytmu arabských písní. To vše v rámci druhého ročníku seriálu Prostějovské léto.

Muzeum Vyškovska - ilustrační foto

Akce přiblíží lidem život na Blízkém Východě

Vyškov /PROGRAM/ – Orientální tance, ukázky z arabské kuchyně i přednáška o ní, možnost zhlédnout filmy o místech, kde Alois Musil pobýval, hry, soutěže, různé atrakce, vystoupení a šermíři. To vše nabízí program pod názvem Vzpomínka na Aloise Musila, který pořádá Muzeum Vyškovska ve spolupráci s městem Vyškov.

Páteční akce Tanec pod hvězdami v Odrách přinesla řadu pestrých vystoupení.

V Odrách se tančilo pod hvězdami

Odry /FOTOGALERIE/ – Tanec pod hvězdami, tak se jmenovala akce, kterou zorganizoval Taneční klub v Prostoru společně s Dělnickým domem, v pátek 11. června v Odrách.

Maturita - ilustrační foto

Cesta k dospělosti byla pro studenty i letos trnitá

Opava – U stolu ve slavnostně vyzdobené učebně Mendelova gymnázia ve čtvrtek nervózně poposedávala Ivona Světlíková a v paměti lovila dějepisné údaje. K maturitě si vytáhla dějiny Ameriky a jejich vliv na politickou situaci a dějiny Orientu.

Městské divadlo Jablonec nad Nisou

Příběh lásky dvou světových velikánů

Jablonec n. N. - Středa 5. května: Městské divadlo Jablonec: 19.00 Antonius a Kleopatra. Hraje Divadlo v Řeznické. Tragický milostný příběh dvou velikánů světových dějin, římského vojevůdce a egyptské královny, pojal Shakespeare jako komorní drama cizoložné lásky v kulisách velkého světa.

Astrofyzik Jiří Grygar.

Grygar táhne. Zbývá posledních pár vstupenek

Prostějov – O tom, že je astronom Jiří Grygar stále populární osobností, svědčí zájem o jeho přednášku v prostějovské hvězdárně. „Přestože se uskuteční až v pátek 28. května, většina kapacity našeho sálu je už vyprodána,“ libuje si ředitel Lidové hvězdárny v Prostějově Jiří Prudký. Ve středu zbývalo posledních sedmnáct míst.

OTAKAR ŠAŠEK, majitel Luckého mlýna v Chodovlicích u Třebenic, chce jeho rekonstrukci, kterou započal před dvěma lety, příští rok dokončit.

Chodovlický mlýn může být technickou památkou

Litoměřicko – Lucký mlýn v Chodovlicích na Litoměřicku má našlápnuto stát se technickou památkou. Odborníci žasnou nad zachovalostí zařízení mlýna, který zpracovával obilí na mouku až do roku 1953. Jeho rekonstrukci majitel Otakar Šašek započal před dvěma lety.

Ludmila Mahmoodová se synkem Adamem na návštěvě u svých rodičů v Zábřehu

Studium čínštiny zaválo Zábřežanku až do Pákistánu

Zábřeh – S pákistánským manželem mluví doma anglicky a čínsky, vdávala se v mešitě v Láhauru. Zábřežská rodačka Ludmila Mahmoodová vystudovala portugalštinu a čínštinu a svět východního Orientu poznala pěkně zblízka během ročního studia v Číně a pak dvouletého života v Pákistánu.

V sobotu 16. ledna proběhl v Bílovci již 44. oblastní aukční trh králíků doplněn o výstavu drůběže a exotického ptactva.

Chovatelé vystavili stovky překrásných zvířat

Bílovec /FOTOGALERIE/ - Téměř čtyři sta zvířat bylo k vidění na 44. blastním aukčním trhu domácích králíků v Bílovci, který byl doplněn i o výstavu drůbeže, holubů a exotického ptactva.

Břišní tance znali už dávní Egypťané, Babyloňané, Sumerové i Asyřané.

Tanečnice zvou na orientální večer i nové kurzy

Olomouc – Zahodit starosti celého týdne za hlavu a strávit dvě hodiny s orientálními a řeckými tanci může každá žena či dívka, která přijde v pátek 25. září do tanečního sálu Delila v olomoucké Krapkově ulici.

Ondřej Mužík, David Jaroš a Jiří Fabík se do nitra Asie nevydali jen za dobrodružstvím.

Ladou do Asie: problémy s úplatky

Brno - Od chvíle, kdy na Moravském náměstí zaskřípěly brzdy a stařičká lada se studentskou posádkou vyrazila na pouť do Mongolska, uplynul právě měsíc.

Ilustrační foto

Letní tábory na Blanensku: vedou tématické hry

Blanensko - Dětské tábory jsou oblíbenou variantou trávení prázdnin. Jejich organizátoři na Blanensku sázejí především na tématické hry. Táborníci se tak mohou o prázdninách vrátit v čase a podívat se například do starověkých měst, poznat život pravěkých lidí nebo navštívit osady indiánů.

Coloursáci hýří skvělou náladou.

OBRAZEM: Coloursáci všeho věku hýří skvělou náladou

Ostrava - Dalo by se to nazvat skoro jako rychle se šířící nákaza. Neujde jí zřejmě nikdo z těch, již navštíví festival Colours of Ostrava. Naštěstí nejde o nic hrozného. Naopak. Tou nakažlivou věcí je totiž dobrá nálada, která vyzařuje i navzdory občasným přeháňkám ze všech festivalových návštěvníků.

Romana Habartová při přípravě výstavy o Františku Kretzovi, která začne 16. května.

Zápisky ze Slovácka aneb Několik málo slov o mnoha věcech

Čas od času se vás snažím v těchto svých pátečních sloupcích informovat o novinkách ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti, rád bych tak učinil i tentokrát. Chtěl bych se pokoušet „rozmlouvat“ vám představu mnohých z vás, kteří mají pocit, že muzeum je instituce jaksi tichá a nehybná, kam není módní zase tak často chodit.