Kreativ

ŠTÍTEK: Orient

Sevilla je perlou španělské Andalusie.

Orient v jihozápadní Evropě

Andalusie je nejlidnatější autonomní společenství na jihu Španělska. Zdejší metropolí je sedmisettisícová Sevilla. Tato oblast je rodným krajem nejznámějších španělských památek, pokladů islámské architektury.

Žáci z berounské školy na Závodi navštívili muzeum

Muzeum láká turisty na zbraně

Beroun – Od června má Muzeum Českého krasu novou stálou expozici. Návštěvníci se mohou těšit na zbraně z muzejních sbírek vyrobené zejména v 18. a 19. století.

Žáci z berounské školy na Závodi navštívili muzeum

Muzeum láká turisty na zbraně

Beroun – Od června má Muzeum Českého krasu novou stálou expozici. Návštěvníci se mohou těšit na zbraně z muzejních sbírek vyrobené zejména v 18. a 19. století.

Zámek v Kuníně s kuželnou.

Výstava připomene skvost fulneckého náměstí

Kunín - Už tento čtvrtek bude na kunínském zámku zahájena ojedinělá výstava mapující historii jednoho z již neexistujících skvostů Fulneku. Expozice s názvem Mehofferův palác ve Fulneku - Příběh neobyčejného domu připomene významnou rodinu i neobyčejné architektonické dílo.

Obývák zdobí prvky Orientu.

Návštěva u Anife Vyskočilové

Roh pokoje zdobí vodní dýmka, opodál vás příjemným světlem pohladí marocká svítilna, vedle sedačky nelze přehlédnout svícen známý z mešit. Pro dekorace s prvky Orientu má Anife Vyskočilová slabost. A do jejího nově zrekonstruovaného bytu tyhle exotické věcičky padnou jako ulité. Orient ale není to jediné, na čem „ulítává“. Je i vášnivou bylinkářkou a šaty si dokáže spíchnout za pár minut.

Pěvkyně Anna Klamo v opeře Lakmé

Sopranistka Anna Klamo: Evu Urbanovou mám ráda, ale soupeřit s ní v Tháliích?!

Ústí nad Labem, Praha /ROZHOVOR/ – Ústeckému Severočeskému divadlu opery a baletu se daří! V letošních prestižních Cenách Thálie, ocenění, které uděluje Herecká asociace ČR vždy zjara, má Ústí hned čtyři širší nominace a dokonce dvě užší! Cenný titul z Národního divadla si v sobotu 24. března mohou odnést za Ústí nad Labem zpěvačka Monika Absolonová za roli Fanny v muzikálu Funny Girl, i pěvkyně Anna Klamo, sopranistka, která v SDOB exceluje v roli kněžky Lakmé ve stejnojmenné Delibesově opeře. V exotickém dramatu osudové lásky dívky z Orientu a britského důstojníka, kterou režisér Tomáš Šimerda pojal v divadle v Ústí dost netradičně: jako sen. „Získat nominaci na Thálii, to je úžasný pocit!“ prozradila Deníku Anna Klamo, maminka dvou dětí, jejíž manžel je také operní umělec. „Už od mé dávné návštěvy Turecka mě fascinuje Orient,“ prozradila ještě k roli Lakmé pěvkyně, která zpívá i v Divadle J. K. Tyla v Plzni, ale už ji zná více zemí Evropy a absolvovala také operní turné po Spojených státech či Japonsku.

Ilustrační foto.

Ryté zbraně České zbrojovky si získávají obdiv králů

Uherský Brod - „Vaše Excelence, je mým mimořádným potěšením tlumočit Vám díky a uznání Jeho Veličenstva krále Hámida ibn Ísa al-Chalífa za velice výjimečný dar, který jste zaslal Jeho Veličenstvu při příležitosti návštěvy delegace České zbrojovky v Bahrajnském království.

Orientální tanec. Ilustrační foto.

Kdo se stane hvězdou Orientu?

Náchod - Dvoudenní soutěžní přehlídka orientálních tanců Hvězda Orientu 2012 se uskuteční již tuto sobotu a neděli. Pořadatelem je Středisko volného času (SVČ) Déčko Náchod spolu s novoměstskou taneční školou Sahar.

Šárka „Sharka“ Černá je tanečnice i učitelka tance Orientu a autorka knihy „Tajemství orientálních tanečnic“. Loni zkraje listopadu již potřetí opustila Čechy směr Indie.

Tanečnice z Ústí: Nové začátky v Indii? I beznaděj a zoufalství

Ústí nad Labem, Indie /FOTOGALERIE/ - Už potřetí v Indii tančí i učí orientální tanec Šárka „Sharka“ Černá, ústecká rodačka. Doprovodil ji i hudebník Bikramjit Singh z Indie, s nímž by si ráda zatančila i v Česku. Šárka Černá je tanečnice i učitelka tance Orientu a autorka působivé i užitečné knihy „Tajemství orientálních tanečnic“. Loni zkraje listopadu již potřetí opustila Čechy směr Indie. „Tentokrát jsem se vypravila na vlastní pěst bez pomoci agentury či někoho blízkého v Indii. Vrátila jsem se na stejné místo, do Pune,“ vzpomíná Šárka.

Kromě tradiční prohlídky mohli návštěvníci zhlédnout i pohádku, kterou provázela samotná Šeherezáda.

Znojemské podzemí ovládl Orient

Znojmo /FOTOGALERIE/ - Netradiční program připravilo v předvánočním čase znojemské podzemí na tento víkend. Kromě tradiční prohlídky mohli návštěvníci zhlédnout i pohádku, kterou provázela samotná Šeherezáda.

Výstava šperků a malovaného hedvábí.

Když hedvábí vábí a šperky zdobí

Uherský Brod /FOTOGALERIE/ - Ojedinělá výstava je od pátku k vidění v Panském domě v Uherském Brodě. V galerii ZUŠ (před oddělením knihovny pro dospělé) se ve vitrínách a na nástěnných panelech snoubí krása ručně vyráběných šperků Dany Látalové s malbou na hedvábí, které se věnují Elen Šubčíková a Jiřina Trkuljová.

NĚKOLIK DESÍTEK BETLÉMŮ je k vidění v přízemí trutnovské Staré radnice na Krakonošově náměstí

Betlémy mají v regionu dlouhou tradici

Trutnov - Stalo se již takřka tradicí, že se prostory trutnovské Staré radnice zaplňují v adventním čase betlémářskou tvorbou. Znovu si můžeme přiblížit atmosféru dávné události, která se řadí v běhu staletí k nejčastěji zobrazovaným tématům uměleckého světa. Jak to vlastně začalo?

Arabská noc na scéně Moravského divadla

Novinka v Olomouci: herečky v prádle a za sklem

Olomouc /FOTOGALERIE/ - Herci a herečky ve skleněných boxech a na jevišti bazén - i to nabídne novinka v repertoáru Moravského divadla Olomouc hra Arabská noc současného německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga. Představení hostujícího režiséra Martina Glasera má premiéru v pátek 21. října v 19 hodin.

Zámek v Horní Libchavě.

Na Drakiádě se pokusí překonat český rekord

Horní Libchava - Chcete se zapojit do pokusu o rekord v počtu létajících draků v jednom okamžiku na nebi? Tak vyrazte v sobotu 1. října na Drakiádu na letiště u zámku v Horní Libchavě. Buďte přitom a staňte se spoludržiteli rekordu!

Ilustrační foto.

Svátek má Markéta

V občanském kalendáři je dnes Markéta. Jméno je původem z Orientu a dá se přeložit jako perla.

Ilustrační foto

Oslavy Dne dětí pokračují i v neděli odpoledne

Náchodsko - I v neděli odpolednesemůžete vydat narůzné dětské zábavné akce.Postavičky z večerníčků a z pohádky Madagaskar potěší zejména nejmenší návštěvníky.Připraveny jsou soutěže a pestrý doprovodný program.

Ilustrační foto.

Středa bude patřit našim nejmenším capartům

Náchodsko – Oslavy Dne dětí jsou většinou naplánovány na některý z víkendů před či po prvním červnu, tak, aby se jich mohlo zúčastnit co nejvíce lidí. Jak se slavilo či bude slavit na Náchodsku?

Divadlo 29

Maďarský festival uvede kreslené filmy

Pardubice – Multižánrový festival současné maďarské kultury HUfest dnes v pardubickém Divadle 29 nabídne osm krátkých animovaných filmů z loňského ročníku AniFestu. Vstup na projekce od 20 hodin je zdarma.

Pohořský střevíček již po patnácté

Pohořský střevíček již po patnácté

Pohoří – Pohořskou tělocvičnou se opět rozezněly úvodní tóny skladby Zlaté střevíčky, která je již 15 let znělkou taneční soutěže žáků 1. stupně základních škol.

Divadlo 29

Festival představí maďarskou kulturu

Pardubice – Bohatý program je na následující dny připraven v pardubickém Divadle 29. Již dnes začíná HUfest 2011, který potrvá až do pátku 27. května.

Jarní slavnosti 2011 v Kolíně

FOTO, VIDEO: Jarní slavnosti v Kolíně

Kolín – Slunečno na opalování, vítr, který čechral obří závoje orientálním tanečnicím, i šňůry deště a bouřkové mraky. Zkrátka kromě sněhu ukázalo v sobotu počasí během druhého ročníku Jarních slavností všechny své tváře.

Studentka blízkovýchodních studií ZČU Tereza Kučerová. Na hlavě má hidžáb, tedy šátek, ve kterém je vidět celý obličej

Plzeňanky nadchl Orient

Plzeň - V Plzni o víkendu vyvrcholil devítidenní festival arabské kultury, který pořádali studenti blízkovýchodních studií ZČU.

Na Wichterlově gymnáziu v Ostravě-Porubě byla tento týden zahájena výstava Zelená Poruba.

Wichterlovo gymnázium představuje Zelenou Porubu

Ostrava -Často nás překvapí, jak málo toho víme o svém nejbližším okolí. Proto se biologové Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě, a to studenti i učitelé, rozhodli zmapovat ty stromy a keře, které nás v našem městském obvodě obklopují, avšak jejich pravlast je třeba i několik tisíc kilometrů daleko.

Hradby nejsou jediným lákadlem turecké destinace Alanya. Ilustrační foto.

Za teplem do Turecka už od jara

Pokud si hned po zimě chcete užít cenou i vzdáleností dostupnou dovolenou, zamiřte na Tureckou riviéru. Už v dubnu se zde teploty šplhají ke třicítce.

"Zatímco z dívky Orientu a baletu pro nejmenší si odnesly samé jedničky, u Malaiky jsem už byla přísnější,“ upřesňuje lektorka Markéta Volfová, (na snímku vpravo),  která vede i profesionální taneční skupinu Yasmin.

Malé tanečnice už dostaly vysvědčení

Josefov – Přestože školákům ještě zbývá posledních pár dnů do netrpělivě očekávaného nebo obávaného vysvědčení, malé orientální tanečnice z Domu dětí a mládeže Klíč v Josefově ho už mají za sebou.

Velký svatební den ve Smržicích - Jahanara

Vlní se, kroutí se a dělá osmičky. Taková je Jahanara

Prostějov /ROZHOVOR/ – Břišní tanečnice Jahanara předvedla o víkendu své umění návštěvníkům dvou plesů a jedné módní show. „Břišnímu tanci věnuji svůj veškerý volný čas. Vyhovuje mi to, užívám si to,“ řekla Jahanara, civilním jménem Jana Daňhová poté, co skončila své představení v kulturním domě ve Smržicích.

Bubenický orchestr Boris pod vedením Iva Samiece.

Čtvrteční podvečer v rytmu bubnů a tance

Opava – Jeden z netradičnějších Novoročních koncertů si pro nás nachystal bubenický orchestr Ivo Samiece nazývaný Boris. Ve čtvrtek 13. ledna od devatenácti hodin jej uspořádá v opavském klášteře Minorit.

Vánoční jarmark na zámku v Tovačově

Vánoce na zámku: bavil jarmark, prohlídky i jazz

Tovačov /FOTOGALERIE/ - Do vánoční atmosféry se v sobotu ponořil zámek v Tovačově. Už po několikáté zde probíhá tradiční akce Vánoce na zámku. Podtitulem letošního ročníku, nad kterým převzal záštitu Tovačovský zámek a Město Tovačov, je téma chuť a vůně koření.