OSTRAVA - Díky nadúrodě třešní a slušné úrodě dalších druhů ovoce, ze kterého se dá vypálit alkohol, zahájily palírny i na severovýchodě republiky sezonu už počátkem srpna. Pokud se lidé rozhodnou místo pálenky pro mošt, musejí většinou ještě několik dní vydržet.
OLOMOUCKO - Nahnilou a plesnivou zeleninu a nekvalitní ovoce zákazníkům stále nabízejí olomoucké prodejny a některé supermarkety. Vyplývá to z kontrol, které provádělo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).
UHERSKOBRODSKO - Voňavé povětří na některých místech Brodska naznačuje, že tamním sušárnám ovoce už začala sezona. V chutný pamlsek se mění doslova vše, co na stromech právě dozrává. Ve Slavkově včera dokonce začali vařit povidla.
HOLEŠOV - Zvýšit si množství surovin pro výrobu domácí pálenky. Tento důvod včera nejčastěji lákal zájemce o padané ovoce do zámecké zahrady v Holešově.
MOST - Hladoví zloději nečekají na podzim. Už teď kradou na mosteckých vinicích hrozny. Jenže jsou nezralé a postříkané chemickými látkami proti škůdcům a chorobám. Při konzumaci většího množství jemně nasládlého ovoce zlodějům hrozí vážné zdravotní problémy. Včera na to upozornil mostecký vinař Ivan Váňa z Českého vinařství Chrámce.
PLZEŇSKO - První várka zkvašeného ovoce se právě nyní pálí v palírnách na Plzeňsku. Za tři až čtyři měsíce si budou moci lidé pochutnat na letošní kořalce. Na kvalitě ovoce se nestálé počasí nepodepsalo a mok bude kvalitní. Možnosti proměnit ovoce v pálenku využívají hlavně zahrádkáři. Každý rok prý jejich počty rostou.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na tyto věci si musejí dát pozor lidé, kteří nakupují u stánků podél cest v kraji.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na tyto věci si musejí dát pozor lidé, kteří nakupují u stánků podél cest v kraji.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na to si musejí dát pozor zákazníci nakupující u stánků podél cest v kraji.
ZLÍNSKÝ KRAJ -Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na tyto věci si musejí dát pozor lidé, kteří nakupují u stánků podél cest v kraji.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na to si musejí dát pozor lidé, kteří nakupují u stánků podél cest v kraji.
MAKARSKÁ - Je tu draho, stěžují si čeští turisté. Nejvíc jim vadí předražená balená voda, ovoce a zelenina. Redaktoři Deníku zjistili, že platit vysoké ceny je často zbytečné. Stačí vědět, kam jít na nákup.
LIBERECKÝ KRAJ - S nedostatkem brigádníků zápasí ovocnářské firmy v Libereckém kraji. Těžká fyzická práce, jakou je česání ovoce, navíc venku za každého počasí, lidi neláká. Samozřejmě i proto, že není nijak královsky placená. Některým firmám nezbývá, než si vypomáhat Ukrajinci a hledat pomoc i mezi nezaměstnanými na úřadech práce.
LÁZNĚ BOHDANEČ - Strážníci Městské policie Lázně Bohdaneč bilancovali policejní činnost za první pololetí roku 2007 a je samotné výsledky trochu překvapily. „Čekali jsme to, ale že to bude až tak pozitivní, to nás trochu překvapilo,“ hodnotí výsledky vrchní strážník Pavel Řehoř.
SLOVÁCKO - Milovníci tradičního slováckého nápoje si mohou oddechnout. Nedostatek slivovice podle odborníků letos na Slovácku rozhodně nehrozí. Destiláty vyrobené z letního ovoce by navíc měly být podle páleničářů velmi kvalitní.
ZLÍNSKO - Kvasy z meruněk a třešní v těchto dnech navážejí lidé do pěstitelských pálenic na Zlínsku. Počátkem srpna některé z nich totiž zahájily sezonu, aby vypálily destiláty z letního ovoce.
KOLÍNSKO - Historicky nejvyšší výkupní cena padaných jablek děla radost sběračům ovoce, kteří za každý kilogram padančat utrží ve výkupnách až tři koruny.
KUTNOHORSKO - Historicky nejvyšší výkupní cena padaných jablek dělá radost sběračům ovoce, kteří za každý kilogram padančat utrží ve výkupnách až tři koruny.
OPAVSKO - Palírny, toto je v současné době nejvíce skloňované slovo mezi sadaři a drobnými pěstiteli ovoce. Jako každý rok i letos se příznivci lihových pochutin konečně dočkali. Je tady období sklizně, pálení a koštu.
ETIKETA NA TALÍŘI - Nabídlivámna návštěvě lákavě vypadající artyčok, avokádo či chřest, a vy jste je raději odmítli ze strachu, abyste se při jejich konzumaci nedopustili faux-pas?
OPAVSKO - Palírny, toto je v současné době nejvíce skloňované slovo mezi sadaři a drobnými pěstiteli ovoce. Jako každý rok i letos se příznivci lihových pochutin konečně dočkali.
VÝCHODNÍ ČECHY - Prvního července se rozběhla nová sezona výrobců pěstitelské pálenky. Jejich produkci ovšem brzdí velmi přísné předpisy, na které si majitelé palíren stěžují.
VÝCHODNÍ ČECHY - Prvního července se rozběhla nová sezona výrobců pěstitelské pálenky. Jejich produkci ovšem brzdí velmi přísné předpisy, na které si majitelé palíren stěžují.
OSTRAVA - Cibule z Rakouska, kedlubny z Německa, hrušky z Jižní Afriky či Chile. S takovou nabídkou se může zákazník setkat v tuzemských marketech v období vrcholícího léta a dostatečné nabídky tuzemských pěstitelů. Ti se ale se svou produkcí uplatní spíše v tržnicích nebo v obchůdcích v menších obcích.
NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, než v loňském roce. Již od 2. července nezahálí třísetlitrový destilační kotel v Pěstitelské pálenici ve Studénce.
NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, než v loňském roce.
NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, než v loňském roce. Již od 2. července nezahálí třísetlitrový destilační kotel v Pěstitelské pálenici ve Studénce.
NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, nežli v loňském roce.
BEROUN - Zkažené nektarinky i třešně a nevábně zapáchající ředkvičky nabízeli svým zákazníkům v posledních dnech pracovníci v jednom berounském supermarketu. Zjedná jeho vedení nápravu?
ČESKOBUDĚJOVICKO - Vedra posledních dnů snižují potřebu jíst na minimum. „ Když je takové horko, nemám moc velkou chuť na nějaká hutná jídla. Obvykle mi stačí nějaký salát, pizza nebo těstoviny,“ řekl včera Petr Böhm, student, který je pracovní dobou nucen obědvat při nejvyšších denních teplotách.
HAVLÍČKŮV BROD - Fotbalisté Kutné Hory porazili v sobotním přípravném utkání celek Havlíčkova Brodu, který si účast v divizi vybojoval loňským vítězstvím v krajském přeboru.
ZÁSADA - Ve sklepech poschovávané kádinky a destilační aparatura před nezvanými návštěvníky. A tiché šeptnutí sousedovi nad stopičkou samohonky, jen aby se to moc nerozkřiklo, že jde o „domácí“ z vlastní palírničky. I to byla před sametovou revolucí trocha revolty.