Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Obchody stále nabízí plesnivou zeleninu

OLOMOUCKO - Nahnilou a plesnivou zeleninu a nekvalitní ovoce zákazníkům stále nabízejí olomoucké prodejny a některé supermarkety. Vyplývá to z kontrol, které provádělo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Na zloděje jsou sadaři krátcí

BŘECLAVSKO - Pěstitelé ovoce a zeleniny čelí nájezdům zlodějů. Policie mnoho nezmůže. Obvykle si drzý chmaták vyslouží jen pokutu.

U zahrádkářů už vřou povidla

UHERSKOBRODSKO - Voňavé povětří na některých místech Brodska naznačuje, že tamním sušárnám ovoce už začala sezona. V chutný pamlsek se mění doslova vše, co na stromech právě dozrává. Ve Slavkově včera dokonce začali vařit povidla.

Moštárny se chystají na sezonu

BLANENSKO - Blíží se konec léta a ten má většina zahrádkářů a pěstitelů ovoce spojena spředstavouhromad spadaného ovoce.

Z padaného ovoce bude asi slivovoice

HOLEŠOV - Zvýšit si množství surovin pro výrobu domácí pálenky. Tento důvod včera nejčastěji lákal zájemce o padané ovoce do zámecké zahrady v Holešově.

Krade se postříkané víno

MOST - Hladoví zloději nečekají na podzim. Už teď kradou na mosteckých vinicích hrozny. Jenže jsou nezralé a postříkané chemickými látkami proti škůdcům a chorobám. Při konzumaci většího množství jemně nasládlého ovoce zlodějům hrozí vážné zdravotní problémy. Včera na to upozornil mostecký vinař Ivan Váňa z Českého vinařství Chrámce.

Zahrádkáři míří do palíren

PLZEŇSKO - První várka zkvašeného ovoce se právě nyní pálí v palírnách na Plzeňsku. Za tři až čtyři měsíce si budou moci lidé pochutnat na letošní kořalce. Na kvalitě ovoce se nestálé počasí nepodepsalo a mok bude kvalitní. Možnosti proměnit ovoce v pálenku využívají hlavně zahrádkáři. Každý rok prý jejich počty rostou.

Chybují zelináři i motoresty

ZLÍNSKÝ KRAJ - Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na tyto věci si musejí dát pozor lidé, kteří nakupují u stánků podél cest v kraji.

Chybují zelináři i motoresty

ZLÍNSKÝ KRAJ - Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na tyto věci si musejí dát pozor lidé, kteří nakupují u stánků podél cest v kraji.

Chybují zelináři i motoresty

ZLÍNSKÝ KRAJ - Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na to si musejí dát pozor zákazníci nakupující u stánků podél cest v kraji.

Chybují zelináři i motoresty

ZLÍNSKÝ KRAJ -Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na tyto věci si musejí dát pozor lidé, kteří nakupují u stánků podél cest v kraji.

Chybují zelináři i motoresty

ZLÍNSKÝ KRAJ - Nezralé či nahnilé ovoce a zelenina nebo váhy, které nemají certifikát pro obchodní vážení. Na to si musejí dát pozor lidé, kteří nakupují u stánků podél cest v kraji.

I v Chorvatsku nakoupíte levně, je ale třeba hledat

MAKARSKÁ - Je tu draho, stěžují si čeští turisté. Nejvíc jim vadí předražená balená voda, ovoce a zelenina. Redaktoři Deníku zjistili, že platit vysoké ceny je často zbytečné. Stačí vědět, kam jít na nákup.

Brigádníci utíkají dál na Západ

LIBERECKÝ KRAJ - S nedostatkem brigádníků zápasí ovocnářské firmy v Libereckém kraji. Těžká fyzická práce, jakou je česání ovoce, navíc venku za každého počasí, lidi neláká. Samozřejmě i proto, že není nijak královsky placená. Některým firmám nezbývá, než si vypomáhat Ukrajinci a hledat pomoc i mezi nezaměstnanými na úřadech práce.

Trend bohdanečských strážníků přináší své ovoce

LÁZNĚ BOHDANEČ - Strážníci Městské policie Lázně Bohdaneč bilancovali policejní činnost za první pololetí roku 2007 a je samotné výsledky trochu překvapily. „Čekali jsme to, ale že to bude až tak pozitivní, to nás trochu překvapilo,“ hodnotí výsledky vrchní strážník Pavel Řehoř.

V Kunovicích už pálí

SLOVÁCKO - Milovníci tradičního slováckého nápoje si mohou oddechnout. Nedostatek slivovice podle odborníků letos na Slovácku rozhodně nehrozí. Destiláty vyrobené z letního ovoce by navíc měly být podle páleničářů velmi kvalitní.

Pálenice: Výtěžnost bude slabá

HODONÍNSKO - Sezona páleníků začala dříve. Lidé mají o pálení zájem, ale ovoce je malé a má málo cukru, sadařům nepřálo počasí.

Ovoce mění v medicínu

STARÝ KLÍČOV - Už pátým rokem se ve Starém Klíčově zpracovává přebytečné ovoce na tekutou medicínu.

Pálenice: Výtěžnost bude slabá

HODONÍNSKO - Sezona páleníků začala dříve. Lidé mají o pálení zájem, ale ovoce je malé a má málo cukru, sadařům nepřálo počasí

Pálenice jedou na plné obrátky, ovoce je dostatek

OPAVSKO - Palírny, toto je v současné době nejvíce skloňované slovo mezi sadaři a drobnými pěstiteli ovoce. Jako každý rok i letos se příznivci lihových pochutin konečně dočkali. Je tady období sklizně, pálení a koštu.

Jíme exotické ovoce a zeleninu

ETIKETA NA TALÍŘI - Nabídlivámna návštěvě lákavě vypadající artyčok, avokádo či chřest, a vy jste je raději odmítli ze strachu, abyste se při jejich konzumaci nedopustili faux-pas?

Palírny na východě Čech se rozjely

VÝCHODNÍ ČECHY - Prvního července se rozběhla nová sezona výrobců pěstitelské pálenky. Jejich produkci ovšem brzdí velmi přísné předpisy, na které si majitelé palíren stěžují.

Drobní pěstitelé zeleniny se v marketech prosazují málo

OSTRAVA - Cibule z Rakouska, kedlubny z Německa, hrušky z Jižní Afriky či Chile. S takovou nabídkou se může zákazník setkat v tuzemských marketech v období vrcholícího léta a dostatečné nabídky tuzemských pěstitelů. Ti se ale se svou produkcí uplatní spíše v tržnicích nebo v obchůdcích v menších obcích.

Některé pálenice již zahájily sezónu

NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, než v loňském roce. Již od 2. července nezahálí třísetlitrový destilační kotel v Pěstitelské pálenici ve Studénce.

Některé pálenice již zahájily sezonu

NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, než v loňském roce.

Některé pálenice již zahájily sezónu

NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, než v loňském roce. Již od 2. července nezahálí třísetlitrový destilační kotel v Pěstitelské pálenici ve Studénce.

Některé pálenice již zahájily provoz

NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, nežli v loňském roce.

V berounském Kauflandu nabízeli plesnivé ovoce

BEROUN - Zkažené nektarinky i třešně a nevábně zapáchající ředkvičky nabízeli svým zákazníkům v posledních dnech pracovníci v jednom berounském supermarketu. Zjedná jeho vedení nápravu?

Vysoké teploty způsobují nechutenství, ovoce boduje

ČESKOBUDĚJOVICKO - Vedra posledních dnů snižují potřebu jíst na minimum. „ Když je takové horko, nemám moc velkou chuť na nějaká hutná jídla. Obvykle mi stačí nějaký salát, pizza nebo těstoviny,“ řekl včera Petr Böhm, student, který je pracovní dobou nucen obědvat při nejvyšších denních teplotách.

Tuny ovoce se válejí ladem pod stromy

ZÁSADA - Ve sklepech poschovávané kádinky a destilační aparatura před nezvanými návštěvníky. A tiché šeptnutí sousedovi nad stopičkou samohonky, jen aby se to moc nerozkřiklo, že jde o „domácí“ z vlastní palírničky. I to byla před sametovou revolucí trocha revolty.