V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Libereckého deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.
Samosběry jahod jsou téměř u konce, ale přesto jsou stále v okolí místa, kde si zájemci mohou ovoce nasbírat. V přehledu lze najít otevírací dobu, cenu za kilogram či alternativy k samosběru.
Co dát dětem za pochoutku, aby to bylo rychlé, zdravé a chutnalo jim to? Vyzkoušejte „jogurtovou kůru“ - rychlý recept z jogurtu, který si snadno upravíte podle svých chutí. Nebo toho, co máte zrovna doma v lednici a na zahrádce. Pochutnat si na ní může už roční dítě. Navíc je plná bílkovin a vitaminů.
/FOTOGALERIE/ Neratovice se mohou těšit na další čtvrteční trhy na náměstí Republiky, které jsou novinkou letošní sezony. A každý týden tam přibývají další stánky s pestrou nabídkou. Tentokrát jde například o exotické ovoce nebo vše na téma chillli papričky.
/FOTO/ Farmářské trhy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi přilákaly návštěvníky pestrou nabídkou čerstvých produktů. Prodejci však hlásí klesající návštěvnost a obavy z nepříznivého počasí. Návštěvníci si mohou vychutnat atmosféru trhů každý pátek dopoledne.
Jahody jsou skvělá svačinka, která má pozitivní vliv na zažívání a celkovou funkci metabolismu. Umí toho však daleko víc. Díky vysokému obsahu vlákniny snižují jahody pocit hladu a dokonce pomáhají spalovat tuky.
Těžko byste hledali dostupnější přírodní lék, který navíc v tomto období roste úplně všude. Řeč je samozřejmě o jahodách. Ať už je pěstujete na zahradě, balkoně, nebo si je natrháte na samosběru či v lese, odmění se vám širokou škálu blahodárných účinků na vaše zdraví. Proč jsou jahody tak zdravé? Mimo jiné snižují stres, dodávají energii a patří mezi afrodiziaka. V minulosti dostaly jahody přezdívku "královské ovoce".
/MAPA/ Cestující zvyklí nakupovat ve stáncích stojících na Ečerově, konečné zastávce tramvaje linky číslo jedna, si od letošního léta musí najít náhradu. Dvoje pekařství, trafika a stánek s ovocem a zeleninou končí. Musí ustoupit plánovanému prodloužení tramvajové trati na Kamechy. Někteří stánkaři zatím nevědí, co budou dělat dál.
Hubnu, hubneš, hubneme… A je nejvyšší čas, protože se nebezpečně rychle blíží léto a plavková sezona. Jedním z velkých hitů hubnoucího období však není žádná dieta, ale nenápadná svačinka. Borůvky s jogurtem prý pomohou odbourat břišní tuk, a navíc dodají tělu řadu skvělých živin. Do svého jídelníčku je zařazuje dokonce i britský premiér Rishi Sunak.
Prozradí ho na metry daleko omamný závan vůně: černý bez bohatě kvete právě teď. Bílé a něžně nažloutlé květy zdobí bezové keře zpravidla od konce května až do července. Byl by hřích nezaklít jejich chuť a vůni do domácích limonád - jsou chladivé, osvěžující, stojí jenom trochu námahy a tvoří skvělý základ jak pro kombinace s bylinkami a ovocem, tak pro letní drinky s kapkou alkoholu.
Výroba vyhlášené zmrzliny začala v Dobřanech na Plzeňsku před 25 lety. Lenka Žďánská si na mateřské dovolené otevřela stánek poblíž nádraží. Od té doby nabídla rodinná firma Dobřanská zmrzlina svým zákazníkům přes 200 příchutí, různé druhy nanuků a další pochoutky.
Čas samosběrů jahod a dalšího ovoce je tady a kromě košíků se v domácnostech objevují také sklenice, hrnce a další nádoby na vaření marmelády. Nebo džemu, ovocné pomazánky, rosolu, gelu? Označení pro rozvařené ovoce s cukrem je v každé domácnosti různé, pokud se ale výrobky objeví v tržním prostředí, platí pro jejich značení přísné regule. Prodej marmelád se na evropském trhu řídí podle společných pravidel Evropské unie a výrobky z některých druhů ovoce nesmí nést název marmeláda.
Moruše převislá se strom, který může být opravdovou ozdobou vaší zahrady. V létě navíc potěší sladkým ovocem, připomínajícím svým tvarem podlouhlé ostružiny nebo maliny. Morušový džem, šťáva, koláč nebo zmrzlina, které se z něj dělají, jsou nejen chutné, ale obsahují i řadu vitamínů a antioxidantů.
Čerstvé, se smetanou i na koláčích. Období jahod je v plném proudu. Sladké červené plody dozrávají na zahradách, začínají samosběry a mnoho lidí jezdí pro oblíbené ovoce do sousedního Polska. A co vy? Také milujete jahody? A co o nich vlastně víte? Vyzkoušejte si své znalosti v novém kvízu Deníku.
Čtvrté letošní farmářské trhy u karlovarské Tržnice se konají v pátek 24. května. Přijedou pěstitelé kořenové zeleniny, ovoce a ovocných keřů, sazenic, květin a bylin.
Náhlé jarní mrazíky zmařily plány nejen mnoha pěstitelů ovoce, ale také palírníků. Ti čelí nečekané krizi, kvůli které letos desítky pálenic zřejmě skončí. Úbytek palíren začal přitom už letos v lednu, kdy kvůli zvýšení spotřební daně na líh ukončilo činnost dvacet malých lihovarských provozoven, což je zhruba pět procent z celkového počtu. Jednou z možných alternativ pálení v době nedostatku ovoce by mohlo být pivo, zde však destilatéři narážejí na české zákony.
O rekordní úrodě z roku 2015, kdy sklidili přes 150 tisíc tun ovoce, si mohou dnes čeští sadaři nechat už jen zdát. Letošní rok se totiž do jejich kronik zapíše smutným černým číslem. Důvodem jsou ranní mrazíky z přelomu dubna a května, které většinu úrody doslova sežehly.
„Ovocná vína zažívají Česku boom,“ říká Vlasta Lecián, provozní ředitel vinařství Mutěnice, které je největším domácím výrobcem tohoto stále oblíbenějšího alkoholického nápoje.
Stromy a keře, které byly v květu nebo už dokonce vyhnaly plody, spálil mráz. Neúroda bude mít nepříznivý dopad především na samotné pěstitele. Na (ne)úrodu přitom navazují další odvětví – výrobny marmelád, džemů, kompotovaného ovoce nebo palírny. Jak na abnormální situaci nahlíží právě tam? Odpovědi na tyto otázky dal Deníku člověk z nejpovolanějších - vrchní destilatér Palírny Radlík Kamil Kutina.
/FOTOGALERIE/ Sezona palíren ještě ani nezačala a už je po ní. Právě tak se dá ve zkratce popsat situace, kdy z překotně nastoupeného jara s teplotami i extrémními, tropickými, počasí doslova přešlo na bod mrazu.
Dobrý voják Švejk podle Jaroslava Haška lákal slečnu na malináče na zahradě v Holovousích na Jičínsku. Po letošních dubnových mrazech by však neuspěl ani se slavnou odrůdou jabloní. Na Jičínsku i v okolních regionech počasí zdecimovalo drtivou většinu letošní úrody ovoce. Sadaři postupně sčítají škody a doufají, že dostanou kompenzace.
/FOTO, VIDEO/ Ač není čas kvetení ani barevných plodů, ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Holovousech na Jičínsku musí každý ovocnář pookřát nad stohektarovými sady a zahradami, jejichž stromy a rostliny vědcům poskytují informace potřebné k výzkumům. Kromě mandloňů mají v genofondu veškeré druhy středoevropského ovoce.
/FOTO/ Nektarinky, borůvky, papriky nebo maliny. Pro mnohé na první pohled klasické ovoce a zelenina ze zahrádky, pro brněnskou balkonovou zahradnici Pavlínu Praisovou výzva, díky které na svých terasách každoročně sklízí kila úrody. Její počínání sleduje na sociálních sítích přes šestnáct tisíc lidí. „Snažím se být soběstačná v zalévání, hnojení i množení rostlin,“ vypráví usměvavá balkonová influencerka, která na internetu vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
/FOTOGALERIE/ Situace, kdy mrazy z druhé poloviny dubna spálily květy a listy na troud a v Česku prakticky zlikvidovaly většinu letošní úrody ovoce, bude mít dopad nejen na život ovocnářů. Méně, zato dražší ovoce bezpochyby vyžene ceny dalších výrobků závislých právě na úrodě jablek, hrušek, třešní, švestek nebo hroznů.
Situace, kdy mrazy z druhé poloviny dubna spálily květy a listy na troud a v Česku prakticky zlikvidovaly většinu letošní úrody ovoce, bude mít dopad nejen na život ovocnářů. Méně, zato dražší ovoce bezpochyby vyžene ceny dalších výrobků závislých právě na úrodě jablek, hrušek, třešní, švestek nebo hroznů.
Letošní mrazy, které podle odhadu ovocnářů způsobily škody na úrodě za více než miliardu korun, ohrožují existenci zhruba 500 pěstitelů ovoce v Česku. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Právě to jsou podle něj podniky, které se věnují výhradně produkci ovoce. Všechny jsou to také rodinné farmy. Ludvík doplnil, že v Česku je aktuálně 700 až 800 profesionálních pěstitelů ovoce, jejich počet v čase však mírně klesá.
/FOTOGALERIE/ Budoucí úrodu ovoce na Mělnicku zhatilo chladné počasí posledních dnů. Pomrzly meruňky, broskvoně, třešně i jabloně a hrušně. Samosběry zřejmě vůbec nebudou. Jen s jahodami je to nadějné.
Tragédie, extrém, fatální škody, zkáza ovoci i květinám. Tak hovoří zástupci pěstitelů na jihu Čech o letošním jaru doprovázeném nočními mrazy hluboko pod nulou. Hrozí rapidní zvýšení cen i masivní dovoz plodin ze zahraničí? To je podle oborníků dosti pravděpodobné.
Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vlivem počasí se tam situace může zhoršit. Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši upřesní. Novinářům to ve čtvrtek v Daminěvsi na Mělnicku řekli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na úrodě jinde v Evropě.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat. Na Prostějovsku například na plumlovský zámek, či koncert dechového orchestru.
Třetí dubnový víkend je tu a s ním i Tipy Deníku na to, kam vyrazit. Každý týden pro vás v redakci připravujeme seznam zajímavých akcí v Olomouckém kraji, kde můžete strávit volné dny. Podívejte se, kam se vydat.
Nezvykle teplý začátek jara zřejmě urychlí i kvetení a zrání jahod. Proto je čas začít se o ně starat, abychom si zabezpečili dobrou úrodu. Kromě jiného bychom jim měli dopřát vhodný mulč, který by je ochránil před horkem, vlhkem i škůdci. Řada zahradníků má za to, že výborným mulčem pro jahody je sláma.
/FOTO/ Farmářské trhy v Chomutově, které jsou v Ústeckém kraji nejvíce navštěvované, v sobotu 13. dubna opět nabídly to nejlepší od místních pěstitelů a výrobců. Lidé nakupovali čerstvé ovoce a zeleninu včetně žádaného česneku z místních zdrojů. Odnášeli si také pečivo, med, maso a sýry. S úderem poledne pak prostor na náměstí 1. máje opanovali vinaři s nabídkou tichých i šumivých vín, míchanými nápoji a proseccem.
Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc.
Novou interaktivní výstavu Někdo to rád sušené si od pátku 12. dubna mohou prohlédnout návštěvníci Muzea Kroměřížska. Tématem není jen sušení ovoce, ale zájemci se dozví také řadu informací o významu stromů pro člověka a přírodu, o hmyzu, opylovačích, využití ovoce v kuchyni i jiných způsobech jeho uchovávání.
Rodinný podnik Zámecké sady Chrámce otevřel netradiční návštěvnické centrum. Je branou do Mostecka na okraji Chráněné krajinné oblasti České středohoří a nabízí místní bioprodukty, prohlídky sadů a lihovaru, včetně degustace. Cílem je ukázat cestu ovoce ze stromu do úst a ekologický provoz bez dotací.
Maliny jsou oblíbeným letním ovocem. Ačkoliv by se mohlo zdát, že bujně rostoucí keře žádnou velkou péči nevyžadují, k tomu, aby nám přinesly dobrou úrodu, je potřeba dodat jim základní živiny. V posledních letech je u zahrádkářů velkým hitem výživa maliníků hnojivem z banánových slupek. Je to dobrý nápad, protože slupky, které by jinak skončily v odpadu, se tak dají dobře zužitkovat. I hnojení maliníků banánovými slupkami má však svá pravidla, úskalí a dokonce i mýty.
Rodinný podnik Zámecké sady Chrámce otevřel netradiční návštěvnické centrum. Je branou do Mostecka na okraji Chráněné krajinné oblasti České středohoří a nabízí místní bioprodukty, prohlídky sadů a lihovaru, včetně degustace. Cílem je ukázat cestu ovoce ze stromu do úst a ekologický provoz bez dotací.
/FOTO, VIDEO/ V devět hodin dopoledne se měl sál Městského společenského domu v Kolíně oficiálně otevírat pro zájemce o koupi exotického ovoce, už před devátou se ale první nedočkavci trousili do sálu.
Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku.
Mimořádnou příležitost nahlédnout do jindy nepřístupných provozů měli v sobotu návštěvníci sadů v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Několik stovek lidí si prohlédlo sušárnu a moštárnu vybavené moderními technologiemi. Přímo na místě mohli také ochutnat sušená jablka i mošt s příchutí skořice.
Temně fialové kuličky připomínající vzhledem i chutí hrozny umí pozastavit stárnutí, zlepšit imunitu, předcházet kardiovaskulárním onemocněním i vzniku rakoviny. Jsou lahodné, dietní a jejich pojídání podporuje hustotu vlasů. Zřejmě jste je však nikdy neochutnali. Řeč je o jaboticabě, pozoruhodném stromu, jehož plody vyrůstají přímo z kmene.
Osmadvacetiletá Diana Peškeová z Hlinska se už nějaký čas věnuje carvingu, což je umělecké vyřezávání ovoce a zeleniny. Sklízí ocenění nejen v Česku, ale i v zahraničí. Naposled to bylo začátkem února ve Stuttgartu, kde se účastnila jedné z největších světových gastronomických soutěží IKA Culinary Olympics. Za svoji práci byla oceněna stříbrnou a bronzovou medailí.
Milujete karty a deskovky a nemůžete se dočkat, až si zahrajete s vaším potomkem? Pak vás možná překvapí, že mnoho z nich s vámi zvládnou hrát děti od 3 let. Vybrali jsme pro vás deset společenských her, které si užijete společně s nejmladšími členy rodiny.
Švestky, durancie, mirabelky, hrušky, jablka, meruňky, višně a další plody ze zahrad a sadů v tekutém stavu ochutnával první březnovou sobotu návštěvníci 22. koštu slivovice ve Starém Městě.