Čerstvé, šťavnaté, krásně vyzrálé a sladké. Fíky z Hané mají stejnou chuť jako ty dovezené z Chorvatska, Řecka nebo třeba Turecka. Rozdíl je v tom, že je pěstitelé z Olomoucka či Prostějovska sklízejí jen pár metrů od svých domovů. Někteří za sezonu sklidí i desítky kilogramů lahodného ovoce.
/FOTO/ Tradiční trhy na stadionu v Mladé Boleslavi lákají velké množství zákazníků. Není divu, dá se tu sehnat vše od ovoce a zeleniny přes koření až po oblečení a potřeby do domácnosti. Mezi stánkaři se vyjímají drobní prodejci, kteří nabízí vlastnoručně vypěstovanou sezonní zeleninu.
/FOTOGALERIE( Husovo náměstí v Rakovníku zaplnily opět po dvou týdnech stánky s nejrůznějším zbožím, a také s ovocem a zeleninou. Fronty se tvoří od ranních hodin u borůvek, zájem je i o další zeleninu a ovoce. Redakce Deníku přináší přehled, kolik korun jednotlivé druhy zeleniny a ovoce stojí.
Ostružiny jsou velmi chutné a zdravé ovoce. Jednou z příjemných možností, jak je využít, je udělat z nich lahodnou zmrzlinu. Díky jednoduchému triku nebudete k přípravě potřebovat zmrzlinovač.
/FOTO, VIDEO/ Kde prodávají nejlepší zmrzlinu na Českolipsku? Reportérka Českolipského deníku společně se čtenáři vybrala TOP 5 míst s touto letní pochoutkou. Od České Lípy až po Stráž pod Ralskem, každé z těchto míst nabízí jedinečné příchutě a zážitky. A i ceny jsou zajímavé.
Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.
Nepříjemný pocit nafouknutého břicha zažívá čas od času každý. Nadýmání neboli plynatost trápí mnoho lidí. Přitom jde těmto trávicím problémům docela snadno předejít nebo je alespoň výrazně zmírnit. Pomůže obyčejný banán. Toto ovoce, obsahující velké množství draslíku, je velmi zdravé i chutné. Na jednu věc si u něj ale musíte dát pozor.
S obměněnou nabídkou se setkávají zákazníci v Sadech Schwarz v Břasích na Rokycansku. Jarní mrazy zničily většinu úrody a v sadech se prodává ovoce a zelenina především od tuzemských farmářů. V těchto dnech jsou největším lákadlem meruňky z Moravy. Sehnat kvalitní ovoce za přijatelnou cenu je ale letos velký problém.
Majitel zahrady z Tištína nevěřil v uplynulém týdnu vlastním očím. Při obhlídce letošní ovocné úrodu zjistil, že mu někdo se sklizní pomohl. Ze stromů mu zmizelo několik kilogramů švestek a hrušek.
Výjimečně exotická nabídka doplní jinak tradiční farmářské trhy v Hodoníně. Příchozí narazí na plody z africké Ugandy a Indonésie. Africké trhy se uskuteční v sobotu 3. srpna od osmi hodin ráno do čtyř odpoledne na Masarykově náměstí.
Chystáte se letos v létě na dalekou dovolenou? Pokud ne, nesmutněte. Užít si trochu té exotiky můžete i doma. Deník přináší přehled míst na Budějovicku, které vás, alespoň obrazně, vezmou po světě.
Na sběr bylinek a ovocných plodů vyráží lidé na kdejaké chatě za hlavním městem. Zábavu si ale můžou užít i pražské děti s rodiči nebo prarodiči. V metropoli je hned několik míst, kam je možné vyrazit na sběr ovoce, bylinek a užitečných plodů. Kam a kdy se na sběr vydat radí mapa.
Celulitida trápí devět žen z deseti. Snaha zbavit se hrbolků na kůži je tak jedním z nejčastěji řešených kosmetických problémů. K odstranění celulitidy existuje nespočet prostředků, ale jen málokterý je skutečně funkční. K těm, které by mohly pomoci, patří ananas. Podle odborníků je právě toto ovoce s jemnou chutí účinným bojovníkem proti celulitidě. Je ovšem nutné podpořit jeho působení i zdravým životním stylem.
Avantgardní zmrzlina z poctivého základu a čerstvě zamraženého ovoce v originálním černém kornoutu. Tak se prezentuje na svých sociálních sítích zmrzlinářský stánek Zmrzno v Suchohrdlech u Znojma. Zmrzlinu zde připravují z kvalitního základu a čerstvě zamraženého ovoce přímo před zákazníkem a lidé na ni jezdí z širokého okolí. Za nápadem stojí Petr Kameník, který si stánkem splnil svůj dětský sen.
Na výlet za zmrzlinou. I takový cíl cesty mívají lidé, kteří vyrážejí nebo jen projíždí Lipůvkou na Blanensku. Může za to prodejna v jedné z budov u centrálního parkoviště. Zde totiž sídlí pobočka Tomivo gelato prodávající široko daleko vyhlášenou vlastní zmrzlinu. V čem spočívá tajemství řemeslné zmrzliny, která se stala vítězem soutěže Gelato festival Challenge v Brně v roce 2019? Své výrobní procesy naučené na italské zmrzlinářské univerzitě popsali pro Deník Rovnost majitelé zmrzlinárny Tomáš Mrkoš a Ivo Nádeníček.
Nižší sklizeň obilí i řepky, než bývá zvykem, a hlavně velký průšvih pro ovocnáře. Takové jsou vyhlídky zemědělců do letošních začínajících žní. Důvodem je nejen nižší hektarový výnos, ale i zmenšení plochy, na níž své plodiny pěstují. „Pěstební plocha je nejmenší od počátku sledování před více než sto lety,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková. Přesto podle ní Česko v produkci základních obilovin dlouhodobě zůstává zcela soběstačné a ještě asi třetinu úrody vyváží.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Větve s listím, ale bez plodů mají letos na svých ovocných stromech mnozí zahrádkáři. Úroda bude po vlně jarních mrazů leckde mizivá nebo vůbec žádná, a nebude tak co uskladnit do sklepa ani dát do bečky. Vášniví pěstitelé však nemusí úplně zoufat. Někde ovoce přece jen roste a k mání je doslova za pakatel.
Větve s listím, ale bez plodů mají letos na svých ovocných stromech mnozí zahrádkáři. Úroda bude po vlně jarních mrazů leckde mizivá nebo vůbec žádná, a nebude tak co uskladnit do sklepa ani dát do bečky. Vášniví pěstitelé však nemusí úplně zoufat. Někde ovoce přece jen roste a k mání je doslova za pakatel.
/FOTO, VIDEO/ Na náměstí Republiky v Neratovicích se ve čtvrtek uskutečnily poslední červnové trhy. Na návštěvníky čekaly stánky nejen s ovocem a zeleninou. Vydali jsme se zjistit, na kolik vás vyjde sezonní zboží včetně okurek nakládaček, paprik nebo jablek i nabízené občerstvení. Ceny najdete ve fotogalerii.
Mocktail neboli koktejl bez alkoholu je přesně to, po čem tělo touží v letních vedrech. Dodá organismu životadárnou vodu a - pokud je namíchaný z těch správných ingrediencí - taky dlouhodobě ochladí takzvaně zevnitř. Nejen čínská tradiční medicína doporučuje v horkém počasí konzumovat ovoce v čele s melounem a některé bylinky, které teplem zkoušenému tělu uleví.
Chomutovský zoopark představil jednu z největších letošních novinek, kterou je zcela přebudovaný výběh pro dikobrazy. Cílem bylo uzpůsobit ho tak, aby návštěvníci na tato zajímavá zvířata lépe viděli a časem je mohli dokonce i krmit ovocem a zeleninou. Přestavba trvala zhruba tři měsíce a stála 420 tisíc korun.
/FOTO, VIDEO/ V šest hodin ráno se na hradecké náměstí 28. října začínají sjíždět trhovci, prodávat začínají většinou o hodinu později, kdy již přicházejí zákazníci. K čerstvému ovoci a zelenině se nyní přidali i prodejci sadby a květin a zastřešené prostranství je brzy zaplněné.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Libereckého deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.
Samosběry jahod jsou téměř u konce, ale přesto jsou stále v okolí místa, kde si zájemci mohou ovoce nasbírat. V přehledu lze najít otevírací dobu, cenu za kilogram či alternativy k samosběru.
Co dát dětem za pochoutku, aby to bylo rychlé, zdravé a chutnalo jim to? Vyzkoušejte „jogurtovou kůru“ - rychlý recept z jogurtu, který si snadno upravíte podle svých chutí. Nebo toho, co máte zrovna doma v lednici a na zahrádce. Pochutnat si na ní může už roční dítě. Navíc je plná bílkovin a vitaminů.
/FOTOGALERIE/ Neratovice se mohou těšit na další čtvrteční trhy na náměstí Republiky, které jsou novinkou letošní sezony. A každý týden tam přibývají další stánky s pestrou nabídkou. Tentokrát jde například o exotické ovoce nebo vše na téma chillli papričky.
/FOTO/ Farmářské trhy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi přilákaly návštěvníky pestrou nabídkou čerstvých produktů. Prodejci však hlásí klesající návštěvnost a obavy z nepříznivého počasí. Návštěvníci si mohou vychutnat atmosféru trhů každý pátek dopoledne.
Jahody jsou skvělá svačinka, která má pozitivní vliv na zažívání a celkovou funkci metabolismu. Umí toho však daleko víc. Díky vysokému obsahu vlákniny snižují jahody pocit hladu a dokonce pomáhají spalovat tuky.
Těžko byste hledali dostupnější přírodní lék, který navíc v tomto období roste úplně všude. Řeč je samozřejmě o jahodách. Ať už je pěstujete na zahradě, balkoně, nebo si je natrháte na samosběru či v lese, odmění se vám širokou škálu blahodárných účinků na vaše zdraví. Proč jsou jahody tak zdravé? Mimo jiné snižují stres, dodávají energii a patří mezi afrodiziaka. V minulosti dostaly jahody přezdívku "královské ovoce".
/MAPA/ Cestující zvyklí nakupovat ve stáncích stojících na Ečerově, konečné zastávce tramvaje linky číslo jedna, si od letošního léta musí najít náhradu. Dvoje pekařství, trafika a stánek s ovocem a zeleninou končí. Musí ustoupit plánovanému prodloužení tramvajové trati na Kamechy. Někteří stánkaři zatím nevědí, co budou dělat dál.
Hubnu, hubneš, hubneme… A je nejvyšší čas, protože se nebezpečně rychle blíží léto a plavková sezona. Jedním z velkých hitů hubnoucího období však není žádná dieta, ale nenápadná svačinka. Borůvky s jogurtem prý pomohou odbourat břišní tuk, a navíc dodají tělu řadu skvělých živin. Do svého jídelníčku je zařazuje dokonce i britský premiér Rishi Sunak.
Prozradí ho na metry daleko omamný závan vůně: černý bez bohatě kvete právě teď. Bílé a něžně nažloutlé květy zdobí bezové keře zpravidla od konce května až do července. Byl by hřích nezaklít jejich chuť a vůni do domácích limonád - jsou chladivé, osvěžující, stojí jenom trochu námahy a tvoří skvělý základ jak pro kombinace s bylinkami a ovocem, tak pro letní drinky s kapkou alkoholu.
Výroba vyhlášené zmrzliny začala v Dobřanech na Plzeňsku před 25 lety. Lenka Žďánská si na mateřské dovolené otevřela stánek poblíž nádraží. Od té doby nabídla rodinná firma Dobřanská zmrzlina svým zákazníkům přes 200 příchutí, různé druhy nanuků a další pochoutky.
Čas samosběrů jahod a dalšího ovoce je tady a kromě košíků se v domácnostech objevují také sklenice, hrnce a další nádoby na vaření marmelády. Nebo džemu, ovocné pomazánky, rosolu, gelu? Označení pro rozvařené ovoce s cukrem je v každé domácnosti různé, pokud se ale výrobky objeví v tržním prostředí, platí pro jejich značení přísné regule. Prodej marmelád se na evropském trhu řídí podle společných pravidel Evropské unie a výrobky z některých druhů ovoce nesmí nést název marmeláda.
Moruše převislá se strom, který může být opravdovou ozdobou vaší zahrady. V létě navíc potěší sladkým ovocem, připomínajícím svým tvarem podlouhlé ostružiny nebo maliny. Morušový džem, šťáva, koláč nebo zmrzlina, které se z něj dělají, jsou nejen chutné, ale obsahují i řadu vitamínů a antioxidantů.
Čerstvé, se smetanou i na koláčích. Období jahod je v plném proudu. Sladké červené plody dozrávají na zahradách, začínají samosběry a mnoho lidí jezdí pro oblíbené ovoce do sousedního Polska. A co vy? Také milujete jahody? A co o nich vlastně víte? Vyzkoušejte si své znalosti v novém kvízu Deníku.
Čtvrté letošní farmářské trhy u karlovarské Tržnice se konají v pátek 24. května. Přijedou pěstitelé kořenové zeleniny, ovoce a ovocných keřů, sazenic, květin a bylin.
Náhlé jarní mrazíky zmařily plány nejen mnoha pěstitelů ovoce, ale také palírníků. Ti čelí nečekané krizi, kvůli které letos desítky pálenic zřejmě skončí. Úbytek palíren začal přitom už letos v lednu, kdy kvůli zvýšení spotřební daně na líh ukončilo činnost dvacet malých lihovarských provozoven, což je zhruba pět procent z celkového počtu. Jednou z možných alternativ pálení v době nedostatku ovoce by mohlo být pivo, zde však destilatéři narážejí na české zákony.
O rekordní úrodě z roku 2015, kdy sklidili přes 150 tisíc tun ovoce, si mohou dnes čeští sadaři nechat už jen zdát. Letošní rok se totiž do jejich kronik zapíše smutným černým číslem. Důvodem jsou ranní mrazíky z přelomu dubna a května, které většinu úrody doslova sežehly.
„Ovocná vína zažívají Česku boom,“ říká Vlasta Lecián, provozní ředitel vinařství Mutěnice, které je největším domácím výrobcem tohoto stále oblíbenějšího alkoholického nápoje.
Stromy a keře, které byly v květu nebo už dokonce vyhnaly plody, spálil mráz. Neúroda bude mít nepříznivý dopad především na samotné pěstitele. Na (ne)úrodu přitom navazují další odvětví – výrobny marmelád, džemů, kompotovaného ovoce nebo palírny. Jak na abnormální situaci nahlíží právě tam? Odpovědi na tyto otázky dal Deníku člověk z nejpovolanějších - vrchní destilatér Palírny Radlík Kamil Kutina.
/FOTOGALERIE/ Sezona palíren ještě ani nezačala a už je po ní. Právě tak se dá ve zkratce popsat situace, kdy z překotně nastoupeného jara s teplotami i extrémními, tropickými, počasí doslova přešlo na bod mrazu.
Dobrý voják Švejk podle Jaroslava Haška lákal slečnu na malináče na zahradě v Holovousích na Jičínsku. Po letošních dubnových mrazech by však neuspěl ani se slavnou odrůdou jabloní. Na Jičínsku i v okolních regionech počasí zdecimovalo drtivou většinu letošní úrody ovoce. Sadaři postupně sčítají škody a doufají, že dostanou kompenzace.
/FOTO, VIDEO/ Ač není čas kvetení ani barevných plodů, ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Holovousech na Jičínsku musí každý ovocnář pookřát nad stohektarovými sady a zahradami, jejichž stromy a rostliny vědcům poskytují informace potřebné k výzkumům. Kromě mandloňů mají v genofondu veškeré druhy středoevropského ovoce.
/FOTO/ Nektarinky, borůvky, papriky nebo maliny. Pro mnohé na první pohled klasické ovoce a zelenina ze zahrádky, pro brněnskou balkonovou zahradnici Pavlínu Praisovou výzva, díky které na svých terasách každoročně sklízí kila úrody. Její počínání sleduje na sociálních sítích přes šestnáct tisíc lidí. „Snažím se být soběstačná v zalévání, hnojení i množení rostlin,“ vypráví usměvavá balkonová influencerka, která na internetu vystupuje pod přezdívkou Pakvítko.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
/FOTOGALERIE/ Situace, kdy mrazy z druhé poloviny dubna spálily květy a listy na troud a v Česku prakticky zlikvidovaly většinu letošní úrody ovoce, bude mít dopad nejen na život ovocnářů. Méně, zato dražší ovoce bezpochyby vyžene ceny dalších výrobků závislých právě na úrodě jablek, hrušek, třešní, švestek nebo hroznů.