Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Ilustrační snímek

Obrovské ztráty. Ovocnáři vykáceli téměř desetinu sadů, úroda bude nižší

Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. Úroda ovoce kvůli tomu klesne. S odkazem na aktuální data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to v pondělí v tiskové zprávě uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR (OU ČR). Podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to označil za „hloupé řeči“.

Pražská produkce: trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze, Holešovická tržnice, Hala 22.

Trhy v Holešovické tržnici nabídly informace o pražských sadech a sběru ovoce

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční farmářské trhy v Hale 22 v Holešovické tržnici doplnil v sobotu 17. června informativní doprovodný program a hudba. V rámci akce Pražská produkce: trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze se mohli zájemci dozvědět třeba o sadech, do kterých můžou v metropoli vyrazit na ovoce.

Makak chocholatý. Ilustrační foto

Nekrmte makaky, apeluje zoo. Lidé na výzvu nedbají a opicím nosí ovoce

/VIDEO/ Pátý den na útěku ze zoo v Děčíně je dvojice makaků chocholatých, zbytek devítičlenné tlupy se chovatelům již podařilo chytit. Největší problémy nyní zoologické zahradě dělají neukáznění lidé, kteří chodí na Pastýřskou stěnu ve snaze vidět opice v lese. Někteří jim dokonce nosí i ovoce, čímž odchyt komplikují.

Lidé sbírají jahody v Jiraticích na Třebíčsku.

Zájem jako o koncert. Do Jiratic se lidé sjíždí kvůli sběru jahod

/VIDEO/ Kam oko dohlédne, rozprostírá se všude pole jahod. K záhonům u Jiratic na Třebíčsku se ve čtvrtek odpoledne sjíždí zástupy lidí. Nemohou se dočkat, až se konečně pustí do sběru červeného ovoce. Mezi prvními, kteří se ke sbírání jahod rozhodli, patří Pavel Škrdla. „Chuť je úplně o něčem jiném, než ta z kupovaných jahod v supermarketech. I cenově se vyplatí víc sběr než kupovaná krabička z obchodu,“ pochvaluje si muž.

S jahodami lze bojovat proti stáří. Bělí zuby, zlepšují kvalitu vlasů a pečují o naši pleť.

Kosmetický zázrak bude brzy všude. Bělí zuby, zatočí s vráskami a zbavuje tuku

Už se také nemůžete dočkat košíku plného jahod? Jahodová sezona začíná a oblíbené šťavnaté plody brzy zaplaví obchody. A pokud chcete i zážitek, vydejte se na samosběr, kde někdy můžete sbírat jahody zdarma přímo do pusy. A k čemu tolik jahod? Na co všechno jahody pomáhají? Proč jsou tak zdravé? Jsou totiž skvělé nejen se šlehačkou a na jahodový koláč, ale jsou dobré i pro naši pleť a zuby. A pomohou nám také s hubnutím do plavek.

Na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích v sobotu 10. června do domu místního zmrzlináře narazilo osobní auto. Foto: archiv Dušan Breicha

Štěstí v neštěstí zažil zmrzlinář z Budějovic, do domu mu narazilo auto

V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.

Hladoví žáci se ráno špatně soustředí. Pomoci jim mají snídaňové kluby ve školách. Ilustrační foto

Hladoví žáci zlobí a nesoustředí se. Školy zkoušejí dávat snídaně zdarma

Mnozí žáci z vyloučených lokalit či z nefunkčních, popřípadě chudých rodin, ráno nesnídají. Přicházejí pak do školy hladoví, špatně se soustředí a mohou mít problémy s chováním. Některé děti nedorazí vůbec, nebo pozdě. To vše má pomoci vyřešit projekt snídaňových klubů, převzatý z anglicky mluvících zemí.

Berounské trhy se pořádají ve středu a v sobotu.

Stánkaři na trhu kouzlí s cenami. Aby lidé kupovali a my přežili, říkají

/FOTO, VIDEO/ Berounské trhy, které se na Husově náměstí konají každou středu a sobotu, za léta získaly na oblibě. Místní i návštěvníci města si tam mohou vybírat ze širokého sortimentu včetně základních potravin, jako jsou zelenina, ovoce, vejce či pečivo. Deník zjišťoval, jaké mají trhovci ceny a zda lze u stánků nakoupit levněji než v marketech. 

V ústecké komunitní zahradě na Severní Terase měli den otevřených branek.

Češi objevili v době inflace skrytý poklad: Komunitní zahrady zažívají boom

Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.

Domažličtí gymnazisté se svými plakáty.

Domažličtí gymnazisté úspěšně reprezentovali v projektu Erasmus+

Poslední březnový týden strávila devatenáctičlenná skupina studentů domažlického Gymnázia J. Š. Baara v bavorském městečku Bad Kötzting, kde se společně s žáky tamějšího Gymnázia Benedikta Stattlera a s početnou výpravou z polského Řešova (Rzeszów) zúčastnili jednoho z projektů zařazených do programu Erasmus+.

Trhovci nabízejí i extra levnou zeleninu.

Jako návrat v čase. Trhovci nabízí okurky za deset a rajčata za třicet korun

/FOTOGALERIE/ Salátová okurka za desetikorunu, jahody za pětadvacet, rajčata za třicet a balíček paprik trikolora za devětatřicet korun. Nákup za stovku! I takové kuriozity lze zahlédnout na farmářských trzích ve středních Čechách. V současné době, kdy jsou ceny potravin, zvláště zeleniny a ovoce, nebývale vysoké, působí levné jahody či papriky na trhu jako návrat v čase.

Kamila před hubnutím a po něm

Ubrala alkohol a smažené, přidala pohyb. Kamila zhubla a vypadá jako modelka

Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.

Firma Frutiko, jejíž zakladatelkou je Klára Sezgin, vyrábí ovocné, čokoládové a dortové kytice, ovocné bonboniéry, muffiny a narozeninové dorty

Žena vyrábí kytice z čokolády, ovoce, sýra či uzenin. Inspiraci našla v Turecku

Už deset let se zabývá činností, která vyvolává na její tváři i tvářích lidí úsměv a dobrou náladu. Klára Sezgin (dívčím jménem Raušanová) má totiž firmu na výrobu ovocných, čokoládových a dortových kytic, ovocných bonboniér, muffinů a narozeninových dortů. A když před nedávnem přidala do sortimentu i uzeninové kytice se sýrem a čerstvou zeleninou, ten úsměv byl u mnohých ještě větší.

Zelenina Košťál z Velkých Bílovic končí. Farmáři se rozhodli po třiceti letech své podnikání ukončit. Zatím zachovají oblíbený samosběr jahod.

Po třiceti letech konec. Farmářům z Bílovic chybí nástupce, zůstanou jen u jahod

/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.

Předseda představenstva Zemědělského svazu, ú.o. Uherské Hradiště Martin Moulis.

Růst cen půdy mají na svědomí spekulanti, tvrdí Martin Moulis

O pomoci malým farmářům, která zvýhodňuje jednu formu vlastnictví a tím rozděluje zemědělskou veřejnost. Ale také o poklesu soběstačnosti v produkci zeleniny, ovoce a dalších zemědělských produktů mluví v rozhovoru pro Deník předseda představenstva Zemědělského svazu Uherské Hradiště Martin Moulis.

Líšeňští fotbalisté odstartují jarní část domácím zápasem s Vlašimí.

Líšeň si zamilovala Turecko. Pochvalovala si drony i počasí, na exotice ušetřila

Bylo to první zahraniční soustředění fotbalové Líšně v historii klubu. A hned v prosluněném Turecku, které aktuálně třetímu celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY učarovalo. „Všichni kluci si to pochvalovali. Pokud se klub i příští rok rozhodne pro nějaké soustředění, tak to bude jedna z velkých možností,“ hodnotí líšeňský kouč Milan Valachovič. Deník Rovnost vybral pět zajímavostí o týdenní přípravě v milionovém městě Antalyi.

Konzumace ultra zpracovaných potravin s sebou nese řadu zdravotních rizik

Pozor na ultra zpracované potraviny. Mohou vést k rakovině, naznačuje studie

Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.  

Vítězkou koštu pálenek v Nedakonicích se stala osmdesátnice z Uherského Ostrohu.

Vítězkou koštu pálenek v Nedakonicích se stala osmdesátnice z Uherského Ostrohu

/FOTOGALERIE/ Chuť, lákavé aroma a sílu 378 soutěžních vzorků slivovic, meruňkovic, kalvádosů, hrušek, oskerušovic, letních směsí a ovoce, ale také domácích likérů přišli o třetím lednovém sobotním odpoledni do kulturního domu v Nedakonicích ochutnat milovníci destilátů ušlechtilého pálenkové nápoje Slovácka.

V Nedakonicích hledali pátého vítěze modelu mobilní pálenice.

V Nedakonicích hledali nejlepší pálenku

Dvaapadesát odborně zdatných znalců a znalkyň fajnovostí destilátů posuzovalo o první lednovém pátečním večeru v nedakonickém kulturním domě křišťálově průzračné pálenky z nachově modrých plodů švestek a durancií, letního ovoce, ale také sladkých alkoholický likérů, ochucených ovocem, bylinkami či jinými plody.