Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Masarykovo náměstí ve Vyškově ovládly v sobotu Africké trhy.

Tamarillo na kocovinu, mango přímo ze stromu. Trhy ve Vyškově přilákaly davy

/FOTO, VIDEO/ Z Afriky, Indonésie nebo Jižní Ameriky přímo na stůl na jižní Moravě. V sobotu před polednem postávají na vyškovském Masarykově náměstí u několika stolů lidé s papírovými krabicemi. Plní je čerstvým exotickým ovocem. Ananas, mango, mangostan, kvajáva guava. Támhle jsou vyskládané kokosové ořechy a nechybí ani banány. Africké trhy jsou v plném proudu.

Masarykovo náměstí ve Vyškově ovládly v sobotu Africké trhy.

Tamarillo na kocovinu, mango přímo ze stromu. Trhy ve Vyškově přilákaly davy

/FOTO, VIDEO/ Z Afriky, Indonésie nebo Jižní Ameriky přímo na stůl na jižní Moravě. V sobotu před polednem postávají na vyškovském Masarykově náměstí u několika stolů lidé s papírovými krabicemi. Plní je čerstvým exotickým ovocem. Ananas, mango, mangostan, kvajáva guava. Támhle jsou vyskládané kokosové ořechy a nechybí ani banány. Africké trhy jsou v plném proudu.

Švestky se doporučují konzumovat při nemocích, jako je dna, revmatismus nebo jaterní choroby. Obsahují také vitamin E, který příznivě působí na nervovou soustavu. Prospívají rovněž vlasům, nehtům i pleti

Švestka? Tmavě modrá pochoutka i lék

Připadají vám švestky jako to nejobyčejnější ovoce, které u nás roste? Tak si představte, že ve starém Egyptě nebo třeba v Tibetu byly považovány za vzácnost, která se dávala bohatým nebožtíkům do hrobů jako lahůdka na cestu do věčnosti!

Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny napomáhá zvyšování imunity

Vysadíme zeleninu místo trávníků?

Částečně z důvodů estetických, především ale ve snaze zbavit se starostí s péčí o záhonky zeleniny nebo bylinek se mnoho zahrádek v naší zemi přeměnilo v minulých letech na plochy s nakrátko sestřiženými, mechanizací sekanými „anglickými“ trávníky. Pandemie koronaviru ale může (a měla by) tento trend alespoň částečně změnit. Více si přečtěte v článku, který vyšel v časopise Květy.

Exotické ovoce přilákalo na holešovské náměstí Dr. E. Beneše davy lidí. 23.října 2021

Exotika v Holešově. Náměstí provoněly africké trhy

Farmářské, řemeslné a v neposlední řadě i africké trhy zaplnily tuto sobotu holešovské náměstí. Na návštěvníky čekaly jak stánky s typickými trdelníky, frgály či svařákem, tak i nálož voňavého ovoce z Ugandy. Právě čerstvé africké ovoce vzbudilo mezi zástupy návštěvníků největší zájem.

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti

Na barvě léků záleží. Pravidla jsou velmi zajímavá

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti. Modrý talíř utlumí vaší chuť k jídlu, ale pokud ho naplníte jídlem v barvě červené a žluté, apetit se vybičuje na maximum. Barvy dokážou čarovat… Napsal o tom přední český magazín Květy.

Týden duchů v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem.

Víkendové tipy: Slavnosti stromů, slavnosti ovoce i Týden duchů v safari parku

Už máte plány na nadcházející víkend 23. a 24. října? Můžete se vydat na Slavnosti ovoce v Holovousích i Slavnost stromů v Lodžii. Krásnou podzimní atmosféru spojenou s dlabáním dýní navodí Týden duchů ve dvorském safari parku. A nezapomeňte na akcích fotografovat a natáčet videa. Rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér!

Týden duchů v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem.

Víkendové tipy: Oslavy 100 let gymnázia, Den vína i Týden duchů v safari parku

Už máte plány na nadcházející víkend 23. a 24. října? Můžete se zapojit do dvoudenních oslav Gymnázia Trutnov, začínají už v pátek. Krásnou podzimní atmosféru spojenou s dlabáním dýní navodí Týden duchů ve dvorském safari parku. V Janských Lázních jistě potěší Den vína. A nezapomeňte na akcích fotografovat a natáčet videa. Rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér!

Týden duchů v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem.

Víkendové tipy: Draculova cesta, běh z Hronova do Náchoda i Týden duchů v zoo

Už máte plány na nadcházející víkend 23. a 24. října? Můžete se zapojit do tradiční sportovní akce a běžet z Hronova do Náchoda. Pokud máte pro strach uděláno, vydejte se na Draculovu cestu v Josefově. Krásnou podzimní atmosféru spojenou s dlabáním dýní navodí i Týden duchů ve dvorském safari parku. A nezapomeňte na akcích fotografovat a natáčet videa. Rádi vše zveřejníme v rubrice Čtenář reportér! 

Unikátní chuť a zajímavé barvy i tvary. To je ovoce z Afriky.

Lidé ochutnali pravý ananas či avokádo. Na Afrických trzích v Boskovicích

Rána již začínají být čím dál chladnější, obyvatelé Blanského okresu ale měli 10. října příležitost okusit trochu toho afrického sluníčka, a to doslova! Do Boskovic se totiž hned z rána vydali pořadatlé afrických trhů, jenž se po celé České republice, a nyní již i na Slovensku pořádají již řadu let. Děkujeme paní Fikarové za dnešní příspěvek.

Začátek meruňkové sezony

Nenechte ovoce hnít

„Třešní si všímají jedině špačci a tisíce plodů myrobalánu padají do škarp. Sedněte na kolo, vezměte děti a košíky. Určitě najdete plno pokladů. A když už budete na cestě, přemýšlejte, kde by se dala vysadit nová ovocná alej, nechť mají i naši potomci co objevovat a jíst,“ píše na svých webových stránkách Dominik Grohmann. 

Zahradnicko-ovocnická výstava Dary naší země

Poznejte Dary naší země a podívejte se, co vypěstovali zahrádkáři

"Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Tábor, jejíž součástí je i botanická zahrada letosdovršily jubilejního 155. výročí od jejich založení," informovala Žanetae Šišková z Botanické zahrady při VOŠ a SZeŠ Tábor. Děkujeme Žanetě Šiškové za příspěvek. 

Podzimní Flora začala, až do soboty je přístupná od 9 do 17 hodin. V neděli končí v 16 hodin.

Podzimní Flora otevřela, láká do říše ovoce a zeleniny. Podívejte se

Brány říše ovoce a zeleniny se otevřely, podzimní Flora ve čtvrtek začala. Do pavilonu A láká na tradiční české ovoce, zeleninu a pestrobarevné podzimní květiny. Součástí výstavy, která trvá až do neděle, je také festival Olima. Ten nabídne soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup i oblíbená soutěžní klání Flora košt a Flora džem.

Cukrář Josef Maršálek

Podzimní Flora zve na trhy, cukráře Maršálka i rozkvetlé kostely

Do říše ovoce a zeleniny návštěvníky zavede podzimní etapa oblíbené výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Na výstavišti proběhne od čtvrtka 14. do neděle 17. října, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a nabídne rady pro zdravé způsoby jejich pěstování. Na festivalu gastronomie a nápojů Olima se představí známý český cukrář Josef Maršálek společně s vítězkou soutěže Peče celá země Petrou Burianovou.

Okresní výstava ovoce a zeleniny v Machové.

FOTO: V Machové lidé obdivovali stovky vzorků ovoce, zeleniny a květin

Základní organizace ČZS Machová uspořádala ve spolupráci s Ú.S ČZS Zlín ve dnech 25. – 26. září 2021 Okresní výstavu ovoce a zeleniny. Výstavy se aktivně zúčastnily i další organizace zahrádkářů z Malenovic, Tlumačova, Míškovic a Talašovo zahradnictví Tlumačov. Nejvíce vzorků dodali lidé ze zahrad v Machové. 

Africké trhy ve Svitavách.

Ty chutě, ta vůně! V letním kině najdete spoustu ovoce z Afriky

Do Chrudimi se 3. října vypraví to nejlepší přímo ze Afriky. V letním kině se v neděli od 9 do 15 hodin konají Africké trhy. Připraveno bude tropické ovoce. Všechno tak akorát zralé a čerstvé. Trhy pořádá Virunga.cz, jde o česko-ugandský food projekt, který dováží zemědělskou produkci letecky ze srdce Afriky. Ve fotogalerii se podívejte, jak takový trh vypadá. Za fotografie z Afrického trhu, který se konal 25. září ve Svitavách, děkujeme Jiřímu Markovi. 

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C potřebujeme mnohem víc. A to o dost

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C lidé potřebují mnohem víc. A to o dost

Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Tipy na uchování potravin

Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí

Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.