Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

V nové pálenici Old Distillery se aktuálně pálí nejvíce třešňové kvasy.

VIDEO: V Žešově už voní přepálené ovoce. Z kotlů teče solidní kvalita

Provoz zahájili začátkem srpna a lidé si našli cestu. V pálenici Old Distillery zatím pálí menší objemy nebo loňské kvasy. Kvalita se drží i přes slabší úrodu na solidní úrovni."Všeobecně je letos málo ovoce. Počasí na jaře zkrátka nepřálo, s tím se nedá nic dělat," informuje spolumajitel žešovské pálenice Martin Vyplel.

Trhovci na náměstí Míru nabízeli originální zboží.

Jindřichohradecké náměstí patřilo Mint Marketu. Originální zboží mělo úspěch

Do Jindřichova Hradce se po roce opět vrátil Mint Market. Na náměstí Míru vyrostly desítky bílých stánků s originálním zbožím. Zájemci mohli vybírat z více než 50 značek prodejců, kteří nabídli autorskou módu, originální šperky, šité kabelky, bio kosmetiku nebo designové doplňky. Nechybělo ani něco dobrého na zub. I přes horké letní počasí si cestu do centra města našly desítky lidí.

Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Gastronomické Oscary mají Boudovi ze Znojma po deváté. Porotu oslnili chřestem

/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

V současné době připaví týdně v Zahradě Vidov k odběru 190 bedýnek

Bedýnky plné zeleniny i ovoce. Ze Zahrady Vidov k lidem putují už patnáct let

Nejdůležitější období v roce začalo pro Tomáše Šedivého a jeho dceru Bohdanu z Vidova na Českobudějovicku. Před patnácti lety totiž Tomáš rozjel se svou manželkou Romanou takzvaný bedýnkový prodej ovoce a zeleniny. V současné době zásobují svými výpěstky na dvě stě odběratelů z Jihočeského kraje.

Kde mají tu nejlepší zmrzlinu ve Žďáře nad Sázavou?

Vanilka, pistácie, slaný karamel. Na jejich zmrzlinu ve Žďáře chodí i cizinci

/ANKETA/ Nebavilo je jezdit za zmrzlinou desítky kilometrů daleko, tak si ve Žďáře nad Sázavou začali vyrábět svoji vlastní. Teď si jejich zmrzlinu v krámku vychutnávají i Italové s Chorvaty a místní na ni nedají dopustit. Patří podle nich totiž k těm nejlepším ve městě. Kam nejraději chodíte pro zmrzlinu ve Žďáře vy, můžete zahlasovat v anketě Deníku.

Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta.

Zákazníci milují dobrou českou zmrzlinu, říká ivanovická zmrzlinářka

/FOTO/ Vynikající zmrzlina stejně jako příjemná a ochotná zmrzlinářka. Tak hodnotí zákazníci stánek v Ivanovicích na Hané, kam lidé v horkých letních dnech míří za osvěžením v podobě točené zmrzliny nebo ledové tříště. Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta. Vyškovskému deníku vyprávěla o své práci, redakce zároveň hledala další zajímavé tipy v regionu na populární mraženou laskominu.

Švestky ze zahrádky.

Samosběr švestek v Krumvíři je tu. Farmy nabízí i cibuli, mrkev a cukety

Nad předraženým ovocem v regálech supermarketů kroutí lidé často rozpačitě hlavou. Ani ovoce na farmářských trzích nebývá z nejlevnějších, ale alespoň má zákazník jistotu, že podporuje „svého“ zemědělce z okolí. Vítaným řešením pro farmáře i nakupující jsou poslední dobou samosběry. Lidé ušetří, natrhají si ovoce či zeleninu přímo na poli nebo v sadu.

I přes poměrně chladné počasí s mírným deštěm si zákazníci najdou do Slatiňan k Málkům cestu.

Legenda vanilkové zmrzliny na nádraží v Pardubicích ožila ve Slatiňanech u Málků

/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V OKOLÍ/ Lidé mají stále v paměti výtečnou vanilkovou zmrzlinu, která se prodávala na vlakovém nádraží v Pardubicích. Plný kornout lahodné chuti si dopřávali nejen cestující, ale i ti, kteří si už vytvořili určitý návyk na sametově jemnou točenou porci plnou smetany a pravé vanilky. Pamětníci mohou ve vzpomínkách vrátit čas ve Slatiňanech, kde rodina Málkova sice nabízí mnoho druhů zmrzliny, ale právě ta vanilková patří mezi nejoblíbenější.

Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek.

Vanilková zmrzlina je klasika. V Kuněticích ale umí i aperolovou nebo acaiovou

/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V PARDUBICÍCH/ Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek. Aperolová, gin s tonikem, mirabelková, mangová, okurková, farmářský sýr, nebo maková. Zmrzlina z Kunětic dokáže vykouzlit desítky příchutí a chutí. Na tuhle zmrzlinu se v Kuněticích stojí fronty.

Usměvavá zmrzlinářka Daniela vyrobila reportérce Deníku smetanovo-borůvkovou s posypkou z lentilek a kokosu.

Zmrzlina na míru. V jičínské Hvězdě vám namíchají točenou podle chuti

/FOTO, VIDEO/ Je libo zmrzlinu bohatou čokoládovou s dekadentními posypkami, odlehčenou tvarohovou s ovocem nebo „fitness“ porci jen z ovoce? Pod podloubím jičínského Valdštejnova náměstí se otevřela netradiční Zmrzlinárna a majitelka Daniela Beranová si zakládá na tom, že každou porci zvlášť umíchají přesně podle přání zákazníka. „Umíme všemožné kombinace, ale i kopeček vanilkové pro milovníky klasiky,“ říká usměvavá majitelka zpoza pultu.  V domě s hvězdou ve znaku láká na zmrzlinu mávající nafukovací sněhulák Karel.

Valtické Valgelato.

Nejlepší zmrzlina? Z čerstvého ovoce a smetany. Na Břeclavsku je z čeho vybírat

/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?

Poctivou zmrzlinu nabízí v Hradci Králové třeba Zmrzlibar na rohu ulic Baarova a V Lipkách.

Naše zmrzlina sice není bio, ale je zdravá, říká majitel hradeckého Zmrzlibaru

/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Ilustrační snímek

Obrovské ztráty. Ovocnáři vykáceli téměř desetinu sadů, úroda bude nižší

Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. Úroda ovoce kvůli tomu klesne. S odkazem na aktuální data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to v pondělí v tiskové zprávě uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR (OU ČR). Podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to označil za „hloupé řeči“.

Pražská produkce: trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze, Holešovická tržnice, Hala 22.

Trhy v Holešovické tržnici nabídly informace o pražských sadech a sběru ovoce

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční farmářské trhy v Hale 22 v Holešovické tržnici doplnil v sobotu 17. června informativní doprovodný program a hudba. V rámci akce Pražská produkce: trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze se mohli zájemci dozvědět třeba o sadech, do kterých můžou v metropoli vyrazit na ovoce.

Makak chocholatý. Ilustrační foto

Nekrmte makaky, apeluje zoo. Lidé na výzvu nedbají a opicím nosí ovoce

/VIDEO/ Pátý den na útěku ze zoo v Děčíně je dvojice makaků chocholatých, zbytek devítičlenné tlupy se chovatelům již podařilo chytit. Největší problémy nyní zoologické zahradě dělají neukáznění lidé, kteří chodí na Pastýřskou stěnu ve snaze vidět opice v lese. Někteří jim dokonce nosí i ovoce, čímž odchyt komplikují.

Lidé sbírají jahody v Jiraticích na Třebíčsku.

Zájem jako o koncert. Do Jiratic se lidé sjíždí kvůli sběru jahod

/VIDEO/ Kam oko dohlédne, rozprostírá se všude pole jahod. K záhonům u Jiratic na Třebíčsku se ve čtvrtek odpoledne sjíždí zástupy lidí. Nemohou se dočkat, až se konečně pustí do sběru červeného ovoce. Mezi prvními, kteří se ke sbírání jahod rozhodli, patří Pavel Škrdla. „Chuť je úplně o něčem jiném, než ta z kupovaných jahod v supermarketech. I cenově se vyplatí víc sběr než kupovaná krabička z obchodu,“ pochvaluje si muž.

S jahodami lze bojovat proti stáří. Bělí zuby, zlepšují kvalitu vlasů a pečují o naši pleť.

Kosmetický zázrak bude brzy všude. Bělí zuby, zatočí s vráskami a zbavuje tuku

Už se také nemůžete dočkat košíku plného jahod? Jahodová sezona začíná a oblíbené šťavnaté plody brzy zaplaví obchody. A pokud chcete i zážitek, vydejte se na samosběr, kde někdy můžete sbírat jahody zdarma přímo do pusy. A k čemu tolik jahod? Na co všechno jahody pomáhají? Proč jsou tak zdravé? Jsou totiž skvělé nejen se šlehačkou a na jahodový koláč, ale jsou dobré i pro naši pleť a zuby. A pomohou nám také s hubnutím do plavek.

Na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích v sobotu 10. června do domu místního zmrzlináře narazilo osobní auto. Foto: archiv Dušan Breicha

Štěstí v neštěstí zažil zmrzlinář z Budějovic, do domu mu narazilo auto

V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.

Hladoví žáci se ráno špatně soustředí. Pomoci jim mají snídaňové kluby ve školách. Ilustrační foto

Hladoví žáci zlobí a nesoustředí se. Školy zkoušejí dávat snídaně zdarma

Mnozí žáci z vyloučených lokalit či z nefunkčních, popřípadě chudých rodin, ráno nesnídají. Přicházejí pak do školy hladoví, špatně se soustředí a mohou mít problémy s chováním. Některé děti nedorazí vůbec, nebo pozdě. To vše má pomoci vyřešit projekt snídaňových klubů, převzatý z anglicky mluvících zemí.

Berounské trhy se pořádají ve středu a v sobotu.

Stánkaři na trhu kouzlí s cenami. Aby lidé kupovali a my přežili, říkají

/FOTO, VIDEO/ Berounské trhy, které se na Husově náměstí konají každou středu a sobotu, za léta získaly na oblibě. Místní i návštěvníci města si tam mohou vybírat ze širokého sortimentu včetně základních potravin, jako jsou zelenina, ovoce, vejce či pečivo. Deník zjišťoval, jaké mají trhovci ceny a zda lze u stánků nakoupit levněji než v marketech. 

V ústecké komunitní zahradě na Severní Terase měli den otevřených branek.

Češi objevili v době inflace skrytý poklad: Komunitní zahrady zažívají boom

Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.