Čerstvé šťávy obsahují vitaminy. A co může být zdravějšího než pití, které obsluha na místě vylisuje přímo z ovoce nebo zeleniny; bez použití jakýchkoli konzervačních látek nebo postupů? Tak uvažuje spousta zákazníků, kteří se snaží žít zdravě – a třeba chtějí koupit to nejlepší pro své děti.
Různé druhy ovoce sušeného na slunci, avokádo, ananas, mangosteen, marakuja, tamarillo, sladké brambory, cukrová třtina, jackfruit, ovoce dračí i hadí a další dobroty z farem v Ugandě a v Asii, včetně například sušených červíků.
Dusivý kašel, rýma, mrzutost. Respirační onemocnění u dětí je noční můrou všech rodičů. Ať už se jedná o nachlazení nebo chřipku, situace je nepříjemná a přináší řadu omezení.
Víkendové Tipy Deníku jsou tady! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí.
Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?
Sezona destilace kvasů z modrého ovoce je v těchto dnech na začátku a už nyní je jisté, nakolik se do výše poplatků za pálení slivovice promítne zdražení energií. V jednotlivých pálenicích poplatky podražily až o 10 procent. Na Slovácku totiž většina pálenic topí pod kotly plynem.
Strom, na kterém roste čtyřicet druhů ovoce. Přestože se to zdá neuvěřitelné, takováto dřevina opravdu existuje. Stvořil ji umělec Sam Van Aken z USA. Za počinem stojí i četná setkání se zkušenými sadaři. S nimi Van Aken konzultoval, zda je takovýto mimořádný projekt vůbec uskutečnitelný.
/FOTO/ Hned dvě první místa získala nemochovická palírna na celorepublikové soutěži Pálenka roku. Uspěla v silné konkurenci, akce se zúčastnilo celkem sedmatřicet lihovarů s 296 vzorky výrobků. Výsledky organizátoři vyhlašovali v pražském kině Kavalírka.
/FOTO/ Nejen pití, sladkosti a autokosmetiku nebo stěrače či žárovky je možno kupovat na benzinkách – někde zavádějí i nabídku ovoce, zeleniny, uzenin, mléčných výrobků a pečiva. Spojení čerpací stanice s menší prodejnou, většinou otevřenou nonstop, není novinkou – objevuje se ale nový model.
Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.
Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.
Milovníci pálenky letos nejspíš zůstanou na suchu. Ačkoli sezona podzimního ovoce ještě neskončila, už teď je jasné, že úroda je mizerná. „Ovoci se tento rok nedaří. Meruňky pomrzly, švestek je pomálu," říká Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně, kde stroje oproti jiným letům zůstávají tiché. A podobně jsou na tom i moštárny.
V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.
/FOTO, VIDEO/ Milovníci pálenky letos nejspíš zůstanou na suchu. Ačkoli sezona podzimního ovoce ještě neskončila, už teď je jasné, že úroda je mizerná. „Ovoci se tento rok nedaří. Meruňky pomrzly, švestek je pomálu," říká Daniela Purnochová, majitelka palírny v Chlumíně, kde stroje oproti jiným letům zůstávají tiché. A podobně jsou na tom i moštárny.
Unikátní mapa ve tvaru bývalého Československa plná barevných květin, ovoce i zeleniny a doplněná lavičkami. Tak bude tentokrát vypadat hlavní expozice v pavilonu A. Podzimní výstava Flora Olomouc začíná ve čtvrtek 5. října a potrvá do neděle 8. října.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V září začala sezona moštování, tedy výroby moštů z jablek či hrušek a dalšího přidaného ovoce nebo zeleniny. Jednu takovou moštárnu má v Červených Pečkách Tomáš Adamec. Vyrábí svou vlastní verzi ovocného nápoje, nabízí ale i možnost slisování vlastních plodů na jeho stroji.
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Ostrově u Macochy pořádá výstavku ovoce a zeleniny, která se bude konat v sobotu 30. září a v neděli 1. října vždy od 14.00 do 17:00. V prostorách budovy kina se návštěvníci mohou těšit také na burčák, na kávu a samozřejmostí bude i zákusek. Srdečně zvou ostrovští zahrádkáři.
Také netušíte, co je to hruškovec přelahodný? Nejste sami, komu jméno tohoto exotického stromu pocházejícího původně z jihu Mexika a rozšířeného hlavně v Jižní Americe a tropické Africe nic neříká. Určitě ale budete znát jeho plody: avokádo.
Meruňky pomrzly, švestky a hrušky téměř nejsou, jablka opadávají ze stromu a pochutnají si na nich nanejvýše vosy. Majitelé pálenic na Přerovsku tak mizernou úrodu, jaká je letos, nepamatují. Mnozí už kvůli nedostatku ovoce a cenám energií omezili provoz pálenic. Doufají, že se situace zlomí alespoň na podzim.
Měsíc září se přehoupl do své druhé půlky, ale počasí venku stále přeje. I když se o víkendu trochu zamračí, pořád bude plno skvělých akcí, kam můžete zajít. Na Břeclavsku nalákáme třeba na Dýňobraní ve Valtickém Podzemí. Děti se zde kromě dýní setkají i s pohádkovými postavami. Na Hodonínsku se chystá sběr vzácného ovoce a Lázeňské vinobraní, které nabídne jarmark všehochutí. Také na Znojemsku bude o zábavu postaráno. V areálu kempu pod zámkem v Jaroslavicich vyrazí odvážlivci na všem, co má kolečka a jede. Tak tedy alespoň zní heslo letošní Karkiády. Pozveme také na konec hradní sezony na Hradě Bítov.
/FOTOGALERIE/ Léto je u konce, a právě to je začátek sezony moštáren a palíren. Na Benešovsku jich zájemci naleznou hned několik a všechny budou mít v těchto dnech plné ruce práce. To i přesto, že úroda je zřejmě o něco horší než byla v loňském roce.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V ovocném sadu v Semtěši odstartoval minulý týden samosběr jablek. Nasbírat si červené Bohemky, žluté Goldeny nebo žíhaný McIntosh si denně dorazí desítky lidí. A není divu. Kilogram tady stojí 10 korun, zatímco v supermarketu je to skoro čtyřikrát tolik. Ceny navíc drží společnost Sady Bílé Podolí stejné jako loni. Agronom Jan Šenk s nadsázkou říká, že firma vlastně zlevnila o sedmnáct procent inflace.
V Nových Hodějovicích na okraji Českých Budějovic v sobotu začne tradiční výstava plodů podzimu. V Rudolfově začali zahrádkáři přijímat přihlášky na pálení slivovice.
Zdražujeme, hlásí některé moštárny na Vysočině. V půlce září už začínají sadaři vozit do moštáren první ovoce. Musejí se ale smířit s tím, že si někde za moštování připlatí, byť jen po korunách. I na moštování se projevil nárůst cen energií.
Začátkem září na mnoha místech odstartovala sezona moštů. Šťávu lisují zahrádkáři například v Plzni na Letné, v Liních či Dýšině. V Plzni-Božkově nedaleko konečné zastávky trolejbusu číslo 12 se tradičnímu moštování věnuje čtyřčlenný spolek místních zahrádkářů. Lisují zde primárně jablka, po domluvě ale vylisují skoro jakékoliv ovoce.
Podpořme české zemědělce. Kupujme české výrobky. Vytvořme podmínky pro prosperující zpracovatelský průmysl. Tato výzva se nesla směrem k návštěvníkům veletrhu Zahrada Čech. Stalo se tak v neděli 10. září odpoledne v průběhu panelové diskuze zaměřené na téma Budoucnost českého ovoce a zeleniny, jejímiž hlavními účastníky byli čeští zástupci Evropského parlamentu a představitelé české zemědělské sféry.
Máte rádi švestková povidla, ale nechcete marnit čas zdlouhavou přípravou? Máme pro vás tip. Poctivá švestková povidla můžete připravit i v troubě a bez míchání. Postup není nijak složitý.
Odstartovalo to u vody. Když začal Jiří Holub provozovat rekreační areál s restaurací u olomouckého jezera Poděbrady, hledal něco, čím by překryl zimní měsíce, kdy přece jen k vodě tolik lidí nechodí. A vznikla Sirupárna.
Provoz zahájili začátkem srpna a lidé si našli cestu. V pálenici Old Distillery zatím pálí menší objemy nebo loňské kvasy. Kvalita se drží i přes slabší úrodu na solidní úrovni."Všeobecně je letos málo ovoce. Počasí na jaře zkrátka nepřálo, s tím se nedá nic dělat," informuje spolumajitel žešovské pálenice Martin Vyplel.
Chcete si uchovat čerstvé šťavnaté ovoce ze své zahrádky až do zimy, nebo dokonce do prvních jarních měsíců? Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky, radí, jak správně sklízet a skladovat jablka. Řada tipů vás určitě překvapí.
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
Do Jindřichova Hradce se po roce opět vrátil Mint Market. Na náměstí Míru vyrostly desítky bílých stánků s originálním zbožím. Zájemci mohli vybírat z více než 50 značek prodejců, kteří nabídli autorskou módu, originální šperky, šité kabelky, bio kosmetiku nebo designové doplňky. Nechybělo ani něco dobrého na zub. I přes horké letní počasí si cestu do centra města našly desítky lidí.
Čtenáři Táborského deníku téměř měsíc hlasovali v anketě o nejlepší zmrzlinu ve svém městě. Vítězem se stal oblíbený podnik na Pražské třídě Moccacafé, který vede známý cukrář Jiří Hochman.
Doktor přírodních věd a nezávislý specialista na výživu Petr Fořt se netají skepsí ohledně toho, co a proč Češi jedí. Přitom právě to, co prochází našimi žaludky, zásadně ovlivňuje zdraví, délku života i psychickou pohodu.
/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.
Nejdůležitější období v roce začalo pro Tomáše Šedivého a jeho dceru Bohdanu z Vidova na Českobudějovicku. Před patnácti lety totiž Tomáš rozjel se svou manželkou Romanou takzvaný bedýnkový prodej ovoce a zeleniny. V současné době zásobují svými výpěstky na dvě stě odběratelů z Jihočeského kraje.
K létu už téměř dvě staletí neodmyslitelně patří zmrzlina, ať už ta v kornoutku, ve vaničce nebo jako nanuk na špejli. Deník přibližuje, jakou příchuť mají Češi nejradši a která evropská země jí vyrobí ročně nejvíce.
Bez úrody meruněk nebo jen s pár košíky ovoce zůstali letos zahrádkáři i ovocnáři na jihu Moravy. Drobným pěstitelům a nadšencům se ale daří pěstovat ovoce typické spíše pro Středomoří. U Znojma a právě dozrávají olivy a fíky.
Léto a vedra si říkají o chladivé osvěžení v podobě zmrzliny. Deník pro čtenáře v Opavě vytipoval několik míst, kam si na studenou dobrotu rozhodně stojí za to zajít.
/ANKETA/ Nebavilo je jezdit za zmrzlinou desítky kilometrů daleko, tak si ve Žďáře nad Sázavou začali vyrábět svoji vlastní. Teď si jejich zmrzlinu v krámku vychutnávají i Italové s Chorvaty a místní na ni nedají dopustit. Patří podle nich totiž k těm nejlepším ve městě. Kam nejraději chodíte pro zmrzlinu ve Žďáře vy, můžete zahlasovat v anketě Deníku.
/FOTO/ Vynikající zmrzlina stejně jako příjemná a ochotná zmrzlinářka. Tak hodnotí zákazníci stánek v Ivanovicích na Hané, kam lidé v horkých letních dnech míří za osvěžením v podobě točené zmrzliny nebo ledové tříště. Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta. Vyškovskému deníku vyprávěla o své práci, redakce zároveň hledala další zajímavé tipy v regionu na populární mraženou laskominu.
Nad předraženým ovocem v regálech supermarketů kroutí lidé často rozpačitě hlavou. Ani ovoce na farmářských trzích nebývá z nejlevnějších, ale alespoň má zákazník jistotu, že podporuje „svého“ zemědělce z okolí. Vítaným řešením pro farmáře i nakupující jsou poslední dobou samosběry. Lidé ušetří, natrhají si ovoce či zeleninu přímo na poli nebo v sadu.
/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V OKOLÍ/ Lidé mají stále v paměti výtečnou vanilkovou zmrzlinu, která se prodávala na vlakovém nádraží v Pardubicích. Plný kornout lahodné chuti si dopřávali nejen cestující, ale i ti, kteří si už vytvořili určitý návyk na sametově jemnou točenou porci plnou smetany a pravé vanilky. Pamětníci mohou ve vzpomínkách vrátit čas ve Slatiňanech, kde rodina Málkova sice nabízí mnoho druhů zmrzliny, ale právě ta vanilková patří mezi nejoblíbenější.
/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V PARDUBICÍCH/ Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek. Aperolová, gin s tonikem, mirabelková, mangová, okurková, farmářský sýr, nebo maková. Zmrzlina z Kunětic dokáže vykouzlit desítky příchutí a chutí. Na tuhle zmrzlinu se v Kuněticích stojí fronty.
/FOTO, VIDEO/ Je libo zmrzlinu bohatou čokoládovou s dekadentními posypkami, odlehčenou tvarohovou s ovocem nebo „fitness“ porci jen z ovoce? Pod podloubím jičínského Valdštejnova náměstí se otevřela netradiční Zmrzlinárna a majitelka Daniela Beranová si zakládá na tom, že každou porci zvlášť umíchají přesně podle přání zákazníka. „Umíme všemožné kombinace, ale i kopeček vanilkové pro milovníky klasiky,“ říká usměvavá majitelka zpoza pultu. V domě s hvězdou ve znaku láká na zmrzlinu mávající nafukovací sněhulák Karel.
/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?
/ANKETA/ Extrémní horka zasáhla i Tábor, místní hledají prostředky, jak se ochladit. Kromě výborného koupání na Sokolské plovárně lze vyrazit do centra na zmrzlinu. Druhé největší jihočeské město nabízí mnoho alternativ. Kde vám chutná nejvíce, můžete hlasovat v naší anketě.
Mraženým osvěžením psi, stejně jako lidé, nepohrdnou. I poctivá řemeslná zmrzlina má v sobě ale suroviny, které jejich zdraví příliš neocení. Naopak domácí výroba ledové pochoutky je lehká zábava, na kterou nepotřebujete složitě shánět suroviny.