Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Jiří Syrovátka v malém lihovaru v areálu rodinného statku Zámecké sady Chrámce, který je ekologickým provozem.

Ovocnářské centrum Mostecka se otevře lidem. Ukáže, jak dělá delikatesy

/FOTO, VIDEO/ Nad Českým středohořím vychází slunce. „Jiříku! My pojedem na ty hrušky!“ volá traktoristka na Jiřího Syrovátku, který po nádvoří rodinného statku kráčí k malému lihovaru. Také dva sezónní zaměstnanci jsou už vzhůru. U špýcharu připravují valník s bedýnkami. Za chvíli je začnou v sadu plnit hruškami v bio kvalitě. Při kousnutí z nich teče sladká šťáva na prsty. Zase bude mošt a z dalšího ovoce džemy, dřeně a pálenky pro gurmány.

Ilustrační snímek

Úroda ovoce je letos enormní. Moštárny už jedou na plné obrátky

Jablka a hrušky dozrávají, zahrádkáři si pochvalují, že mají obsypané stromy. Některé odrůdy však nejsou vhodné na uskladnění, a tak si z nich lidé nechávají dělat oblíbený mošt. Některé moštárnyv kraji už sezonu zahájily, jiné se zákazníkům otevřou o nadcházejícím víkendu.

Díky slevovým akcím zlevnila zelenina i ovoce

Navzdory inflaci. Díky akcím zlevnila zelenina i ovoce skoro o třetinu

Přestože čísla na účtenkách za nákupy potravin oproti minulému roku obvykle nepříjemně rostou, pro některé zboží to překvapivě neplatí. Například pro některé druhy zeleniny či ovoce. Díky akčním slevám v obchodních řetězcích se za ně platíme stejně, či dokonce méně než loni.  

Centrum Třeboně obsadila více než třicítka stánků s jídlem. Dorazily i tolik oblíbené food trucky.

Třeboň zaplnily stánky s pouličním jídlem, lidé ochutnávali červy i corn dog

Masarykovo náměstí v Třeboni patřilo po celou sobotu jídlu. Už potřetí zavítal do města oblíbený Street Food Festival. Zájemci si tak mohli zakoupit pouliční jídlo, které je rychlé a chutně připravené na ulici, ve stánku nebo food trucku přímo před jejich zraky. Street food je velmi oblíbený v asijských zemích, Jižní a Latinské Americe.

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi. 

Čokoládový chlebíček

Lákavá chuť i vůně. Jemný čokoládový chlebíček potěší každého

Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní. 

Pizzu Havaj začal v šedesátých letech minulého století podávat v Kanadě Sam Panopoulos. Ananas na pizze dodnes budí vášnivé reakce

Kultovní pokrm, nebo zločin? Ananas na pizze rozděluje společnost přes 50 let

Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?

Celníci v kraji varují: Pěstitelské pálení má svá pravidla

Pěstitelské pálení je v Česku považováno za tradiční výrobu ovocných destilátů, jedná se o službu pro drobné pěstitele ovoce, kterým umožňuje zužitkovat jejich úrodu. Celníci nicméně varují, že i tato činnost má svá pravidla, která musí každý pěstitel v souladu s platnými zákony dodržovat.

Zájem o záchranu nehezké zeleniny z obchodů je v Česku obrovský. Plná bedýnka vyjde třeba jen na dvacet korun.

Stop plýtvání. Čechy oslovily bedýnky s ošklivým jídlem, zájem o ně je obrovský

Stačí, aby měly plody či kořeny ovoce a zeleniny jen malou vadu na kráse, a končí na skládce. V poslední době však mají tato neatraktivní rajčata, baklažány či jablka šanci na nový život. Řetězce totiž nabízejí bedýnky, ve kterých lidé najdou plody, které sice úplně nelahodí oku, ale jinak si nic nezadají se svými krásnějšími kolegy z regálů.

Ilustrační foto

Afrika v Chomutově: Trhovci nabídnou čerstvé tropické ovoce

Do Chomutova opět míří trhovci. Tentokrát ovšem nenabízí meruňky či broskve od regionálních pěstitelů, ale čerstvé tropické ovoce, které bez jakékoli chemie vypěstovali drobní ugandští farmáři či pěstitelé v dalších státech Afriky a Indonésie.

Fotografie nemocničního jídla od našich čtenářů.

Jídlo v Pardubické nemocnici? Žádná hitparáda, ale sníst se to dá, míní pacienti

V pondělí vepřová pečeně, v úterý boloňské špagety, další dny třeba kynuté jahodové knedlíky nebo čočkový salát. V neděli svíčková na smetaně a houskový knedlík. To není menu z restaurace, ale jídelníček Pardubické nemocnice. U starších pacientů vede česká klasika, mladší generace naopak vyžaduje odlehčenou stravu. Vyhovět všem se ovšem nedá. Podle čtenářů Deníku chybí ve špitálu ovoce a zelenina. O skladbě jídelníčku však rozhoduje ošetřující lékař nebo nutriční terapeutka.

Sklizeň jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry.

Díky skvělé sezoně pro jablka či švestky ovoce zlevní. Část sadařů přesto skončí

Smíšené pocity. Tak hodnotí ovocnáři letošní sezonu. Z pohledu objemu sklizně si totiž mohou jedině gratulovat. U jablek letos podle dosavadních odhadů bude o 11 procent vyšší, než činí obvyklé pětileté průměry. Dokonce o třetinu vyšší sklizeň než jindy vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám očekávají u hrušek. Dobrá úroda s sebou pro ně ovšem nese také tradiční minus – nižší výkupní cenu. Letos se pěstitelé ještě navíc budou muset vyrovnat se skokovým zdražením vstupů.

I na cestách dávejte pozor na to, co jíte. A také kde…

Jídlo na dovolené? Pozor na balkánské sýry, volská oka i citron, radí odbornice

Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.

Historické krnovské kluziště se mění na minipivovar Arogant. Červenec 2022.

OBRAZEM: Změna v Krnově, která má říz. Z bývalého kluziště bude pivovar

/FOTOGALERIE/ Arogantní podle slovníku synonym znamená pyšný, namyšlený, nadutý, domýšlivý a přehlížející ostatní. Jen někdo takový dokáže říct českému národnímu pivnímu ležáku naplno, že jeho hořká chuť už je obehraná, pořád stejně chmelová a pomalu začíná konzumenty nudit. Petr Kozák z Krnova usoudil, že je čas na změnu a rozhodl se vyrábět piva Arogant, která po chuťové stránce nemají s klasickým pivem nic moc společného.

Jadranská zmrzlina

Mražená pochoutka v hlavní roli. Jičínské centrum zaplnily zmrzlinárny

Točená, kopečková, kuličková. Smetanová, jogurtová nebo čistě ovocný sorbet. V historickém centru Jičína se vyrojily zmrzlinárny a vybere si opravdu každý. Konkurence je ale veliká, jen na třech stovkách metrů z Žižkova na Valdštejnovo náměstí potká zmrzlinychtivý turista pět prodejen s mraženou pochoutkou.

Historické krnovské kluziště se mění na minipivovar Arogant. Červenec 2022.

OBRAZEM: Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar

/FOTOGALERIE/ Arogantní podle slovníku synonym znamená pyšný, namyšlený, nadutý, domýšlivý a přehlížející ostatní. Jen někdo takový dokáže říct českému národnímu pivnímu ležáku naplno, že jeho hořká chuť už je obehraná, pořád stejně chmelová a pomalu začíná konzumenty nudit. Petr Kozák z Krnova usoudil, že je čas na změnu a rozhodl se vyrábět piva Arogant, která po chuťové stránce nemají s klasickým pivem nic moc společného.

Ze samosběru třešní v sadu Farmy Dryák ve Vítově.

VIDEO: Sezona třešní vrcholí. Samosběr láká na výhodnou cenu i chvíle v přírodě

Sklizeň třešní na Farmě Dryák ve Vítově je na samém vrcholu. Do sadů v okolí Slaného na Kladensku přilákaly temně rudé zralé peckoviny hlavně česáče, kteří si při samosběru nadšeně natrhali ovoce do vlastních košíků. Motivací je nejen cena, kdy za padesát korun lidé pořídí kilo ovoce, ale i příjemné chvíle strávené v přírodě.

Ze samosběru třešní v sadu Farmy Dryák ve Vítově.

VIDEO, FOTO: Samosběr třešní na Kladensku, kilo vás vyjde na padesát korun

Sklizeň třešní na Farmě Dryák ve Vítově je na samém vrcholu a do sadů v okolí Slaného přilákaly temně rudé zralé peckoviny hlavně česáče, kteří si tam při samosběru nadšeně natrhali ovoce do vlastních košíků. Nejen příjemné chvíle strávené v přírodě, ale i cena může být motivací. Kilo za padesát korun.

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na Vysočině: v Novém Městě zvažují bufetovou verzi

Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.

Odstartoval 10. ročník soutěže ve vaření marmelád Kunratická JamParáda 2022.

Na JamParádě ochutnali už přes 3200 marmelád. Soutěžil i vzorek z Filipín

Více než 3200 vzorků marmelád ochutnali porotci v uplynulých devíti letech ojedinělé soutěže určené vařičům marmelád Kunratická JamParáda. A v každém z těch ročníků měla své vzorky i Věra Pospíchalová, historicky nejúspěšnější místní účastnice soutěže. Letos se organizátoři pokusí o zápis do České knihy rekordů v počtu soutěžících i přihlášených vzorků.

Jablka jsou k výrobě pektinu jak stvořená

Dobrá marmeláda potřebuje pektin. Vyrobit si ho můžete i z nezralých jablek

Správná marmeláda je hustá a když si ji namažete na rohlík, nesteče, z lineckého nevyteče a v koláči se neztratí. Nic z toho by však nebylo možné bez pektinu. Růžena Boudová z České Kamenice dělá marmelády z různých druhů ovoce každý rok a nedá při jejich výrobě dopustit na domácí pektin z nezralých jablek.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Petra Kratejlová ze Sušice a její džemy a elixíry, které vyrábí ze šumavských plodů.

Po džemech začala žena vyrábět i elixíry. Její výrobky získaly dvě ocenění

Když Petra Kratejlová ze Sušice na mateřské dovolené přemýšlela, čím vylepšit jídelníček svým dětem, vzpomněla si mimo jiné na džemy, které vyráběly s babičkou a pustila se také do jejich přípravy. Časem se ženě, která je učitelkou v mateřské škole, stala výroba džemů koníčkem, navíc k nim přidala i elixíry z ovoce podle vlastní receptury. Její dobroty slaví úspěch – i když je na trhu jen krátce, již získala dvě ocenění. Těží z toho, že vše vyrábí ručně z lokálních surovin.

Centrální školní jídelna. Ilustrační foto.

Omezujeme ovoce a mléčné výrobky. Podražíme, zní ze školních jídelen na Žďársku

Nemám z toho radost, ale dalo se to čekat. Když jdu na nákup, tak vidím, že se zvedly ceny u všeho, co běžně kupujeme. Chápu, že se to musí promítnout i do ceny školních obědů, posteskla si matka dvou dětí Martina Strouhalová. Reagovala tak na informaci některých škol na Žďársku, které plánují zdražování. Pravděpodobně od nového školního roku.

Školní jídelna. Ilustrační snímek

Podražíme, zní ze školních jídelen. Zatím omezují hlavně mléčné výrobky a ovoce

Nemám z toho radost, ale dalo se to čekat. Když jdu na nákup, tak vidím, že se zvedly ceny u všeho, co běžně kupujeme. Chápu, že se to musí promítnout i do ceny školních obědů, posteskla si matka dvou dětí Martina Strouhalová. Reagovala tak na informaci některých škol na Žďársku, které plánují zdražování. Pravděpodobně od nového školního roku.

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech

Rekordní drahota? Lidé začínají pěstovat zeleninu i ve městech

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech. Zahrádkářských kolonií sice ubývá, jako z vody ale rostou takzvané komunitní zahrádky. U nich se potkávají sousedé a vyměňují si pěstitelské recepty i ukázky úrody. Zajíždějí k nim i farmáři a prodávají své produkty formou komunitně podporovaného zemědělství.

Majitel bylinné farmy Květomluva Radek Fryzelka s rodinou.

Poctivost, kvalita a ruční výroba. Vlachovické bylinné farmě se daří

Malebná vesnička ukrytá v nejsevernější části Bílých Karpat v jihovýchodní části Zlínského kraje. To jsou Vlachovice. Pro většinu obyvatel republiky je známá především z kauzy výbuchů muničních skladů v místí části Vrbětice. Obec je ale líhní šikovných lidí a zajímavých věcí – narodil se zde zpěvák Thom Artway, bednáři z rodu Fryzelkových, najdete tady největší množství funkčních starých sušíren a v obci žije také Radek Fryzelka, majitel rodinné bylinné farmy Květomluva.