Odstartovalo to u vody. Když začal Jiří Holub provozovat rekreační areál s restaurací u olomouckého jezera Poděbrady, hledal něco, čím by překryl zimní měsíce, kdy přece jen k vodě tolik lidí nechodí. A vznikla Sirupárna.
Provoz zahájili začátkem srpna a lidé si našli cestu. V pálenici Old Distillery zatím pálí menší objemy nebo loňské kvasy. Kvalita se drží i přes slabší úrodu na solidní úrovni."Všeobecně je letos málo ovoce. Počasí na jaře zkrátka nepřálo, s tím se nedá nic dělat," informuje spolumajitel žešovské pálenice Martin Vyplel.
Chcete si uchovat čerstvé šťavnaté ovoce ze své zahrádky až do zimy, nebo dokonce do prvních jarních měsíců? Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky, radí, jak správně sklízet a skladovat jablka. Řada tipů vás určitě překvapí.
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
Do Jindřichova Hradce se po roce opět vrátil Mint Market. Na náměstí Míru vyrostly desítky bílých stánků s originálním zbožím. Zájemci mohli vybírat z více než 50 značek prodejců, kteří nabídli autorskou módu, originální šperky, šité kabelky, bio kosmetiku nebo designové doplňky. Nechybělo ani něco dobrého na zub. I přes horké letní počasí si cestu do centra města našly desítky lidí.
Čtenáři Táborského deníku téměř měsíc hlasovali v anketě o nejlepší zmrzlinu ve svém městě. Vítězem se stal oblíbený podnik na Pražské třídě Moccacafé, který vede známý cukrář Jiří Hochman.
Doktor přírodních věd a nezávislý specialista na výživu Petr Fořt se netají skepsí ohledně toho, co a proč Češi jedí. Přitom právě to, co prochází našimi žaludky, zásadně ovlivňuje zdraví, délku života i psychickou pohodu.
/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.
Nejdůležitější období v roce začalo pro Tomáše Šedivého a jeho dceru Bohdanu z Vidova na Českobudějovicku. Před patnácti lety totiž Tomáš rozjel se svou manželkou Romanou takzvaný bedýnkový prodej ovoce a zeleniny. V současné době zásobují svými výpěstky na dvě stě odběratelů z Jihočeského kraje.
K létu už téměř dvě staletí neodmyslitelně patří zmrzlina, ať už ta v kornoutku, ve vaničce nebo jako nanuk na špejli. Deník přibližuje, jakou příchuť mají Češi nejradši a která evropská země jí vyrobí ročně nejvíce.
Bez úrody meruněk nebo jen s pár košíky ovoce zůstali letos zahrádkáři i ovocnáři na jihu Moravy. Drobným pěstitelům a nadšencům se ale daří pěstovat ovoce typické spíše pro Středomoří. U Znojma a právě dozrávají olivy a fíky.
Léto a vedra si říkají o chladivé osvěžení v podobě zmrzliny. Deník pro čtenáře v Opavě vytipoval několik míst, kam si na studenou dobrotu rozhodně stojí za to zajít.
/ANKETA/ Nebavilo je jezdit za zmrzlinou desítky kilometrů daleko, tak si ve Žďáře nad Sázavou začali vyrábět svoji vlastní. Teď si jejich zmrzlinu v krámku vychutnávají i Italové s Chorvaty a místní na ni nedají dopustit. Patří podle nich totiž k těm nejlepším ve městě. Kam nejraději chodíte pro zmrzlinu ve Žďáře vy, můžete zahlasovat v anketě Deníku.
/FOTO/ Vynikající zmrzlina stejně jako příjemná a ochotná zmrzlinářka. Tak hodnotí zákazníci stánek v Ivanovicích na Hané, kam lidé v horkých letních dnech míří za osvěžením v podobě točené zmrzliny nebo ledové tříště. Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta. Vyškovskému deníku vyprávěla o své práci, redakce zároveň hledala další zajímavé tipy v regionu na populární mraženou laskominu.
Nad předraženým ovocem v regálech supermarketů kroutí lidé často rozpačitě hlavou. Ani ovoce na farmářských trzích nebývá z nejlevnějších, ale alespoň má zákazník jistotu, že podporuje „svého“ zemědělce z okolí. Vítaným řešením pro farmáře i nakupující jsou poslední dobou samosběry. Lidé ušetří, natrhají si ovoce či zeleninu přímo na poli nebo v sadu.
/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V OKOLÍ/ Lidé mají stále v paměti výtečnou vanilkovou zmrzlinu, která se prodávala na vlakovém nádraží v Pardubicích. Plný kornout lahodné chuti si dopřávali nejen cestující, ale i ti, kteří si už vytvořili určitý návyk na sametově jemnou točenou porci plnou smetany a pravé vanilky. Pamětníci mohou ve vzpomínkách vrátit čas ve Slatiňanech, kde rodina Málkova sice nabízí mnoho druhů zmrzliny, ale právě ta vanilková patří mezi nejoblíbenější.
/TIPY NA NEJLEPŠÍ ZMRZLINU V PARDUBICÍCH/ Léto bez zmrzliny si umí představit málokdo. V Kuněticích lidé narazí kromě žádaného osvěžení i na gurmánský zážitek. Aperolová, gin s tonikem, mirabelková, mangová, okurková, farmářský sýr, nebo maková. Zmrzlina z Kunětic dokáže vykouzlit desítky příchutí a chutí. Na tuhle zmrzlinu se v Kuněticích stojí fronty.
/FOTO, VIDEO/ Je libo zmrzlinu bohatou čokoládovou s dekadentními posypkami, odlehčenou tvarohovou s ovocem nebo „fitness“ porci jen z ovoce? Pod podloubím jičínského Valdštejnova náměstí se otevřela netradiční Zmrzlinárna a majitelka Daniela Beranová si zakládá na tom, že každou porci zvlášť umíchají přesně podle přání zákazníka. „Umíme všemožné kombinace, ale i kopeček vanilkové pro milovníky klasiky,“ říká usměvavá majitelka zpoza pultu. V domě s hvězdou ve znaku láká na zmrzlinu mávající nafukovací sněhulák Karel.
/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?
/ANKETA/ Extrémní horka zasáhla i Tábor, místní hledají prostředky, jak se ochladit. Kromě výborného koupání na Sokolské plovárně lze vyrazit do centra na zmrzlinu. Druhé největší jihočeské město nabízí mnoho alternativ. Kde vám chutná nejvíce, můžete hlasovat v naší anketě.
Mraženým osvěžením psi, stejně jako lidé, nepohrdnou. I poctivá řemeslná zmrzlina má v sobě ale suroviny, které jejich zdraví příliš neocení. Naopak domácí výroba ledové pochoutky je lehká zábava, na kterou nepotřebujete složitě shánět suroviny.
/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.
Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.
/FOTO/ Není třešeň jako třešeň. Které odrůdy letního ovoce se hodí k zavaření či které předkové považovali za ideální spíš na pálenku, se snaží zaznamenat ochránci přírody. Mapují staré ovocné odrůdy a usilují o jejich zachování. Nyní lze výsledky jejich práce vidět v Michli.
Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci.
Vitaminátor… Jednoduchý název, který každého zaujme a snadno si ho zapamatuje. Má v sobě vtip, znalci zdravé výživy vědí, co si pod ním mají představit. Stejnojmenná firma ze Sosnové na Opavsku dodává své pasterizované ovocné šťávy a pyré do většiny nemocnic u nás.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
Vanilka, čokoláda, citron, ale i levandule, oreo, slaný karamel nebo dračí ovoce. To je jen část příchutí, které v Kolíně nabízí nová zmrzlinárna. Podnik Gelateria Mia vlastní Ali Kaso, muž ze Severní Makedonie, který má výrobu zmrzliny doslova v krvi.
Čeští ovocnáři za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. Úroda ovoce kvůli tomu klesne. S odkazem na aktuální data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to v pondělí v tiskové zprávě uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR (OU ČR). Podle předsedy ovocnářů Martina Ludvíka zahraniční obchodní řetězce křiví trh, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza to označil za „hloupé řeči“.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční farmářské trhy v Hale 22 v Holešovické tržnici doplnil v sobotu 17. června informativní doprovodný program a hudba. V rámci akce Pražská produkce: trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze se mohli zájemci dozvědět třeba o sadech, do kterých můžou v metropoli vyrazit na ovoce.
/VIDEO/ Pátý den na útěku ze zoo v Děčíně je dvojice makaků chocholatých, zbytek devítičlenné tlupy se chovatelům již podařilo chytit. Největší problémy nyní zoologické zahradě dělají neukáznění lidé, kteří chodí na Pastýřskou stěnu ve snaze vidět opice v lese. Někteří jim dokonce nosí i ovoce, čímž odchyt komplikují.
/VIDEO/ Kam oko dohlédne, rozprostírá se všude pole jahod. K záhonům u Jiratic na Třebíčsku se ve čtvrtek odpoledne sjíždí zástupy lidí. Nemohou se dočkat, až se konečně pustí do sběru červeného ovoce. Mezi prvními, kteří se ke sbírání jahod rozhodli, patří Pavel Škrdla. „Chuť je úplně o něčem jiném, než ta z kupovaných jahod v supermarketech. I cenově se vyplatí víc sběr než kupovaná krabička z obchodu,“ pochvaluje si muž.
Už se také nemůžete dočkat košíku plného jahod? Jahodová sezona začíná a oblíbené šťavnaté plody brzy zaplaví obchody. A pokud chcete i zážitek, vydejte se na samosběr, kde někdy můžete sbírat jahody zdarma přímo do pusy. A k čemu tolik jahod? Na co všechno jahody pomáhají? Proč jsou tak zdravé? Jsou totiž skvělé nejen se šlehačkou a na jahodový koláč, ale jsou dobré i pro naši pleť a zuby. A pomohou nám také s hubnutím do plavek.
V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.
Knedlíky s jahodami sypané tvarohem, jahody se šlehačkou nebo čerstvé a voňavé ovoce jen tak, samotné. Oblíbená červnová dobrota je tady. Lidé na Znojemsku mají další příležitost nasbírat si jahody sami na poli. Kromě Božic mohou vyrazit také do Žerotic nebo Trnového Pole.
/FOTO, VIDEO/ Jsou krásné, voňavé a konečně chutnají tak, jak mají jahody opravdu chutnat. V Česku se rozjíždí samosběr jahod. Například do Piletic na okraji Hradce Králové přilákal stovky lidí. Kilo ovoce si mohli nasbírat přímo na poli za 85 korun.
/FOTO/ Pěstování ovoce nemusí být prodělečné. Právě tak o něm přemýšlejí v Soběhrdech, malé vsi kousek od Benešova a právě z toho také vycházejí jejich smělé plány.
/FOTOGALERIE/ Třiadvacátá Pouť na Sázavě s mottem „Po ovoci poznáte je" se konala v sobotu 27. května na louce u nábřeží Cyrila a Metoděje pod Sázavským klášterem. Stalo se tak u příležitosti 1160. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu.
/FOTOGALERIE/ Třiadvacátá Pouť na Sázavě s mottem „Po ovoci poznáte je" se konala v sobotu 27. května na louce u nábřeží Cyrila a Metoděje pod Sázavským klášterem. Stalo se tak u příležitosti 1160. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu.
Mnozí žáci z vyloučených lokalit či z nefunkčních, popřípadě chudých rodin, ráno nesnídají. Přicházejí pak do školy hladoví, špatně se soustředí a mohou mít problémy s chováním. Některé děti nedorazí vůbec, nebo pozdě. To vše má pomoci vyřešit projekt snídaňových klubů, převzatý z anglicky mluvících zemí.
/FOTOGALERIE/ Po ovoci poznáte je! To je motto letošní, už třiadvacáté Pouti na Sázavě. Uskuteční se v sobotu 27. května od 10 do 16 hodin na louce u nábřeží Cyrila a Metoděje, kde bude u příležitosti 1160. výročí příchodu slovanských věrozvěstů připraven poutavý program pro děti i dospělé.
/FOTOGALERIE/ Po ovoci poznáte je! To je motto letošní, už třiadvacáté Pouti na Sázavě. Uskuteční se v sobotu 27. května od 10 do 16 hodin na louce u nábřeží Cyrila a Metoděje, kde bude u příležitosti 1160. výročí příchodu slovanských věrozvěstů připraven poutavý program pro děti i dospělé.
Evropský parlament na svém květnovém zasedání ve Štrasburku přijal velkou většinou hlasů usnesení požadující více peněz a zjednodušení projektu Evropské unie pro dodávání ovoce, zeleniny a mléčných výrobků do škol.
Přízemní mrazíky, krátkodobé oteplení a pak zase zima. Průběh letošního jara dělá vrásky na čele sadařům, kteří se obávají slabé úrody. Mrazivá rána asi nejvíce zasáhla meruňky, které na mnoha místech pomrzly. Jablek, švestek a hrušek by mohlo být podle sadařů dost.
/FOTO, VIDEO/ Berounské trhy, které se na Husově náměstí konají každou středu a sobotu, za léta získaly na oblibě. Místní i návštěvníci města si tam mohou vybírat ze širokého sortimentu včetně základních potravin, jako jsou zelenina, ovoce, vejce či pečivo. Deník zjišťoval, jaké mají trhovci ceny a zda lze u stánků nakoupit levněji než v marketech.
Nemálo městských lidí si z návštěvy od příbuzných na vesnici domů přiváží jako výslužku čerstvé či zavařené plody venkovských zahrad. Při jejich konzumaci pak zjišťují nejen to, že mají zcela jinou chuť než ovoce a zelenina z obchodů, ale také sní o vlastní zahrádce. A to i mezi paneláky. Mnoho z nich si tyto sny splní založením takzvaných komunitních zahrad. Ty v Česku zažívají v poslední době velký rozmach.
Nevyhazujte automaticky jídlo s prošlou minimální trvanlivostí. Vařte o porci víc. Využijte sezonnosti zeleniny a ovoce, vyrážejte za jídlem do přírody. Deník přináší rady a tipy pro všechny, kteří se v době zdražování stravují doma.