Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Úlovek dumpsterky Lucie Rádlové nashromážděný za jediný večer.

Pro jídlo po setmění. Potraviny loví z kontejneru, ušetří stovky korun měsíčně

Směr supermarket vyráží zásadně v noci. Jakmile zhasnou světla a z obchodu odejdou poslední brigádníci. Lucie Rádlová z Brna se živí takzvaným Dumpster divingem. Jde o lovení potravin ze speciálních supermarketových kontejnerů. Řetězce do nich vyhazují jídlo, které je nevzhledné nebo jej následující den již nemohou prodat.

Ilustrační foto

Exotické ovoce ochutnáte v hradeckém Futuru

Do krajského města 27. a 28. února zavítá to nejlepší přímo z Afriky. Přijďte do OC Futurum Hradec Králové ochutnat skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní ugandští farmáři. A na co se můžete těšit?

Pálenice v Lipové na Přerovsku

Rodinnou pálenici v Lipové vede už čtvrtá generace rodu

Obec Lipová se může pochlubit jednou z nejstarších pěstitelských pálenic na Moravě. Díky svému dobrému jménu láká zákazníky ze širokého okolí. Od jara do zimy se sem sjíždějí pěstitelé v autech s vozíky, na nichž vezou několik beček plných ovocného kvasu. Pálenice funguje v obci bez přestávky už více než sto let. Její příběh se začal psát přesně v roce 1916.

Čokoládový festival. Ilustrační foto

Kam o víkendu? Na čokoládový festival, muzikál Trhák nebo králičí hop

Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký. Milí čtenáři, vzhledem ke stále měnící se situaci upozorňujeme, že za změnu programu neručíme. Pořádání akce bude závislé na aktuální epidemické situaci, proto sledujte web či sociální sítě pořadatelů.

Šestašedesátiletá Marie Stejskalová se výrobě pálenek věnuje již třicet let. Její nástupkyní je dcera Romana.

Královnou destilátů je u nás slivovice, říká mistryně pálenek z Brněnska

Když krátce po sametové revoluci přišla tehdy čtyřiatřicetiletá Marie Stejskalová o práci, rozhodla se svůj koníček proměnit v zaměstnání. Z původního výkupu ovoce se o několik měsíců později zrodila myšlenka zprovoznit vlastní palírnu. Zájmu se výroba domácích pálenek ve Viničných Šumicích na Brněnsku těší dodnes, na jihu Moravy jde podle Stejskalové o dlouholetou tradici.

Virunga pravidelně prodává v budějovickém IGY exotické ovoce a zeleninu z Ugandy, Tanzánie a Indonésie.

Tak chutná exotika, Budějovičtí si smlsli na ovoci z Afriky

Ty nejlepší plody přímo ze srdce Afriky byly v sobotu k dostání v budějovickém IGY Centru. Tu nejčerstvější zemědělskou produkci sem přivezl česko-ugandský food projekt Virunga.cz. Zájemci ochutnali tropické ovoce, které vypěstovali drobní ugandští farmáři. Jak říkají prodejci, všechno je tak akorát zralé, zaručeně čerstvé a bez jakékoli chemie. Kromě čerstvého ovoce trh nabídl také ovoce sušené, dálkami vonící koření ze Zanzibaru, extra kvalitní čaj či džemy. Zájem Budějčáků byl obrovský, u stánku se tvořila dlouhá fronta.

Exotické ovoce

KVÍZ: Víte, jak vypadá a chutná Cupuacu nebo Jabuticaba?

Máte rádi ovoce? A zkoušíte kromě tradičního i něco trochu exotičtějšího? I u nás už je k sehnání velké množství tropického ovoce, ale ne každý se v něm vyzná. Pojďte si s naším kvízem vyzkoušet, kolik toho o něm víte.

Šestašedesátiletá Marie Stejskalová se výrobě pálenek věnuje již třicet let. Její nástupkyní je dcera Romana.

Královnou destilátů je u nás slivovice, říká mistryně pálenek z Brněnska

Když krátce po sametové revoluci přišla tehdy čtyřiatřicetiletá Marie Stejskalová o práci, rozhodla se svůj koníček proměnit v zaměstnání. Z původního výkupu ovoce se o několik měsíců později zrodila myšlenka zprovoznit vlastní palírnu. Zájmu se výroba domácích pálenek ve Viničných Šumicích na Brněnsku těší dodnes, na jihu Moravy jde podle Stejskalové o dlouholetou tradici.

Závody historických saní rohaček v Malé Úpě v lyžařském areálu U kostela.

Tipy na víkend: Závod rohaček, africké trhy, Šediváčkův long i Krvavý román

Poslední lednový víkend přináší řadu zajímavých akcí. Můžete sportovat i fandit, zavítat do divadel, nakoupit exotické ovoce z Ugandy, prodat nepotřebné věci ze skříní… Přinášíme další várku tipů a věříme, že si vyberete! Pokud na některou z akcí zavítáte, můžete nám poslat fotografie na e-mail: regina.hellova@denik.cz. Rádi je zveřejníme. Děkujeme! 

Čerstvé exotické ovoce dovezené z africké Ugandy nabízeli v neděli návštěvníkům OC Plaza prodejci ze společnosti Virunga.

OBRAZEM: V Plzni se prodávalo tropické ovoce

Čerstvé exotické ovoce dovezené z africké Ugandy nabízeli v neděli návštěvníkům OC Plaza prodejci ze společnosti Virunga, která ovoce nakupuje od tamních drobných farmářů a s Africkými trhy pravidelně objíždí republiku.

Africké trhy v Českých Budějovicích

Tropické ovoce a produkty z Afriky provoněly IGY

Exotické ovoce bylo v sobotu 8. ledna k dostání v českobudějovickém IGY Centru. Konal se tam totiž trh s tropickým ovocem, které vypěstovali drobní ugandští farmáři. Všechno zboží bylo zralé a čerstvé. Kromě čerstvého ovoce na trhu návštěvníci našli také to sušené, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy nebo kvalitní čaje. Děkujeme Lukáši Petrželovi za zaslání snímků. 

Roudnický Kaufland.

V roudnickém marketu našli kokain. Připutoval tam v bedně s ovocem

Logistickou chybu zřejmě udělali pašeráci kokainu. Kontraband v podobě několika sáčků s drogou totiž objevili v uplynulých dnech zaměstnanci jednoho z marketů v Roudnici nad Labem. Podle zjištění Deníku se droga měla nacházet v bedně s exotickým ovocem.

Africké trhy lákaly na neznámé tropické ovoce a další přírodní voňavé produkty.

Africké trhy lákaly na neznámé tropické ovoce a další přírodní voňavé produkty

Při panující zimě v Čechách se mohli lidé alespoň na chvíli přenést do tropického ráje. V Karlových Varech mohli v sobotu vidět to nejlepší přímo ze srdce Afriky. Lidé mohli ochutnat i zakoupit skvělé tropické ovoce, které pěstují drobní farmáři v africké Ugandě. Všechno bylo tak akorát zralé, čerstvé a bez jakékoli chemie.

Jablka, ilustrační fotografie.

Česká Kalifornie aneb pěstování ovoce na Ploskovicku

Ploskovicko patří k historicky známé oblasti pěstování ovoce. Kdysi to bylo školkařské a ovocnářské družstvo Těchobuzice pod vedením Jiřího Reynholdse, které se změnilo ve Šlechtitelskou stanici, kde působil známý šlechtitel ing. Antonín Dvořák.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Zahrádkářský rok 2021 na Prostějovsku.

Jaký byl Zahrádkářský rok 2021 na Prostějovsku? Plný života

Končí rok 2021 a je tedy příležitost ke zhodnocení činnosti Územního sdružení ČZS v Prostějově. Jako každý rok se naše činnost soustředila na dva typy akcí, jednak pro děti a mládež, a potom na činnost podporující a propagující práci základních organizací.

Ovoce a zelenina - Ilustrační foto

Milovnice ovoce má z ostudy kabát

´Ušetřila´ necelou stovku. Pořádnou ostudu si ve středu natropila šestačtyřicetiletá žena, která ´nakupovala´ v jednom z prostějovských supermarketů originálním způsobem ovoce.

Exotické ovoce v Igy.

Takhle voní dálky. Afrika s jackfruitem a dračím ovocem přijela do IGY

Avokádo, kurkumu, papáju, ale i citronovou trávu, jackfruit či dračí ovoce, koření ze Zanzibaru, čaj i džemy. To vše mohli ve středu nakoupit návštěvníci budějovického IGY ve stánku s tropickým ovocem, které pěstují drobní ugandští farmáři. Ovoce akorát tak zralé, čerstvé, bez chemie a férově vykupované přiváží do Čech projekt Virunga, který podporuje lokální farmáře a pěstitele.

Češi v loňském roce předvedli rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují.

Češi v pandemii zanevřeli na brambory. Rekordně kupovali rýži a ovoce

Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.

Nepečený dort z lesního ovoce

Máte chuť na dezert? Využijte piškoty i ovoce

Zralé ovoce a piškoty všech barev a tvarů. To je nejlepší kombinace pro osvěžující dezerty. Ovoce si natrháte na zahradě nebo nasbíráte v lese a zbytek ingrediencí seženete i v té nejzapadlejší prodejně.

Zdravý špíz

Špatná úprava znehodnotí i zdravé jídlo. Na co si dát v kuchyni pozor?

Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké polysacharidy a správné tuky. Že takto vypadají zásady zdravého stravování, všichni tušíme. To ale nestačí. Špatnou úpravou totiž můžeme z hodnotných surovin udělat pokrm bez jakéhokoli přínosu.