Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Ilustrační foto

Švestek je výrazně méně, ale kvalita je dobrá

Začal sběr švestek. Letošní opožděné jaro bylo pro sadaře zrádné. Déle trvající chladné počasí s převahou deště zpozdilo dozrávání většiny ovoce o čtrnáct dní. Meziročně poklesla sklizeň meruněk, která je oproti loňsku zhruba třetinová. Švestek bude méně až o polovinu.

České destiláty slaví mezinárodní úspěchy

Lokální přístup, globální úspěch. Světu chutná český špiritus

Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.

Zimní zahrada

Skleník, nebo zelený obývák? Před stavbou je důležité zvážit více věcí

Útočištěm nejen pro exotické rostliny se během nevlídného studeného počasí může stát zimní zahrada. Její prosklená konstrukce propouští hodně světla, což vytváří ideální podmínky pro pěstování, sluneční paprsky navíc prostor temperují. Co si přát víc? Když přidáte vytápění, rozšíříte si zároveň obytný prostor.

Zavařování si oblíbila řada domácností.

Úroda ze zahrádek bude letos bohatá. Prodeje zavařovacích pomůcek rychle rostou

Bez zavařování si pětasedmdesátiletá Martina Černá ze středních Čech neumí letní sezonu představit. „Zavařovat mne naučila maminka. Zatímco dříve se zavařovalo a nakládalo kde co, dnes je možné vše nakoupit. Ale neumím si představit, že bych nezavařovala. Domácí je přeci vždycky nejlepší,“ popisuje Martina Černá.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí, ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.

Africké trhy lákají čerstvým ovocem

Před pár dny v Ugandě, dneska ve Zlíně. Africké trhy lákají čerstvým ovocem

Ananasy, avokáda, kakaové boby a další exotické ovoce provonělo tuto středu Obchodní dům Zlín. Zavítal tam totiž česko-ugandský food projekt Virunga se svými tradičními Africkými trhy. Návštěvníci tak měli možnost ochutnat exotické ovoce, které ještě před pár dny viselo na stromech v Ugandě. O fungování Virungy a Afrických trhů se rozpovídala usměvavá prodejkyně Nikola Charfreitagová.

Africké trhy ve varnsdorfském pivovaru Kocour.

OBRAZEM: Varnsdorfský pivovar Kocour provonělo africké ovoce

To nejlepší přímo ze srdce Afriky dorazilo v sobotu 31. července do pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se konaly Africké trhy. Na příchozí čekalo čerstvé ovoce od ugandských farmářů, kteří jej pěstují bez chemie. Kromě toho si mohli lidé nakoupit sušené ovoce, koření ze Zanzibaru nebo kvalitní kávu.

Na trh s exotickým ovocem dorazily desítky Jičíňanů.

OBRAZEM: Fronta na banány? Africké trhy přilákaly davy lidí na exotické ovoce

"Poprosím tři ty velká avokáda. A papáju nám nemusíte půlit, my to sníme," hlásí jeden z nakupujících ve frontě. V jeho papírové bedýnce už se na něj směje hromada exotických pochutin. Uprostřed Valdštejnova náměstí v sobotu ráno vyrostl stánek s ovocem z dalekých zemí, kořením, kávou i ovocnými sirupy. Na sladké africké banány sklizené teprve před několika dny stáli lidé frontu s radostí.

Ovoce. Ilustrační foto.

Kolik stojí ovoce a zelenina na trhu na Vysočině? Podívejte se

Stánek s ovocem a zeleninou láká v parném odpoledni na pelhřimovském náměstí řadu lidí. Ti mohou vybírat mezi jahodami, meruňkami, třešněmi, ale i rajčaty, nakládačkami či česnekem. „Řekla bych, že tady jsou ceny dobré. Jinde v Pelhřimově měli například jahody o něco dražší,“ porovnává Vladimíra Malá, která si z trhu odnáší meruňky a několik košíků jahod pro vnoučata.

Prodejní stánek v ulici Vítězná v Litovli, u supermarketu Albert, 15. června 2021

Jahody na Olomoucku? I za 200 Kč/kg. Podívejte se na stánky

Lokální jahody na stáncích letos podražily. První čerstvě natrhané plody si od tohoto týdne mohou zákazníci koupit na několika místech v Olomouci či Velké Bystřici, kde pěstitelé z Olomoucka nabízejí kilogram jahod nejvyšší jakosti za bezmála 100 korun.

Prodejna pravých vietnamských produktů nabízí v Jindřichově Hradci zákazníkům nejen potraviny z Vietnamu.

Dračí ovoce a další asijskou exotiku nabízí vietnamský obchod v Hradci

Jedinečné asijské speciality pořídíte v centru Jindřichova Hradce v prodejně pravých vietnamských produktů. Už před vchodem do vietnamské prodejny a restaurace, spatříte bohatou asijskou výzdobu, která zaujme návštěvníky. V prodejně má majitel Son Chung různé zboží, součástí sortimentu jsou i karnevalové masky a oblečení.

V Olomouci-Slavoníně začal populární samosběr jahod, 14. června 2021

Obrovské a slaďounké! Ve Slavoníně propukl samosběr jahod

Natěšení milovníci jahod popadli košíky i přepravky a od rána obléhali plantáž v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé v pondělí odstartovali letošní samosběr oblíbeného ovoce. Počasí samosběru přeje. Lepší předpověď si pro start sklizně a dozrávání plodů nemohli pěstitelé přát.

Pohled na náves v Kladerubech od kostela sv. Cyrila a Metoděje. Vlevo je kaple Panny Marie, vpravo budova obecního úřadu.

Jak se žije ve Kladerubech? Pojďte na návštěvu

Čím žijí města, vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme ? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede obcemi na Valašsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. 

Samosběr jablek v sadech Životice, 10. října 2020 v Havířově-Životicích.

Samosběr jablek v Životicích, až šedesát tun ročně. Sady ale zřejmě protne cesta

/FOTOGALERIE/ Řekne-li se Životice, mnozí si vybaví tamní sady jabloní. Jablka se v této okrajové části Havířova pěstují už desítky let, momentálně na více než 6o hektarech. Před pár lety došlo ve firmě ke generační výměně a dlouholetého ředitele, potažmo zakladatele firmy Dušana Kokošku nahradil od 1. ledna 2017 Jiří Dulava.