Směr supermarket vyráží zásadně v noci. Jakmile zhasnou světla a z obchodu odejdou poslední brigádníci. Lucie Rádlová z Brna se živí takzvaným Dumpster divingem. Jde o lovení potravin ze speciálních supermarketových kontejnerů. Řetězce do nich vyhazují jídlo, které je nevzhledné nebo jej následující den již nemohou prodat.
Durian je ovoce tak páchnoucí, že je v jihovýchodní Asii zakázáno v autobusech, letadlech i hotelích. Maxijedlík Jaroslav Němec zvládnul nejsmradlavějšího ovoce na světě spořádat v pěti minutách čtyři kilogramy a připsal si tak další rekord. Děkujeme za příspěvek.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
Českobudějovické IGY Centrum provonělo exotické ovoce. Konal se tam totiž trh se zbožím přímo z Afriky. K dostání bylo ovoce česrstvé a bez chemie, stejně tak sušené ovoce a voňavé koření ze Zanzibaru, džemy a kvalitní čaje. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky.
Tuto lahodnou snídani si předchystáte už večer, stačí smíchat semínka s mlékem a dát do ledničky. Ráno tak ušeříte čas. Pudink pak stačí doplnit o ingredience, na které máte zrovna chuť.
Kolik sníte banánů za pět minut? Pět, deset, patnáct? Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky na Svitavsku jich spořádal kolem padesátky! V neděli zpestřil dalším extrémním výkonem africké trhy s tropickým ovocem v Boskovicích na Blanensku.
Do krajského města 27. a 28. února zavítá to nejlepší přímo z Afriky. Přijďte do OC Futurum Hradec Králové ochutnat skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní ugandští farmáři. A na co se můžete těšit?
Obec Lipová se může pochlubit jednou z nejstarších pěstitelských pálenic na Moravě. Díky svému dobrému jménu láká zákazníky ze širokého okolí. Od jara do zimy se sem sjíždějí pěstitelé v autech s vozíky, na nichž vezou několik beček plných ovocného kvasu. Pálenice funguje v obci bez přestávky už více než sto let. Její příběh se začal psát přesně v roce 1916.
/FOTOGALERIE/ V africké tržiště se v neděli změnilo Mírové náměstí v Hlučíně na Opavsku. Konaly se zde Africké trhy, které svou nabídkou čerstvého i sušeného exotického ovoce z Afriky a Asie přilákaly řadu návštěvníků. Více v galerii.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký. Milí čtenáři, vzhledem ke stále měnící se situaci upozorňujeme, že za změnu programu neručíme. Pořádání akce bude závislé na aktuální epidemické situaci, proto sledujte web či sociální sítě pořadatelů.
Když krátce po sametové revoluci přišla tehdy čtyřiatřicetiletá Marie Stejskalová o práci, rozhodla se svůj koníček proměnit v zaměstnání. Z původního výkupu ovoce se o několik měsíců později zrodila myšlenka zprovoznit vlastní palírnu. Zájmu se výroba domácích pálenek ve Viničných Šumicích na Brněnsku těší dodnes, na jihu Moravy jde podle Stejskalové o dlouholetou tradici.
Ty nejlepší plody přímo ze srdce Afriky byly v sobotu k dostání v budějovickém IGY Centru. Tu nejčerstvější zemědělskou produkci sem přivezl česko-ugandský food projekt Virunga.cz. Zájemci ochutnali tropické ovoce, které vypěstovali drobní ugandští farmáři. Jak říkají prodejci, všechno je tak akorát zralé, zaručeně čerstvé a bez jakékoli chemie. Kromě čerstvého ovoce trh nabídl také ovoce sušené, dálkami vonící koření ze Zanzibaru, extra kvalitní čaj či džemy. Zájem Budějčáků byl obrovský, u stánku se tvořila dlouhá fronta.
Máte rádi ovoce? A zkoušíte kromě tradičního i něco trochu exotičtějšího? I u nás už je k sehnání velké množství tropického ovoce, ale ne každý se v něm vyzná. Pojďte si s naším kvízem vyzkoušet, kolik toho o něm víte.
Když krátce po sametové revoluci přišla tehdy čtyřiatřicetiletá Marie Stejskalová o práci, rozhodla se svůj koníček proměnit v zaměstnání. Z původního výkupu ovoce se o několik měsíců později zrodila myšlenka zprovoznit vlastní palírnu. Zájmu se výroba domácích pálenek ve Viničných Šumicích na Brněnsku těší dodnes, na jihu Moravy jde podle Stejskalové o dlouholetou tradici.
I na začátku roku 2022 zůstávají některé sklady stále plné nádherných jablek z loňské úrody. Současná situace je tak pro pěstitele ovoce doslova noční můrou.
Poslední lednový víkend přináší řadu zajímavých akcí. Můžete sportovat i fandit, zavítat do divadel, nakoupit exotické ovoce z Ugandy, prodat nepotřebné věci ze skříní… Přinášíme další várku tipů a věříme, že si vyberete! Pokud na některou z akcí zavítáte, můžete nám poslat fotografie na e-mail: regina.hellova@denik.cz. Rádi je zveřejníme. Děkujeme!
Originální krém, müsli a ovoce pozvednou sladkou pochoutku o několik levelů výš. Náplň a posyp navíc můžete libovolně pozměňovat, takže taková snídaně či svačinka jen tak neomrzí.
Během pravidelných sobotních trhů na Valdštejnově náměstí bylo možné v sobotu 22. ledna zakoupit dokonce exotické ovoce. Je dováženo letecky, během tří dnů je na pultech v různých městech naší republiky. Za snímky velmi děkujeme paní Aleně Kaňkové!
Čerstvé exotické ovoce dovezené z africké Ugandy nabízeli v neděli návštěvníkům OC Plaza prodejci ze společnosti Virunga, která ovoce nakupuje od tamních drobných farmářů a s Africkými trhy pravidelně objíždí republiku.
Exotické ovoce bylo v sobotu 8. ledna k dostání v českobudějovickém IGY Centru. Konal se tam totiž trh s tropickým ovocem, které vypěstovali drobní ugandští farmáři. Všechno zboží bylo zralé a čerstvé. Kromě čerstvého ovoce na trhu návštěvníci našli také to sušené, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy nebo kvalitní čaje. Děkujeme Lukáši Petrželovi za zaslání snímků.
/FOTO, VIDEO/ Banány. Za totality byly podpultové zboží a stály se na ně fronty. Dnes je oblíbené tropické ovoce běžně k dostání a dopřát si ho může prakticky každý. Na obřích plantážích v Latinské Americe, kde se ve velkém pěstují, však lidé pracují v nuzných podmínkách. Za minimální mzdu a s nucenými přesčasy.
Po krátké pauze se na litoměřickou Tržnici Felixe Holzmanna vrací farmářské trhy. První se konají v pátek 14. ledna a lidé tam nakoupí například zeleninu, uzenářské výrobky nebo ryby.
Logistickou chybu zřejmě udělali pašeráci kokainu. Kontraband v podobě několika sáčků s drogou totiž objevili v uplynulých dnech zaměstnanci jednoho z marketů v Roudnici nad Labem. Podle zjištění Deníku se droga měla nacházet v bedně s exotickým ovocem.
Logistickou chybu zřejmě udělali pašeráci kokainu. Kontraband v podobě několika sáčků s drogou totiž objevili v uplynulých dnech zaměstnanci jednoho z marketů v Roudnici nad Labem. Podle zjištění Deníku se droga měla nacházet v bedně s exotickým ovocem.
Při panující zimě v Čechách se mohli lidé alespoň na chvíli přenést do tropického ráje. V Karlových Varech mohli v sobotu vidět to nejlepší přímo ze srdce Afriky. Lidé mohli ochutnat i zakoupit skvělé tropické ovoce, které pěstují drobní farmáři v africké Ugandě. Všechno bylo tak akorát zralé, čerstvé a bez jakékoli chemie.
Ploskovicko patří k historicky známé oblasti pěstování ovoce. Kdysi to bylo školkařské a ovocnářské družstvo Těchobuzice pod vedením Jiřího Reynholdse, které se změnilo ve Šlechtitelskou stanici, kde působil známý šlechtitel ing. Antonín Dvořák.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Končí rok 2021 a je tedy příležitost ke zhodnocení činnosti Územního sdružení ČZS v Prostějově. Jako každý rok se naše činnost soustředila na dva typy akcí, jednak pro děti a mládež, a potom na činnost podporující a propagující práci základních organizací.
´Ušetřila´ necelou stovku. Pořádnou ostudu si ve středu natropila šestačtyřicetiletá žena, která ´nakupovala´ v jednom z prostějovských supermarketů originálním způsobem ovoce.
Avokádo, kurkumu, papáju, ale i citronovou trávu, jackfruit či dračí ovoce, koření ze Zanzibaru, čaj i džemy. To vše mohli ve středu nakoupit návštěvníci budějovického IGY ve stánku s tropickým ovocem, které pěstují drobní ugandští farmáři. Ovoce akorát tak zralé, čerstvé, bez chemie a férově vykupované přiváží do Čech projekt Virunga, který podporuje lokální farmáře a pěstitele.
Koncem října letošního roku nabouralo do prodejny spolku Zahrádkářů auto s opilým řidičem a budovu částečně zdemolovalo. Zničilo se vybavení prodejny i zboží připravené k prodeji.
Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.
Ve dnech 22. – 23. listopadu se konal v naší škole kurz vyřezávání zeleniny a ovoce. Lektor kurzu, pan Luďek Procházka z Czech carvingového studia v Benešově, je propagátorem tohoto pozoruhodného gastronomického oboru a sám prvotřídní řezbář s řadou mezinárodních ocenění.
Rajčenka, jackfruit nebo dračí ovoce. Ale také mango, či různé druhy banánů. To vše a mnohem více nabízeli ve čtvrtek na Africkém trhu na náměstí prodejci ze společnosti Virunga.
I když naštěstí nedošlo ke zranění ani k vážným následkům, přesto si sobotní požár sušičky ovoce v rodinném domě ve Vizovicích na Zlínsku vyžádal smutnou dohru. Zemřel při něm pes majitelky domu.
Sušení, bylo v minulosti nejen na Valašsku prakticky jediným způsobem, jak zpracovat a uchovat úrodu ovoce. Silnou tradici mělo také v Senince na Hornolidečsku.
Zralé ovoce a piškoty všech barev a tvarů. To je nejlepší kombinace pro osvěžující dezerty. Ovoce si natrháte na zahradě nebo nasbíráte v lese a zbytek ingrediencí seženete i v té nejzapadlejší prodejně.
Bývaly doby, kdy sušárny ovoce stávaly prakticky u každé větší usedlosti na Valašsku. Proč tomu tak bylo, jak tyto stavby vypadaly, jak se vyvíjely a co později způsobilo jejich úpadek? Souvisí s tím pálení slivovice a je skutečně pravda, že ovocná pálenka se na Valašsku pije odjakživa?
Bývaly doby, kdy sušárny ovoce stávaly prakticky u každé větší usedlosti na Valašsku. Proč tomu tak bylo, jak tyto stavby vypadaly, jak se vyvíjely a co později způsobilo jejich úpadek? Souvisí s tím pálení slivovice a je skutečně pravda, že ovocná pálenka se na Valašsku pije odjakživa?
Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké polysacharidy a správné tuky. Že takto vypadají zásady zdravého stravování, všichni tušíme. To ale nestačí. Špatnou úpravou totiž můžeme z hodnotných surovin udělat pokrm bez jakéhokoli přínosu.
/VIDEO/ Milovníci exotického ovoce se v sobotu vyřádili v Alfa pasáži v centru Brna. Na Afrických trzích pořídili nejrůznější plodiny od drobných pěstitelů z Ugandy a Indonésie.