Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Cukrář Josef Maršálek

Podzimní Flora zve na trhy, cukráře Maršálka i rozkvetlé kostely

Do říše ovoce a zeleniny návštěvníky zavede podzimní etapa oblíbené výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Na výstavišti proběhne od čtvrtka 14. do neděle 17. října, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a nabídne rady pro zdravé způsoby jejich pěstování. Na festivalu gastronomie a nápojů Olima se představí známý český cukrář Josef Maršálek společně s vítězkou soutěže Peče celá země Petrou Burianovou.

Okresní výstava ovoce a zeleniny v Machové.

FOTO: V Machové lidé obdivovali stovky vzorků ovoce, zeleniny a květin

Základní organizace ČZS Machová uspořádala ve spolupráci s Ú.S ČZS Zlín ve dnech 25. – 26. září 2021 Okresní výstavu ovoce a zeleniny. Výstavy se aktivně zúčastnily i další organizace zahrádkářů z Malenovic, Tlumačova, Míškovic a Talašovo zahradnictví Tlumačov. Nejvíce vzorků dodali lidé ze zahrad v Machové. 

Africké trhy ve Svitavách.

Ty chutě, ta vůně! V letním kině najdete spoustu ovoce z Afriky

Do Chrudimi se 3. října vypraví to nejlepší přímo ze Afriky. V letním kině se v neděli od 9 do 15 hodin konají Africké trhy. Připraveno bude tropické ovoce. Všechno tak akorát zralé a čerstvé. Trhy pořádá Virunga.cz, jde o česko-ugandský food projekt, který dováží zemědělskou produkci letecky ze srdce Afriky. Ve fotogalerii se podívejte, jak takový trh vypadá. Za fotografie z Afrického trhu, který se konal 25. září ve Svitavách, děkujeme Jiřímu Markovi. 

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C potřebujeme mnohem víc. A to o dost

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C lidé potřebují mnohem víc. A to o dost

Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Tipy na uchování potravin

Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí

Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.

Ilustrační foto

Švestek je výrazně méně, ale kvalita je dobrá

Začal sběr švestek. Letošní opožděné jaro bylo pro sadaře zrádné. Déle trvající chladné počasí s převahou deště zpozdilo dozrávání většiny ovoce o čtrnáct dní. Meziročně poklesla sklizeň meruněk, která je oproti loňsku zhruba třetinová. Švestek bude méně až o polovinu.

České destiláty slaví mezinárodní úspěchy

Lokální přístup, globální úspěch. Světu chutná český špiritus

Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.

Zimní zahrada

Skleník, nebo zelený obývák? Před stavbou je důležité zvážit více věcí

Útočištěm nejen pro exotické rostliny se během nevlídného studeného počasí může stát zimní zahrada. Její prosklená konstrukce propouští hodně světla, což vytváří ideální podmínky pro pěstování, sluneční paprsky navíc prostor temperují. Co si přát víc? Když přidáte vytápění, rozšíříte si zároveň obytný prostor.

Zavařování si oblíbila řada domácností.

Úroda ze zahrádek bude letos bohatá. Prodeje zavařovacích pomůcek rychle rostou

Bez zavařování si pětasedmdesátiletá Martina Černá ze středních Čech neumí letní sezonu představit. „Zavařovat mne naučila maminka. Zatímco dříve se zavařovalo a nakládalo kde co, dnes je možné vše nakoupit. Ale neumím si představit, že bych nezavařovala. Domácí je přeci vždycky nejlepší,“ popisuje Martina Černá.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

Mnoho odborníků považuje rafinovaný cukr za jed.

Nejlepší rady pro hubnutí aneb Proč řešit sacharidy ve stravě

Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.

První metrické centy tří odrůd švestek stačil od minulého pátku sklidit Jaroslav Boček z Držovic, ruku k dílu přidala i Marcela Jirešová.

Sklizeň meruněk na Litoměřicku končí, ovoce bude letos méně

Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.

Africké trhy lákají čerstvým ovocem

Před pár dny v Ugandě, dneska ve Zlíně. Africké trhy lákají čerstvým ovocem

Ananasy, avokáda, kakaové boby a další exotické ovoce provonělo tuto středu Obchodní dům Zlín. Zavítal tam totiž česko-ugandský food projekt Virunga se svými tradičními Africkými trhy. Návštěvníci tak měli možnost ochutnat exotické ovoce, které ještě před pár dny viselo na stromech v Ugandě. O fungování Virungy a Afrických trhů se rozpovídala usměvavá prodejkyně Nikola Charfreitagová.

Africké trhy ve varnsdorfském pivovaru Kocour.

OBRAZEM: Varnsdorfský pivovar Kocour provonělo africké ovoce

To nejlepší přímo ze srdce Afriky dorazilo v sobotu 31. července do pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se konaly Africké trhy. Na příchozí čekalo čerstvé ovoce od ugandských farmářů, kteří jej pěstují bez chemie. Kromě toho si mohli lidé nakoupit sušené ovoce, koření ze Zanzibaru nebo kvalitní kávu.