Rady do zahrady: Konečně je tu čas sklizně ovoce. Těšíte se na jablka a hrušky?
Petr Kumšta přichází s další porcí rad pro zahrádkáře. Přišel čas na řez dřevin, sklizeň a uskladnění jádrovin a přípravu na zimu.
Petr Kumšta přichází s další porcí rad pro zahrádkáře. Přišel čas na řez dřevin, sklizeň a uskladnění jádrovin a přípravu na zimu.
Petr Kumšta přichází s další porcí rad pro zahrádkáře. Přišel čas na řez dřevin, sklizeň a uskladnění jádrovin a přípravu na zimu.
Petr Kumšta přichází s další porcí rad pro zahrádkáře. Přišel čas na řez dřevin, sklizeň a uskladnění jádrovin a přípravu na zimu.
Petr Kumšta přichází s další porcí rad pro zahrádkáře. Přišel čas na řez dřevin, sklizeň a uskladnění jádrovin a přípravu na zimu.
Petr Kumšta přichází s další porcí rad pro zahrádkáře. Přišel čas na řez dřevin, sklizeň a uskladnění jádrovin a přípravu na zimu.
Petr Kumšta přichází s další porcí rad pro zahrádkáře. Přišel čas na řez dřevin, sklizeň a uskladnění jádrovin a přípravu na zimu.
Do Samosolské pálenice v obci Samosoly na Jindřichohradecku přiváží v těchto dnech zájemci hromady švestek a jiného ovoce. Pálí je majitel pálenice Milan Průša už osmnáct let. Zákazník si domů odváží třeba Jablkovici, Slivovici, Hruškovici nebo Třešňovici
Do říše ovoce a zeleniny návštěvníky zavede podzimní etapa oblíbené výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Na výstavišti proběhne od čtvrtka 14. do neděle 17. října, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a nabídne rady pro zdravé způsoby jejich pěstování. Na festivalu gastronomie a nápojů Olima se představí známý český cukrář Josef Maršálek společně s vítězkou soutěže Peče celá země Petrou Burianovou.
Nadcházející víkend bude především o volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Možná se ale také rádi vydáte na některou z akcí nejen v našem regionu. Přinášíme přehled událostí, které se chystají od 8. do 10. října. Vyberete si?
Nadcházející víkend bude především o volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Možná se ale také rádi vydáte na některou z akcí nejen v našem regionu. Přinášíme přehled událostí, které se chystají od 8. do 10. října. Vyberete si?
/FOTOGALERIE/ O uplynulém víkendu se uskutečnila v Žerčicích jubilejní, již 40. výstava ovoce, zeleniny a květin. K vidění bylo neuvěřitelných 65 odrůd jablek, 18 odrůd vinné révy, široký sortiment zeleniny a mnoho dalších exponátů v celkovém počtu 280.
Základní organizace ČZS Machová uspořádala ve spolupráci s Ú.S ČZS Zlín ve dnech 25. – 26. září 2021 Okresní výstavu ovoce a zeleniny. Výstavy se aktivně zúčastnily i další organizace zahrádkářů z Malenovic, Tlumačova, Míškovic a Talašovo zahradnictví Tlumačov. Nejvíce vzorků dodali lidé ze zahrad v Machové.
Do Chrudimi se 3. října vypraví to nejlepší přímo ze Afriky. V letním kině se v neděli od 9 do 15 hodin konají Africké trhy. Připraveno bude tropické ovoce. Všechno tak akorát zralé a čerstvé. Trhy pořádá Virunga.cz, jde o česko-ugandský food projekt, který dováží zemědělskou produkci letecky ze srdce Afriky. Ve fotogalerii se podívejte, jak takový trh vypadá. Za fotografie z Afrického trhu, který se konal 25. září ve Svitavách, děkujeme Jiřímu Markovi.
Palackého sady opět zažily Africké trhy. Stánky ve středu na celý den obsadily prostranství u hudebního pavilonu. Sortiment byl velmi pestrý. Tím hlavním ale bylo čerstvé ovoce. Kromě klasických druhů, jako jsou banány, ananas, mango nebo avokádo, mohli příchozí ochutnat a zakoupit i méně známé druhy.
Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.
Moštárna v Bernarticích zahájila o uplynulém víkendu sezónu. Moštuje se vždy pouze v sobotu a zájemci se musí předem objednat. Podle zahrádkářů je letošní úroda spíše jablek slabší.
Úroda jablek je letos průměrná. Díky dešťům je ovoce šťavnaté.
Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Máme pro vás bohatou várku možností, jak si užít víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.
Petr Kumšta se dnes v radách zaměřuje na dozrávající ovoce, převážně švestky, a na to, jak se vypořádat se mšicemi.
Petr Kumšta se dnes v radách zaměřuje na dozrávající ovoce, převážně švestky, a na to, jak se vypořádat se mšicemi.
Petr Kumšta se dnes v radách zaměřuje na dozrávající ovoce, převážně švestky, a na to, jak se vypořádat se mšicemi.
Petr Kumšta se dnes v radách zaměřuje na dozrávající ovoce, převážně švestky, a na to, jak se vypořádat se mšicemi.
Spojení jahod a šlehačky nikdy nezklame. Lívance ozdobené dalším ovocem budou pastvou nejen pro žaludek, ale i pro oči.
Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.
O víkendu můžete nakoupit na trhu nebo se pokochat výpěstky zahrádkářů. Fandit můžete i sportovním výkonům nebo vyrazit na setkání rodáků.
Začal sběr švestek. Letošní opožděné jaro bylo pro sadaře zrádné. Déle trvající chladné počasí s převahou deště zpozdilo dozrávání většiny ovoce o čtrnáct dní. Meziročně poklesla sklizeň meruněk, která je oproti loňsku zhruba třetinová. Švestek bude méně až o polovinu.
Když si dáte sardinky v rajčatové šťávě, prodloužíte si život skoro o hodinu a půl. Ovšem když se naplníte hovězím v tomatové omáčce, jste hodinu a čtvrt v minusu. Američtí vědci prozkoumali, kolik minut života ztratíme či získáme podle toho, co jsme právě snědli.
Z kýblu vyteče jeden litr. Pěstitelské pálenice v regionu začínají najíždět na plný provoz. Letošní úroda ranného letního ovoce má výbornou cukernatost a tím pádem teče z kotlů i vynikající pálenka. Aktuálně se nejvíce pálí meruňky a třešně.
V rámci tradičních farmářských trhů v Děčíně si návštěvníci budou moci zakoupit také exotické ovoce. Ve středu 8. září totiž na Masarykově náměstí proběhnou také Africké trhy.
Nevíte, co s meruňkami, které jste zatím nestačili sníst nebo zpracovat? Pak určitě neváhejte s výrobou marmelády, díky níž si i v zimě pochutnáte na letním ovoci.
Červená, zelená, žlutá i žíhaná. Jablka jsou nejvíce pěstovaným ovocem v Česku. Ovocnáři se každoročně se začátkem září pečlivě připravují na sklizeň a milovníci ovoce dumají, jaká bude úroda.
Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.
Je bez mouky a raz dva hotová. Foodblogerka Markéta Chovancová ji dělá jednoduše, v jedné misce a tak, aby se povedla opravdu každému.
Útočištěm nejen pro exotické rostliny se během nevlídného studeného počasí může stát zimní zahrada. Její prosklená konstrukce propouští hodně světla, což vytváří ideální podmínky pro pěstování, sluneční paprsky navíc prostor temperují. Co si přát víc? Když přidáte vytápění, rozšíříte si zároveň obytný prostor.
Žádný z páleničářů si netroufá odhadnout, jaká bude. Sezona se teprve rozjíždí a na hodnocení je brzy. V některých pálenicích letošní sezonu zahájili už před měsícem, jiné otevřou brány až příští týden.
Bez zavařování si pětasedmdesátiletá Martina Černá ze středních Čech neumí letní sezonu představit. „Zavařovat mne naučila maminka. Zatímco dříve se zavařovalo a nakládalo kde co, dnes je možné vše nakoupit. Ale neumím si představit, že bych nezavařovala. Domácí je přeci vždycky nejlepší,“ popisuje Martina Černá.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Věděli jste, že sacharidy jsou největším zdrojem energie a je na nich závislý například mozek? Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – na jednoduché a komplexní. Kde nalezneme sacharidy jednoduché a kde komplexní? Které omezovat, a které zdraví podporují? Více se dozvíte v příspěvku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Sklady ovocnářů v regionu vybavené chlazením a řízenou atmosférou nebudou tolik naplněné pro zimní období, jak to bývalo v posledních letech. Na vině je počasí, jarní mrazíky poškodily květy, tam, kde neřádily, chybělo vlivem chladu jejich opylení.
Neuvěřitelný objev se podařil archeologům na místě starověkého potopeného města Thonis-Heracleion u egyptského pobřeží. Našli tam řeckou keramiku a také 2400 let staré proutěné koše naplněné ovocem.
Ananasy, avokáda, kakaové boby a další exotické ovoce provonělo tuto středu Obchodní dům Zlín. Zavítal tam totiž česko-ugandský food projekt Virunga se svými tradičními Africkými trhy. Návštěvníci tak měli možnost ochutnat exotické ovoce, které ještě před pár dny viselo na stromech v Ugandě. O fungování Virungy a Afrických trhů se rozpovídala usměvavá prodejkyně Nikola Charfreitagová.
V sobotu 31. července se sluncem zalité Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí navíc rozzářilo barvami dalekých tropů a provonělo vůní exotické Afriky. Nevšední podání tohoto trhu přilákalo mnoho zvědavých návštěvníků, kteří si pak spokojeně odnášeli vystavené produkty.
To nejlepší přímo ze srdce Afriky dorazilo v sobotu 31. července do pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se konaly Africké trhy. Na příchozí čekalo čerstvé ovoce od ugandských farmářů, kteří jej pěstují bez chemie. Kromě toho si mohli lidé nakoupit sušené ovoce, koření ze Zanzibaru nebo kvalitní kávu.
Kompoty u nás nikdo nejí a marmelád spotřebujeme jen málo. Tak ovoce raději necháme přeměnit do tekuté podoby. Aspoň vypálíme červa,“ směje se Libor Novotný z Velkého Meziříčí. On, stejně jako mnoho dalších, pravidelně využívá služby pěstitelstkých pálenic.
"Kompoty u nás nikdo nejí a marmelád spotřebujeme jen málo. Tak ovoce raději necháme přeměnit do tekuté podoby. Aspoň vypálíme červa,“ směje se Libor Novotný z Velkého Meziříčí. On, stejně jako mnoho dalších, pravidelně využívá služby pěstitelstkých pálenic.
Stromy patří na Vysočině krajským silničářům. Prodávají je ale česáčům levně. Ovocné stromy zdobily silnice už za Marie Terezie. Měly zasytit vojáky